Душан Синадиновић – Нови Теслин музеј са Теслиним торњем


Душан Синадиновић талентовани иноватор, још је средином 80-их година прошлог века, под дејством инспирације делом и генијем нашег Николе Тесле, дошао на оригиналну идеју да се у Србији изгради Теслин торањ попут некадашњег Вандерклиф торња на Лонг Ајленду, који је био изграђен на основу Теслине замисли.

Вандерклиф торањ на Лонг Ајленду грађен 1901-1902

Ево већ 35 година Душан покушава да анимира разне наше људе да би се та идеја реализовала, али ништа од тога, има доста људи који му помаже, али и оних који га само безразложно критикују, попут: „Ти требаш ово, ти требаш оно„. Међутим, лако је критиковати, већ треба деловати у пракси, и прећи се речи на дела…!

Ствар је у томе да разни наши утицајни људи, како у науци, тако и у политици, као и утицајни интелектуалци, изврше притисак на државне инситуције да тај пројекат финансијски подупре, јер паре за државу нису проблем, будући да за новогодишње јелке дају 83000 евра, а за ове емигранте које намеравају да насељавају по Србији, постоји план да се издвоји 22 милиона евра за унапређење положаја миграната у Србији(??!), о томе је причао Бошко Обрадовић овде», тако да имало би пара да се нађе и за изградњу Теслиног торња, јер Тесла је, иако светски човек, потеко из нашег рода, тако да би била срамота да му се не одужимо изградњом торња попут Вандерклиф торња Лонг Ајленду…!

Апелујем на све могуће наше интелектуалце и научне раднике, многобројне Теслијанце, како у Србији тако и у дијаспори, да изврше притисак на државне органе Србије, како би се Теслин торањ изградио тик поред Теслиног музеја који треба да се измести са садашње локације, и наравно да се цео пројекат координира са Душаном Синадиновићем, по његовој најновијој замисли коју вам сада презентујем….

Извор»

Душан Синадиновић Нови Теслин музеј са Теслиним торњем

Нови Теслин музеј са Теслиним торњем
Теслином музеју у Београду

Предлог

Поштовани!

Како је најављено да ће Теслин музеј добити нову локацију и објекат, било би добро из многих разлога да поред тог будућег музеја буде изграђен и Теслин торањ у природној величини (реплика од 57. метара). Нормално као грађевинско, архитектонско и историјско дело, у част светском генију у науци Николи Тесли и његовом визионарском делу.
Све то на радост многих поштоваоца Теслиног дела и науке у Србији и свету. Тај нови Теслин музеј са Теслиним торњем, поред музеја био би препознатљив широм света, изазивао би велику пажњу и публицитет, привукао би још много више посетиоца из света, а као музеј би постао још значајнији на ранг листи најпознатијих светских музеја. Са Теслиним торњем, нови Теслин музеј, Београд и Србија би добили светски симбол са којим би се поносили. Све ово би допринело и угледу Србије у свету. Теслино дело није само прошлост, садашњост него и будућност, поред тога говори о доприносу генија са нашег простора напретку читавог човечанства.

Што се више да значај новом Теслином музеју то ће бити много боље из многих разлога. Никола Тесла је наш, али и светски геније у науци и ми смо због тога веома поносни. То је част, али и обавеза, и иде једно са другим. Сви знамо колико му је много значио његов торањ, а сада је прилика да када ће добити нови музеј буде изграђена поред њега и реплика његовог торња како би смо му се одужили барем мало за све што је урадио за човечанство својим великим и племенитим делима. Све је то лепо за човечанство, а и за нас што ће Тесла добити нови музеј, већи, достојанственији због чега се и сви ми Теслијанци и поштоваоци науке веома радујемо и желимо да то буде што пре, али без реплике макете Теслиног торња поред новог музеја цела прича би била некако неподпуна, осећало би се да нешто значајно недостаје.

Пишемо вам све ово јер сматрамо да и ми Теслијанци, следбеници и поштоваоци Теслиног дела коме припадамо а која је веома значајна као групација и у светским мерилима велика, а обухвата све нације, религије, боју коже, политичка опредељења, државе имамо право да дајемо своје предлоге.

Новац нити било шта друго не могу да буду изговор, нити било који други разлог да уз нови Теслин музеј буде и реплика макете као грађевине Теслиног торња, а што се тиче новца, пре свега не ради се о великој своти, а поред тога многи Теслијанци и поштоваоци Теслиног дела широм света, али и особе, компаније које зарађују огроман новац на Теслиним делима спремни су да помогну и дају свој допринос кроз новац и буду уписани за ову значајну ствар за сва времена, a ову велику, огромну енергију треба искористити а не спутавати и игнорисати. Да је Тесла сада жив и да је морао да напусти наше просторе због не разумевања… а да је одлучио да дође у посету Србији највиђенији људи наше државе би га дочекали још на аеродрому уз највећу почаст, уз огромну медијску пажњу и утркивали би се ко ће да му да већу почаст, али сада када није међу нама требали би да урадимо нешто конкретно за њега, али и за нас, нешто попут изградње Теслиног торња. Мада је срамота када је у питању Тесла да се каже да нема новца, и да постоји разлог, када знамо какав је Тесла дао допринос човечанству и свакодневним нашим животима. Можемо да предпоставимо каква би сва чуда урадили напредни светски народи и државе да је Тесла њихов сународник и са њихових простора у његову част, и тиме показали поносно колики допринос је њихов сународник дао човечанству.

Све ово би допринело још већој популаризацији науке на нашим просторима на свој начин што је веома битно за сваку напредну државу, али би имало још пуно позитивних ефеката а једна од њих је јер би смо добили светску туристичку атракцију што побољшава и економску моћ државе, нормално и туризам. Да подсетимо туризам је веома битна светска грана и многе државе се труде максимално да створе нешто посебно, препознатљиво и интересантно да би привукле светске туристе. Ми имамо светску причу која се зове Тесла и Теслин торањ, и треба да је искористимо из огромног броја разлога. Нема логике да то не урадимо и право би било чудо да је не искористимо јер крајње је време за то!?
Тесла већ има називе улица, булевара, аеродрома, музеја, школа, асоцијација, удружења, институција, компанија, бисте, споменике… али нема Теслин торањ који му је много значио. Сад у свету има грађевина висине око 1000 метара које вреде милијарде евра, а Теслин торањ је висок само 57 метара.
Да напоменемо за Теслин торањ бар делић, шта би се догађало у торњу и куполи: специјалним ефектима, ласерима, муњама, светлосним ефектима…
Као предлагачи ред је и да вам се представимо. Ми смо „Удружење Теслин торањ у Србији“, но профит смо, и сви смо волонтери а поред тога и многе ствари финансирамо од свог личног новца, имамо око 50.000 чланова активних и пасивних плус преко 50.000 пратилаца и симпатизера из Србије и широм света. Сарађујемо са великим бројем организација, удружењима,школама, универзитетима, факултетима, виђенијим појединцима из свих области, асоцијацијама, клубовима, компанијама, туристичким организацијама, хотелима, научним центрима, институтима, државним установама, хидроелектранама, фондацијама, медијима…

Душан Синадиновић (из млађих дана) председник удружења „Теслин торањ у Србији“

Имамо низ наших пројеката које смо ми покренули и у сарадњи са другима већ традиционално реализујемо дужи низ година: Манифестација Теслин Дан у Лесковцу, Предавање у Лесковачким основним школама о лику и делу Николе Тесле, „Тесла Арт“ где се окупљају уметници из читавог света на тему Тесла – књиге, уметнички радови (слике, макете…), квизови, конкурси, израда документарних филмова, 3Д анимација… и све ово на тему Тесла, и добро је познато годинама широј јавности захваљујући медијима, интернету…
Наше удружење носи име „Теслин торањ у Србији“, самим тим говори шта је наш највећи циљ а то је познато у Србији а и свету. За то се залаже наш председник удружења Душан Синадиновић целог живота још од детињства.
Израдили смо од сопственог новца разне реплике, па и Теслиног торња од минијатуре па до скоро 4. метра од различитих материјала. Репликa Теслиног торња од скоро 4. метра 2015. године постављена је на манифестацији „Теслин Дан у Лесковцу“ када је и Дан науке у Србији 10. Јула 2015. испред Народног музеја у Лесковцу.

Теслин торањ у Србији – Документарни филм

Линк ка видео прилогу на YouTube
Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

Јасно нам је и упућени смо да руководство и упосленици Теслиног музеја не одлучују о свему о будућем Теслином музеју, ту је и град Београд коме припада Теслин музеј а знамо да утицај има и Република Србија, али да би испоштовали форму ви сте први коме треба да се обратимо а самим тим и веома утицајни. Зато се и вама прво обраћамо и тражимо ваше мишљење и подршку.
Желели би смо да се састанемо са вама у садашњем Теслином музеју и изложимо све наше предлоге, како и шта… и поразговарамо на ову тему. Очекујемо ваш цењени одговор. Теслин торањ у Србији је већ сазрела прича, a ми мислимо најбоље, најидеалније, и најлогичније место да буде је где је Теслин музеј и Теслина дела. Како буде биће, ми смо дали наш предлог, а дали ће бити или не показаће време, ако буде изговора биће смешни и непотребни а ми се надамо уз све ове наше аргументе да ће уз нови Теслин музеј бити и Теслин торањ.

С поштовањем!

Уз велики успех у даљем раду Теслинoг музејa и подршку свих нас, поздрав.
„Удружење Теслин торањ у Србији“ као дугогодишњи предлагач поменуте идеје, и делић подписаних који подржавају ову идеју са којима сарађујемо је подписанo у даљем тексту.

„Удружење Теслин торањ у Србији“
Председник
Душан Синадиновић

„Удружење Инжењера и техничара Лесковац“
Председник
Дип. Инж. маш. Слободан Ђорђевић

„Савез инжењера и техничара Србије“
Председник
Др. Игор Марић

„Савез машинских и електротехничких инжењера
и техничара Србије“
Председник
Проф Др. Братислав Благојевић

„Књижевни клуб Глубочица Лесковац“
Председник
Др. књиж. Боркица Миловановић

„Библијска школа Лесковац“
Председник
Мирослав Јовановић

У Лесковцу
30. 12. 2019.

Једно реаговање to “Душан Синадиновић – Нови Теслин музеј са Теслиним торњем”

 1. Мирослав Поповић Says:

  Поштовани
  Поред техничког пројекта Теслиног торња требало би да се презентује и заокружена финанцијска конструкција. Када се обраћамо за помоћ озбиљним институцијама или донаторима треба им предочити пројекат и финанције.
  Пошто је ваш пројекат врло озбиљан ваше удружење требало би да прерасте у облик институције. С обзиром на чињеницу да имате велики број поштовалаца од угледних имена дало би се наслутити добар ток ваше идеје.
  Мојим сугестијама, ако су вам од помоћи, радо бих и сам упутио захтјеве за помоћ пројекту са горе комплетнијим информацијама.
  Хвала
  Мирослав Поповић
  Теслић


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: