Бела кућа црта нове карте на Балкану


Autor:Ратко Крсмановић 

Политички коментар поводом доласка потпредседника САД Џозефа Бајдена у Сарајевo, Београд и Приштину 

Прижељкивање „ресетовања“ односа САД према Србији је пуста жеља и велика заблуда. Србија је протеклих двадесетак година била велики експеримент Вашингтона. Нигде и никада није комбинована толика количина бруталног насиља, почев од економског исцрпљивања ембаргом, потом бруталним и криминалним ратним борбеним дејствима, проглашења Срба кривцима за све несреће на Балкану и напокон преседаном у виду отимања дела територије. Није реално очекивати да овдашња власт укаже америчком званичнику на те и такве околности.

Џозеф Бајден
Џозеф Бајден

Потпредседник САД Џозеф Бајден долази са новим мапама Балкана, уценама и читавим инструментаријумом за демонстрацију могућих притисака на Србију, не би ли ова изморена земља згрчила свој јаук због неправде и насиља под сопствени језик. Да ћутке отрпи отимање Косова и Метохије и гажење Републике Српске. Да пристанемо на комадање Србије под плаштом регионализације. Да пристанемо на даље успостављање америчких база у форми обећања за улазак у НАТО… Да не иштемо одговорност и савезнике по свету како би ублажили последице неправде и нанетог зла Србији и српском народу.

Није окончано комадање и дестабилизација Србије и српског националног бића. Америчким интересима није до стабилне Србије на путу развоја, већ до одржавања стања пуне економске, политичке и војне контроле и зависности. Проверени амерички пријатељи на власти у Србији и земљама из окружења, имају задатак да безпоговорно спроведу услове који обезбеђују трајно америчко присуство на Балкану. Само тиме американци дефинитивно стичу стратешку предност за глобалну хегемонију, неограничену контролу и надмоћ коју нико не би могао да угрози. Реч је о учвршћивању контроле над осовином од Јадранског мора, преко Балкана, Црног мора, Каспијског басена и Авганистана до Кине.

Контрола над коридором Е4 и Е10 и свих актуелних и планираних трговина укључујући и наркотике, најлакше се остварује преко контроле влада земаља, а владе преко криза, сукоба и уцена.

Погубна економска политика Србије у виду презадужености код ММФ и Светске банке, угушене привредне активности, неуспешне реформе у виду тзв. транзиције уз уцењиве и поткупљиве влстољупце, предствља добро припремљену и привлачну подлогу за ширење ћелије америчког окупационог канцера (глобалног тутора). 

Отимање Космета је извршено без анестезије па је болни врисак Србије помало запарао уши остатку света преосетљивом на насиље, те би било умесно у тишини извршити ревизију Дејтонског споразума и укидање Републике Српске, осмостаљивање Војводине, редефинисање статуса Рашке области уз јачање терористичке „Албанске националне армије“ не само на Космету. У противном, они ће укинути подршку „демократској“ власти и интернационализовати питања Војводине, Рашке, националних мањина (Мађара, Бошњака, Влаха, Бугара, Рома…). Само се српском народу као услов за учешће у интеграционим процесима намеће одрицање од себе самог и делова свога бића. План за гашење Републике Српске је направљен још 1997. године, када су САД под вођством Била Клинтона и Мадлен Олбрајт покренуле поверљиви пројекат са циљем да поделе Србе, посвађају, деморалишу и доведу их до самоуништеља. План утапања РС у унитарну БиХ објавио је Јозеф Богдански, директор Посебног тима Конгреса САД у америчком часопису „Defanse & Foreign AFFairs Strategic Policy“. 

Мора се признати да су, поред обезбеђења намесничке власти, били веома успешни у разграђивању патриотске и националне свести грађана Србије, нарочито српског народа, тако да данас просечан грађанин, не само што не успева да препозна своје националне (државне) интересе, већ се залаже за туђе – америчке вредности и интересе као своје. У те сврхе су незаобилазну улогу „импрегнирања“ свести одиграли „независни“ медији.

Отуда данас потиче осећај самопоуздања и мисионарске улоге Џозефа Бајдена. Глобални тутор неће пропустити ни ову прилику да демонстрира своју агресивну нарав, лукавство и бездушност. Мора се имати у виду да поред услова за уцену актуелних властољубаца, располаже и са неслућеним могућностима и средствима притиска, насиља и уништавања. Комбинацијом материјалних и обавештајних мера отворили су простор за афирмацију и деловање појединих политичких партија и НВО који су спремни да беспоговорно спроводе политику Бајдена. 

Бајдена се иначе разликује у једном, макар маркетиншком детаљу од Клинтона, Буша и Обаме. Док су амерички председници отворено промовисали знак сатане, Бајден је својевремено пред препуном салом албанских емиграната захтевао да „Срби препознају ђавола у својим очима и истерају га одатле“. Да ли ће Бајден успети да препозна дело сатанских руку када буде пролазио испред зграда Генерал штаба у Неманјиној, Савезног МУП-а у Кнеза Милоша и другим сведочанствима НАТО насиља?

10 реаговања to “Бела кућа црта нове карте на Балкану”

  1. Ratko Krsmanović Says:

    Povodom Bajdenove balkanske turneje
    Hoće li Srbija postati NATO trkalište

    Oblikovanje svesti po NATO obrascima; NATO-izacija Evrope; NATO je Srbiju lišio teritorijalnog integriteta otmajući nam srce države; Širenje NATO na Balkanu;

    Značajan deo informacija o Bajdenovoj balkanskoj turneji se iscrpljuje opisivanjem scenografijom megalomanskih mera bezbednosti i zaštite tokom putovanja, dok se prilično stidljivo ukazuje na scenario novih inicijativa u funkciji prekrajanja Balkana i razaranja teritorijalnog integriteta određenih država pod plaštom reformi a sa ciljem ostvarivanja sveobuhvatne kontrole od strane NATO u ovom delu Evrope.
    Nema sumnje da najveći deo predstavnika sadašnje vlasti u Srbiji dobro poznaju i razumeju jezik i način koji koristi potpredsednik SAD Džozef Bajden. Deo njih je još u prošloj deceniji uobličavan po kalupima i kampovima United States Informatio Agency a kroz podučavanja generala Džordža Varda, penzionisanog pukovnika Roberta Helvia i logistiku nezaobilaznog funkcionera CIA-e Daniela Servera i drugih NATO-apostola. Ta okolnost uz činjenicu da je Srbija velika žrtva NATO, da nam je NATO oteo srce države sa svim posledicama po žrtvu najsvirepije agresije, može predstavljati izvesni stepen moralne superiornosti u predstojećim razgovorima. Srbiji treba samo ravnopravan status sa zemljma u regionu.
    O predstojećoj ulozi NATO u Srbiji, moralo bi se prethodno potpuno i bez ostatka razjasniti o kojem i kakvom savezu se radi. Da li je u pitanju evropski NATO, kao jedan uređen kontinentalni sistem bezbednosti koji garantuje bezbednost svima u Evropi, ili je po sredi NATO koji gradi NATO-vsku Evropu i koji predstavlja svojevrsnu pretnju drugim državama i drugim regionima, saglasno preokupacijama globalnog arhitekte. Ukoliko je po sredi nedvosmisleno uverenje da imamo posla sa sistemom kontinentalne bezbednosti, onda u takvim okolnostima je realno računati na savezništvo i podršku drugih zemalja, uključujući i Rusiju, koji žele da sa NATO postignu dogovor kao garantom jednake bezbednosti za sve u Evropi. Međutim, iz dosadašnjih stavova i postupaka Bele kuće, više je nego izvesno da je Bajdenovo tobožnje zalaganje za evropske integracije, odnosno Evropsku uniju, zapravo zalaganje za američku projekciju NATO-ovske Evrope. Ostaje da se nadamo drugačijem američkom određenju uloge NATO na Balkanu i Evropi. Za sada imamo posla sa vojnom organizacijom koja se koristi kao instrument za uticaj na državne politike Balkana. Sa stanovišta interesa SAD, razumljivo je nastojanje da se osnaže mehanizmi kontrole i vladanja svetom. Da se spreči pojava konkurentskih sila. Stoga je pitanje opstanka i širenja NATO uz sticanje prednosti na Balkanu, za SAD strateški cilj. Detalji koji se tiču nove američke strategije su navedeni u izveštaju CIA pod nazivom „Projekat NIC 2020“, u čijoj izradi je učestvovao sam „Nacionalni obaveštajni savet“, telo koje kreira američku spoljnu politiku i brifinguje predsednika SAD. Iz te analize se ne pruža uverenje u pozicioniranju NATO-a kao sistema jednake bezbednosti za sve, uključujući i očuvanje nacionalnih interesa balkanskih zemalja. U pomenutom izveštaju se jasno ukazuje na neminovnost pomeranja američkih trupa iz Evrope prema Balkanu, istoku i jugu Evrope. To zahteva izgradnju novih NATO baza u južnom i istočnom delu Evrope radi kontrole izvora i puteva nafte i gasa, kontrole teritorija, što će u krajnjem značiti i dovođenje Evropske unije u položaj zavisnosti od američke vojne moći.

    Bajdemov podsetnik za balkansku turneju, teško da može ignorisati ili dramatično menjati definisani redosled koraka američke strategije uspostavljanja pune kontrole na Balkanu između ostalog i vojnim, odnosno NATO prisustvom.
    Dakle, status NATO-a u Srbiji treba da zavisi od jasne definicije njegove uloge i ciljeva potvrđenih u delima a ne od diskrecionog prava ili raspoloženja prolaznih garnitura na vlasti. Postojeća vladajuća skupina, predstavlja rezultat različitih kompromisa i interesa političkih činilaca a ne većinsku volju građana Srbije. Sve zemlje koje su pristupile čak i Partnerstvu za mir, organizovale su referendume. Ovdašnja vlast i ne pominje takvu mogućnost iako dobro zna da nas je taj i takav NATO lišio teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Kako sada stvari stoje, ulaskom u ovakav NATO i pretvaranje Srbije u NATO trkalište, teško bi mogli očuvati svoju tradicionalnu neutralnost u predstojećim NATO intervencijama u pohodu na Istok.

  2. Ratko Krsmanovic Says:

    Ovaj doček neodoljivo asocira na onaj sa Pircijem Birolijem na Cetinju pre 68 godina, samo što je naša „dika“ – Tadić bio bez cveća i rakije. Valjda će mu je to predao u kabinetu za vreme razgovora u četiri oka.
    Zar SRPSKI NAROD (kad kažem srpski, ne mislim biološki već politički), sme dozvoliti da manipulacija i zaborav pritisnu činjenicu da je Srbija velika žrtva Bajdemove politike i NATO agresije. Oteli su nam srce države sa najstrašnijim posledicama po žrtvu najsvirepije i najbrutalnije agresije! Sada kreću sa daljim drobljenjem Srbije na zavisne, posvađane, ucenjene i kontrolisane komade od kojih ni jedan ne sme preći površinu od 42.000 km2. Nedodirljive američke bitange (kako bi rekao naš prijatelj i istaknuti antiglobalista DUCI) u uniformama NATO u Srbiji će moći sve, a građani Srbije?!
    Moći će „podobni“ pojedinci iz Srbije, čak i da obuku neke NATO uniforme i učestvuju u njihovom pohodu na Istok. Moći će i da liznu njihovo korito dok im NATO siledžije pritežu sindžire i pomno kontrolišu poniznost, ali Srbija neće moći očuvati neutralnost u budućim NATO okupacijijama drugih zemalja i naroda, jer ovo nije činioc bezbednosti već činioc uspostavljanja novog, globalnog svetskog poretka i nasilja.

  3. Nebojša Says:

    Да додам и ја нешто око Бајденове посете…

    Српска Православна Црква, односно они најодговорнији Црквени оци који руководе њом, ударили су велики шамар свом Српском народу, који је и овако доста страдао, био понижен и прокужен од стране светских моћника и сила, посебно САД-а и њених високих политичара, чија политика бруталне силе, насиља и терора, није ништа друго него чист фашизам и терор над другим народима и државама, увијен у обланди „глобализма“. Оно што је некад била у свету фашистичка Немачка, данас је то Америка, јер у својој спољној политици спроводи чист фашизам, додуше камуфлираније, софистицираније, са маском “хуманизма“, али са моћнијим оружјем него што је Хитлер имао, и не одговара пред међународним судом ни за једну агресију на земље које је ничим изазвана, нелегално напала и бомбардовала, без одобрења Уједињених Нација. Чак шта више, поједини Амерички високи плитичари нису ни крили своју политику силе и „демократије“ у успостављању тираније Новог Светског поретка…!

    Црквени оци Српске Православне Цркве су на свом ванредном сабору СПЦ поништили часну, достојанствену и једино могућу одлуку Епископа Рашко-Призренског Артемија, којом се не допушта посета Америчког потпредсесника Џозефа Бајдена нашем манастиру на Косову и Метохији , „Високи Дечани“. Ево између осталог шта је Епископ Артемије рекао у тој својој часној, моралној и достојанственој одлуци, да ускрати свој благослов Бајдену и не допусти му посету Високим Дечанима:

    „Aмерички потпредседник долази у посету Косову као независној држави да потврди насилно откидање дела територије Србије и њено предавање у руке шиптарским терористима, који су некажњено починили небројене злочине над српским народом, српском имовином и српском верском и културном баштином“.

    А када је ту срамну одлуку у име Српске Православне Цркве прочитао Владика Бачки Иринеј Буловић, где наводи да Сабор СПЦ:

    „…поништава ову одлуку Епископа Артемија и изражава жаљење због ње“.

    јер та одлука Епископа Артемија је:

    „Она је у супротности са традиционалним хришћанским начелима гостољубља, дубоко укорењеним у Српском народу, а посебно у нашим манастирима. Посета потпредседника САД је легитимна посета државама у региону, међу њима и Србији, и Сабор сматра, без обзира на Бајденове личне и опште америчке ставове о статусу Косова и Метохије, да одлука Бајдена да посети нашу највећу светињу у нашој јужној покрајини, манастир Дечане, представља гест добре воље и јасну поруку онима који би или да и даље руше или да присвајају Српске цркве и манастире на Косову и Метохији“

    рекао је Бачки Владика Иринеј Буловић

    Који је то само „духовни мазохизам“ и основно непоштовање људских и моралних начела достојанства и самопоштовање према себи, према Српском националном бићу, Српској баштини, према људима, невиним жртвама које су страдале од НАТО бомби предвођеним Америком, и све то увијеш у срамну патетичну флосколу о „нашем традиционалном гостољубљу!?“ и примаш државника једне фашистичке силе.

    Шта је требало да се деси, Хитлер да дође, па да се наши руководећи Црквени оци удостоје самопоштовања према Српском Националном и духовном бићу…!?

    А шта је са поштовањем према невино страдалим цивилима !!

    Па ти Амери су бомбама уништавали и наше манастире на истом том Косову где их наши високи Црквени оци гостољубљују, бомбардовали су градове, рушили телевизије, зграде, куће, природу су озрачили и загадили осиромашеним уранијумом, и ко зна све чим, цивиле убијалии, а Црквени оци гостољубљују представнике те тираније!!??

    Нема горег осећаја него кад твој пљује на тебе, и још је као Божији човек.

    Тако се само препоручујемо разним тиранијама да нас газе, газе, да се иживљавају над нама, а ми ћемо и даље бити “гостољубиви“, а они се испи*авају на нама!

    А шта би рекле невине жрве страдале од НАТО бомби, шта би мала Милица рекла да сад ово гледа са Неба, а тирани су је прогласили колатералном штетом, као да је лутка, а не живо биће!!
    Па ако им не можемо ништа по физичкој сили, можемо ваљда да будемо барем мало достојанствени, да имамо самопоштовање према себи и да једним „не“ Бајдену, кажемо једно велико ДА себи, своме народу и да тако достојанствено пружимо отпор, отпор у духовно-моралној равни, који ни милион бомби не могу да сломе!!

    Али све похвале Епископу Артемију, њему свака част, он је у овом момемту Српска Православна Црква, он је наш Небески Патријарх…!

    Епископ Артемије

    Павле Аксентијевић – Високи Дечани

  4. Гордана Says:

    Поништили су јер се и ту увукли цгоријанци.Од амфилохија, (када ли ћу да му видим леђа) па преко осталих жутих свештеника на жалост.Живим за дан када ћемо пронаћи љубичастог цгоријанца, да поведе и одведе све цгоријанце из Србијице и НИКАДА ИХ ВИШЕ НЕ ВРАТИ КОД НАС

    • milojko Says:

      opusti se malo gordana, u crnoj gori ti je i drzava nastala. jeli to vazi i za svetoga savu i ostale poreklom iz crne gore.
      nemozes da koristis crkvu u politicke svrhe.

  5. Гордана Says:

    Гордана је врло опуштена.Цгоријанаца је више овде, него где треба да буду.Имају своју, а моја Србија никада није настала у црњој и горој.Не прекрајајте историју као чиптари.Не ради се о политици.Прочитајте мало од када је и колики је простор заузимала Србија.И ти си вероватно цгоријанац,чим пишеш тако.Подмукла измишљотина- Србија настала у црњој и горој, стварно немате меру, ни части ни образа, а безобразлука преко сваке границе.Типично за цгоријанце.Остави Св.саву на миру.И Србе који вековима живе у црњој и имају пролема са цгоријанцима.

    • Теодора Says:

      Гордана,
      Мислим да Вам ова тема није дала повода за расправу о једном најосетљивијем питању а које се тиче националног осећања и историјских корена овог или оног народа. Ми можемо бити гневни за политичке поступке данашње Црне Горе притиснуте и уцењене глобалном политиком САД. Можемо бити гневни и на обликовану антисрпску климу у Црној Гори која се може препознати у понашању дела грађана Црне Горе, чије су жртве пре свега људи са израженим осећањима припадања српском националном бићу. Али, не смемо бити гневни на људе који су пореклом из Црне Горе, не само зато што је Немања рођен у данашњој Подгорици, већ из бар стотину хиљада истинских и цивилизацијских разлога. Морају ли Срби од себе самих правити своје непријатеље, када нас годишње нестаје око 30.000?

      Поштована Гордана, распитајте се мало за порекло данашњих становника Шумадије, Куршумлије, Прокупља и других региона па ћете видети да већину чине досељеници са подручја Црне Горе, Херцеговине, Крајине, Далмације…

      Волела бих када би ова земља и српски народ, његова култура, религија и неспорне врлине, били доступнији свету а тиме и атрактивнији не само за изучавање и разумевање, већ и за прихватање тих и таквих вредности. Бојим се да Ви оваквим ставовима и међу саме Србе уносите сумњу и раздор. Да Вам отклоним дилему: Мој завичај је Црна Гора, стицајем околности, што никоме не даје за право да ме третира мање важном Српкињом или мање лојалној грађанки моје државе Србије. Део моје породице живи широм некадашње заједничке домовине. Није искључено да у будућности под утицајем оваквих и сличних ставова, ти људи једноставно поверују у нетрпељивост и одбојност Србије према њима.

    • Nebojša Says:

      Теодора,
      У праву сте, и ја мислим да је Гордана претерала.

  6. diskografija Says:

    Треба разликовати географске појмове од етноса. Србија, Турска и Аустроугарска, остало су фикције (у новијем добу). Чак је и Римска Империја била административна а не етничка творевина (Као ЕУ данас; нико није Евроунијанац, већ оно што је спрам државе у којој живи а не спрам заједнице у којој је држава. Деције Трајан је био Император локалног порекла, рођен у Будалији (данашње село Мартинци, поред Сремске Митровице, Сирмијума). Даље, историја је пуна подвала а једна од њих је „досељавање на Балкан“. Нема података у историји о масовном померању народа. Тада је требало да путује бар 350-400.000 људи од тачке А до тачке Б, пешке, да носи нешто имовине, да успут једе, рађа се и умире, води стоку са собом и да „протера или побије“ оне на које наиђе. Тога НИЈЕ било па је према томе тај детаљ подвала. А ни простор „Балкана“ у периоду „насељавања“ 600х1200км није могао бити празан, ненасељен. Немам апсолутно ништа против нечијег националног осећаја али имам против подвала, фикција, манипулација и мувања. Да је по закону (па и ЕУ и САД закону) много би било спорно да неко добије и/или задржи држављанство данашње Србије а камоли да има државну фунцију. Србин не може да буде ни председник кућног савета у новопеченим „државама“ а у Србији узјахао и Кута и Мутра и демагогише. Деца преобучених комуниста која пропагирају лажну демократију од које боли мозак. ХМ!!!

  7. diskografija Says:

    Хвала на објављеном коментару. Желим само да додам да нама не ради о глави ни Бејден ни Меркелова. Ова друга има око 12.000 евра плату и не одлучује Бог зна шта. Политику кроје фирме и сва дешавања иду у правцу интереса власника компанија, управних одбора, већинских акционара, власника у сенци итд. Једна од подвала се скоро дешавала на Космету када су замислили да „ремонтују“ електрану у Обилићу (Косово А и Б) јер су „застареле, неекономичне, опасне…“ бла-бла. Цео пројекат је требао да изведе нико други до Сименс а да плати такозвана „влада косова“. Како тамо нема ни институција, ни система а ни буџета, измували су целу ону аферу са цариницима на административним прелазима не би ли се огребали 20% за назови царину, јер једино промет роба и услуга са Централном Србијом има значаја па да се намакну неке паре. Цео пројекат је требао да кошта 1,2 милијарде евра. Ствар се отегла, свако је вукао на своју страну и појео вук магарца. После су пробали да убеде Сити Банку да да Тачију кредит да плати Сименса али како ови нису имали чиме гарантовати, цела ствар је пала у воду (засад?).

    Други пројекат је да се уради аутопут Валона-Дуреш-Тирана-Кукеш-Призрен-Приштина а извођач би била фантом фирма у чијој позадини се налази ко други до Кристофер Дел. Пут је замишљен као аутопут пуног профила а коштао би брдо новаца.

    Трећа ствар је што су запели да у Пришини зидају највећу зграду на Балкану а и шире и тако даље и тако даље.

    Кажу да највише боли по џепу па према томе, најједноставнији отпор је избегавање куповине стране робе нарочито колонијалних држава, избегавање страних банака, кад већ држава не води рачуна ни о себи ни о народу. Живи ми били и како рече онај момак на јутјубу: Догодине у Призрену. И не дајте се изманипулисати и падати у депресију. Све је ПРИВРЕМЕНО. Када су Енглези пре 100 и кусур година отимали Хонг Конг, Кинези су пристали да га „изнајме“ на 99 година и да се врати потом под суверенитет Кине. Нико тада није веровало да је то могуће а данас и те како јесте.


Постави коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.