Међународни Центар за истраживање наслеђа Николе Тесле и оснивач Милка Кресоја – Интервју


Извор: Башта Балкана

Међународни Центар за истраживање наслеђа Николе Тесле и Теслин торањ у Београду

Један од оснивача центра гђа Милка Кресоја нам у интервју објашњава циљ и мисију МЦИН Николе Тесле и план за Теслин Торањ у Београду

Medjunarodni-Centar-za-istraživanje-nasledja-Nikole-Tesle-na-Ušću-i-osnivač-Milka-Kresoja-intervju

ББ: Реците нешто о себи, како сте се нашли и чиме се бавите у Русији?

Милка Кресоја: Дипломирала сам и магистрирала на Факултету политичких наука, дипломатски смер и радила по специјалности у највишем државном органу СФРЈ.

Пре 25 година дошла сам у Русију на рад на годину дана, а ево већ четврт века живим овде у Москви; 10 година сам радила у Сибиру на пословима извоза челика и угља из Русије (веома тежак посао за жену, везан за стална путовања по Русији, а она је 2 метра на карти!!); руководилац сам до данас ‘’пројеката под кључ’’ на грађевинским објектима у Сибиру, Москви, Паризу; као хоби, вице президент сам Фонда који финансира Руски Национални Оркестар (класична музика), један од најпознатијих оркестара у свету, са њима сам пропутовала пола света од Јужне Америке до Јапана; власник сам једног од најпознатијих ресторана краљевске тајландске кухиње у свету “Blue Elephant”, који је окупљао најпознатије људе из области културе, крупног бизниса, науке, уметности, Московске конзерваторије, дипломате, познате политичаре, (сада је ресторан под реконструкцијом); 3 пута за редом заузимала сам друго место у Русији на тркама жена на класичним ретро аутомобилима; власник сам ауторских права на књигу познатог енглеског биографа Криса Хачхинса – А.Коробко “Путин” за еx територију Југославије, (у марту 2013 је књига изашла из штампе и презентација је прошла у Београду, у Руском дому ); пишем сценарије за ТВ Културу Русије (последњи је био “Српско – Руски марш “, Чајковског, јер гледам да је Србија увек негде присутна; написала сам, на пример, сценарио о Жоржу Бизе и његовој непознатој опери “Иван Грозни” – и било би логично питање, а где је ту Србија? Па мајка овог цара је била српског порекла!! Јелена Глинска, ћерка Ане Јакшић. И уопште, ја изучавам српске корене у Русији.

И на крају, а ово је за мене на првом месту и мој је приоритет – један сам од оснивача, заједно са инж. Гораном Марјановићем и инж. Спасојем Влајићем, Међународног центра за истраживање наслеђа Николе Тесле у Београду, који је тематски највиша установа савремене српске науке и културе, посвећен највећем научнику наше цивилизације, Николи Тесли.

Планирамо да такав чентар отворимо и у Москви.

И ја бих можда смело рекла да би Београд имао права да тражи од УСА документе Николе Тесле, који се већ дуго чувају од јавности, дубоко скривени у нечијим архивама.

ББ : Од када сте почели да се бавите Теслом ?

Милка Кресоја: Веома рано још у гимназији, имали смо дивног професора физике, који нам је толико причао о Тесли, да сам ја ту причу претворила у неку ‘своју бајку’’, у којој сам хтела да останем, као што и јесам до данас. И као што у свакој бајци имате борбу добра и зла, тако је и у овој “бајци” са Теслом.

Поставља се питање, зашто је Тесла највише недооцењен научник 20 века и забрањиван у исто време, како у САД, тако и у СССР (јер није могао да прихвати ни позив Лењина, а ни Стаљина да пређе да живи и ради у Русији)?

Зашто се део или најважнији део његових открића и даље скрива од јавности?
Зашто до данас није одгонетнута генијалност мисли Николе Тесле?

ББ: Да ли ће се центар бавити и животом Николе Тесле?

Милка Кресоја: Свака информација о животу и раду Николе Тесле је изузетно драгоцена и важна.

Ми смо на отварање Центра позвали проф Видосаву Јанковић, даму изузетне виталности, бистрог ума, 94 године, толико нам је тога занимљивог испричала и дала за наш Центар неке драгоцене оригиналне Теслине документе, које јој је њен отац Радоје Јанковић, генерални конзул Краљевине Југославије у Њу Јорку и друг Теслин, оставио у наслеђе.

ББ: Ви се зовете Милка, као и једна од сестара Тесле!

Милка Кресоја: Пошто се једна од сестара Тесле заиста звала Милка, излази нека ‘сличност’, коју ја не могу да објасним, но зато осећам ту силну привезаност ка Тесли, као неком свом, ‘најрођенијем”.

ББ: На Божић 2013 године, приликом отварања вашег центра, обележили сте 2 почетка – почетка Христовог земаљског живота и почетак Теслиног небеског живота?

Милка Кресоја: На Божић је умро Тесла, на Божић се родила моја мама!! И онда почињете нешто даље да повезујете, што је надузрочно и не може се нашом логиком објаснити.

Било где да се налазим у свету, ја прво шта радим, не идем у шоппинг, него свуда тражим књиге о Тесли, независно на којим су језицима оне написане. У хотелу у Токију су ми донели кофер књига написаних о Тесли, на јапанском језику, тако је било и у Азији, Јужној Америци, САД, Европи..

Живот Николе Тесле је још увек препун тајни, многобројних митова, он је за све још увек велика загонетка. Какве је способности имао Тесла ако је могао јасно да види не само удаљене објекте, него је могао да управља и процесима зељених јављања.

Он је знао да постоји Универзални Ум Великог Светског Космичког Разума, чије битисање обезбеђује милијардама година свемирска вибрација, која утиче на земљу и човечантсво, а њему Тесли дате су уникалне сврхспособности и сврхмогућности добијања многих знања од Космичког Разума.

Име Тесле не сме да се заборави. Његови изуми и његов рад откривају путеве у нову будућност научно техничке цивилизације, ми би додали “Теслиана” цивилизације.. живимо у време великих промена, или краја неког и почетак новог времена. Нови велики циклуси могу допринети развоју нове светске епохе, ере моћне еволуције човечанства. Без Тесле тешко се може разумети тај пут у Васељену и у друго ‘’време’’.

ББ: ‘НИКОЛА ТЕСЛА – НЕБЕСКИ ЗНАК ЗА СРБЕ” ??

Милка Кресоја: Управо изучавање великог наслеђа Тесле, што је и јесте циљ нашег Центра, треба српском народу, који је већ по опредељену надарен том потенцијалном, васељенском енергијом и географским и историјским кодом, да помогне да се избори за почетак неког свог новог ‘’златног’’ винчанског доба, које му и припада. То је његова улога и допринос развоју целог човечанства. То је његова обавеза. Тесла је говорио о томе да очекује да ће “српски народ бити један од најобразованијих народа на свету”, и то се већ види полако.. наши људи много читају, наша деца имају висок коефицијент интелигенција..

Тесла је 1892 г отказао посету Русији и Немачкој (после мајчине смрти) и одлучио да посети Београд и свој народ. Тиме је показао целом свету, да је Србија за њега бесконачна драга срцу домовина. „Aко има неке славе да се припише мом имену, то је почаст српском народу“.

Па зар нам није у наслеђе остављено да негујемо ту традицију?

Ми смо други у свету подигли хидроцентралу на ђетињи, само четири године после Нијагаре, ми смо други у свету издали биографију о “Тесли и његовима открићима” (1894 проф. Ђ. Станојевић). Ми смо једини у свету, који имамо Теслин музеј. Иако је од научне периферије Америку претворио у супер државу, ми смо једина земља у свету, која је слала великом научнику скромну пензију, од које је и живео последних година живота, док се Америка баснословно обогатила на његовим изумима.

Та пензија је била уваженим признањем за његов рад и заслуге пред човечанством.

Ми смо једини народ у свету, чије епске песме надмашују Илијаду, по мишљењу Тесле.

ББ: како се осећате када пишете о Тесли ?

Милка Кресоја: После сваке прочитане књиге о Тесли нараста ентузијазам, појављују се каскаде нових идеја, а проблеми решавају лакше, јер живот и јесте школа ‘’како се калио челик’’. Тесла је такво надахнуће, да увек мислите о томе, шта би и ви могли да створите, урадите за добро ваше породице, народа, државе, планете. Иако је готово недостижна његова способност имагинације, ви се трудите да неки делић тога осетите.

„А Русија“, писао је Тесла о тој великој земљи – „је земља генија и свет ће још бити задивљен тиме, шта ће тамо све бити урађено.” И мени се чини, да нико тако далеко није отишао у истраживање Тесле, као Руски научници!

ББ: Како сте се осећали у Теслиној соби бр 3327 хотелу Неw Yоркер?

Милка Кресоја: Одседање у Теслиној соби 3327 у хотелу “New Yorker” на 33 спрату (све је дељиво са бројем 3!!) је дозвољено, док се од те собе не направи Музеј (можда ће бити отворен у 2013. г.). Дух Тесле се осећа за људе који су сензитивни, који осећају ту енергију и које та енергија прима. И сама помисао да је наш гениј баш у тој соби спавао 10 година и умро!!, изазива у вама трептаје, неке присутне у ваздуху вама непознате енергије. Та енергија вас или прихвата или не прихвата (има гостију, који су излетали из те собе, јер су имали кошмарне сне). А ја сам у тој соби провела 8 дана ! Моји сни из те собе су за посебни причу.

ББ: Живимо у материјалном свету и клањамо се “златном бику”

Милка Кресоја: Не треба му се клањати, глобално, наша материјалистичко – профитно оријентисана неолиберална цивилизација заинтересована је само за непрестано безобзирно згртање новца и богатства. Шта је то “свето” данас ?

Тесла је био човек изузетно високих морала, хуманиста високих идеала. Тесла је много тога скривао, да не би посвећивао “злочинце” у тајне коришћења космичке енергије.

ББ: Да ли се Тесла бавио питањем живота и смрти?

Милка Кресоја: Питање живота и смрти је јако интересовало Теслу. Мрзео је смрт. И знате како је он тешко преживео смрт старијег брата која га је пратила цео живот:

“Ако се не може живети вечно, онда треба макар дуго !! А како то достићи? Творац је саздао нас организам савршеним, и он црпи енергију из окружења и налази се у хармонији с њим. А ако тога нема, онда организам треба настројити по вечно живој, и вечно младој природи.“.

Како је Тесла успевао да одржи физичку виталност и ретку физичку издржљивост, са високим степеном развитог одбрамбеног механизма у телу и духовну свежину?

Да није био генијални научник – био би сигурно генијални кувар! Сам је себи припремао мени шта ће да једе, са педантно израчунатим калоријама, које треба да унесе у организам, са физичким вежбама, пешачењем по 10 миља! Његов доктор – био је његов електрицитет! Он је са њим не само разговарао, наређивао му шта да ради, већ се тако и „лечио“ (Тесла је медицини оставио бројне апарате за лечење).

ББ: Да ли ће се Ваш Центар бавити и питањима алтернативних енергија?

Милка Кресоја: Степен расположивости енергије опредељује развој и богатство народа, државе. Које природне енергије има Србија (ветар, воду, број сунчаних дана у години) па их не користи или недовољно користи. Ми у нашем Центру желимо да привучемо људе, научнике из Русије и Србије, који се баве и другим видовима енергије.

Идеја о бежичном преносу енергије поново је подигла ово питање на ниво стратегије великих држава. Хиљаде научника раде на овим пројектима тајно, јавно ћуте, а Тесла је то могао урадити сам – још пре 100 година, користећи законе космоса. А цивилизацији и науци остаје само једно – поновити то што је у своје време направио Тесла и у тој концепцији је и садржана пуна енергетска безбедност Планете.

Знате, “дух открића походи земљу да би саопштио тајну која ће унапредити човечанство. Он одабира НАРОД и најспособнијег, најзаслужнијег у том народу и шапуће му тајну на уво”. Приметили сте на пример, да географски код наше земље нема Чајковског или друге велике светске композиторе, али зато рађа велика имена из области науке, која се убрајају међу најпознатије у свету ( Тесла, Пупин, Милева Ајнштајн, М. Миланковић и др).

ББ: Ко су били велики визуализатори на земљи?

Милка Кресоја: Мене је готово поразила сличност визуализације код Тесле и Моцарта.

Моцарт је музику “компоновао” у глави, а када је она била готова, преписивао би је на нотне листове. У свом уму он је своја дела видео као готове слике и то што је било написано на папиру, готово се није разликовало од онога што је видео у својој глави. Моцарт се родио 1756., а Тесла 100 година касније – 1856. Тесла је, као и Моцарт био у стању да у свом уму представи модел, на најбољи начин, да га ‘испроба’’ и примени без иједне грешке.

Зато је готово немогуће Теслина открића усавршавати.

ББ: А питање етра ?

Милка Кресоја: Треба прво рећи, да је теорија етра (или на руском ‘ефира’) дуго била дискредитована, непризнавана и разумљиво је и зашто. Човека окружују 3 океана: ваздух, вода и етар! Њиме је испуњено сво пространство космоса и ми, наше ћелије. Етар има колосалну енергију – топлотну и електричну. И “ко зна где се завршава моћ тога гиганта – Етра”? Или где се крије његов почетак?

И то што ми имамо струју данас је само мала степеница у развоју цивилизације. Управо се та слободна енергија налази у етру или средини која нас окружује. А Тесла је добијао ту енергију преко свог трансформатора, диван је израз на руском „катушка“. То је уникатан апарат, који је способан да направи продор у нову цивилизацију. У нашем Центру тиме се посебно бави електроинжењер Горан Марјановић.

ББ: Ви, као Центар желите да направите Теслин торањ на Ушћу и Савремени Теслин центар?

Милка Кресоја: ДА И ТЕСЛИНУ БАШТУ НА УШЋУ!!!

Ми желимо, можемо и имамо све могућности да такав комплекс изградимо, уколико нам држава уступи земљу на коришћење. Имамо и готов пројекат Теслиног торња, који би представљао симбол Нове Србије и новог Београда, препознатљивог по Теслином торњу, као Париз по Ајфеловом.

Обратили смо се писмом Председнику Србије Томиславу Николићу и чекамо одговор од њега.

Све остало ћемо сами урадити.

ББ:”МИШЉЕЊЕ РАЂА ИДЕЈУ КОЈУ ТРЕБА РЕАЛИЗОВАТИ“ (Никола Тесла), а за то не треба имати у џепу миллион долара?

Милка Кресоја: У праву сте. Иако су и други предлагали идеју о изградњи Теслиног торња на Ушћу, нека се не љуте на наш Центар – што смо и ми покренули ту идеју, свако може да машта и има право на идеју. Али пут од идеје до реализације припада само онима, који су за то способни, такозваним “реализаторима”. И они који могу да пређу тај дугачки пут оствариће ту идеју на најбољи могући начин.

Торањ је симбол нове Теслијанске цивилиазције и мислимо да би Србија као држава требала да нам одобри и да на коришћење земљу где би саградили Теслин торањ на Ушћу и подигли један од најсавременијих центара у свету под именом “Никола Тесла”, где би био универзитет, лабораторија, научно-културни центар, који би пре свега неговао дубоке традиције и културу српског народа, а затим проучавао наслеђе Николе Тесле.

Привлачењем инвестиција ћемо се сами бавити.

 *********************

Због чињеничне истине морам рећи да у овом тексту има нетачности, јер није тачно како Милка Кресоја гврди да је у Београду 13.01.2013. основала „Међународи Центар за истраживање наслеђа Николе Тесле“, већ је тада био основан: „Центар за Космолошке студије „Никола Тесла“, где је такође главни оснивач и мецена била госпођа Милка Кресоја, али тада је у том првобитно основаном центру са тим првобитним називом који се разликује од садашњег, један од оснивача био и професор Велимир Абрамовић, док га у садашен саставу оснивача са новим називом центра уопште нема.

Ево странице са мог блога где је објављена вест да је 13.01.2013. основан: „Центар за Космолошке студије „Никола Тесла“, а не „Међународи Центар за истраживање наслеђа Николе Тесле“ како тврди у овом тексту Милка Кресоја, и како пише на сајту „Међународног центра за истраживање наслеђа Николе Тесле“ у оквиру биографије Милке Кресоја:

„Од 7. 01. 2013. године, после деценијског проучавања Теслиних радова, постаје оснивач и мецена “МЕЂУНАРОДНОГ ЦЕНТРА ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ НАСЛЕЂА НИКОЛЕ ТЕСЛЕ” у Београду.“
http://www.teslaheritage.com/

Линк за сајт Теслиног центра под првобитним називом „Центар за Космолошке студије „Никола Тесла“ био је овај:
http://www.teslainstitut.rs/index.html
и како се види тај сајт више није у функцији, он не постоји, обрисан је, док је линк за сајт Теслиног центра под новим, односно садашњим називом „Међународи Центар за истраживање наслеђа Николе Тесле“, овај:
http://www.teslaheritage.com/index.php?lang=sr

Адреса центра са првобитним и новим називом је иста, а то је: „Булевар Деспота Стефана 37, Београд„, а да је тачно то, да је центар имао првобитни назив: „Центар за Космолошке студије „Никола Тесла“ можете видети са ове слике са мог блога, јер сам са тог првобитног сајта који сада више не постоји, преузео неке фотографије и поставио их на свом сајту са новим линковима. У десном доњем углу те слике види се и поменута адреса центра, а на овој фотографији можете видети заједно и Велимира Абрамовића и Милку Кресоја када се Теслин центар под тим првопбитним називом отварао, тог 13.01.2013.

Наравно, није тајна да је дошло до одређених непремостивих разлика између професора Велимира Абрамовића и главне парајлије центра Милке Кресоје, па је зато Велимир напустио центар и основао свој под називом „Constant Present Time (Константно Садашње Време)„, а ово је линк за Велимиров сајт:
http://www.constantpresenttime.com/

И, кад су се њих двоје разишли, првобитни назив центра је промењен у овај садашњи, а такође је направљен и нови сајт после брисања старог. Како се види са тог новог сајта, нема никаквих података о Велимиру и његовом раду на проучавању Тесле. Садашњи тим оснивача је следећи: Милка Кресоја, инжењер Спасоје Влајић, инжењер Горан Марјановић и рус Правдицев Виталиј Леонидович. Ако се не варам, првобитни састав оснивача је био исти, сем руса Правдицева, плус Велимир Абрамовић.

Не улазећи у бит разлаза између Велимира и Милке, могу само рећи да би овај садашњи састав Теслијанаца био далеко јачи да је у њему и Велимир Абрамовић.

Једно реаговање to “Међународни Центар за истраживање наслеђа Николе Тесле и оснивач Милка Кресоја – Интервју”

  1. IvanT Says:

    Бојим се да је имати у свом саставу господина Абрамовића, за сваку озбиљну групу на овим просторима ипак императив!


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: