Политичко Бирократска Мафија (ПБМ) највећа је претња економском уништавању Србије…!


Прочитајмо прво Драганов текст…

**********************

Извор: Корени
Аутор: Драган Радовић (Текст написан 17.05.2014.)

Премијер Вучић је најавио велику борбу против сиве економије, као прву меру за излазак из економске кризе. Многи су изненађени зашто је баш ова мера на првом месту. У даљем тексту ћу вам појаснити како сам ја, Драган Радовић, економиста –привредник „главни кривац“ за увођење најављене БОРБЕ ПРОТИВ СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ.

У Србији када кажете да се треба борити против уништивача економије сви закукају како је то борба против најсиромаснијих, оних који су остали без посла и сада се боре на улициним и пијачним картонским тезгама, како би обезбедили голу егзистенцију својој породици. Како сам одавно схватио да је то перфидно пласирана заблуда, почео сам пре три године (после пуних седам година истраживања сиве економије) да доказујем следеће:

Највећа сива економија се обавља под плаштом легално основане фирме: оснујете фирму, вршите пријављену делатност, продајете робу и услуге без издавања рачуна (на црно), ангажујете раднике, без пријаве, и нико вас не контролише!

Процене најбољих познавалаца ове материје кажу да утаје пореза и доприноса на годишњем нивоу достижу три милијарде евра, обрт робе и услуга без пријављивања прихода прелазе десет милијарди евра. Питамо се: који то борци за голо преживљавање на картонским тезгама обрћу преко десет милијарди евра?

Званичници владе, економски експерти, НАЛЕД, угледни професори разних економских факултета кажу да је сива економија достигла ниво 31%, податак који је објавио ФРЕН на основу истраживања објављеног у Новом налазу. Ми, привредници, људи са „терена“ процењујемо да је ниво сиве зоне достигао 50% свеукупног обрта робе и услуга.

Доказ мојој тврдњи, о висини утаја на годишњем нивоу, су следећа сазнања:

  1. Аутобуски превоз путника изврши утаје у висини од 80 мииона евра (ПДВ, порез на добит, порези и доприноси на зараде).
  2. Туризам и угоститељство изврши утаје 300 милиона евра (ПДВ, радници на црно, порез на добит, туристицка такса).
  3. Пекарска индустрија (70% брашна на црно, сваки други хлеб на црно, само 20% пекара је у систему ПДВ).
  4. Грађевинарство нема тачне процене, јер се не зна да ли уопште има легалног рада (радници на црно, материјал на црно, продаја станова и пословног простора на црно).
  5. Издавање станова и послованог простора – 400 хиљада станова и 100 хиљада локала без плаћања пореза на закуп (закуподавци наплате милијарду евра закупа, око 170 милиона евра утајеног пореза на закуп).
  6. Игре на срећу – кладионице и коцкарнице – процена је 55 до 75 милиона евра утајених прихода без интернет клађења (уплате и исплате 80% на црно, радници без пријаве).
  7. Производња алкохолних пића је 12 милиона литара, потрошња је 60 милиона литара – 80 % на црно (утаја ПДВ и акциза достиже 150 милиона евра без изгубљених доприноса због радника на црно).
  8. Комуналне делатности (гробарска сива економија) је 80% на црно – (све погребне услуге и израда споменика).
  9. Естрада, 90 милиона евра утаје – све на црно… Спорт – скоро све на црно….

И тако даље, још двадесетак бранши….

Више него јасан закључак се намеће зашто је на првом месту борба против сиве економије и наплата огромних утајених средстава.

Ко то каже да нема новца за ПИО фондове, здравствене фондове, за лечење деце у иностранству?
Ко то каже да се морају смањивати с муком зарађене пензије, јер нема новца?
Ко то штити бахате утајиваче, криминалце, пераче новца, који огромне своте новца износе и троше ван граница наше земље?

Као што видите драги грађани наше Србије, приказаним подацима доказао сам новој Влади да:
Новца за буџет има на сваком кораку, само га треба наплатити.

Ко је крив за огромне утаје: Пореска управа Србије је највећи кривац за катастрофално стање у буџету. Зато се намеће закључак да је свака реформа пореских прописа, без реформе пореске управе, осуђена на пропаст.

**********************

Овај Драганов текст из 2014, а и сви укупно до сада, као и многобројни интервјуи са њим на мањим телевизијама и интернет радију Снага Народа, упућују на један битан изведен произилазећи закључак, управо на ово доле што у слици и речи објашњава сам Драган на свом фејсбук профилу:

Драган Радовић: "Обавешртење! Молим да од данас НИКО више не користи изразе КОРУПЦИЈА, НЕФОРМАЛНА ЕКОНОМИЈА, СИВА ЕКОНОМИЈА, зато што ови "термини" у пракси не постоје, никада нису постојали! У будуће морамо користити праве изразе: ПБМ - Политичко Бирократска Мафија се бави ПБК - Политичко Бирократском Криминалном економијом!!!..."

Драган Радовић: „Обавешртење! Молим да од данас НИКО више не користи изразе КОРУПЦИЈА, НЕФОРМАЛНА ЕКОНОМИЈА, СИВА ЕКОНОМИЈА, зато што ови „термини“ у пракси не постоје, никада нису постојали! У будуће морамо користити праве изразе: ПБМПолитичко Бирократска Мафија се бави ПБКПолитичко Бирократском Криминалном Економијом!!!…“

Поводом свега овога на шта Драган указује, добро би било и да се за реч „корупција“, па затим „мито“, користи наша реч која је свим јасна, а то је „подмићивање“, и тако ће обичан човек јасније схватити о чему се ради, шта је суштина. Кад се правим именом назову праве ствари, обичном човеку је одмах све јасније, а да би политичари и њихови „експерти“ све то прикрили користе еуфемизме, дакле блаже термине са широким спектром значења, да би се прикрила суштина, односно прави криминалац или криминална групација која ОРГАНИЗОВАНО пљачка све нас у Србију, и тако уништава домаћу економију и привреду!

Рецимо, шта би ви рекли, када би за неке вама познате ситне криминалце који пљачкају радње, киоске, станове, викендице (а сваки их град има и људима су познати и по имену и по презимену), али се у новинама објави наслов, рецимо: „Пера Перић који се бави „неформалном економијом“ остварио је „зараду“ од 10.000 евра“. Наравно, вама је јасно да је Пера Перић криминалац који је због тих ситних пљачкаи мали милион пута заглавио у затвору, па пуштан…, у граду су се о томе причале догодовштине по кафанама уз пиво, али ви врло добро знате да се Пера Перић не бави „неформалном економијом“ већ пљачком, и да није остварио „зараду“ (она се стиче поштеним радом у некој фирми, па се тада с правом користи прави термин – „зарада“), већ непоштен профит од пљачке. Наравно, еуфемизам „неформална економија“ за познатог градског ситног криминалца Перу Перића не би ништа прикрио, јер цео град зна ко је Пера Перић, и ви би се смејали кад би таква глупост изашла у локалним новинама, и наравно да се то не догађа, већ би новински наслов био: „Свима познати ситни криминалав Пера Перић, поново је ухавћен у пљачки радње“ и сл.

Е, сад, да би се прикрили прави криминалци (политичари, један део државне бирократије, страначки шибицари…) који на врло високом нивоу пљачкају привреду једне земље и тако је економски и финансијски уништавају, у нашем случају ради се о Србији, сви ти брутални процеси пљаке се прикривају разним еуфемизмима, попут: „сива економија“, „неформална економија“, „приватизација“, „реформе“, „транзиција“, „евро-атланске интеграције“…, а у суштини све су то Пере Перићи који бруталном пљаком, а не „неформалном економијом“, ојађују привреду Србију за милијарде евра, и остварују милионске профите за себе!

Дакако, будући да је у Србији због те Политичко Бирократске Мафије која немилосрдно пљачка Србију, сиромаштво све веће и веће, мора се у медијома (контролише их ПБМ) имитирати да ПБМ „озбиљно ради“ на сузбијању „сиве кономије“, да би себе прикрили као главне криминалце за пљачку Србије! И док тако у непрекидном току немилице пљачкају Србију, ПБМ стално врши неке „реформе“, „реформе-реформи“, реформама никад краја, а живи се све горе и горе….!

Да би политичари пљачкаши све то прикрили, ангажују економисте, разне „угледне“ научне раднике, тј. чувене „експерте“ и „аналитичаре“ да народу закамуфлирају праве пљачкаше и пљачкашке процесе, па тако на разним форумима, трибинама, и у својим „студијама“, ти „експерти“ на државним јаслама, за бруталну пљачку Србије користе еуфемизме: „неформална економија“, „сива економија“, за процесе организоване пљаке Србије користе реч: „приватизација“ … „реформе“, а врло добро знају да то није тако, да је све то брутална и организована перфидна пљачка, али су се продали ђаволу за личну корист и положај у друштву!

Најкоришћенији термин да би се прикрила перфидна пљачка ПКМафије је термим „сива економија“, а претходно су масама медијски испрали мозак да је „сива економија“ искључиво она којом се баве обични смртници на својим пијачним и уличним картонским тезгама, и да је то главни проблем Србије. Међутим, када је реч о томе, један део неоцарињене робе одлази на бувљаке (наравно и у разне бутике, радње… у „легалан“ бизнис) одакле је узима обичан смртник, не би ли ситним шферцом зарадио за голи живот, да прехрани своју породицу, децу. А на ту исту робу на црно, група цариника не радећи ништа, сем што подмићивањем прима мито да не оцарини ту робу, зараде вишестртуко више него што би обични смртници зарадили мукотрпним ситним шверцом те исте робе, чак и када би 100 година могли тако да раде.

Праве ствари треба назвати правим именом, и тада када су ствари јасније треба да следи акција, отпор ојађених људи….!

%d bloggers like this: