Пећ која троши упола мање дрва, загађење минимално…


Ко се определи за живот на селу или неком виду еко комуне, овај начин загрејавања дома је врло добро решење, ем ова пећ троши упола мање дрва за ложење, ем су загађења природе сведена на минимум.

*************

Извор: Србин.Инфо

Пећ која троши упола мање дрва

Иноватор из Пирота Јовица Пешић, изумео је специјалну каминску пећ на чврсто гориво уз помоћ које је успео да смањи потрошњу енергента.

Иноватор из Пирота Јовица Пешић, изумео је специјалну каминску пећ на чврсто гориво уз помоћ које је успео да смањи потрошњу енергента.

Иноватор из Пирота Јовица Пешић, изумео је специјалну каминску пећ на чврсто гориво уз помоћ које је успео да смањи потрошњу енергента.

 

Пешић је конкретно смањио потрошњу огревног дрвета за 30 до 50 процената, али је у великој мери и редуковао загађење које настаје сагоревањем дрвета. Пешић тврди да, уместо класичног дима, пуног отровних и канцерогених материја, на димњак његове куће излази дим који је више налик воденој пари.

Захваљујући овој пећи породица Пешић, која се зими греје на огревно дрво, током целе сезоне за загревање целог спрата куће са око 45 квадрата потроши свега три кубна метра огревног дрвета, односно десетак хиљада динара. Како је Тањугу изјавио Пешић, огроман број домаћинстава у Пироту греје се управо на огревно дрво, па би се увођењем његове пећи знатно смањило загађење у Пироту током зимских месеци, које настаје највећим делом из приватних ложишта.

“Пећ сам конструисао 2011. године, а њу су испитали стручњаци Машинског факултета у Нишу и били одушевљени чињеницом да из ње излази вишеструко мање штетних гасова него код стандардне пећи. У диму који се ослобађа приликом сагоревања налази се много експлозивних и запаљивих гасова, угљен-моноксид, азотни оксиди, водоник и много других штетних гасова. Код стандардних пећи сав тај дим са несагорелим честицама запаљивих гасова иде у атмосферу и на тај начин се причињава не само штета због неискоришћене енергије која се губи у атмосфери, већ се и трује животна средина”

, објаснио је Пешић.

Он је додао да пећ коју је он изумео највећу количину тих запаљивих и експлозивних гасова, уз контролисан процес, спаљује у самом ложишту, тако да напоље кроз димњак излази нешто што више личи на водену пару него на дим из стандардних пећи.

Пешић је, користећи се истом логиком, спаљивањем запаљивих и експлозивних гасова, изумео и уређај – каталитички реактор, намењен моторима са унутрашњим сагоревањем, код којег је такође успео да смањи потрошњу горива до 50 посто и такође вишеструко смањи емисију штетних гасова. Каталитички реактор је већ уграђен у неколико аутомобила и показује одличне резултате. Пешић је завршио Електротехничку школу у Нишу и студирао је на Електротехничком факултету у Нишу.

4 реаговања to “Пећ која троши упола мање дрва, загађење минимално…”

 1. prepan@bisinter.net Says:

  Занима ме каталитички реактор за
  моторе аутомобила. Како купити,
  уградити,…???

  • Небојша Says:

   Ја сам само пренео текст, јер је користан. Морате сами наћи тог човека и распитати се о томе што вас интересује, а његово име је у тексту. Претражите интернет, можда нађете његов број телефона.

  • Небојша Says:

   Ево шта сам на интернету нашао о Пешићевој иновацији каталитичког реактора.

   Извор: http://www.plusonline.rs/

   Пироћанац иноватор каталитичког реактора

   „У Медија центру Дома културе представљен је уређај под називом „Каталитички реактор“ за смањење потрошње основног горива које моторно возило троши, као и за смањење емисије штетних издувних гасова.

   „Иноватор и конструктор уређаја је Јовица Пешић из Пирота. Уређај и резултате испитивања представио је проф. др Милош Милошевић, ванредни професор на Машиснком факултету у Нишу.“

   Презентација каталитичког реактора 25.09.2013.

   Линк ка видео прилогу на YouTube
   Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

  • Небојша Says:

   Ево шта сам још нашао, и за Пешићеву штедљиву каминску пећ, и за каталитички реактор…

   Пироћанац изумео пећ која штеди од 30 до 50 посто огрева

   „Иноватор из Пирота Јовица Пешић изумео је специјалну каминску пећ на чврсто гориво уз помоћ које је успео да смањи потрошњу енергента, конкретно огревног дрвета од 30 до 50 процената, али и да у великој мери редукује загађење које настаје сагоревањем дрвета“.

   Пироћанац изумео пећ која штеди од 30 до 50 посто огрева

   Линк ка видео прилогу на YouTube
   Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

   Затим овај прилог са РТС-а где се може видети и видео прилог о уштеди горива на бази Пешићевог изума, каталитичког реактора.

   Извор: РТС
   http://is.gd/QL5LNS

   Изум Пироћанца штеди 50 одсто горива!

   недеља, 12. јан 2014, 13:23 -> 19:58

   „Јовица Пешић из Пирота је направио уређај који омогућава уштеду горива у моторима са унутрашњим сагоревањем и до 50 одсто, а уз то смањује и емисију штетних гасова. Његов изум је прошао бројна испитивања на Машинском факултету у Нишу, а резултати су веома охрабрујући па га ускоро очекује и серијска производња.

   Пироћанац Јовица Пешић изумео је уређај који омогућава уштеду горива у моторима са унутрашњим сагоревањем и до 50 одсто, а уз то, емисију штетних гасова, попут угљен-моноксида смањује скоро три пута у односу на класичне савремене моторе, наводи Танјуг“.

   И на крају дајем и овај линк за прилог са Мондо сајта о Пешићевој штедљивој каминској пећи, где се такође може погледати и видео прилог.

   Пироћанац изумео пећ која штеди
   Извор: Мондо
   http://mondo.rs/


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: