Brave прегледач (browser) – Најбољи прегледач, надмашује све остале


Недавно сам сасвим случајно налетео на Веб прегледач (browser) „Brave»“ који је доста непознат и маргинализован (неправедно) у односу на пoзнате и највише коришћене прегледаче попу Google hrome и Firefox-a, али реших да га испробам, пошто је дефинисан да је првенствено намењен за безбедно претраживање интернетом, као и заштиту приватности онога ко га користи. И кад сам га испробао, одушевио сам се, странице су се доста брже отварале него на Firefoxu кога сам претходно користио, а даљим истраживањем утврдио сам да је Brave у отварању страница бржи и од Google hrome. Упоредио сам Brave и са Operom и доста је бржи и од тог прегледача.

А у великој мери бржи је од свих ових прегледача у отварању разних веб страница, зато што на њима потпуно блокира разне досадне рекламе и огалсе који успоравају отварање страница, затим блокира и разне убачене „Trackers“ програме који су може се рећи шпијунски, али нису злонамерни, већ само прате ваше кретање по интернету, прате које странице највише посећујете, прате ваша интересовања, па после на мејл добијате адекватан садржај као рекламу, или вам се приликом претраживања интернета преко прегледача којег користите, а није Brave, „сугерише“ и нуди садржај који је у складу са вашим интересовањима…

Све ово Brave блокира и на Фејсбуку који се највише посећује…

Укратко, Brave има за циљ да блокира све живо што успорава отварање страница, као и злонамерне програме који могу да вас угрозе, а долазе преко злонамерних реклама тзв. „Malvertizing“ реклама преко којих се на ваш рачунар инсталирају штетни „malvare“ програмчићi и додаци (ads).

Еве једног сликовитог приказа мог претраживања интернета коришћењем Brave прегледача:

Кликни на слику да је видиш у већој резолуцији

Имао сам отворена 8 Taba у Braveu и ево кратког објашњења: „178 Trackers Blocked“ значи да је Brave блокирао 178 тракерса, ово „4,389 Ads Blocked“ значи да је Brave блокирао 4,389 разних досадних реклама и огласа по сајтовима које сам претраживао, а ово „96 HTTPS Upgrades“ значи да је Brave са незаштићених HTTP протокола неких страница које сам претраживао, аутоматски преусмерио на безбеднији и сигурнији HTTPS протокол, јер у себи има уграђен HTTPS протокол који вас штити од напада, и ако се деси да нека веб страница коју претражујете има незаштићен HTTP протокол, Brave ту страницу аутоматски преусмерава (redirect) на HTTPS протокол. Док ово „4 minutes Estimated Time Saved“ је процена да је уштеђено са Braveom 4 минута приликом отварања страница, но у принципу је то и доста више, јер те подметнуте рекламе и огласи толико успоре отварање странице (поготову код компјутера са осредњим карактеристикама), да вам екран замрзне, па морате да рестартујете рачунар, што је мој случај, зато то и причам, али са Braveom то се не дешава.

Brave је најкориснији када се посећују сајтови за онлајн гледање разних филмова и серија са преводом, јер баш на њима има највише разних досадних реклама и огласа који успоравају учитавање и отварање страница, као и злонамерник malvare програма и сличног. Ево и једног упоређења, а као пример узео сам серију „Игра престола“ (Game of Trones) са https://vipserije.com/ сајта. Ево како изгледа страница када се отвори преко Opere», а ево како изгледа та иста страница када је отвори Brave».

Као што видите преко Opere (а то се исто дешава са Google hromeom и Firefoxom) отворило се и 7 разних сликовитих видљивих рекламних прилога, а преко Bravea ни један. А да не причам о оним невидљивим и позадинским рекламним додацима, тракерскима и злонамерним програмима, којих по сајтовима има далеко више, но Brave и то блокира.

Али да се не лажемо, Brave колико год де је добар, и у садејству са антивирусним програмом којег користите, није стопостотна заштита од злонамерних програма и хакера, јер ако се неко баш и намерачи лично на вас, неки хакер рецимо, Brave вас не може заштитити ни под разно, као ни антивирусни програм, но ипак, било како било, на интернету је далеко више обичних анониманих корисника који никада неће бити мета неког хакера, тако да ће им Brave прегледач бити од велике користи.

Проверите и уверите се, нећете се покајати.

Погледајте и један видео прилог о томе како можете да подеситее Brave, али може и другачије, но то је ваш избор…

Приказ Brave прегледача

Линк ка видео прилогу на YouTube
Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

4 реаговања to “Brave прегледач (browser) – Најбољи прегледач, надмашује све остале”

 1. BANE ŠUMADINAC Says:

  ПОШТОВАНИ ПРИЈАТЕЉУ ,

  ГОДИНАМА КОРИСТИМ РУСКИ ПРЕТРАЖИВАЧ Yandex , И ИМАМ СЈАЈНО ИСКУСТВО . СЛИЧНО ЈЕ КАО НА ГУГЛУ , С ТИМ ШТО Yandex ИМА СВОЈ СИСТЕМ ЗАШТИТЕ . МОЈА ЕЛЕКТРОНСКА ПОШТА СА ОВОГ ПРЕТРАЖИВАЧА ЈЕ petkovi2015@yandex.ru .

  ПРИЈАТНО ПОПОДНЕ
  ________________________________
  Od: Небојша
  Poslato: 25. april 2019. 22:17
  Za: branimirp@hotmail.rs
  Tema: [Нови чланак] Brave прегледач (browser) – Најбољи прегледач, надмашује све остале

  Небојша posted: „Недавно сам сасвим случајно налетео на Веб прегледач (browser) „Brave»“ који је доста непознат и маргинализован (неправедно) у односу на пoзнате и највише коришћене прегледаче попу Google hrome и Firefox-a, али реших да га испробам, пошто је дефинисан да „

  • Небојша Says:

   BANE ŠUMADINAC,

   Поштовани пријатељу,

   Користио сам и ја Yandex некада, и остале прегледаче, али Brave је ненадмашан. То је мoје искуство. Има и Brave свој систенм заштите, да га нема, не би био тако добар. Да би знали да ли је Brave бољи од Yandeksa, требате почети користити Brave неколико дана, и то упоредo са Yandexom, упоређивати та два прегледача, па тек онда можете сагледати да ли је ово што ја причам за Brave тачно, или није.

 2. Teslin_toranj Says:

  Hvala ti Nebojša za preporuku Brave pregledača. Sinoć sam ga instalirala i najpre isprobala na Tabletu. Oduševljena sam. Koristila sam prethodno mnoge druge, ali kao što i sam kažeš Brave je odličan, brz… Mislim da ću ga instalirati i na kompjuteru. Ima i moju preporuku.

  • Небојша Says:

   Teslin_toranj,

   Нема на чему. Слично искуство сам попут тебе имао и ја. Нема тих прегледача које нисам испробао, наилазио сам ја раније и на Brave, али на свим тим сајтовима где сам наилазио на Brave, имао је слабе оцене у односи на Google Hrome, Operu, Firefox, па и Yandex, зато га тада нисам ни испробавао.

   Међутим, кад сам га коначно испробао, одушевио сам се, и схватио сам да су свуда неправедно фаворизовани Google Chrome, Opera и Firefox. Не треба прихватати стереотипе, већ треба истраживати…


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: