Драган Радовић: Политичко Бирократска Мафија (ПБМ) је УВЕК недодирљива!


Извор: Корени

У наставку сузбијања корупције полиција је у акцији “Скенер” ухапсила 46 особа осумњичених за привредни криминал, прање новца и мито.“

2016-03-19_071156

Аурор: Драган Радовић, у Београду 18.03.2016.

Аурор: Драган Радовић, у Београду 18.03.2016.

Одлично, рекох у себи слушајући данашње (18.03.2016.) вести на Радио Београду 1, сигурно су ухапшени цариници због шверца робе без плаћања царине и ПДВ-а, порески инспектори који нису видели промет од више милијарди евра на црно, службеници НБС који су помагали пераче да изнесу новац из Србије, инспектори рада који нису видели више стотина радника на црно у фирми за обезбеђење, ветеринарски инспектори који су дозволили одмрзнуто месо са истеклим роком трајању из ЕУ да прође нашу границу ….

Разочарао сам се, опет су ухапшени неки ситни службеници. И то због корупције, кажу! Тачно, то је корупција. Набројане тачке у претходном пасусу нису корупција, то је високо организовани криминал који покривају криминализовани део бирократије, поједини политичари, страначки припадници, а учествују и тајкуни. Е, они неће бити хапшени. Велики играчи се не хапсе. Слободно можемо рећи да у Србији постоји недодирљива ПБМ олитичко Бирократска Мафија) која се бави ПБК економијом олитичко Бирократска Криминална економија).

Уписивање непостојећег стажа

Једна од ухапшених је и бивша (можда ће неко помислити да садашњи то не раде) службеница ПИО фонда, која је уписивала непостојећи стаж. Врло популарна криминална радња, најјачи вид богаћења једног броја ПИО службеника, актуелан претходник, вероватно и наредних 40 година. Сличних хапшења у ПИО фонду било је и раније, пре само две године ухапшена је била вишечлана група:

“Припадници Службе за борбу против организованог криминала привели су данас, 7. маја 2014, шест особа због сумње да су злоупотребом службеног положаја оштетили Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО фонд) за 70 милиона динара, преноси РТС.

Они се сумњиче да су омогућили незаконито остваривање права за старосну пензију већем броју особа у периоду од 2007. до 2014. године, саопштио је Миљко Радисављевић, тужилац за организовани криминал.

Постоје основане сумње да је један од приведених, И. Ђ, у том периоду организовао криминалну групу која је проналазила особе којима је недостајао одређени део радног стажа за стицање права на старосну пензију. Тим особама је уписиван фиктивни радни стаж у матичну евиденцију ПИО фонда, наводно остварен у предузећима „Београдски водовод и канализација“, „Вадес“, „Електродистрибуција Београд“, „Завод за трансфузију крви“ и др.

Утврђено је да те особе никада нису биле запослене у тим предузећима. За новчани износ од 300 до 700 евра по години стажа, они су од осумњичених добијали потврде о потребном стажу. Организатор и чланови групе на овај начин су прибавили имовинску корист од око 125.000 евра, а буџет Републике Србије оштећен је за око 70 милиона динара (око 600.000 евра).”

 

А колико таквих група има још у ПИО фонду, да ли ћемо икада утврдити колико су стотина хиљада непостојећих година до сада уписали? Процене су да од 1,7 милиона пензионера чак 150 хиљада има са лажном инвалидском пензијом или докупљеном неком годином стажа! И то никога не занима! У хапшењу пре две године описан је само један део начина рада ПИО службеника криминалаца, уписивање стажа које је технички било увек одрађено у М4 обрасцима јаких државних системима. Пратећи ту методу уписа непостојећег стажа, врло је једноставно открити хиљаде, више десетина хиљада пензионера са лажним годинама стажа: из архиве се провери (пример) 1980. г. у систему ИМР из Раковице. На оригиналном списку је било уписано 1250 радника, провером у бази података (архива у ЕРЦ-у ПИО фонда) проналазимо 1425 радника, више него јасно да има дописаних 175 (лажних) година стажа. Следећи корак је да се утврди који референт је уписао непостојеће раднике. Истом методом ће се открити још неколико референата превараната, они ће пријавити све остале за које знају. Следећи корак је провера имовине свим референтима који су откривени у криминалним радњама, то је битан корак јер би се утврдило колико њих је „наследило“ станове од разних стринки, тетки, ујки, по бабине линије, Нигеријско наследство и ко зна шта још.

_____________________

Као што видите, све начине превара унутар ПИО фонда је једноставно открити, али то нико не жели. И да разјасним кога све убрајам у „НИКО то не жели“ – припадници групе су: Влада Србије, Тужилаштво, МУП, Министарство финансија, Министарство рада (све крем друштво).

НАПОМЕНА: 2016. је година борбе против корупције и сиве економије, зацртала је Влада Србије.

%d bloggers like this: