Дипломатија Вука Јеремића


Аутор:Валентина Шекарић
У званичној радној биографији Вука Јеремића пише:
„Рођен је 1975. године у Београду. У доба Милошевићевог режима господин Јеремић је, током студентских дана и почетака радне каријере у Енглеској, био један од оснивача Организације српских студената у иностранству (ОССИ),

дипломирани физичар Вук Јеремић

дипломирани физичар Вук Јеремић

где је руководио информативном кампањом и успостављао контакте за демократску опозицију. Дипломирао је теоријску физику на Универзитету Кембриџ, Велика Британија. Био је ангажован као финансијски аналитичар у Deutsche Bank, затим Dresdner Kleinwort Benson Bank у Лондону, док је истовремено припремао докторску дисертацију из области квантативних метода у финансијама на Imperial College у Лондону.

Након магистарских студија из области државне администрације на Универзитету Харвард и демократских промена у Србији октобра 2000. године, постављен је за саветника министра телекомуникација Савезне Републике Југославије, а од јуна 2003. године за саветника за евроатлантска питања министра одбране Државне заједнице Србија и Црна Гора.
У фебруару 2004. године изабран је за председника Одбора за међународне односе Демократске странке, а у фебруару 2006. и за члана Главног одбора. Од јула 2004. до маја 2007. године је саветник за међународне односе и шеф спољнополитичког тима председника Републике Србије.
Ожењен, говори енглески и немачки језик.“

(Биографија  преузета са сајта Министарства спољних послова Србије:
http://www.mfa.gov.rs/Srpski/Departmentframe.htm)

Међутим, да ли је све то баш тако како се то презентује нашем народу?!?

Ко је Вук Јеремић?
Хајде да се мало потрудимо да схватимо развојни пут Вука Јеремића, тренутно ни мање ни више него Министра Спољних Послова државе Србије. Када се човек мало „удуби“ у суштину, много тога постане му јасније… Вук Јеремић је рођен 1975 године. У својој биографији наводи да је дипломирао теоријску физику у Енглеској. Година дипломирања се нигде не наводи. Пошто је завршио физику добио је посао у две банке?! Физика и банкарство?!

На страницама министарства се наводи да је био ангажован као финансијски аналитичар у Deutsche Bank, затим Dresdner Kleinwort Benson Bank у Лондону, док је истовремено припремао докторску дисертацију из области квантативних метода у финансијама на Imperial College у Лондону!?! Значи док је радио у банкама спремао је докторску дисертацију из области финансија.
Следећи параграф његове биографије наводи каже да је, након магистарских студија из области државне администрације на Универзитету Харвард, припремао докторску дисертацију, а потом је прескочио на магистарске студије. Знате ли некога ко се спрема за докторску дисертацију па прескочи на магистарске студије? Вероватно их има, али је то ипак права реткост.
Дакле, по свему наведеном се не види где је Вук Јеремић докторирао и шта је докторирао. Можда ништа није ни докторирао?!

Можда би могли још мало да истражујемо животни пут Тадићевог пулена, чисто да приметимо да неко некога у свему горко лаже.
У својој биографији наводи да је магистрирао Јавну Администрацију на Харварду. Погледајмо који су услови за студирање тог програма:
(http://www.hks.harvard.edu/degrees/admissions/overview/eligibility)

Master in Public Administration
Academic Prerequisite Bachelor’s degree and substantial graduate-level coursework similar to MPP curriculum or relevant master’s degree.
Work Experience – 3 years full-time professional work experience at time of application (Please note you will not be considered if you do not meet this requirement)

Ако је ово програм за који тврди да је завршио, изгледа да је услов за пријем у програм студија 3 године радног искуства и то подразумева пуно радно време. У загради се наводи да особе које немају три године радног искуства са пуним радним временом неће бити узете у обзир за пријем на факултет. По информацијама са страница Харварада изгледа да програм траје око 2 године.
Следећи детаљ из његове биографије каже: „… и демократских промена у Србији октобра 2000. године, постављен је за саветника министра телекомуникација Савезне Републике Југославије.“
Добро обратите пажњу на следеће – Вук Јеремић је 2000. године имао 25 година и наводи се да је постављен за саветника Бориса Тадића!?

Дакле, човек дипломирао физику (евентуално са 22 године старости), радио у банкама 3 године као запослен на пуно радно време (пошто је то услов за упис на Харвард у наведену школу), у међувремену „припремао докторску дисертацију“ и магистрирао Јавну Администрацију на Харварду до 25 године. Да ли је то, уопште, могуће???
Ако је под идеалним условима завршио физику са 22, радио 3 године пуног радног времена у банкама тада је већ имао 25 година. Како је онда могуће да је до 25 године већ и магистрирао на Харварду?!! Можда услов од 3 године радног искуства за њега није важио? Ако није, чиме је то заслужио да тај услов за њега не важи? Мада, можда је и могуће да је то нечим и заслужио.
Знате ли још некога сличног на планети земљи који је служио војни рок на позицији саветника Министра Одбране?!

Ја схватам да је Србија давно постала банана држава, али ми све ово делује да се Србија свела само на кору од банане. Што је много-много је!

23 реаговања to “Дипломатија Вука Јеремића”

 1. Tanja Says:

  vi ste odlican detektiv! treba pohvatati te, blody, varalice!

 2. Nebojša Says:

  Tanja,

  To bi bilo moguće da je Srbja ozbiljna država, međutim, Srbija je sada mafija koja ima svoju državu.

 3. Tanja Says:

  Izvinite sto sam vas dovela u zabludu svojim sarkazmom, ali toliko su mi antipatični tekstovi pisani u ovom tonu da jednostavno nisam mogla da se oduprem; Čini mi se da nikad neće prestati sveopšte potcenjivanje i a priori poznavanje svega, svačega i svakoga.
  Pozdrav, izvinite još jednom.

  • Nebojša Says:

   Što se tiče mene, nema šta da se izvinjavaš, nisi me dovela u zabludu,primetio sam tvoj sarkazam, i to nije ništa posebno, svako gleda na stvari iz svog ugla, ali zbunio te moj odgovor…
   Međutim, ovde nije bitan ton kojim je tekst pisan, već činjenice o Vuku Jeremiću i potpune nelogičnosti sa svim njegovim funkcijama.

   Verovatno čovek ima fotografsko pamćenje, pa je sve to završio što je završio ekspresno.

   Šta će Vuku završena diplomatska škola da bi bio školovani diplomata, kad eto može to da bude i sa fizikom.
   Kad već mogu fizičari, ja bi i pekarima dao da budu diplomate, ministri spoljnih poslova, kakva škola, pekari su bliži narodu, kakva bre teorijska fizika…

 4. zavicaj Says:

  Tanja,za cinjenice ti nije potrebno „poznavanje svega,svacega i svakoga“…dovoljno je samo da malo razmislite svojom glavom. Pitanja koja se ovde namecu sasvim su jednostavna i ni malo nisu za „potcenjivanje“. Ne znam koliko Vi imate godina,ali razmislite da li je moguce da se sa samo 22 zavrsi fizika (koja je,inace,jako kompleksna)?Takodje,pokusajte da nadjete bilo kakvu slicnost izmedju fizike i bankarstva.Toliko ima nelogicnosti u radnoj biografiji Vuka Jeremica da je i obicnom laiku to,prosto,cudno.
  Sto se tice Vaseg komentara kako „nikada nece prestati podcenjivanje“ mogu Vam reci samo jedno-niko ovde nije podcenjen!Slucajno „plivam“ u istim vodama kao ministar.Studiram u inostranstvu (o svom trosku!) i poznajem „malo“ uslove studiranja,a „malo vise“ znam sta ovde moze,a sta ne moze. Prema tome,verujte mi da znam o cemu pisem. Sa 22 ovde ne moze da se zavrsi ni koledz,a kamoli da se diplomira fizika 🙂

 5. Zoran Says:

  Tanja, Nebojsa,

  Mozda biste odgovor na vase pitanje mogli da potrazite kod Engleske obavestajne sluzbe koja mnogo “ ZNA“ o tome kako je Vuk studirao, sta je studirao i zasto je bio pripreman?
  Uostalom zasto ne pitati Harward University za listu graduated students?
  Mislim da pitanje zavrsetka studija u 22-oj kao i magistriranje u 23 ili 25-oj nije nemoguc. Moja malenkost na primer je zavrzssio fakultet u 21-oj, magistrirao u 23-oj a dokturirao u 25-oj. Poceo sam da radim u 21-oj, medjutim da budem iskren trebalo mi je godina i godina da steknem iskustvo koje bi mi omogucilo da budem savetnik odnosno expert u odredjenoj oblasti. Ovde nije rec o 3 godine nego 15-20 godina posle zavrsetka studija. Iskustvo Jeremica ne bi trebalo posebno diskutovati ako znamo da je postavljen za savetnika u Telekomunikacijama u 25-oj godini a da pre toga nikada nije radio u toj oblasti. Takodje treba primetiti da je ubrzo postavljen za savetnika Ministarstva odbrane. Cak sta vise ni vojsku sluzio nije pa da kazemo eto prosao je vojnu obuku zna da razlikuje pusku od olovke. Da sve ovo nije zalosno bilo bi smesno. Nista bolje iskustvo nema ni Predsednik Tadic. Osnovno radno i iskustvo stekao je kao profesor u gimnaziji. Kakavo iskustvo i znanje takva i drzava.

 6. zavicaj Says:

  Postovani Zorane,
  To je upravo ono o cemu govori moj post o Vuku Jeremicu, a sto mnogima u Srbiji (na zalost) jos uvek nije jasno.
  Svaka Vam cast za komentar i veliko hvala 🙂

  • Nebojša Says:

   Slažem se sa gospodinom Zoranom:

   „Mozda biste odgovor na vase pitanje mogli da potrazite kod Engleske obavestajne sluzbe koja mnogo ” ZNA” o tome kako je Vuk studirao, sta je studirao i zasto je bio pripreman?“

   Vuk Jeremić je diplomata bez završene diplomatske škole u Srbiji, što je recimo nezamislivo na Zapadu. Tamo niko ne može da bude diplomata, recimo ministar spoljnih poslova i sl. bez završenih visokih diplomatskih škola, ali, u banana državi Srbiji i demokratiji sve može, ne treba da si nešto baš direktno stručan za ono što te postave, dovoljno je da budeš član neke DOS partije. Tako je i Tadić svojevremeno, kao psiholog, bio postavljen za ministra telekomunikacija, mada psihologija nema blage veze sa telekomunikacijama, ali eto… ko zna zna, a kasnije je bio i ministar odbrane.

   Vrh vrhova je Mlađan Dinkić, kojii pre nego što je postavljen za guvernera naše Narodne Banke, nigde nije radio, nije imao ni dan radnog iskustva u nekoj finansijskoj instituciji, banci, pa da tako kao iskusan bude postavljen na mesto guvernera, a posle je bio i ministar finansija. Dinkić ima fakultet, ali je bez i jednog dana radnog iskustva. To je pre svega uvreda za naše visoko školovane ljude sa velikim i dugogodišnjim radnim iskustvom u finansijama!
   Na Zapadu ne možeš da se zaposliš u bilo kojoj poznatoj banci ni kao bankar, a da prethodno nisi imao određeno iskustvo za mesto za koje se kandiduješ, a o guverneru glavne banke da ne pričamo, tu se postavlja iskusni finansijski vuk.

   Osim što je završio fakultet i bio asistent, Dinkić nema više ništa iza sebe. Nema šta ,baš „iskusan“ neki čovek…

   Šta su uradili petooktobarci posle tzv „promena“, uzeli su nam sve, opljačkali su i upropastili privredu Srbije za svoje jebene provizije, opljačkali su narodu dušu velikim i lažnim obećanjima, a dali mu jedno „veliko ništa“, odnosno demokratiju, šta god da to znači. Na primeru Srbije to znači mafijaško „samoupravljanje“ državnim preduzećima po principu „podele plena“, odnosno resora u privrdi Srbije, onako kako se dogovore, po partijsko-sektaškim zaslugama. To se odnosi kako na Republičkom, tako i na lokalnom nivou.

   Evu, uzmimo primer Bora, grada u kome živim….

   Najbolji je zanat „prodavanje magle“, odnosno biti političar, ne moraš zbog toga do kraja da završiš određene škole.
   Nedavno je u emisija „Direktno“ TV Bor, 11.11.2008. gost bio predsednik opštine Bor, i na pitanje jedne gledateljke, šta ima od škole i koje radno iskustvo ima, naš mladi predsednik opštine se „ukiselio“ i nije znao da odgovori koju je školu završio, jer kaže:„to je privatno…!??“.

   O Bože… kakve sve stupidarije Srbija treba još da trpi, ovo vređa integritet i dostojanstvo kako školovanih, tako i običnih ljudi koji skoro da su postali poluklošari u borbi za egzistenciju.

   Za mesto predsednika opštine potrebna je visoka stručna sprema.

   Evo ga taj insert iz emisije na TV Bor: „Direktno“.
   Alo, školski:

 7. zavicaj Says:

  Sto se naseg borskog predsednika tice, prica je dobro poznata. Srdjana poznajem jako dugo i ne bih da vredjam njegovu inteligencijum,ali…Nakon zavrsene osnovne skole „9.srpska udarna brigada“ (bar se tako nekada zvala) znam da je upisao neku srednju (ali ne znam i koju) i zavrsio je.Sto se tice nekog viseg ili visokog obrazovanja, sumnjam da se bilo sta od toga moze vezati za njegovo ime,ali…ako je mogao jedan Bogoljub Karic da naziva sebe akademikom….ako moze jedan Palma da naziva sebe politicarem ( a da pritom javno izrazi zelju da mu peva na uvce Betoven!??)…pa sto onda ne bi mogao i Srdjan Marjanovic da bude to sto jeste?
  Ono sto ja zelim da kazem jeste da su u Srbiji stvari krenule lose mnogo pre Karica i Palme. Ovo danas samo je logican nastavak stvari…Dok se Srbija dobro ne izfiltrira (citaj:ocisti) od takvih tzv.“velikih mozgova“, jos ce mnogo vremena proci, jer nas narod ne ume da se bori i izbori za svoja prava. Svi komentarisu,ali niko nema onu PRAVU petlju da nesto pokrene i ucini bilo sta za svoje i opste bolje sutra.

 8. Nebojša Says:

  Dobro,
  Što se tiče našeg predsednika opštine, ne bih sad o njegovoj školskoj spremi bilo šta više govorio, to je privatno… 🙂

  • Nebojša Says:

   Još jedan prilog o rasulu i javašluku opštine Bor,kao da se radi o buvljaku, a ne o opštinskoj upravi. Na sednici Skupštine opštine Bor, 26.09.’08, jedan od odbornika je pitao: „ko je potpisao predsednika opštine Bor?“.

   Nastala je tišina i zbunjenost….

   Naime, radi se o tome da je doneta jedna odluka koja je bila overena, ali nije bila potpisana od strane predsednika opštine.
   A pazite samo na nebulozno objašnjenje, kaže jedan, da „ima potpisa na predlogu,doneće ga“. Doneće potpis…!?
   E ljudi moji, mislim da bi naša opština bolje funkcionisala kada bi uprava buvljaka došla da upravlja opštinim, ali ako bi ovi iz opštine otišli da upravljaju buvljakom, kuku nama…

   Klikni na: Ko je potpisao predsednika opštine Bor?

 9. zavicaj Says:

  Sramota! Apsolutno sam ostala bez teksta na ovu sednicu SO Bor.To sto se kod nas radi, toga nema nigde vise u svetu! Upravo zbog toga nam sve i ide ovako kako ide.

  • Nebojša Says:

   Da, zato sam i dao video klip, jer tu se sve vidi…
   I kad vidiš koji mizerni likovi vode grad, kako bahato i neodgovorno rade, da ni odluke koje donose ne potpisuju, onda to govori kakav ciničan odnos imaju prema građanima, gradu i opštini, oni su tamo samo zbog opštinskog budžeta, zaduživaće se kod banaka da bi se „omrsili“ u svojim raznim šemama…

 10. randjel Says:

  Ja licno mislim da je ministar Vuk Jeremic ,pozitivan lik.
  Smatram da je njegov ucinak maksimalan.
  Srbiji su potrebne nove face,Vuk treba da bude vodja.

  • Nebojša Says:

   Ma ok, nema problema randjel, svako ima pravo da misli kako misli. I ja mislim da je Vukov učinak maksimalan, mislim, maksimalno loš, odnosno…može da bude samo još gori.

 11. ravnovcanin Says:

  Pored ovog Vuka,osecam se kao ostrigani ovan.

 12. cicvara Says:

  smijesno, slucajno naidjoh na ovo. Ne mogu da verujem, kakva ljubomora autora ovog clanka! Teorijska fizika i Teorijska matematika itekako imaju veze sa bankarstvom, bilo kakav ozbiljniji univerzitet na pozdiplomske studije prima i stipendira studente ovih programa koji se opredele za finansije, u pitanju je logicko razmisljanje i programniranje, koje malo ko ima i zna. Trebalo bi malo bolje da ispitate kriterijume za prijem na Harvardu, ili Harvard Kennedy School, gde je osnovni preduslov za upis na doktorske studije iz Politickih nauka zavrsena dva semestra Matematike, kurs Statistike i Mikroekonomije…. Bas ste me slatko nasmejali. Ko zavrsi Teorijsku fiziku, a zatim bilo sta na Harvardu, treba da je za divljenje, na zapadu upravo te osobe dobijaju najvise politicke fje jer su to ljubi slobodnog uma, a ne cinovnici koji su se gurali od jednog do drugog mesta, i raznim ulizivanjima i podmetaljkama napredovali u sluzbi, a sad ih uzdizete kao da smo u komunizmu pobogu. Strasno. Mozda je zakasneli komentar ali nadam se da ce imati odjekA. Sve u svemu, simpatican clanak.

 13. Valentina Šekarić Says:

  E,pa poparo,moram da ti repliciram na ovaj post (iako to ne činim tako često),ali jednostavno – inspirisalo me je tvoje nepoznavanje „zapada“. Kažeš „…kakva ljubomora autora ovog clanka…“. Pitam te – zbog čega? Možda zbog toga što ja ne umem ni da lažem, a ni da se hvalim onime što nisam?!? Ili možda zbog toga što sam postigla sve što sam želela zahvaljujući isključivo svom radu, svojoj upornosti i svojoj inteligenciji. Dalje kažeš „Trebalo bi malo bolje da ispitate kriterijume za prijem na Harvardu, ili Harvard Kennedy School…“. Link do svega toga postavljen je direktno u postu, tako da bi morao/morala da ga malo „prostudiraš“ pre nego što ostaviš komentar. O divljenju prema onima koji završe „bilo sta na Harvardu“ mogu samo da se nasmejem, jer onaj ko studira u inostranstvu odlično zna da postoje mnogo bolji i mnogo jači univerziteti i koledži od Harvarda. To divljenje verovatno postoji još samo u filmovima i eto, među nama. „…na zapadu upravo te osobe dobijaju najvise politicke fje jer su to ljubi slobodnog uma… “ E,sad sam se ja slatko nasmejala. O kom zapadu ti pričaš?!? Ja sam na zapadu, završavam studije na jednom od najjačih koledža u Severnoj Americi i još nisam srela nikoga ko je dobio „najvišu političku funkciju samo time što je diplomirao“ na nekom koledžu koji „treba da je za divljenje“. Na tom zapadu o kome ti pišeš, to je bajka! Na mom zapadu u kome ja živim, funkcija (bilo koja) se dobija mukotrpnim radom, odricanjem od mnogo čega i zilionima neprospavanih noći uz disertacije i projekte koji moraju da se realizuju u predviđenom roku i moraju da budu pozitivno ocenjeni od strane mentora ili profesora fakulteta! I uz najbolju volju i želju, nemoguće je postići sve to u tako kratkom roku! Sa nekih 25.godina, ovde možeš jedino da guliš klupu u amfiteatru nekog univerziteta i da sanjaš o tome kako ćeš, jednog dana, postati MINISTAR. A da ti bude još jasnije, reći ću ti još samo ovo…Imam ortaka sa kojim sam odrasla i koji je danas u Kaliforniji na postdiplomskim studijama u NASI kao jedan od najboljih postdiplomaca na nuklearnoj fizici. I gle čuda, on ima „samo“ 33.godina i još uvek nije završio studije, za razliku od ministra koji je (pobogu!) „diplomirao“ sa 25 i kome se treba „diviti“.
  Eto vidiš, tvoj i moj zapad nisu isto niti se ja divim bilo kome ko je završio „bilo šta na Harvardu“, a onda došao nama „prostima“ da prodaje maglu. Moje divljenje ipak odlazi na stranu inteligenciji i radu, a ne lažima i obmanama nekih „maminih i tatinis sinova“ koji su od Harvarda videli samo natpis u nekom od trećerazrednih filmova.

 14. Sabrina Says:

  Istina je negde izmedju.

 15. Nemanja Says:

  Valentina, jednostavno moram da ostavim komentar jer ti je clanak kriminalan. Uopste se ne oslanja na cinjenice.

  Prvo, Jeremic je rodjen ’75 godine, ako je sa 18 poceo studije fizike na Kemridzu, zavrsio ih je u 21. godini ondosno 1996. Vidim da nisi upoznata sa cinjenicom da u Engleskoj osnovne studije traju 3 godine.

  Drugo, sasvim je normalno da banke zaposljavaju teoriske fizicare. Moderni finansiski instrumenti su jako komplikovani i zahtevaju jako dobro poznavanje matematike i statistike, pogotovu oblasti koje se primenjuju u teoriskoj fizici. Investicione banke OBOZAVAJU da zaposljavaju fizicare.

  Trece, Jeremic je zavrsio MPA/ID program na Harvardu 2003 godine (a ne MPP koji ti navodis), sto znaci da je startovao u septembru 2001.

  Istina je da kada je startovao u Srbiji, 2000 godine, nije imao vise od 4 godine radnog iskustva, i to u tri razlicite firme… sto se svodi na recimo 2.5 godine efektivnog radnog iskustva.

  Mislim da je svoje relativno neiskustvo mogao da nadomesti inteligencijom i ambicjom. Ako pogledamo rezultate koje je napravio u medjuvremenu – jako su pozitivni.

  Procitaj clanak koji su napisali „pravi“ novinari –
  http://www.nytimes.com/2010/01/16/world/europe/16jeremic.html

  • Valentina Šekarić Says:

   Nemanja, u ovom tekstu nema ničeg kriminalnog s obzirom na to da se u njemu govori o običnoj ANALIZI aktuelnog Ministra Spoljnih Poslova države Srbije…dakle kritička analiza javne ličnosti koja je (verovao ti ili ne) uobičajena na Zapadu kome mi težimo. Demokratija ovde je upravo to – pravo svakog pojedinca da javno kaže šta misli bez toga da vređa tuđe mišljenje, lik ili delo. Ja nikoga nisam uvredila i moje pitanja (koja prezentuje ovaj članak) sasvim su jasna :

   1. 1. Da li je uopšte moguće da čovek diplomira fiziku, radi u bankama 3 godina kao zaposlen na puno radno vreme, u međuvremenu priprema doktorsku disertaciju i magistrira Javnu Administraciju na Harvardu do svoje 25 godine ?
   2. 2. Da li postoji još neko sličan na planeti zemlji koji je služio vojni rok na poziciji savetnika Ministra Odbrane ?
   3. 3. Kako je moguće da neko ko se sprema za doktorsku disertaciju preskoči na magistarske studije?
   4. Uostalom, ako još jednom pročitaš članak, shvatićeš i sam koja su to pitanja na koja sam tražila odgovor.

    S obzirom na to da i sama živim „pod zastavom“ Engleske kraljice, odlično znam koliko dugo traju i koliko su teške studije u inostranstvu tako da, molim te, predrasude ostavi po strani. Uz nedostatak iskustva koje se (kako si ti već napisao) „nadomesti inteligencijom i ambicijom“, OPTIMALNI MINIMUM je oko 30.godina starosti da se postigne sve to (baš na ovom Zapadu o kome ti tako mnogo znaš).
    Što se lično Vuka Jeremića tiče, apsolutno nemam ništa protiv njegovog lika. Čak se donekle mogu i složiti sa tvojom tvrdnjom da su njegovi poslednji rezultati pozitivni. Iako sam totalno apolitična i nepristrasna prema bilo kojoj političkoj partiji u Srbiji, postupci i stavovi Ministra Spoljnih Poslova Srbije pozitivno su me iznenadili, posebno oni koji se odnose na Kosovo.

    Što se tiče MPP programa na Harvardu, on nije MOJA tvrdnja već ČINJENICA koja je (u trenutku kada je ovaj članak pisan) javno stajala na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije. A šta o tome misle drugi, možeš pogledati ovde :

    http://bit.ly/9pUbek

    Ja ću ti prepisati samo jedan komentar bivšeg studenta Cambridge-a čiji je nick „Alex Nikolić“, a ti dobro obrati pažnju na to šta znači pojam „kriminalno“, a šta „kritičko“:

    „Kao neko ko je takodje alumnista Cambridge-a i ko poznaje mnogo istih, znam sve o gospodinu Vuku Jeremicu.

    1. 1) 90ih godina bio je zakleti mladi SPSovac (osoba koju vrlo dobro znam ga je slusala kako se kune u Milosevica u tom istom Cambridgeu), sve do momenta kada se uvalio kod Karadjordjevica

    2. 2) Jeremic je trebao da ne primi diplomu iz fizike. Nije imao prelaznu prosecnu ocenu da diplomira. Medjutim, osetljiva politicka situacija u ex-YU mu je isla na ruku. Naime, pretio je univerzitetu da ce da napravi skandal ako ga obore, jer bi to ucinili samo zato sto je srpskog porekla. U to vreme univerzitet je odlucio da mu popusti.
    3. 3) Navedeni „poslovi“ u bankama su ustvari kratkotrajne prakse sa kojih je udaljen zbog nestrucnosti. Doktorat koji je zapoceo nikada nije zavrsio. On nije imao ni godinu dana radnog iskustva kada ga je Tadic uputio na postdiplomske studije.
    4. 4) Harvardske post-diplomske studije su dizajnirane za ljude iz treceg sveta, na njih se upada po preporuci predsednika/ministara itd. Dakle, vise politicki nego akademski proces selekcije. Dakle, veoma je vazno razdvojiti studije koje je Jeremic zavrsio od ostatka Harvarda, koji je prestizan univerzitet.
    5. 5) Konacno, Jeremic je tokom rada u studentskoj organizaciji u Cambridgeu imao i pravo da upravlja raspodelom stipendija za nase studente. Osoba bliska meni je prisustvovala sledecem razgovoru: Jeremic pita naseg studenta koji ide u Ameriku na post-diplomu da li mu treba stipendija. Nas student odgovara da mu nije potrebna jer vec ima pokrivene troskove. Jeremic, na zaprepascenje i tog studenta i par prisutnih, predlaze da mu ipak dodeli diplomu i da podele novac 50/50.
    6. 6) Manje poznato, ali Jeremic je u Cambridge-u udomio i svoju rodjenu sestru. Naime, tokom krize u bivsoj YU, on je ubedio svog tutora da dolazi iz siromasne familije (iako mu je otac bio visoki funkcioner SPSa i radio u elektroprivredi kao direktor) i da bi bilo divno ako bi mu tutor pomogao da ubaci sestru na Cambridge. Tutor je Jeremicevu sestru udomio u svojoj kuci u Cambridge-u do zavrsetka studija. Mozda to i ne bi uradio da je znao istinu o tome da je familija Jeremic u to vreme bila prilicno dobrostojeca – pored stanova u Beogradu, poseduju i kucu u Nikoziji.
     Eto, par stvari koje ja licno znam da su 100% istina.
     Nepotizam na delu – Vuk Jeremic.“

    (Komentar #773, objavljen 27.08.2009, 05:12)

    Iskreno se nadam da si shvatio.

    Za kraj, napisaću ti samo još ovo. Uopšte nema potrebe da me stavljaš u isti rang sa tzv.“pravim“ novinarima, jer sebe ne vidim u tom rangu ni po čemu. Verovao ti ili ne, više cenim kritičku analizu i činjenice od bilo kakvog piskaranja. A nezavisno i „pravo“ novinarstvo danas vrlo je diskutabilno pitanje, zar ne?

 16. Nebojša Says:

  Преносим још два коментара са тог сајта:
  ……….
  @KANDAhar

  Dve stvari su kod njega izuzetno iritantne: kada laže (naročito na slengovanom engleskom) i nadasve degutantna mimika, nesvojstvena svetu diplomatije.

  (Вуче: „You talkin’ to me?“ [ово сам ја додао „Nebojša“])

  И одговор на овај коментар:
  ……….
  @alexnikolic

  QUOTE (KANDAhar @ 27.08.2009, 16:02)
  Dve stvari su kod njega izuzetno iritantne: kada laže (naročito na slengovanom engleskom) i nadasve degutantna mimika, nesvojstvena svetu diplomatije.

  Treca iritantna stvar – on je i dan danas u dusi mladi socijalista, verovatno se nikada nije zvanicno ni isclanio iz SPSa.

  Dalje, ono sto meni dan danas nije jasno – njegov engleski naglasak nema veze sa Britanijom u kojoj je proveo dosta godina. Vise lici na mid-west americki seljacki akcenat. To nije mogao ni na harvardu da pokupi. Verovatno ima govornu manu zbog cudnog oblika usta.

  ………

  Прочитао сам све те коментаре и кад гледам овај видео клип где Вук прича, може се претпоставити да се са истим, одушевљењно адолесцентским начином, додворавао и СПС газдама, Милошевићу, … и пошто је као многе „демократе“ и Вук само „голуб прелетач“, сада се на исти начин, пошто је гледао доста холивудских филмова, гестикулативно и испразно обраћа западној публици, али сад као „уважени дипломата“.

  Личи ми да је ове говорне сцене вежбао, али невешто, попут сјајног Роберта Де Нира из филма „Taxi driver“, па је тако испред огледала извежбао разне наступе, па и онај горњи наступ. Он је типичан „производ“ запада и разних њихових политичких курсева, односно „кухиња“ за „једнократну употребу“. Може Вук да буде одличан глумац, а можда и јесте…?

  Ко је бољи глумац Валентина, Вук Јеремић или Роберт Де Ниро…?

  Добро, Вук је ипак како-тако научио улогу, али ова плавуша није, говорила је о Тадићевим „испуњеним обећањима“. Покушала је, али…

  Обећао је…


  Лепо девојче, али слабо збори… 🙂

 17. Zilot Says:

  Валентина! Овај чланак о Поздерцу сам добио пре 2.5 године у оригиналу, али нисам сигуран да сте баш Ви писац ових редова. Елем, писац ми рече „шаљи даље“ тако да не верујем да има нешто против. Битно је да људи прочитају и да схвате о коме се ради. Штета је што сам ја тај чланак добио пре 2.5 године, а некима ни данас није јасно.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: