Ново Корито – село на Кадибогазу


На реду је дошло да кажем и нешто о мом завичају, о мом селу, Новом Кориту, селу на Кадибогазу одакле потиче моја фамилија. Све податке о селу, како је настало и остало, можете пронаћи на прелепом сајту: Ново Корито којег је урадила наша Корићанка Нена.

Ново Корито – Село на Кадибогазу

Линк ка видео прилогу на YouTube
Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

Новом Кориту, као и многим нашим селима,прети опасност да изумре, јер по неким мојим сазнањима, Корито данас броји мање од 200 житеља, са просеком старости од око 65-70 година. Ако држава што хитније не направи стратешки програм за оживљавање села и наше компаративне предности, пољопривреде, Ново Корито и слична села у одумирању ће нестати, претвориће се у археолошка налазишта.natpis
Просто је невероватно, да већ дужи низ година наши државници, и ови и они, и „бивши“ и „садашњи“, нису ништа урадили да субвенцијама привуку велики део популације да се врати на село, да се села освеже“младом крвљу“, јер пољопривреда може да буде наша стратешка грана која би нас брзо извукла из невоља, а поготово сада када је на сцени ступила тешка светска финансијска криза, а храна и вода су стратешке ствари које добијају све више на значају, па тако и Србија са својом још незагађеном земљом и 4,5 милиона хектара обрадиве земље, храну би могла увелико да извози…!

Сви наши сељаци, па и Новокорићани, воле, цене и поштују своју земљу, вредно је обрађују од јутра до мрака, а према стоци и живини се односе као према људским бићима, брину о њима више него о себи.

А погледајте наше политичаре како се односе према својој држави и људима који живе у њој.

  • Од Србије су направили банана државу,Америчку колонију.
  • Од државне привреде су направили своје партијско-феудалне мафијашке поседе, те државу немилосрдно пљачкају, ту се више ништа и не скрива, то је постало „нормално“.
  • Народ, и људе доживљавају као полумајмуне који им служе за дизање два прста на изборима и аплаудирање…

Што се тиче државе, највећа жртва су наша села, наш кључни фактор у брзом опоравку привреде, наша Нова Корита…!

Биће заиста штета и трагедија ако наша Нова Корита изумру и нестану у реалном животу, и „живе“ само у виртуелном свету интернета, на сајтовима… остаће само туга, сећања, сузе, чемер и јад…

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: