Пермакултура: Предавање Зорана Станимировића у Бору. Започет пројекат еко комуне капацитета 300 до 500 људи на бази пермакултуре


Прекосутра, у среду 29.04.2015. с почетком у 18:00 у борској техничкој школи (рударски смер) на тзв. „четвртом километру“ (Борани знају на шта се ово односи) одржаће се БЕСПЛАТНО предавање о пермакултури. Предавач ће бити Зоран Станимировић из села Оснић код Бољевца, недалеко од Бора. Зоран има међународну лиценцу да држи предавања из пермакултуре. Било би добро да сви из Бора и околине (и шире), којима се смучио живот по градовима, а који пре свега имају тежњу ка животу у природи и да се хране органском непрсканом храном, дођу да послушају ово предавање, јер ће од Зорана имати заиста шта да чују, поготову што је Зоран започео пројекат реализације еко комуне на бази пермакултуре одмах у близини свог села Оснић, које припада општини Бољевац, недалеко од мистичне планине Ртањ.

Положај села Оснић на мапи Србије

Кликни на слику да је видиш у пуној величини

Кликни на слику да је видиш у пуној величини

Само да напоменем, када је Зоран био у Црној Гори да држи предавање, црногорци су му платили пут (авионом) и чак нудили бесплатно кућицу у близини једног мањег манастира, који се налази у близини оног већег манастира Острог, и да ту започне пројекат живота у природи на бази пермакултуре. Међутим, Зоран је све то започео у свом родном крају.

Зорана знам од пре 20-ак година, и дуго га нисам видео. Међутим, пре неких месец дана чуо сам од једног пријатеља Пеђе, да Зоран покреће у близини свог села пројекат еко комуне на бази пермакултуре. Дакле, укратко: исхрана органском храном, здрав живот – у кућама од природног матерјала, заштита природе….

Техничка школа у Бору где ће се одржати предавање

Техничка школа у Бору где ће се одржати предавање

Пре петнаестак дана Зоран је био у Бору, па сам искористио прилику да се нађемо и попричамо мало, јер ме је заинтересовао тај пројекат еко комуне којег је покренуо. Нисмо имали много времена за причу, због разноразних ствари и обавеза, али укратко се може рећи следеће. Поседује се преко 20 хектара земље (мислим да је 26 хектара, али нисам сигуран), на отприлике 7 км. од Зоранове куће, и ту ће се изграђивати еко комуна капацитета 300 до 500 људи како ми Зоран рече. Чланови и део комуне могу бити како породице, тако и усамљеници, разне дружине људи, млади, стари. Као што сам напоменуо, храна ће се производити на органски начин по принципима пермакултуре, природа се несме загађивати, већ чувати. Свако ће имати своју слободу да живи по својој жељи, не угрожавајући друге и природу, а дакако биће и заједничког живота и дружења, без чега комуна не би била комуна. Све ће бити објашњено у статуту комуне који ће све објашњавати. Ни сам не знам све детаље, али на предавању ће се све сазнати. Знам само, да ће свако финансирати изградњу своје куће од природног матерјала, било да се ради о појединцима, породицама, или разним другим групацијама људи.

Биће места и за оне који немају пара, и за оне који их имају, или их мало имају… наћи ће се неко решење и варијанта. Особа не мора да зна ништа о пермакултури, нити о изградњи кућа од природног матерјала. Има људи који знаују, помагаће им се, научиће. Знање ће се несебично делити, потребна је само добра воља. У комуни ће моћи да живе заједно и они који се хране вегетаријански, и они који једу месо, здраво месо, месо без икаквих хемикалија и адитива, што значи да ће се НА ПРИРОДАН НАЧИН гајити живина у комуни, стока (аутохтоне врсте), и од њих ће се користити природно ђубриво, заокружиће се круг. Они који ће се хранити вегетаријански, пресном храном, користиће аутохтона семена разних биљака, пољопривредних и ратарских култура, житарица.

Изгледа много причам, а и не знам све, и сам ћу чути целу причу на предавању. Зато, ко је заинтересован нека дође на предавање. Почеће се са уводом у пермакултуру, а касније ће Зоран говорити и о пројекту еко комуне којег је започео на бази пермакултуре. Без дилеме, предавање ће бити корисно и за оне који живе на селу, јер природа је природа, а ионако наша опустошена села широм Србије треба да се оживе, да се оспособе за гајењем здраве хране, и за себе и за извоз, јер храна коју једемо по градовима је „мртвачка“, пуна токсина која изазива многе болести, а и одскора почео је прави рат властодржаца против народа, овом ПРОТИВУСТАВНОМ присилном „обавезном“ вакцинацијом! А, гле, у 18 земаља те бајне ЕУ, постоји закон по коме родитељи не морају да дају децу на обавезну вакцинацију, а зашто онда у Србији претећи мора!!? Нашој дечици прети велика опасност! Ствар је исувише озбиљна! А о чему се ради, можете послушати овде», од докторке Слађане Велков, и  овде» од докторке Јоване Стојковић.

Ако има неког ко је нешто више удаљен од Бора, и ко никада није био у Бору, а жели да дође на предавање, нека ми се јави на мејл: orgonster@gmail.com да му помогнем да дође на право место.

Мислим да ће се Зоранова предавања одржавати у неком континуираном серијалу, и ако их буде, обавештаваћу вас у коментарима. Зоран жели да посеје клицу развоја сличних еко комуна и насеобина на принципима перакултуре, и сигуран је да ће се то проширити дуж целе Србије.

Сигуран сам и ја, људи ће тек почети да беже из градова.
Почело је…

Погледајте доње прилоге о пермакултури, знаћете о чему се ради, знаћете више…

Шума хране – Пермакултура

Линк ка видео прилогу на YouTube
Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

У овом прилогу о пермакултури говори Џеф Лотон (Geoff Lawton) један од неколицине највећих мозгова и великана пермакултуре, са огромним знањем, искуством и праксом.

На Рубу знаности: Пермакултура – 05.02.2007.

Линк ка видео прилогу на YouTube
Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

Камп Стара планина 2014. Интервју о етици пермакултуре

Линк ка видео прилогу на YouTube
Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

Огромно поврће уз помоћ природног азотног ђубрива

Линк ка видео прилогу на YouTube
Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

Такође, наш непревазиђени геније Никола Тесла, говорио је о азоту као природном потенцијалу за ђубриво. Наравно, без загађивања природе. Рекао је:

Азот би могао да се извоји из ваздуха и да се произведе богато азотно ђубриво„.

Пермакултура: Сви у село – Фарма Сепа Холцера (преведено)

Линк ка видео прилогу на YouTube
Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

У овом прилогу са фарме Сепа Холцера говори Јозеф Холцер, Сепов син, док: овде» (У центру сваког посла је вода), овде» (Терасе и гредице), овде» (Аквакултура – Водопривреда у складу са природом), овде» (Пермакултура у Алпској регији: Краметерхоф – Сеп Холцер) и овде» (Вода је живот – Сеп Холцер и Бернард Милер), можете погледати видео прилоге где говори Сеп Холцер, такође један од великана пермакултуре. Наравно, све је преведено…

* * * * * * * *

П.С.

07. мај 2015.

Љубитељи живота у природи из групе „Хектар земље“ одмах су реаговали након објаве овог текста. Дошли су колима до Зорана и у пријатном расположењу погледали су плац будућег еко насеља. Са фејсбук странице групе, износим запажања Наташе Вукићевић из групе хектараша, после обиласка плаца. Будући да су хектараши и сликали плац будуће еко заједнице, после Наташиних запажања можете погледати те фотографије. И ја све то први пут гледам, јер тек треба да посетим Зорана. На већини слика поставио сам и коментаре Данила Илића, који објашњавају простор и планове где ће шта да се налази.

Утисци Наташе Вукићевић (3. мај у 22:50):

Драги хектараши,

Вратили смо се из извиђања земље, 29 ха код села Оснић (припада општини Врбовац). Зоран Станимировић и његова супруга Јасмина, угостили су нас са пуно љубави и пажње и провели смо пријатно време у разговору и разгледању купљених парцела будућег насеља, које ће се по неким географским обележјима звати или Марков поток или Урошева падина. Зоран Станимировић је завршио 72 часовни курс пермакултуре код Џеф Лотона, 2013.године. По завршетку тог курса, „пробудио се“ и схватио колико је важно Природи прићи на паметан и људски начин. Добио је визију стварања насеља дизајнираног по пермакултурним принципима. Уз помоћ пријатеља, који је на неки начин спонзор његове визије и његовог пројекта, започели су куповину земљишта и парцела и стигли до 29 хектара земље, са потенцијалом да се број парцела и хектара увећава у жељи да се све обједини у једну целину будућег насеља. Његова замисао је да му се прикључе људи у стварању тог насеља са истим погледима у приступу земљи, који поштују принципе пермакултуре.

Земља је лепа, плодна, препуна поља шумских јагода, окружена младим храстовим шумама, пх вредност је око 7. У питању је блага падина, више висораван, на надморској висини између 400 и 480 м надморске висине. У околним шумама расту печурке лисичарке, вргањи итд. Постоји извор воде на врху једне парцеле, постоје неки резервоари, бунари и још неки извори који нису прецизно лоцирани. Зоранови планови у спровођењу воде, енергетска решења кроз градњу пасивних кућа и кориштењем соларне енергије, усклађени су пре свега са поштивањем знања пермакултурног дизајна. Ту је наравно и изградња вештачких језера – рибњака итд….

План је такође да се на највишој парцели која је и најближа путу, прво изгради објекат који би био намењен као прихватни центар за све који буду долазили и учествовали у раду или обиласку терена, са наменом да тај објекат буде Институт пермакултуре у коме би Зоран лично за почетак држао предавања. Будући да је Зоран најпозванији да изложи своју визију будућег насеља, договорено је да до краја маја, организујемо презентацију пројекта специјално за све чланове групе Хектар земље у Београду. О тачном датуму, месту и времену презентације, обавестићемо вас чим се са њим договоримо, јер већ неке датуме у мају има испланиране. У плану је презентација пројекта и у Новом Саду, о чему ћемо такође правовремено обавестити, за све оне чланове, којима је то погоднија дестинација.

Земља или боље речено учешће у пројекту се плаћа, при чему ће цена бити најприхватљивија тј.најповољнија за људе који се међу првима истом прикључе. Надам се да смо успели да вам приближимо неке наше утиске, којих је наравно много, али сигурни смо да ћете сами најбоље стећи утисак када упознате Зорана и чујете лично из прве руке… А онда наравно сви који препознају себе у тој причи, могу да се са Зораном договоре о групном или појединачном обиласку имања, земље и будућег насеља… Видимо се ускоро!!!“

Слике са плаца будућег еко насеља код села Оснић, општина Бољевац

7 реаговања to “Пермакултура: Предавање Зорана Станимировића у Бору. Започет пројекат еко комуне капацитета 300 до 500 људи на бази пермакултуре”

  1. Небојша Says:

    На предавању (око 2 сата у трајању) су били људи који су мање или више знали шта је пермакултура, неко више, неко мање. Међутим, ово прво предавање Зоран је искористио да укратко објасни шта је пермакултура, како се „у име прогреса“ земља од стране човека немилосрдно уништава и разгрђује, који се ту процеси унутар земље развијају, а каке се путевима пермакултуре та иста земља може вратити себи, својој природној природности и плодности, за добробит човека и човечанства.

    Тек на крају предавања, Зоран је стигао да тек нешто напомене око пројекта еко-заједнице коју је започео са својим тимом. Сада се поседује око 30 хектара земље на којој ће се комуна изграђивати, а планира се да се до краја године изгради прва кућа од природног матерјала.

    Морам да признам да је директор ове економско-трговинске школе (бивша рударска) у Бору, у чијим просторијама је било ово предавање и који је имао кратку уводну реч, одлично организовао ово предавање, користио се и видео бим. И сам директор је чини ми се поборник пермакултуре. Одмах сутрадан сам искористио прилику да се видим са директором, да му предложим да се будућа предавања снимају камером и да се постављају на Ју Тубе. Тако ће се ширити информације о пермакуклтури, као и о томе да је код села Оснић започет озбиљан пројекат реализације еко-заједнице на принципима пермакултуре, што је и најбитније по мени, да неко нешто озбиљно започне у реализацији. Ширењем ове вести, посејаће се клица формирања разних других еко заједница по Србији, како по принципима пермакултуте, тако и по неким сличним принципима здравог живота, здраве исхране, очувања природе природном…

    Ако се одлучи да се будућа предавања снимају, ја ћу их постављати на Ју Тубе и овим коментарима, тако да заинтересовани могу све то да прате. Ко жели да ступи у директан контакт са Зораном, нека ми се обрати на мејл: orgonster@gmail.com да му дам контакте.

    Природни матерјали за градњу кућа

    Линк ка видео прилогу на YouTube
    Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

    Кућа од балиране сламе – Сека и Горан – 1

    Линк ка видео прилогу на YouTube

    Кућа се налази у селу Лесковац код Грлишког језера, у околини Зајечара.

    Кућа од балиране сламе – Сека и Горан – 2

    Линк ка видео прилогу на YouTube
    Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

    • Небојша Says:

      Ето, вест се брзо шири, чувши ову вест, љубитељи еко заједница и еко села контактирали су Зорана, тако да ће Зоран одржати предавање у 2 града. Прво наредно предавање на теми „Формирање еко села“ (општина Бољевац) биће одржано 15.05.2015. у Сремским Карловцима (Земљодом Студио). Ви који сте из Сремског Карлопвца и околине, распитајте се тачно у колико сати ће то да буде, има још времена, и пријавите се што брже, јер чуо сам да има ограничен број места.

      Друго предавање, на истој теми, биће у Београду 17. маја 2015. год. у 17 часова у просторијама Центра за истраживање наслеђа Николе Тесле. Центар је у улици Булевар Деспопта Стефана 37. Првобитно, идеја тог центар је била ова», али нажалост, Веља је отпао, сам је отишао због размимоилажења са људима који имају пара, и мисле да тиме имају све. Но, све једно, то се ја само гласно присећам. Обавезно, ви из Београда који сте за живот у еко селима, еко заједницам, одите на предавање.

      Еко заједница код села Оснић

      Кликни на слику да је видиш увећано. На слици је Зоран, на плацу будуће еко заједнице. У позадини се види Ртањ, чији врх прекрива магла.

      Кликни на слику да је видиш увећано. На слици је Зоран, на плацу будуће еко заједнице. У позадини се види Ртањ, чији врх прекрива магла.

    • Небојша Says:

      Љубитељи живота у природи из групе „Хектар земље“, брзо су реаговали видевши овај текст. Већ 3. маја су посетили Зорана који им је показао плац будуће еко заједнице. Са фејсбук странице ове групе, преузео сам фотографије које су хектараши снимили приликом посете Зорану, а поставио сам их на крају текст допунивши га тако данас, како са тим фотографијама, тако и са утисцима Наташе Вукићевић после посете. Погледајте то.

    • Небојша Says:

      Отворена је ова страница» за коментаре.

    • Небојша Says:

      Преко фејсбука сазнао сам да ће Зоран прекосутра 19 јуна имати једну презентацију у Земуну са почетком у 18 часова. Ту вест је донела Наташа Вукићевић, а за заинтересоване, ево више детаља:

      Наташа Вукичевић:

      „Зоран Станимировић долази поново овог петка 19.јуна. Одржава се презентација и састанак у простору ДАР, Прилаз 16 (бивша „Јакуба Кубуровића“), Земун у 18 часова. (аутобуске линије 15, 18 и 78).

      Презентација је за људе који до сада нису чули Зорана или нису видели земљу. Такође је и састанак за све оне, који су се определили за причу Марков поток, као будући ствараоци-пионири првог насеља које окупља људе жељне да заједно живе на земљи, поштујући Земљу, сву природу и све људе. За оне који први пут чују, Зоран Станимировић је дизајнер пермакултуре и електро инжењер, који је поред села Оснић, купио 30 хектара земље са циљем да се оснује прво насеље по пермакултурним принципима, у свету се обично користи фраза ЕКО СЕЛО. Па драги радознали, да сазнате више, ДОБРОДОШЛИ!“

  2. Zora Says:

    Hvala Nebojša, na tvojoj aktivnosti, informiranju ljudi o slobodnijem i prirodnijem načinu života. zaista sam zahvalna što smo se jednom sreli na internetu i razmenili slične misli o jednom drugačijem životu nego je ovaj programirani … iz kojeg se pojedinci pomalo izvlače. Unutarnji Učitelj iz zdravog duha vodi svakoga ko umije slušati taj glas..
    Ovako si mnogo korisniji svojoj okolini , nego da si se priključio nekoj „duhovnoj“ komuni u inozemstvu (sjećaš se naših davnih kontakata? Ošo nas je bio povezao. Sretno i dalje u tvom traganju i djelovanju. 🙂

    • Небојша Says:

      @Zoro,

      Хвала ти на лепим речима и похвалама на бази ове теме о слободнијем, природнијим и самим тим здравијим животом, животом у природи. Да, сећам те се Зоро Новак, нашег познанства и комуникације преко интернета око другачијег начина живота, живота који није програмиран (а тиме је човек само робот који несвесно извршава утиснути програм), затим о Ошу и о његовим комунама у иностарнству, о животу у иностраним комунама итд…

      Ова Зоранова комуна није заживела пуном паром, интересовања је било доста. Био сам пре 2 године у Зорановој комуни, но тада само је један млади пар био озбиљан и почео да живи тамо, купили су своје парче земље ( хектар ипо), почели да праве своју кућицу и остале објекте, и ево баш сам сад телефонирао Зорану да га питам шта је са њима и са комуном, да ли се настанило још људи и породица…

      Зоран ми рече да овај млади пар и дањље живи у комуни, добили су и бебу, и баш су истрајни, свака има част! Но, само су се они настанили, сем њих нико се још није трајно настанио у комуни, јер лако је одушевљавати се животом у природи преко интернета, попут:

      Јуупииии…! Супер! Баш је лепо! Живећу у природи, слободно, здраво и кративно!…

      Међутим, када се пређе да се живи у природи многи брзо одустану, ухвати их криза због измењеног начина живота, они не одоле искушењима и одустану. Аутоматизоване навике стечене животом у граду надвладају над упорношћу, жељом, вољом, и радом… па људи одустану и „одлажу све за сутра“, а то сутра обично никада не дође…

      Браво за овај млади пар, желим им свако добро…!


Постави коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.