ЕПС мора имати милијарду евра годишњи профит!!!


Аутор: Драган Радовић, у Беогхраду 13.06.2016.

Почетком претходне недеље БЕТА је пренела изјаву Милорада Грчића, привременог директора нашег највећег јавног предузећа, дату новинару РТС-а:

„Цена струје у Србији, иако је најнижа, остаће непромењена захваљујући ефикасном пословању и уштедама које је остварила Електропривреда Србије (ЕПС), изјавио је данас генерални директор тог предузећа Милорад Грчић.

У прва три месеца ове године ЕПС је направио уштеду већу од шест милијарди динара и остварио 6,5 пута већи профит од очекиваног – 14 милијарди, рекао је Грћић за РТС и додао да је извозом струје у прва четири месеца зарађено око 42 милиона евра.“
Милорад Грчић је овом изјавом потврдио нешто што образлажемо већ пар година: ЕПС мора на годишњем нивоу имати профит од најмање пет стотина милиона, врло реално и читавих милијарду еура! Добит од 14 милијарде динара, односно 113,7 милиона еура, са истим резултатом у наредна три квартала, на годишњем нивоу донеће профит од 455 милиона еура!!! ФАНТАСТИЧНО! Још увек без спречавања крађе струје, вероватно са врло малим уштедама на пљачкашким тендерима и без икаквог отпуштања вишка (до трећине) радника!

Највеће уштеде у ЕПС-у могуће је остварити спречавањем крађе струје, или како у нашем највећем јавном предузећу кажу: смањењем нетехничких губитака! У августу 2014.г. председник Владе је дао изјаву да неће бити повећања цене струје док се не утврди ко краде 18% струје! На крају 2014.г. укупна разлика испоручене и нефактурисане струје износила је 5,997 млрд. кWх!!! Питамо се: на основу којих параметара је пре пар дана Љубинко Савић, секретар Удружења за енергетику Привредне коморе Србије, дао следећу изјаву дневном листу Политика:

„Годишњи губици ЕПС-а само по основу нетехничких губитака, дакле, крађе струје, равни су годишњој производњи једне и по термоелектране типа „Костолаца Б”, снаге 500 мегавата, што су огромни губици“.

Савић даље каже: „У Европи су ови нетехнички губици управо због уведених паметних бројила значајно смањени и износе око три одсто, а у Србији су и даље између 10 и 12 процената“ (подаци у Билтену показују нетехничке губитке у висини од 18,5%).
Просто је невероватно колико сви завничници, који имају везе са ЕПС-ом, обмањују јавност. У билтену ЕПС-а за 2014.г. у подацима о производњи струје стоји податак да је годишња производња термоелектране Костолац Б 2,298 млрд.кWх, ако су крађе струје једнаке једној ипо производњи, добијамо количине од 3,447 млрд. кWх. Питамо г. Савића, где је нестала разлика у приказаним подацима у количини од 2,55 млрд. кWх? Никада нећемо добити тај одговор! Нити ћемо добити одговор на питање: како је могуће да су у последњих неколико година крађе струје, нетехнички губици, дуплирани! Када смо већ код математике, нејасно је коју цену кWх је користио г. Савић када је срачунао да губици у Србији износе само 60 милиона еура, износ који као понављачи у школи годинама изговарају сви званичници са платног списка државе (било да су запослени у ЕПС-у, Агенцији за енергетику, Мин. енергетике, Надзорном одбору) када причају о крађама струје. У већ поменутој изјави Савић наставља да обмањује јавност податком да су крађе струје 10% до 12%, иако математика доказује да су нестанци струје 18,5%.

Пратећи ову материју дуги низ година недвосмислено доказујемо да ЕПС мора на годишњем нивоу имати милијарду еура остварен профит!!! Стварност је другачија.

Због (врло сумњивих) лоших резултата уназад годинама, ЕПС мора узимати кредите, једини начин покривања и финансирања огромних обавеза.

Колико је задуживање узело маха говори вест објављена пре седам година, 2.септембра 2009.г. пренео је РТС:
„Генерални директор Електропривреде Србије Драгомир Марковић и директор Европске банке за обнову и развој за Србију Хилдегард Гацек потписали су Уговор о зајму између ЕБРД-а и ЕПС-а, вредан 40 милиона евра, за набавку и увођење бројила за даљинско очитавање утрошене електричне енергије у Србији. Госпођа Гацек је подсетила да је ЕБРД ове године у Србију уложила 322 милиона евра, прошле 423, а да су укупне инвестиције те међународне финансијске организације у Србију од 2001. године до 02.09.2010. 2,1 милијарду евра.“
Да се вратимо на фантастичне резултате с почетка текста. Искрено, сумњамо у њих! Просто је немогуће да се оствари добит 6,5 пута већа од планиране, преко сто милиона евра само у првом кварталу.

Да ли има разлога за „филовање“ података, не само од стране директора Грчића, већ и Савића? Само један одговор се намеће: наменски се сервира добра прича, вероватно за БУДУЋЕГ: власника, сувласника, главног менаџера или ко зна кога већ? Да ће се „нешто“ десити потврђује убрзано сређивање стања унутар система ( „шминка се девојка за давање“), приметно је и :

  • а. учестала прича о отпремнинама како би се значајно смањио број запослених,
  • б. тестирање у једном делу ЕПС-а, после више година одбијања, система који спречава растур и крађе сваког киловата (годинама су разни министри енергетике и директори ЕПС-а одбијали увођење Система за елиминацију нетехничких губитата),
  • ц. склањање залиха разних резервних делова, највише оних који су набављани, а да уопште нису били потребни, вероватно због „уградње“ на тендерима (само у једном делу ЕПС-а сумњиви делови који покушавају у највећој тајности да се отпишу из евиденције, износе више десетина милиона еура).

А „БУДУЋИ“ може бити само Немац. Сумња је основана, јер ЕПС највише кредитног задужења има код немачких повериоца. Још гора сумња је начин на који би се спровела радња давања, назире се већ опробан начин, сличан или исти као уступање ЈАТ-а за „Џ“ (жаргонски речено) на „заједничко“ управљање Арапима и стварање АИР Сербие. Немцима је превисока цена од три до четири милијарде еура, иако знају да је реална између петнаест и шеснаест милијарди – па зашто би платили преузимање, ако већ могу да уђу у управљачку структуру! Ако се претходни сценарио оствари, у Србији народна изрека „спашавај се ко може“ више неће постојати.

НАПОМЕНА

Према званичним подацима ЈП „ЕП Спбије“ годишњи „нетехнички“ губици достижу 6 млрд. (шест милијарди) кWх,, скоро петина производње. Ова количина електричне енергије (ЕЕ-е) одговара годишњој производњи хидроцентрале Ђердап I (5,91 млрд. кWх у 2014.г.)
За производњу наведених приближно 6.000.000.000 (шест милијарди) кWх ЕЕ-е потребно је утрошити приближно 10,000.000 тона угља – лигнита са наших површинских копова. Са друге стране, за ову количину сагорелог угља и производњу наведене количине електричне енергије, потребно је утрошити финалну енергију за ископ (уклањање) приближно 30,000.000 тона јаловине, чијим се копањем и одлагањем деградира земљиште, што се у Србији још увек одвија као трајан процес.

Врло ефектна илустрација обима и величине штете услед нетехничких губитака електричне енергије је следеће поређење: истоветни губитци би настали у случају да негде, направимо огромну вештачку планину од око 10,000.000 Т лигнита, затим исту запалимо 01. Јанура, да би до краја следеће године 31. децембра (две године непрекидно) ова планина потпуно изгорела, а без икаквих корисних ефеката на пример: циљног загревања, па макар то било и грејање једне једине кофе воде.

%d bloggers like this: