Шта заиста пију они који пију „дуготрајно“ рециклирано млеко?


Трагом ове поруке о квалитету индустријског млека коју сам добио на E-mail, изрвшио сам мало истраживање о квалитету „дуготрајног“ рециклираног млека.

Прво иде текст поруке.

**********
Дуготрајно млеко?
Ево па сада пијте млеко!!!!!!!!!!!!!

Квалитет (рециклираног) Млека
За све оне који пију (рециклирано), млеко …
а да то i не знају !!!

Млеко са протеклим роком из трговина шаље натраг произвођачу, који има законско допуштење да понови процес пастеризације на 190 Ц степени, те га врати натраг на тржиште. Према закону, тај процес може се понављати пет пута.

Произвођач је дужан објавити колико пута је поновио овај процес и он га обично објави, али на свој начин знајући да нико не пита да ли је млеко прерађивано више пута. Тајна је написана на дну картонске кутије, ситним бројевима.

Рециклирано „дуготрајно“ млеко
(кликните на слику да је видите увеличано)

Претпоставимо да је написани број 123456, недостајући број означава колико је пута млеко било рециклирано. Рецимо нпр. 123 56, број 4 недостаје – то значи да је том млеку 4 пута протекао рок трајања и да је толико пута било поново прекувано.

То није све, јер у пакету са 12 тетрапака, неким паковањима недостају бројеви, а другима не. Ипак то значи да је цела та пошиљка третирана једнако.

На тај се начин фирме добро богате и то тако што рециклирају и поново продају више пута прерађивано покварено млеко.

Наравно без знања оних који сносе последице.

*********

Затим сам претраживао интернет да пронађем све релевантне текстове на ову тему и заиста се видело да су многи добијали сличне поруке на електронској пошти о рециклираном млеку. О томе се расправљало и писало на разним форумима, то можете погледати на овом и овом форуму, као и по онлајн новинама и сајтовима. Пренећу вам сада један текст где релевантни надлежни људи тврде да се у Србији не рециклира млеко, јер ми немамо технологију за то, али је евидентно да су медији у Србији објавили вест да се млеко у региону рецикира што је с правом узбуркало нашу јавност и грађане.

Преносим следећи текст.
Извор: http://www.smedia.rs/

*********

Срби не пију рециклирано млеко ?

Информација да се у земљама у региону у продају враћа рециклирано млеко истеклог рока употребе шокирала је овдашњу јавност, пише Политика.

Надлежни, међутим, тврде да таквог млека у Србији нема, јер не постоји линија за пастеризацију на 190 степени. После информација у медијима да се у појединим земљама у региону рециклира млеко којем је истекао рок трајања, па се, после техничке обраде, поново враћа на тржиште – бројна питања су се појавила и у нашој јавности.

Европа: У млеку више од 20 врста лекова

Да ли се у Србији рециклира овај производ? Шта је уопште рециклажа млека и где завршава ова намирница када јој истекне рок трајања?

Додатну забуну међу купце унели су и написи у медијима да бројеви на дну тетрапака указују на то колико пута је млеко рециклирано.

Млекарама одбијене тужбе

Шта значи појам рециклирано млеко

Млеко са протеклим роком шаљу натраг произвођачу, који има законско право да понови процес пастеризације на 190 степени, и да млеко врати натраг на тржиште. Према закону, тај процес може, да се понавља пет пута.

Произвођач је дужан да објави колико пута је поновио овај процес и он га обично објави али на свој начин, знајући да нико не пита, да ли је било купљено млеко прерађено више пута.

Тајна је написана на дну картонске кутије са ситним бројевима.

Претпоставимо да је написани број 12345, број који недостаје означава колико пута је млеко било рециркулирано.

Рецимо 12 45, број 3 недостаје – то значи да је млеку 3 пута истекао рок и толико пута је било поново прекувано.

Тоне опасног меса повучене из продаје

У Министарству пољопривреде и трговине, чија је Ветеринарска инспекција задужена за контролу исправности и квалитета хране животињског порекла, па тиме и млека, тврде да потрошачи у Србији могу да буду мирни.

Кажу да нико у нашој земљи нема техничке услове за такав процес.

“У Србији се млеко не рециклира, јер не постоји линија за пастеризацију на 190 степени. Због забуне потрошача у вези с тим шта означавају бројеви на дну тетрапака, да ли они означавају број рециклаже, објашњавамо да се они користе за идентификацију ролни за време производње амбалажног материјала. Једини циљ им је постизање следљивости амбалажног материјала”

, рекли су у Ветеринарској инспекцији.

*********

Дакле, овде видимо демантије који би требали да отклоне сумњу грађана да се у Србији рециклира млеко и око тога да бројеви на дну тетрапака не означавају број рециклажа, већ да се ти бројеви користе за идентификацију ролни за време производње амбалажног матерјала. Нама грађанима остаје да верујемо државним органима на: „Мајке ми“… а толико пута смо били сведоци да смо били обманути за разне ствари управо од релевантних надлежних органа и институција, сведоци смо корупције у здравству и многих афера, афере са вакцинама приликом тзв. „епидемије“ свињског грипа, тако да су потпуно изгубили кредибилитет и поверење грађана, што значи да нам преостаје да свако извуче закључак за себе око ове ситуације са рециклирањем млека, да ли се у Србији то ради, или не, питање је сад?

Такође смо свесни шеме владања ове плаћеничке неолибералне структуре у Србији од када су дошли на власт. Ради користољубља, профита и служења страном интересу противно интересима Србије, многобројне лажи непрекидно рециклирају у многобројне „истине“, но све се то излизало, остао им је још само „статус кандидата“, да у кампањи за предстојеће изборе изрециклирају и ту последњу лаж, ништавну, апстрактну вредност у „истину“ која нас води тобожем „бољитку“, „ЕЕУУУУ… рају“.

А што се тиче млека, да би сви имали потпуне информације о тој животној намирници дајем вам на увид један наступ Др. Слађане Велков у радио емисији Атлантису Ултра, где између осталпог говори и о млеку. Она каже, а са тим се и ја потпуно слажем, да кравље млеко уопште није за људску употребу, чак шта више наводи разне научне студије по којима се види да је кравље млеко изазивач разних болести код деце и одраслих. Ја ћу цитирати неке детаље што се тиче млека, међутим, у емисији се говори и о другим заблудама и митовима у исхрани, као што је једење меса. Ја ћу се ограничити на млеко, јер то је тема текста, а ви сви узимте у обзир све ове информације и нека свако за себе извуче закључак што се тиче млека, јер свако има права на свој избор.

Атлантис Ултра: Др Слађана Велков – Заблуде западне медицине, храна као лек, сунце извор здравља


Цитати Др Слађане Велков о млеку…

Др Слађана Велков (17:12):

“… Исто тако можемо рецимо поменути дијабетис код деце, значи онај дијабетис тип 1. Данас је у медицини, значи, чак има толико написаних књига, значи то је факт, који су професори на факултетима писали о том дијабетису типа 1, који је узрокован крављим млеком!

То је врло једноставна болест за схватити. Значи, зашто, какав је процес за настајање дијабетиса?

Тако што протеини крављег млека имају сличну молекуларну структуру као молекули у панкреасу. Тако да када ви, односно када дете узме кравље млеко, пошто је то страно тело за наш организам, јел тако, то није хумано млеко, то су страни протеини и тело ће лучити антитела да би се борило против тих антигена, значи против страних протеина, и у исто време када уништава те стране протеине, уништаваће и ћелије панкреаса!

Тако да дијабетис мелис типа 1 је уствари ауто-имуна болест и врло једноставно се лечи тако што се дете углавном храни сировом биљном храном, сунча и… пар животних навика, значи не једе индустријску храну, животињску храну, и за пар месеци, негде више, негде мање, зависи колико је времена потребно за регенерацију панкреаса, доћи ће до потпуне нормализације“!

……….

Др Слађана Велков (38:44):

“Поменула би ту такође и млеко, као један од изазивача болести у низу, а то кажем због тога што ни једна животиња не пије млеко после периода дојења, осим човека! А зашто је то битно, па зато што наша деца између 3 и 5 године лагано губе ензиме за варење млека. ТАКО ДА МИ ОДРАСЛИ ЉУДИ НЕМАМО НИКАКВЕ ПОТРЕБЕ ЗА МЛЕКОМ, млеко је створено за бебе, животиње бебе , ми немамо никакве потребе за млеком. Ми немамо ензиме за варење млека, неко више неко мање, због тога имамо и све те такве проблеме са варењем када узимамо млеко и млечне производе. Такође, ни једна животиња не пије млеко друге животиње, осим човека….”

………..

Др Слађана Велков (45:50):

“Млеко изазива слабе кости, то је факт. Многи научници, многи лекари су написали читаве студије о томе, значи то је факт, непобитан факт! Јер, истраживања су рађена на ту тему. Значи, због чега то кажем, зато што наше тело може примити само 30 грама протеина дневно. Када ми једемо класичну једну да кажем западњачку дијету, значи млечну дијету, онда узимамо некада негде око 130 до 150 грама дневно протеина. Али наш организам може само 30 грама примити, тако да ће сав вишак тог протеина отићи у јетру да се разгради. Продукт те разградње је сумпорна киселина која је веома агресивна и мораће да се избаци из тела.

Али не као таква, значи, мора се наћи неутрализатор. И неутрализатор који тело користи да би неутралисало ту сумпорну киселину и избацило је, је уствари калцијум. Извличи калцијум из костију и зуба, и ми то у медицини зовемо „Протеином индукована хиперкалцијурија”, значи појачано избацивање калцијума мокраћом због превеликог уношења протеина. И то постоји као синдром, као факт у књигама, међутим, мало се о томе говори.”

42 реаговања to “Шта заиста пију они који пију „дуготрајно“ рециклирано млеко?”

  1. MAJA Says:

    Da li se ovo odnosi na mleko ili na tetrapak koliko je puta recikliran?

    • Небојша Says:

      „Претпоставимо да је написани број 123456, недостајући број означава колико је пута млеко било рециклирано. Рецимо нпр. 123 56, број 4 недостаје – то значи да је том млеку 4 пута протекао рок трајања и да је толико пута било поново прекувано.“

  2. Gordon Flash* Says:

    ..čak i da ti se desi da naletiš na reciklirano mleko iz tetra paka obavezno ga prvo PREKUVAJ I ONDA PROBAJ DA LI JE PO UKUSU PITKO I AKO OSETIŠ DA JE SUMNJIVOG UKUSA DALEKO OD TAZE SKUVANOG BACI GA !!!!!!!!!!!!!!!!
    ..a onda kupi taze i ako se provari znaj da je I PROVARENO MLEKO JESTIVO SAMO AKO SE NIJE UKISELILO ali i to možeš da baciš..
    NAJ VAŽNIJE ŠTO TREBA ZNATI PRE KONZUMIRANJA JE
    GDE NABAVLJAŠ I OD KOGA PROIZVOĐAČA,i obavezno
    nauči da oceniš po ukusu ..ako kupiš ispravno i skuvaš TAZE mleko onda je ono najzdravije i kao lek i kao hrana dodatak ishrani uz razne vrste slatke i slane biljne hrane
    ..ako si osetljiv na tu vrstu hrane ili alergičan zaboravi na mleko jer je tebi škodljivo .
    ..i na kraju ponudi gladne mačiće i vide ćeš da im prija a zubi im ne otpadaju.
    LIKER OD JAJA I MLEKO LEČI ASTMU !!!!!!!!

  3. obične priče Says:

    Hvala na dragocenom obaveštenju.

  4. Saša Says:

    Odnosi li se ovo i na proizvode od mleka – vidjao sam brojeve i na tetrapaku jogurta?
    Pozdrav

  5. Italijanski online Says:

    Kako im se mleko ne pokvari ako mu je toliko puta istekao rok trajanja?

    • Небојша Says:

      По мени, ради се о томе да сви они који пију рециклирано млеко они га пију као покварено, само по укусу се то не осети, јер је млеко прерађено. Кад млеку истекне рок, они га повуку из рафова, термички обраде и рециклирају, и предпостављам додају разне адитиве и побољшиваче укуса. Ствар је у томе да то рециклирано млеко нема никакву хранљиву вредност. Данас, уз модерну технологију адитива и побољшивача укуса, човек може да једе свакојако ђубре од индустријске хране, са добрим укусом наравно, а то млеко у тетрапак паковањима је индустријско.

  6. Italijanski online Says:

    Slušala sam priče o tome da se margarin kome istekne rok trajanja koristi u proizvodnji novog margarina, ali da to rade i sa mlekom, nisam znala.

  7. Gordon Flash* Says:

    predpostavljam da
    ..prvo se u prodaji ponudi pasterizovano mleko kome je izvađena i nivelisana masnoća,kajmak
    ..pa se vraća na prepasterizaciju i ponudi u tetrabriku
    ..pa se onda vraća na kuvanje i ponudi u dojipaku kao i čokoladno..
    ..pa se onda prerađuje u mlečne proizvode ili se vakumiranjem pravi mleko u prahu kao konditorski sastojak za kolače i prelive u napolitankama
    ..pa se onda dodaje u „novom“ mleku po sniženoj ceni koje prilikom kuvanja odmah zagori i izgori dno šerpe
    ..a ako je i bajato može kao hrana za svinje
    međutim mleko osim nekih vitamina koji se gube ima druge hranljive sastojke i minerale koji su izdržljivi na mnogo duži vremenski rok trajanja bez kvarenja nutritivne vrednosti ako se teknološkim postupkom obradi ali da obrađivano dobije ukus kao sveže taze ispravno tek skuvano,nikakvim aditivima nemože.

  8. Saša Antonijević Says:

    Dugotrajno mleko je zdravije jer je ono prošlo temičku obradu (UHT) i u njemu nema konzervansa, za razliku od kratkotrajnog mleka.
    Ako pogledate bilo koje pakovanje Tetra Paka videćete ove znake. I na mleku, jogurtu, sokovima, vinu. Ove oznake se nalaze i na drugoj kartonskoj ambalaži npr. kutiji kornfleksa i drugih ceralija, kutiji cigareta… Uverite se sami!
    Dakle, kratkotrajno mleko prolazi pasterizaciju (72-75C) i ima konzervanse, mora da se drži na hladnom i ima kratak rok trajanja. Dugotrajno mleko prolazi sterilizaciju (135-140C), nema konzervanse, ceo proces se odvija u sterilnim zatvorenim uslovima. Stoga dugotrajno mleko nema nikakve mikroorganizme i može da se čuva van hladnjaka.
    Pokvareno mleko se ne može ponovo upotrebiti ili se obnoviti, kao što trulu jabuku ne možete da pretvorite u svežu.

    • Небојша Says:

      Потрудио сам се и до детаља сам истражио тему око рециклирања млека , тако да сам убацио доста нових детаља у тексту, и прочитајте обавезно све поново. Претраживао сам интернет да пронађем све релевантне текстове на ову тему и заиста се видело да су многи добијали сличне поруке на електронској пошти о рециклираном млеку. О томе се расправљало и писало на разним форумима, то можете погледати на овом и овом форуму, као и по онлајн новинама и сајтовима.

      Затим, релевантни надлежни људи тврде да се у Србији не рециклира млеко, јер ми немамо технологију за то, али је евидентно да су медији у Србији објавили вест да се млеко у региону рецикира што је с правом узбуркало нашу јавност и грађане.

      А што се тиче млека, да би сви имали потпуне информације о тој животној намирници дао сам на увид и један наступ Др. Слађане Велков у радио емисији „Атлантису Ултра“, где између осталпог говори и о млеку. Она каже, а са тим се и ја потпуно слажем, да кравље млеко уопште није за људску употребу, чак шта више наводи разне научне студије по којима се види да је кравље млеко изазивач разних болести код деце и одраслих! Али наравно о тим студијама се у званичним медијима ћути, не даје се људима комплетна слика.

      Ово све обавезно прочитајте, јер тако ћете имати комплетну слику о млеку, а после је избор на вама да ли ћете да га пијете или не, обично или индустријско, у било ком облику, одговорност је на вама, ваш живот је ваша одговорност.
      http://fwd4.me/0wrm

  9. ivan Says:

    A ha, a sta hranljivo sadrzi to sterilisano mleko aj mi reci

  10. Saša Antonijević Says:

    Proizvođač ambalaže odradi ceo posao, a mlekara samo sipa mleko, zatvori ga i odštampa vreme pakovanja i rok trajanja. Svaka ambalaža već ima odštampane brojeve i boje na dnu ili sa strane, u zavisnosti od proizvođača i vrste pakovanja.
    Kada bi poverovali u ovu priču o reciklaži mleka i brojevima, onda bi značilo da su i sok od pomorandže, kruške, slatka pavlaka i pakovanje kornfleksa – reciklirani?! Upravo sam te proizvode slikao pa pogledajte http://imgur.com/a/0zpdF#0 A i sami možete videti na drugim proizvodima.

  11. Jelena U.. Says:

    Obozavam mleko i nikako ne nameravam da prestanem da ga pijem zbog ovakvih ( po meni -sektaskih) tekstova.
    Kao da je malo stvari zbog kojih nas (na zalost ) boli glava, pa nam samo jos fali da se optrerecujemo hipohondricnim stavovima da je ceo svet strateski organizovan da nas zaglupi, unisti, otruje i zabije nam noz u ledja!! Tuzno i previse negativno za moj ukus…
    Doduse, ima nesto u ovom tekstu sa cime se apsolutno slazem: „Svako ima pravo na svoj izbor“ i „Vas zivot je vasa odgovornost“. Tako i autor istog ima pravo da svoj zivot pretvara u traganje za monstrumima (koji su svuda oko nas i rade nam o glavi), a ja odoh da uzivam u divnoj muzici i lepoti zivljenja (i mleku 😉 )

    • Небојша Says:

      Jelena U.

      Ма наравно, само ви пијте млеко, уживајте 😉

      Аутор је и рекао да свако прави сам свој избор око млека. Што се тиче аутора, можете и тетрапак да смажете заједно са млеком. Једино се овде вама причињавају хипохондри, монструми и секте, јер аутор је дао целокупну слику око млека, не нуди само своје мишљење да се слаже са научним студијама по којима се види да је млеко изазивач разних болести, аутор није НЕАРГУМЕНТОВАНО у нападу беса викао у сав глас:

      „Не! Не! Немојте да пијете млеко људи! То је опасно!!!“

      Већ дозвољава и да други размисле својом главом на основу приложених детаља и приложене научне аргументације, зато и каже да је на свакоме избор шта ће да одлучи око пијења млека, дакле може и да се не сложи, баш као ви.

      Изгледа да сте једини хипохондар овде ви, аутор не даје паушалне секташке „увиде“ у нападима својих „визија“, већ износи искључиво аргументе око штетности млека који су потврђени научним анализама које износи Др Слађана Велков од разних научних радника, а и на основу својих личних истраживања и потврђене праксе, дакле ТО ТВРДЕ САМИ ДОКТОРИ, НАУЧНИ РАДНИЦИ, у својим студиујама НЕ САМ АУТОР, не секташи којиу вам се привиђају, надам се да то није од прекомерне конзумације млека.

      Чини ми се да ви ипак превише пијете млека, и то ово из тетрапака.

      П.С.

      Ставио сам вам корисничко име „Jelena U.“ јер „Jelena“ које сте ставили већ је одавно заузето, а то нисте ви. Ако реплицирате ставите поново „Jelena U.“

      Ма не „Jelena U.“ свет није стратешки организован да нас уништи, уништи и отрује, јер ови разни ратови који се свакодновено воде су ту да нас усреће, не да нас прореде, већ да нас размноже, да нас има више и свету побогу! А бомбе са осиромашеним уранијумом које су на данашњи дан пре 13 година „дариване“ од „милосрдног амнђелчића“, оне нису ту да нас отрују, да отрују воду, земљу биљке, сетвене плодове, и самим тим и храну, па да људи више умиру од канцерогених обољења, већ да ојачају наш имунитет побогу жено!

      А пестициди у храни, разне хемикалије, ГМО боље и да не спомињем, па то су природни састојци будућег „супер човека“, а они који га називају „Франкенштајн“ су прави секташи и хипохондри!

  12. Gordon Flash* Says:

    ..postoji „super čovek“ „super genije“(a ne onaj Pera Kojot iz crtaća),
    koji je teorijom RELATIVITA POSTAO BOG NAUČNE RELIGIJE SVETA,koja je bog tehnologiji nuklearnom energijom svetu, Franke(AJ)nštajn

  13. MI NISMO ANĐELI Says:

    ..trenutno je u toku dobrojavanje:
    ..sedamilijarde,8,9,10,11,12,13,..pa ili će da pukne vođavola nuklearna tikva,ili idemo na Mars da omogućimo ekspanzivnim narodima umesto u naseljenu Srbiju da damo još njima nenaseljenu,dakle slobodnu teritoriju da nastave dalje +14,15,16,17…

  14. Јелена Says:

    Dr Slađana Velkov je na predavanju u Beogradu u zimu 2010 pitala prisutne odakle sLonu kalcijum? Najveći suvozemni sisar konzumira mleko samo dok je mladunče, biljojed je. To je mene ubedilo.
    Zapitajte se odakle kitu, najvećem sisaru na svetu, odakle mu kalcijum, ako ne uzima mleko? Jer, kažu da je kalcijum potreban za kosti, čini mi se da mleko iz tetrapaka ubrzava osteoporozu, naročito kod žena. Predavanje Dr Velkov iz 2010 može da se nađe na YouTube.
    U postu je spas, čoveku je malo hrane potrebno za život.
    Svako dobro svima.
    ps.i naravno, svako je za sebe odgovoran

  15. Gordon Flash* Says:

    ..a odakle kalcijum u mleku,iz biljaka kojima se hrane biljojedi
    ..a odakle kalcijuma u biljkama,iz vode kojom se napajaju biljke
    ..a odakle kalcijuma u vodi,
    iz minerala stena u tlu zemlje
    ..a koliko treba čoveku koji se bavi jogom u Indiji,ako pretežno sedi i meditira dok gleda u sunce sa minimalnom potrošnjom vrlo malo,moža koliko iz čaše vode u odnosu na čoveka koji se bavi dugotrajnim napornim ili teškim fizičkim ili umnim radom pa još sa dežurstvom i malo sna usled enormno povećane potrošnje kalcijuma iz rezervoara razlaganjem kostiju i zuba koji zato trule u srži i lome se jer koštana gleđ bez snabdevenosti kalcijumom i od spolja propada ako se ne nadoknadi potrošnja iz namirnica sa povećanom koncetracijom potrebnog kalcijuma organizmu za revitalizaciju, dopunu utrošenih mineralnih koštanih gradivnih sastojaka.
    ..i sam neodgovarajuć promet kalcijuma prema potražnji iz NAČINA ŽIVOTA OTVARA PUT BOLESTI,
    manjak osteoporozu višak okoštavanje ali to može nastati i iz poremećaja metaboličkih nastalih na različitoj bazi,vitaminskoj,mineralnih katalizatora,imunološkoj,genetskoj.. kod nekog procenta kliničkih slučajeva od velike većine.
    ONI KOJI PIJU MLEKO NAJČEŠĆE DOBRO ZNAJU KOLIKO I KADA GA PIJU I KAKO I U KOJOJ MERI ONO UTIČE NA NJIHOVO POGORŠANJE ILI POBOLJŠANJE VITALNOSTI ORGANIZMA
    Mleko je idealnog sastava za snabdevenost NORMALNOG organizma kalcijumom jer sadrži u sebi i NEOPHODNE katalizatore,vitamin C I MAGNEZIJUM I FOSVOR U PROCESU KALCIFIKACIJE I OBNOVU KOSTIJU,JER GA JE TAKVO SAM BOG STVORIO I PODARIO SISARIMA
    ..zbog zagađenosti vazduha iz aspuha,NA SVOJU ODGOVORNOST I DIŠEMO !¡!¡!

    ..pitaj Mongole,rudare,sportiste,šta si se uhvatio za isposnike i kliničke istraživače koji tačno vide pod mikroskopom ali samo jednu vrstu delovanja a ne i anulirajuću KOMPLEKSNU SINERGIJU MLEKA.

    • Небојша Says:

      Gordon Flash*,
      Добро си реко:

      „..a odakle kalcijum u mleku,iz biljaka kojia se hrane biljojedi“

      али погрешно закључујеш, Јер: oдакле крави калцијум и тако јаке кости? Зато што пије млеко?

      htp;l

      Не, на слици се јасно види зашто.

      Зашто младунче краве пије млеко од СВОЈЕ МАЈКЕ само док је младунче, а после га уопште не пије? Крава има јаке и здраве кости ЗБОГ КАЛЦИЈУМА ИЗ ЗЕЛЕНИША којег једе, НЕ ИЗ МЛЕКА кога крава не пије. Ни једна животиња не пије млеко друге животиње (док је младунче), већ своје врсте, једино човек пије туђе млеко (животињско) и као беба и као одрастао човек.

      Видим градитивно помињеш како настаје калцијум… наравно, човек неће да једе стене да би добио минерале па и калцијум, већ биљну храну која највише има калцијума. Ево намирница са највише калцијума коју човек треба да конзумира, из прве руке, не друге (кравље млеко), или треће, из тетрапака, индустријско млеко.

      hykl

      А твоје површно и банално схватање јоге ми је познато од раније, из једног другог коментара, не само овог, и зато иду погрешни закључци:

      „..a koliko treba čoveku koji se bavi jogom u Indiji,ako pretežno sedi i meditira dok gleda u sunce sa minimalnom potrošnjom vrlo malo,moža koliko iz čaše vode u odnosu na čoveka koji se bavi dugotrajnim napornim ili teškim fizičkim ili umnim radom pa još sa dežurstvom i malo sna…“

      Пре свега, што се тиче јоге, она није ограничена само на индијце, већ на све људе света који је практикују, а између осталог практиковао ју је и наш Тесла, не соларну јогу већ други тип јоге. Но разумљиво ми је што наводиш индијске јогине, због стереотипне слике да се тамо баве јогом само неки полуписмени и необразовани примитивци који по цео дан само седе и медитирају, или претежно цео дан, како ти наводиш, па им као треба само чаша воде. Мали је борој правих јоги-аскета, готово занемарљив, и претежно они који се баве јогом или медитацијом раде то један сат дневно или колико им је потребно, можда и два. Они се такође баве умним и физички радом, а не као по твојој избанализованој слици, као то су типови који се готово цео дан баве јогом и медитацијом и ништа не раде, па им је потребна само чаша воде.

      Мого си нешто уверљивије да смислиш 🙂

      Баве се јогини итекако физичким радом, кад затреба, а такође и интелектуалним, а не пију млеко, има и таквих. То су соларни јогини. Један од њих је и Умашанкар (инжињер електротехнике), који се итекако бави интелектуалним радом, па Хира Ратан Манек, па рецимо код нас: Др Слађана Велков, и рецимо моја маленкост која се баве сангејзиногм, директним гледањем у Сунце.

      Ми не пијемо млеко, и бавимо се интелектуалним радом који може да буде итекако напоран и исцрпљујући, ја и физичким кад треба да зарадим неку кинту, и добро смо снабдевени калцијумом.

      Затим наводиш:

      ..pitaj Mongole,rudare,sportiste,šta si se uhvatio za isposnike i kliničke istraživače koji tačno vide pod mikroskopom ali samo jednu vrstu delovanja a ne i anulirajuću KOMPLEKSNU SINERGIJU MLEKA.“

      Прво, нисам се ја ухватио за испоснике, већ ти, јер у овом тексту и коментарима нисам причао о никаквим испосницима и клиничким истраживачима, нити истраживањима, и нико жив не би знао о чему ти причаш, нити да се обраћаш мени, јер у коментару ми не наводиш ни име да би људи знали да се обраћаш мени.

      По овоме се види да си ти нешто оптерећен друже, ја знам да је овај твој коментар упућен мени, иако ме ниси ословио, јер смо о тим стварима расправљали на неким другим темама, Не овој.

      Али то читаоци који читају овај текст не знају, па си барем то требао да назначиш, да би људи разумели контекст о коме причаш и коме се обраћаш, у супротном немају појма о чему причаш кад користиш контекст испосника, монгола или наводно „клиничка истраживања“.

      Али добро, мени си дао шансу да све разјасним, аргументима наравно, и хвала ти на томе, баш си конструктиван.

      Прво, у горњем клипу Др Велков не говори о никаквим клиничким истраживањима када говори о млеку као узрочнику многих болести, попут дијабетиса1. То је јасно и када се читају њени цитати, и када се преслуша цео клип, само теби није то јасно, јер си очигледно оптерећен нечим, нечим што те блокира да чујеш оно што је речено, а не нашта ти наводиш. Дакле, утврђено је да деца која пију млеко добијају дијабетис типа један, и та болст се сасвим једноставно лечи када та оболеле деца од дијабетиса типа 1 ИЗБАЦЕ МЛЕКО И МЛЕЧНЕ ПРОИЗВОДЕ ИЗ ИСХРАНЕ, и почну да се хране БИЉНОМ ХРАНОМ.

      ДАКЛЕ ПОСТОЈЕ ТАКВИ ПРИМЕРИ, ИЗ ЖИВОТА, ИЗ ИСХРАНЕ, КАПИРАШ?

      То нису клиничка истраживања у лабораторијама, јер деца пију млеко кући или по ресторанима, нису никакви лабораторијски кунићи да би се доказало нешто. То су примери исхране из живота, а касније након ове спознаје вршена су клиничка исатраживања да би се видело зашто је то тако, то је лепо у горњем цитату објаснила Др Велков.

      О томе смо ја и ти нешто више расправљали у коментарима на овом тексту:

      У потрази за здрављем: Какво месо једемо?

      Ту такође помињеш Монголе, и помињеш кобиље млеко, не кравље, кажеш ово:

      „… idi kod Mongola pa im objasni da im kobilje mleko stvara AUTOIMUNU BOLEST jer je to fakat U
      KLINIČKIM SLUČEJEVIMA a raspitaj se dali oboljevaju njihova deca i odrasli..“

      Али човече, овде се ради о крављем млеку, не кобиљем, крављем, капираш?
      Одговорићу ти као и тамо:

      „Кажи ти овој деци овде у Србији, на Балкану, у Европи… што пијући кравље млеко обољевају од дијабетиса типа 1 да ид у Монголију, да тамо пију кобиље млеко од монголских кобила, и да тамо неће оболети.

      Да ти одговорим и на ово где кажеш:

      „..pitaj Mongole,rudare,sportiste,šta si se uhvatio za isposnike…“

      Прво, лепо сам реко и објаснио да се не хватам за испоснике, а кад си се већ ухватио за спортисте, ево ти пример једног маратонца који не пије млеко, већ је веган. НЕ БАВИ СЕ НИ ЈОГОМ ПО ЦЕО ДАН, НИ МЕДИТАЦИЈОМ, НИТИ ЈЕ ИСПОСНИК.

      Извор»

      *********

      Протеини – није вам потребан вишак (чак ни у теретани)

      Michael Arnstein је веган маратонац који једе само воће, зелено лиснато поврће и семенке.

      Протеини су неопходни за изградњу већине ткива, али њихова функција која нарочито занима мушки део популације је она која се односи на изградњу мишића. Сећате се како је Роки свако јутро пре трчања гутао гомилу ровитих јаја. Међутим, да ли сте знали да мишићи могу да се изграде и са много мање протеина, као и да ти протеини не морају обавезно да буду животињског порекла? Штавише, вишак протеина не само да се избацује из тела, већ може изазвати и здравствене тегобе.

      Научно је доказано да наш организам може да искористи само 30 г протеина унетих у једном оброку. Остатак постаје непотребан вишак и узрок повећања киселости организма који, да би вратио свој пХ у равнотежу, из костију извлачи залихе калцијума, јер он делује базно. Константно уношење претераних количина протеина тако не само да нема сврхе, већ може да буде и узрок обољевања од остеопорозе, кварења зуба, стварања камена у бубрезима и других проблема.

      Очигледно је да је протеин мач са две оштрице.

      Биљни протеини су супериорнији. Дуго је владала заблуда о надмоћи животињских над биљним изворима протеина. Мит о “комплетним” протеинима се и даље препричава, а његов опстанак највише иде на руку милионској индустрији меса, млека и млечних производа, као и протеинских додатака. Хајде зато да једном за свагда рашчистимо збрку око есенцијалних аминокиселина и протеина.

      Протеини су сложене хемијске материје које се састоје од мање сложених јединица – “чувених” аминокиселина. Ових мањих карика протеинског ланца постоји много, али оне које нас занимају су есенцијалне аминокиселине – које наш организам није у стању да произведе сам, па тако морају бити унете путем хране. Протеинима богата храна животињског порекла, попут меса, млека, сира, јаја или рибе, садржи у себи све есенцијалне аминокиселине. Ако редовно уносите ове производе, унећете и све неопходне аминокиселине. Али, са њима “у пакету” често иду и нездраве масноће. Притом, прошла су времена када је холестерол у месу и млеку био наша једина брига. Данас се животињама често дају хормони за бржи раст, као и снажни антибиотици. Притом, животиње (укључујући и рибу) се тове концентратом добијеним најчешће од генетски модификованих биљака (соја, кукуруз). Ове, за здравље изузетно штетне и канцерогене материје, налазе се зато и у месу, млеку, јајима и риби.

      Зато је једино паметно решење да престанете да једете производе животињског порекла.

      Комплетни протеини. Али, пре него што заклети “месоједи” почну да се мрште и дају чувену изјаву о томе како биљни протеини нису “комплетни”, хајде да видимо шта кажу званични нутриционистички подаци. Истина је да већина биљних протеина није комплетна и зато је, ако желите да унесете све есенцијалне аминокиселине, неопходно да једете рановрсну биљну храну. Аминокиселина метионин, која је углавном нешто слабије заступљена у махунаркама, налази се у довољној количини у житарицама. С друге стране, аминокиселина лизин, која је смањена код житарица, налази се обилато у махунаркама. Једноставно уношење житарица и махунраки у једном оброку, или у току дана, “имитира” састав меса. “Гурмански” преведено, то могу бити: интегрални хлеб и пребранац, интегрални пиринач и сочиво, просо и сочиво, хељда и грашак – или како већ волите.

      На сву срећу, постоје и биљне намирнице које у себи имају комплетан протеин, односно све есенцијалне аминокиселине у довољној количини. Соја је најпознатија, али овде треба бити обазрив. Користите тофу само уколико је назначено да је од соје која није генетски модификована (треба да пише: није ГМО).

      Али ево и добре вести – соја није једина протеинска биљка!

      Комплетан протеин представља и псеудо- житарица quinoa, која је све популарнија код нас. Исти је случај и са леблебијама, које не морате само да грицкате печене, већ можете и да их купите сирове и скувате као пасуљ (изврсне су!). Одличан протеински “score” има и сочиво, које се за разлику од пасуља кува врло брзо – за пола сата. Комплетан протеин имају и индијски орах (купујте сирови, који није пржен), као и обичне семенке будневе. Оних, мање “комплетних” протеина има у великим количинама у кикирикију, бадему, хељди, просу…

      Колико нам је протеина потребно? Потребе за протеинима су различите: у зависности од телесне масе, пола, степена активности и сличног. Разни нутриционисти саветују различите количине, али се оне увек крећу од 0.5 до 1 г протеина на килограм телесне масе. Рецимо, за особу тешку 70 кг сасвим је довољно да унесе око 70 г протеина дневно. Ево само неколико примера како је лако унети ову количину протеина путем биљне исхране: кикирики на 100 г има 24 г протеина, бадем 31 г, киноа 17 г, интегрални хлеб 13 г, интегрални пиринач 10 г, итд. А све ове намирнице, за разлику од већине животињских, имају и корисне састојке у себи, поред протеина: комплексне угљене хидрате, витамине, здраве масноће и обнављајуће ензиме (који су сачувани уколико биљне намирнице конзумирате сирове).

      За спортисте који ипак не желе да се одрекну великих количина протеина у исхрани, добра вест је да могу њихов унос да обезбеде и потпуно биљном исхраном. Постоје бројни веган спортисти, као и бодибиледери (на жалост, не и на нашем „месождерском“ Балкану). Ево блога једног веган бодибилдера , који ће бити користан за наше будуће веган снагаторе:)

      http://veganmuscleandfitness.blogspot.com

      *********

      Дакле, друже овде су потпуно разбијени твоји аргументи, уживо и аргументовано, џабе ти сад и испосници, човек је маратонац, не пије млеко и савршеног је здравља, има калцијум колико му треба и све остале минерале и витамине, протеине, ЕНЕРГИЈУ КОЛИКО ХОЋЕШ ИМА, чак је и боље резултате у трчању постигао када је прешао на пресну храну, БЕЗ МЕСА, МЛЕКА И МЛЕЧНИХ ПРОИЗВОДА!

      Michael Arnstein, The Fruitarian. Produced for a national broadcast TV show in the Netherlands

      Одакле слону протеини, калцијум и тако јаке кости?
      Пије млеко и млечне производе који су „пуни протеина и калцијума“?

      hrolp

  16. Gordon Flash* Says:

    ..pa dobro,lepo si mi objasnio,ali samo 50% istine o mleku iz ugla,zašto je „crno“ ali ni jednu osobinu zašto je belo..korisno,lekovito..
    na primer zašto je majčino mljeko NEZAMENJIVO i kao hrana i kao zaštita novorođenčeta..svake vrste..
    ..da li zaista nikad nisi video da mačići,psići,prasići,pa i kada odrastu ponekad piju kravlje mleko..to što nije prirodna praksa ne znači da je nemoguće zbog štetnosti..
    ..za oboljenje nadbubrežne zljezde i poremećaja insulinske funkcije NAUČNICI U POSLEDNJE VREME SVE ČEŠĆE POMINJU VIRUSE KAO GLAVNE UZROČNIKE A I KO ZNA KAKVO OPOTEREĆENJE PREDSTAVLJAJU ANORGANSKA HEMIJSKA JEDINJENJA,(kojima su biljke „zaštićene“ i „prehranjene“),lekovi,TEŠKI METALI,koje mleko upija jer ima veliku apsorbcionu moć vezujući za sebe i PROČIŠĆAVA organizam,ŠTO JE VIŠE NEGO POTREBNO URBANOM ŽIVOTU OD KONTAMINACIJE IZ VAZDUHA,VODE,BILJAKA,INDUS_TRIJSKOG MESA..
    ..mleko,za razliku od druge jestive hrane,je kao rezervoar koji i kada je kontaminirano konzervansima još uvek mnogo više može za sebe još da veže opasne materije i izbaci ih iz organizma.
    ..o jogijima mislim da su to ljidi koji specijalnim treningom neguju svoj način specifičnog života i životne filozofije,kao veštine,ali da to nije preduslov za naučna vrhunska dostignuća pa i Nikoli Tesli,mislim da se je desilo suprotno,da iz Indijske filozofije potiču NAJVEĆE VLADAJUĆE ZABLUDE u nauci kao i autoritarnost mediokritetske zvaničnosti,kad oni kao najstariji i najmudriji nešto kažu onda drugi mogu samo da gledaju ako nešto misle da razumeju bolje O KOSMOGONIJI,KAO I RELIGIOZNOST KOJA JE PARADIGMA SVIM SVETSKIM RELIGIJAMA I mnogim sektama..
    ..ja nisam za to stvoren od prirode,priznam da mislim da nam to ne otvara put prosperitetu čovečanstvu već ga tradicionalno drži u tragičnoj zabludi samoubeđenja da SVE JE VEĆ VIĐENO I NEMA SE ŠTA VIŠE..

    • Небојша Says:

      Gordon Flash*

      Џабе је теби било шта објашњавати и доказивати са очигледним и необоривим аргументма, који су поткрепљени кроз праксу. Ево ти га овај маратонац, потпуно те разбио, све ти се разбило ко кула од карата, а помињао си спортисте сам, сам си их тражио. Но, ти ћеш увек следити своју догму о млеку, било ко да ти докаже да ниси у прави, о било чему, о јоги.. да су највеће медиокритетске заблуде, а никад је ниси ни практиковао, баш си мудар, нема шта, врх врхова… 🙂 сви који су осетили благодети јоге су по теби вероватни будале које се самозаваравају.

      Уреду…

      Мисли шта хоћеш, радо шта хоћеш, пи млеко… то је све твоје право, међутим, дискусија са тобопм дође до једне тачке, а поосле је свака даља расправа немогућа, ИСПРЕД СЕБЕ ПОСТАВИШ ЗИД… немаш спосовности да признаш када погрешиш, кад ти то неко аргументовано докаже то, већ само пичиш своју догму и апстракције, застарела схватања.

      Ајде пичи даље, ја сам реко своје, не само због тебе, већ и због других, па нек свако размисли за себе око млека.

  17. Gordon Flash* Says:

    ..mislim da je dr Velkov postavila zid
    u istraživanju
    i u
    …….…….mleku…………..
    vidi “crno” ! nevidi belo
    ________________________

    celu isinu je nemoguće razbiti,tako je
    to Bog udesio da niko taj zid cele istine
    nikad nemože razbiti..a jedino meni je lako shvatiti je.

    • Небојша Says:

      Gordon Flash*,

      А шта ћеш, не могу сви бити ко ти, свевидеће и свезнајуће божје око.

      Али шта да се ради, деца чији су родитељи послушалки савет Др Велков да њихова деца не пију млеко, да не једу млечне производе, већ да пређу на биљну исхрану, излечили су се од дијабетиса типа 1 од кога су претходно боловали. Хммм…. ту су гарантовано биле и неке враџбине.

  18. Gordon Flash* Says:

    ..svakako da postoje neka deca i neke bolesti zbog kojih ONA NETREBA DA PIJU MLEKO,kao što postoje i deca i bolesti zbog kojih TREBA DA PIJU MLEKO,ali postoje i zdrava deca i zdravi ljudi sa merom iz decenijskog iskustva,koji znaju kada zašto i koliko ne a koliko treba da piju..da bi održali zdravlje.
    ..nema u tome nikakvog verskog fanatizma..

  19. Јелена Says:

    Mleko je mrtva beskorisna tečnost, osim za one koji je prodaju. Opšte je poznato da se navika nije lako otarasiti.
    Posmatrajući svoju decu, rekla bih da je Dr Velkov 100% u pravu, jer, onog trenutka kada više nisu sisali, odbijali su kupovno mleko. Do dana današnjeg ne piju mleko jer im organizam ne traži. Mleka ima u kući, zbog gostiju, ali se oni instiktivno ne hvataju.

  20. Gordon Flash* Says:

    *OD FLORE I TRAVA
    ZA ŽIVOT FAUNE
    MAJKA PRIRODA BESKORISNO NE STVARA*

    BUDA_LAMA*

  21. stojan Says:

    Ne zato sto zelim da se eksponiram, vec u nadi da cu dobiti argumehntovan odgovor ili da ce nekome ovaj nacin razmisljanja biti inspirativan, konstatujem sledece:
    Izmedju dva misljenja o stetnosti i koristima od mleka, istina je, kao i obicno negde izmedju…
    Problemi sa stetnim delovanjem mleka kod dece, kao u ostalom i ucestali slucajevi najrazlicitijih alergija (ne samo na mleko), novijeg su datuma. To nesumnjivo ukazuje da je stetnost mleka prouzrokovana ne samom namirnicom, vec nacinom prerade i nacinom dobijanja mleka, cime je njegova sustina u potpunosti izmenjena.
    Kada je u pitanju dugotrajno mleko, ono se u procesu prerade i homogenizuje, usled cega dolazi do promene velicine molekula i samim tim do promenjenog nacina apsorpcije u organizmu, sto opet dovodi do manjjih ili vecih problema kod konzumenata (u zavisnosti od opsteg stanja organzma, prehrambenih navika, kvaliteta prerade, porekla sirovog mleka itd).
    Drugi problem je sto je promenjen nacin uzgoja stoke (nema vise ispase i prirodnog ambijenta), promenjen je nacin ishrane stoke, nacin lecenja i sama genetska matrica stoke.
    Najjednostavnije bi bilo reci da mleko koje su pili nasi ocevi i dedovi vise ne postoji nigde, pa samim tim svi argumenti o tome da li je njegova upotreba korisna ili stsetna moraju biti bazirani na ovom trenutku.
    Zastupnici korisnosti konzumacije mleka svoju argumentaciju baziraju na proslim vremenima, a oponenti mleka na savremenim iskustvima, gubeci pri tome iz vida da je samo ime zajednicko, a kvalitet namirnice prakticno neuporediv.

    I na kraju samo primer iz sopstvenog iskustva, koji ne mora biti univerzalan:
    Konzumacija dugotrajnog (recikliranog?) mleka mi veoma cesto stvori probleme sa varenjem, dok to nije slucaj kada koristim samo kratkotrajno sterilisano mleko. Naravno, ovo nista ne dokazuje, ali sam radoznao sta bi bilo ako bih pronasao kvalitetno, sveze, nepreradjeno mleko, direktno sa pasnjaka?
    To opet, naravno, nista ne dokazuje, jer jos uvek ostaje izmenjena genetika, antibiotici, zagadjeno zemljiste i td.
    Drugacije receno:
    Ako vec konzumiramo mleko, mozemo ookusati da smanjimo broj negatvnih faktora koji su kumulirani u tom proizvodu i nastojati da pojedine od njjig iskljucimo izborom proizvodjaca, stepena prerade itd.
    Sasvim je ocigledno da ne mozemo u ovom istorijskom trenutku izbeci sve stetne uticaje koje nam stizu iz okruzenja, ali moramo nastojati da pronadjemo nacin da ih sto vise relativizujemo, a razmena iskustava i pravovremena i potpuna informacija su od kljucnog znacaja.
    Ukoliko to nije svrha ove diskusije, onda je ona potpuno besmislena…

    • Небојша Says:

      stojanе,

      Слажем се са вашим мишљењем да млеко више није млеко, као ни да краве више нису краве, и да је с те тачке гледиште млеко чист индустријски производ који је штетан за људску употребу. Међутим, ако сте пажљиво пратили текст, дискусију и видео прилог, видели би да се ради се о томе да је др Велков веома студиозно објаснила да кравље млеко у природном облику, није за људску употребу, да и због пијења таквог млека, не само индустријског, може доћи до разних обољења, која су већ поменута, првенствено код деце која обољевају од дијабетиса типа 1 због пијења крављег млека.

      Не бих да се понављам за оно што сам већ рекао, али др Велков је изричито напоменула да је доказивање штетности млека поткрепљено научним студијама и доказима на бази самог аутентичног састава млека, примерима излечених пацијената, тако да у овом случају истина није на средини, већ тамо где јесте, у самој себи, а друго је да ли ће то људи да прихвате или одбаце.

      Дакле, не ради се о различитим мишљењима о корисности и штетности млека, па да се истина нађе негде на средини, већ о научним доказима да је природно кравље млеко штетно за људску употребу. Сама чињеница, што износи Др Велков, да човек док је мали за 2-3 године губи ензиме за варење млека (овог људског, не крављег), говори сама за себе, односно да природа није предвидела да човек конзумира кравље млеко, без обзира што га он пије и једе све и свашта.

      Простије речено, ако сви знамо да је Земља округла, онда се не може рећи да је истина на средини, већ тамо где јесте, у самој себи. Иначе, за многе ствари у животу човека истина се може наћи у средини, али када је нешто поткрепљено научном аргументацијом, онда су ствари јасније, егзактније.

      Човеков проблем због лоше исхране, и ту није у питању само млеко, је у томе што је лоша исхрана „тихи убица“, неприметни, на дуге стазе, а човек нити схвати да је то због лоше исхране, јер му званична медицина целу ствар представља сасвим другачије, често нетачно, онако како је потребно да буде у ланцу зависности од званичне медицине која никад не излечи човека, већ му само маскира симптоме.

      Што се тиче млека, сама др Велков говори да ако неко већ жели да пије млеко, онда је боље да пије козје, које је најсличније људском хуманом млеку, а не кравље.

      И следећа ствар око лоше исхране је та, да човек и поред тога што зна да је нешто лоше за његову исхрану, он то једе јер му је организам навико на ту храну, тражи је непрекидно и снажно, то је дубоко укорењен механизам. Дакле, није потребно само знати да је нешто лоше за нас, већ и имати снаге и воље решити се лоших навика и особина, изборити се са њима, бити победник.

      Ево конкретно када се ради о мени, ја не пијем млеко нити конзумирам производе од млека осим крављег сира, јер ми је организам стеко дугогодишњу навику једења крављег сира, тако да га још конзумирам, са тенденцијом да се ослободим у догледно време и те хране.

      Овај текст, и сви коментари, деловаће различито код многих људи, јер наравно свако има права на свој избор, а свестан сам и тога да ће неко онако „у инат“ баш да пије млеко без обзира на сву аргументацију о штетности млека као хране. Многих „тихих убица“ путем хране човек уноси у организам, болест дође тек касније, после много година, кад неприметно „озида“ своју кућу.

      Ради још боље информисаности, дајем на увид један фантастичан документарац о исхрани, то је „Герсоново Чудо“. Макс Герсон је својим специфичним природним начином исхране, још почетком 20-ог века излечио многе људе који су били отписани од званичне медицине, то су људи оболели од „неизлечивог“ рака и других тешких хроничних болести. Данас је његову методу лечења, само путем исхране и клистирања, наставила његова унука. О томе постоји обимна документација, о пацијентима који су дошли као „изгубљен случај“ у рукама Герсонове унуке Шарлот, и после били потпуно излечени. А готово по правилу сви излечени пацијенти од разних ракова, после оздрављења наставили су да се хране герсоновим начином исхране у коме нема нити млека, нити меса, већ само свежег воћног сока, разног биља, поврћа, семенки…

      За паметне, овај документарац ће бити довољан да схвате како треба човек да се храни да би био здрав, али наравно биће и оних који ће све потпуно негирати, без обзира на „убитачну“ аргументацију која провејава овим фантастичним документарцем. Препоручујем да га сви пажљиво по неколико пута погледају и да га обавезно ускладиште у својим компјутерима, на дисковима

      Герсоново чудо

      Линк ка видео прилогу на: http://www.youtube.com/
      Видео прилог можете скинути пратећи ово упутство.

      Ево о чему се ради…

      „Фасцинантна истинита прича о научнику Макс Герсону и терапији која је спасила животе многих људи оболелих од рака и других хроничних болести. Герсонова терапија је забрањена и неприхватљива од стране медицинских институција и фармацеутске индустрије, иако је излечила преко 99% случајева који су сматрани неизлечивим од стране њихових доктора. Десетине хиљада пацијената излечених од разних болести доказује да је Герсонова терапија успешна и примењива. Макс Герсон указује на повезаност човека и природе, као и нашу немарност према загађењу животне средине, чиме сматра основним узроком свих болести. Иако отрован од стране његовог помоћника, Макс Герсон је успео да сачува свој рукопис и своје истраживање и да то пренесе својој унуци Шарлот, која до данас успешно лечи људе широм света и бори се да ова терапија свима буде доступна.“

  22. Gordon Flash* Says:

    Do sada nikad nisam čuo DA NEKO JEDE NEKU VRSTU HRANE IZ INATA ?
    Dva su razloga zašto neki ljudi isključuju neku vrstu hrane
    1.Primetna štetnost po zdravlje ZBOG PREOSETLJOVOSTI ORGANIZMA individue
    2.PREKOMERNA JEDNOLIČNOST ILI JEDNOVRSNOST U ISHRANI koja dugotrajnom konzumacijom rezultira OŠTEĆENJEM ORGANIZMA ili očiglednom bolešću

    KUVANO MLEKO I MLEČNE PROIZVODE MOŽETE KONZUMIRATI U INDIVIDUALNO ODREĐENOJ MERI onoliko koliko znate da VAMA KORISTI OČUVANJU ZDRAVLJA a možete ga izbaciti iz upotrebe potpuno ako ste sigurni da VAMA ŠTETI VAŠEM ZDRAVLJU.
    ..negde sam pročitao da je u Americi neko na osnovu istraživanja konzumiranjem ČISTOG SVEŽE NEKUVANOG KRAVLJEG MLEKA USTANOVIO NAUČNO I EKSPERIMENTALNO NJEGOVU LEKOVITOST,što je dovelo do potražnje kao takvog u velikim gradovima ali je veliki problem bio u distribuciji na veliko zbog kvarljivosti.
    ..ako isključimo individualnu nepodnošljivost kod nekog procenta populacije,onda su
    NEISPRAVNOST
    POKVARENOST I
    NEODMERENOST
    u konzumaciji neke vrste hrane glavni razlozi zbog kojih i procentualna većina populacije treba da je izostavi iz ishrane.

    Ako pripadate kao član nekoj religijskoj ili verskoj sekti koja je nastala van podneblja od onog gde živite,pa STROGO ZABRANJUJETE NA PRIMER SVINJSKO ILI GOVEĐE PEČENO MESO KAO I HRANU ŽIVOTINJSKOG POREKLA JER NA PRIMER RELIGIJSKI KRAVA JE SVETA ŽIVOTINJA U INDIJI onda će te morati da dokazujete da ste naučno najpozvaniji merodavniji kako bi ste spasili vašu svetinju od mučenja mužom i patnji klanjem koju joj nanose „mesožderi iz inata“
    kada već za ishranu možete koristiti SAMO BILJNU HRANU.
    Ali i takavo opredelenje za neraznovrsnu ishranu hranom I BILJNOG I ŽIVOTINJSKOG POREKLA
    IAKO JE TO EVOLUCIOM PRIRODNO NASTALA PREDNOST ZA ZDRAV ŽIVOT jeste
    LJUDSKO TERANJE INATA U ISHRANI GDE ČOVEK HOĆE DA BUDE „BOG“ NAD PRIRODOM.

    • Небојша Says:

      Gordon Flash*,

      Има људи који би јели неку храну из ината, рецимо пили би млеко из ината, ако схваташ шта сам мислио, а ако не схваташ, онда ништа, не чуди ме. Већ је у коментару „Jelena U“ то рекла:

      „…Obozavam mleko i nikako ne nameravam da prestanem da ga pijem zbog ovakvih ( po meni -sektaskih) tekstova…“

      Ето, то је нека врста ината (она има и права на то, њен живот – њена одговорност), јер без обзира на аргументе да је млеко штетно, нарочито ово индустријско, она ће наставити да га пије, а види се да је и чудна жена кад све ове податке око штетности млека назива „секташким“, што благе везе нема са чињеничним стањем, јер су презентовани адекватни докази из праксе, научне студије, од озбиљних људи попут Др Велков, која је излечила многе људе који су послушали њене савете око исхране и осталог што препоручује.

      Оно што ти нудуш људима је следеће: „пијте млеко, па ако се разболите и увидите да је штетно, ви престаните да га пијете“. То је отприлике то, али неодговорно, јер људи ризикују да се разболе, а ти нећеш сносити никакву одговорност за те препоруке, и поред свих доказа да је та храна ризична за конзумацију. Но, добро, то и није само твоја одговорност, јер на крају крајева после свих презентованих информација људи су сами одговорни шта ће јести, без обзира шта им ми кажемо и препоручујемо, будући да могу размишљати својом главом и одговорни су за своје животе.

      Др Велков, ја и слични нама, препоручујемо нешто што је потпуно без икаквог ризика и што је проверено да је најбоље за очување човеког здравља, дакле не ризиковати ништа, избацити из исхране и млеко и месо, прећи на пресну ОРГАНСКУ непрскану исхрану (воће, поврће итд… доказ за то је маратонац Michael Arnstein који је прешао на такав начин исхране…), на исхрану по Герсоновој методи конзумирања искључиво органске хране и бићете савршено здрави, чак ћете се излечити од болести које сте задобили конзумирајуићи млеко, месо и сву индустријску храну, са свим ризицима који произилазе из тога, да таква храна садржи у себи свашта, рецимо: ГМО, пестициде, хербициде, разне токсичне и отровне адитиве, антибиотике, лекове итд… чиме се све третирају и хране јадне краве и све остале животиње чије производе људи користе у исхрани.

  23. Gordon Flash* Says:

    *PRIRODA JE UVEK MUDRIJA OD GURUA*

    BUDA_LAMA*

    • Небојша Says:

      Да, управу си, јер управо нам природа говори, онако како нас је направила, и себе и нас зависника од ње, да за људско биће није животињска храна, млеко, месо… и управо ко то поштује имаће савршено здравље. Докази за то су приложени, а посебно би истако филм: „Герсоново чудо“.

  24. Gordon Flash* Says:

    Eee, sad si shvatio šta nisi shvatio,jer stalno tražiš nekog ko je ili nije u pravu a nisi shvatao da ja,za razliku od shvatanja mnogih,svo vreme ISTRAŽUJEM JEDINO ČOVEKA KAO PRIRODNU TVOREVINU U SAMOJ PRIRODI OD PRIRODE DATE KAO TAKVU KOJA JE UPRAVO STVORILA ČOVEKA DA MOŽE PREMA INDIVIDUALNOJ MERI PO POTREBI PITI I KUVANO MLEKO I JESTI PEČENO MESO za razliku od biljke MESOŽDERKE koja može da se hrani kao i svi mesožderi „živim nepečenim ili nekuvanim mesom“
    Znači kad priroda stvori biljku da „ždere“meso onda je to PRIRODNA MOĆ PREDNOST TOG ŽIVOTA PO ZAKONU PRIRODE a ne moja ljudska budalaština kao nekakvog gurua u ulozi „boga“tvorca „istine“ iz svojeg ugla predubeđenja ni ti sa pozicije religijski ili sektaški ispranih mozgova njegovih fanatičkih sledbenika.
    Znači još jednom,VŽNO JE ŠTA ČOVEK STVARA OD SEBE SAMO ONOLIKO KOLIKO TO PRIRODA DOPUŠTA I STVARA OD ČOVEKA.
    ..u tom saznanju i poštovanju *lo_gike principa prirode* jedinog pravog tvorca i samog principa života biljnih i životinjskih vrsta je ODGOVORNOST ČOVEKOVA PREMA SVOM ODAVNO VEĆ GENETSKI BIOHEMIJSKI FUNKCIONALNO DEFINISANOM ŽIVOTU.
    ..harmonija života u prirodi je od prirodnih GMO a čovekovo neshvatanje sebe i toga je najčešće uzrok kontraproduktivnog i štetnog delanja..
    ..čovekovo prepotentno „shvatanje“ sebe i svoje „nadprirodne“protivprirodne uloge „glavnog“ kreatora „istine“kao da zna više od same prirode šta priroda stvara i sudi u prirodi je osuđenost na propast..

  25. Nebo Says:

    Zdravo Imenjace. Nabasao sam na vrlo interesantan video o mleku te ga preporucujem.
    http://saborsrba.com/videos/901/4489/10-mlijeko-dr-valter-fajt.
    Srdacn pozdrav tebi i posetiocima sajta

    • Небојша Says:

      Nebo,

      Здраво имењаче, добро си набасао на тај користан матерјал, па га препоручио овде. Ево га тај користан видео директно овде у коментарима.

      Поздрав.

      Др Влатер Фајт- Млеко

  26. Gumnik Minđarević Says:

    Имам проблема са пробавним трактом! Значи пробати избацити млеко из исхране? Да ли то значи и млечне производе из употребе? Био сам МАРАТОНАЦ(остао у души) и гледајући видео додатак, шта рећи,вреди пробати!

  27. zlaja Says:

    Priča o brojevima je potvrđena izmišljotina.
    http://manjgura.hr/

  28. Robert Janković Says:

    🙂
    Hajde da počnem priču od početka 🙂
    Priča je o Recikliranom mleku , Koliko vas je čulo da je neko od stare gume uspeo da napravi novu ? Pa verovatno niko pošto se to ne radi već se gume melju i koriste za izradu drugih proizvoda (cipele, razne gumene nosače, odbojnike, ili Holcimova varijanta kao dodatak betonu za izradu puteva:) ista je slika i sa drugim proizvodima (izuzev metala koji se uspešno pretopljavaju u izvorni oblik).
    Mleko se u Srbiji (a i na prostorima cele bivše yuge) uspešno reciklira ali ne u novo mleko (pošto bi na tim temperaturama (190stepeni) i tom pritisku(minimum 5bara) od mleka ostala samo … voda 🙂 , Mleko povučeno iz rafova se prerađuje u topljene sireve (veoma jednostavna tehnologija koja se može izvesti korišćenjem samo sirćeta) a preostala surutka se suši i prodaje kao surutka u prahu :).
    Hajde da pomenem priču : Nijedna životinja ne pije mleko druge životinje … Hajde mi vi recite koja životinja (izuzev mrava) uopšte uzgaja drugu životinju za bilo koju namenu … Nema takve , pa odakle vam pravo da to dajete kao argumenat , Evo vam bolji ˝˝Sve životinje koje uzgajaju druge životne vrste , konzumiraju izlučevine uzgajanih životinja (uključujući i mrave)˝˝i još jedan , med je zdrav a i on je izlučevina druge životinje:).
    Hajde da i vegane pomenem 🙂 Tip ishrane svake životinjske vrste se može videti prema obliku i rasporedu zuba, pa po tome ljudi su SVAŠTOJEDI tj. u ishrani koriste sve vrste hrane uključujući i meso, pa zar treba da kršimo božju odluku (pominjane su izreke dalaj lame) i da jedemo samo biljke?
    Koliko je vas čulo za FIZIKALCA koji je vegan?
    vegani su : ćate, pesnici, mislioci , sportisti, i sl. Hajde stavite tog maratonca na građevinu deset sati dnevno svaki dan pa da vidimo koliko će izdržati pre nego što zamezi ( stim da ima pravo na ukupno dve pauze u ukupnom trajanju od 1h).
    Pominjani su i proteini tj. 30 grama PO OBROKU to je preko 100 grama dnevno (tri obroka i dve užine (kako nas svi cenjeni nutricionisti savetuju (ček malo pa i oni su ćate tj po cele dane kur..m ne mrdaju već samo šećkaju bela odela ) trebalo bi sve te mislioce barem na godinu dana poslati na selo da zasuču rukave pa tek onda im dozvoliti da pričaju priče)).
    Hajde da pomenemo i konzervanse, Hajde vi meni recite kada ste čuli da je neki dnevni list na naslovnoj strani preko cele strane objavio vest (konzervans xxx u dozvoljenim količinama NIJE štetan po zdravlje) , ali zato ste brdo puta mogli da pročitate da je neki konzervas ŠTETAN po zdravlje (iako u samom tekstu sitnim slovima je napisano da nije dokazana štetnost u dozvojenim dozama , pa čak i u umereno prekoračenim dozvoljenim dozama ), Šta mislite ZAŠTO? PANIKA prodaje novine, a za panikom sledi TEORIJA ZAVERE 🙂

    • Небојша Says:

      Roberte Jankoviću,

      Коментар ти је неком системском грешком отишу у спам, па сам га данас пронашо и пуштам га дан касније.

      Одакле год да почнемо види се да си заговорник индустријске нездраве хране. Рециклирано млеко постоји, будући да сам горе у тексту написао да постоји закон о рециклирању млека, то је текст пренет из Политике:

      „Млеко са протеклим роком шаљу натраг произвођачу, који има законско право да понови процес пастеризације на 190 степени, и да млеко врати натраг на тржиште. Према закону, тај процес може, да се понавља пет пута“.

      Дакле, ако постоји закон о рециклирању млека путем пастеризације, онда се млеко рециклира путем пастеризације, у ново рециклирано млеко, и тако све 5 пута, по закону.

      Али, хајде да променимо причу, ти то волиш, да идемо трагом твоје приче, па да ти све поверујемо, на „мајке ми“, „кад вам кажем“… односно да се млеко коме је истеко рок трајања, па је с тога повучено са рафова, не рециклира у ново млеко, већ да се прерађује у топљене сиреве.

      Robert Janković:

      Mleko povučeno iz rafova se prerađuje u topljene sireve (veoma jednostavna tehnologija koja se može izvesti korišćenjem samo sirćeta) a preostala surutka se suši i prodaje kao surutka u prahu.

      Ово је просто невероватно колико ви заговорници лоше и нездраве хране немате кликера да пазите шта причате, да се не би офирали, јер млеко које се повуче из рафова није више за људску употребу, будући да је то покварена храна, то лепо каже и ветеринарски инспектор из политикиног текста којег сам пренео, па каже:

      Млеко коме је истекао рок проглашава се неупотребљивим и уништава се на нешкодљив начин, у кафилерији у Ћуприји – објаснили су у Ветеринарској инспекцији“.

      Дакле, млеко које се повуче са рафова не сме да се користи у никаквој даљој преради, јер је неупотребљиво за људску употребу, покварено је, забрањено је, капираш Роберте, па и ако се то неупотребљиво и нездраво млеко прерађује у топљене сиреве, и ти сиреви такође нису за људску употребу, нездрави су. Изгледа да си ти Роберте неки лик из индустријске прераде млека, па нам објашњаваш шта се све незаконито ради, како се трује народ, хвала ти Роберте на томе, сад људи знају како се једним делом праве тољени сиреви, од поквареног млека коме је истеко рок трајања.

      Како тако једноставно и дечачки незрело вршиш паралеле са маратонцима на воћу и поврћу, и грађевинцима, то ни сама деца не би причала. Но прво да видимо још једног маратонца, једног ултра маратонца, па после да продискутујемо.

      Grant Campbell: Ултрамаратонац на исхрани 80 10 10 (ниско пресна исхрана, свеже воће и поврће)

      Линк ка видео прилогу на YouTube
      Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

      Грант Кемпбел трчи трке од 5 км. до 100 миља, 24-часовне трке. Најдужа трка коју је трчао је 175, 3 км., а за то му је требало 34 сата и 21 минут, а једе само воће и поврће, семенке Роберте, не топљене сиреве који се праве од поквареног млека. 🙂

      Е, Роберте, месождру,овај веган те растурио. Знам да нећеш да гледаш овај видео, и да ћеш одмах да кажеш да је Грант морао нешто да једе за време трчања ове трке. Да, током те трке појео је 18 кг. манга. Из те количине манга коју је појео, добио је 14 л. воде и плус попио је још 10 л. воде трчећи ову трку. Затим је још појео 2 главице целера и 50 малих урми, и то је све што је јео и пио током те трке. Овде се види да је више воде узео из манга, него пијући саму воду.

      Дакле, сада се јасно виде твоје дечачке небулозе када упоређујеш грађевинце и вегане маратонце:

      „… Hajde stavite tog maratonca na građevinu deset sati dnevno svaki dan pa da vidimo koliko će izdržati pre nego što zamezi ( stim da ima pravo na ukupno dve pauze u ukupnom trajanju od 1h)..“

      Па јешће бре дечко незрели, ко каже да они ништа не једу, али јешће воће, било да ради на грађевини, или да трчи, и то мање од грађевинаца, а квалитетније и здраве хране, него грађевинци који ће да поједу брдо „мртвог“ меса у виду индустријских прерађевина са пуно штетних конзерванаса који треба да му вештачки очувају рок трајања. Ти си изгледа пун индустријске нездраве хране чим овако „размишљаш“ и дајеш нам дечачки незреле паралеле са грађевинцима, као да је теже бити грађевинац, него маратонац. Онда хајде, нека грађевинци месождери отрче барем 10 км., нека тренирају, мало сутра.

      Човек је појео само 18 кг. воћа трчећи 175 км. а ти упоређујеш трчање маратона и посао на грађевини, где се мање енергије троши него на тркама. Колико би волова требали да поједу месождери да претрче 175 км., наспрам 18 кг. манга, 2 главе целера и 50 малих урми?

      Нешто ти хвали Роберте, можда витамин Б12?

      Ево га и објашњење за витамин Б12 у контексту веганске и животињске прехране, говори експертт Лорен Локмен…

      Б12 веганска исхрана, наспрам месне исхране, Говори експерт Лорен Локмен

      Линк ка видео прилогу на YouTube
      Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

      Причаш о распореду и облику зуба у контексту сваштоједства, а јасно је објашњено да су зуби човека дизајнирану да једу само биљну храну, и по облику и по распореду, а у том правцу синхроно иде дужина и дужина црева органа за варење код биљоједа (човека), која су дужа него код месождера. А умро сам од смеха, кад наводно човек који је само веган крши божју одлуку, јер наводно облик и распоред зуба по теби говори да је човек сваштојед. Он јесте сдваштојед (они који једу свашта и нерздраво се хране), али не због распореда зуба, већ због незнања. Рецимо, шимпанза је насличнија врста човеку, а само једе биљну храну. Мањи је од човека, али има 5 пута јачу снагу од њега, а не једе месо, већ банане, лишће, и кад би само мало јаче ударио неког човека, на месту би га убио, а ето, не једе месо „да би био јаааак“. Кад би ударио једног „снажног“ грађевинца месождера, 5 иза њега би заједно отишло у провалију са њим 🙂

      Природа је дакако предвидела да одређене врсте једу месо, то су неке животиње. Узмимо пример лава. Он одмах чим убије животињу, једе њено топло и свеже месо, не кува га, не пече га. Е, шалу на страну, то је месо, хранљиво и корисно месо, али за лава, тигра, зато је лав и тако леп, јер једе свеже сирово месо, само за то се може рећи да је месо, а човек који пече сирово месо он уопште не једе месо, он једе мртво месо, које је потпуно другачијег хемијског састава од правог меса, сировог.
      Погледајте лепоту лава који једе свеже сирово и здраво месо, наспрам хијене која једе мртво месо, уцрвљено, убуђано и одстајало месо угинуле животињ. Изгледа тако ружно и одвратно.

      Осим тога, оно најважније треба рећи…

      Да ли је неко икада чуо да када се неко ко се тешко разболео од рака, излечио само једући месо и индустријску храну пуну конзерванаса, „за које није доказана штетност“, Роберте?

      Наравно да не, јер од тога се добија само болест, а нарочито кад се од млека које је покварено и забрањено за употребу, прави топљени сир, који је такође покварен и није за људску употребу!

      Или Роберте, можда се од поквареног млека, забрањеног за употребу, индустријском прерадом може добити здрава храна?
      А да ли је неко чуо да се неко тешко болестан од рака излечио без икаквих фармацеутских лекова, једући само пресну храну, воће и поврће, и тако спасао живот?

      Наравно, да, да…!

      Има таквих милион примера, то је најбоље објашњено у филму Герсоново чудо, да поновимо лекцију:

      Герсоново чудо

      Линк ка видео прилогу на: http://www.youtube.com/
      Видео прилог можете скинути пратећи ово упутство.

      А ни један се није излечио од неког рака једући индустријску храну са пуно конзерванса, затим месо и пијући индустријско пастеризовано-хомогенизованох млеко, које је у ствари мртво млеко, јер је изгубило готово све хранљиве вредности које је имало природно млеко. Хиљаде и хиљаде људи излечило се од рака конзумирајући по Герсоновој методи само воће, поврће, семенке… а ниједан једући месо и пијући индустријско млеко.

      Закључак је једноставан, и хвала ти Роберте што си нам открио шта се све ради, да се од поквареног млека коме је истеко рок, прави путем неке технологије, тољени сир.

      Људи, сад знате шта се све ради, па памет у глави, а ко хоће да пије млеко, нека иде код неког сељака на селу, нека га пије у природном облику, од краве која се храни природном биљном храном, не са коштаним брашном које се добија прерадом меса умрлих животиња, и од краве која не иде на „обвезну вакцинацију“ по разним ветеринарским програмима, или која једе ГМО сточну храну.

  29. Gordon Flash* Says:

    Čovek nije ni biljojed ni mesožder ni zemljojed ni suncojed ni svaštojed a nije ni bog da odlučuje šta on treba da jeste a šta treba da nije 🙂


Постави коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.