Ратко Дмитровић: Дах црног гаврана


Аутор: Ратко Дмитровић | 14. фебруар 2014. 21:23 | Коментара: 42
Извор: Вечерње Новости

Ово што је кренуло из Тузле, не слути на добро. Мотиви и захтеви јесу социјални, али нигде се почетни, појавни облици тако великом брзином не претварају у нешто друго, као у Босни.

Ратко Дмитровић

Ратко Дмитровић

Иво Андрић, тај велики зналац и тумач Босне и Херцеговине, има једну у јавности мање познату приповетку, зове се “Писмо из 1920. године”, која на савршен начин, прецизно и неумољиво, скида све маске и намазе с лица оног што зовемо Босна и Херцеговина. На једном месту тог антологијског текста, писаног у првом лицу Андрићевог пријатеља који заувек напушта Босну, каже се да је то земља тврде вере, узвишене чврстине карактера, земља нежности и љубавног жара, осећања и непоколебљиве оданости, али да испод свега тога кључају урагани сапетих и збијених мржњи које сазревају и чекају свој час.

Е, тих часова било је у Босни и Херцеговини безброј; доносили су муку, јауке, убијање, потоке крви, и претварали тај дивни згуснути географски простор у пакао. Непуних 15 година по окончању грађанског рата у БиХ, тамо опет горе зграде, масе људи ваљају се улицама и све личи на један од оних часова из Андрићеве приповетке.

Босна је одувек место патње, некад је та патња под плаштом од окупатора наметнутог мира, али је патња, а некад се јавља кроз најстрашније ратне облике. Ово што је кренуло из Тузле, не слути на добро. Мотиви и захтеви јесу социјални, али нигде се почетни, појавни облици тако великом брзином не претварају у нешто друго, као у Босни.

Само два дана након што је изгорела зграда владе Тузланског кантона, јавио се онај црни гавран, Стипе Месић, и казао да је Дејтонски споразум главни проблем садашње Босне и Херцеговине. Само јединствена, унитарна Босна, без Републике Српске, има будућност, кликће Месић. Не објашњава, вероватно стога што га нико и не пита, зашто то решење, кад је тако добро и тако спасоносно није 1990. године предлагао за СФР Југославију, на чијем се челу налазио. Онда је около телалио да је једини излаз у разлазу југословенских народа.

Зашто данас излаз за Босну и Херцеговину није у разлазу њених народа. Не заговарам, само питам. Или, како то да је решење за косовски проблем у разграничењу између Срба и Албанаца – наравно, на штету Србије – а решење за Босну није разграничење између Бошњака, Срба и Хрвата. Опет, не заговарам, само питам.

У Сарајеву је изненада, док су још трајали протести, слетео још један црни гавран, Ахмет Давутоглу, министар иностраних послова Турске и најдиректније се умешао у целу причу. Због чега? Живе ли у Босни и Херцеговини Турци? Не. Па шта он, онда, тамо тражи? Зашто изјављује да је Босна државни и политички приоритет Истанбула и да као таква мора да буде целовита. Жал за давним временима Османлија на Балкану, или нешто друго?

Подсећам да је Турска међу првих пет земаља на свету које су признале независност Косова. Да ли би Турска признала и евентуално проглашење независности Републике Српске? Или је због страха од те независности Давутоглу и дојурио у Сарајево.

У овом (не)контролисаном полухаосу у БиХ, Република Српска је мирна. Засада. Није Србима баш најјасније да ли је зграде у Тузли, Бихаћу и Сарајеву запалио празан стомак или нешто што би врло брзо могло да покаже своје право, страшно лице, виђено у БиХ 1941. и 1992. године. Има наде да су Срби бар ту лекцију научили.

*************

После овог текста Ратку Дмитровићу је упућена претња у једном коментару Е-новина у њиховом тексту: „Мрзим на пун стомак“ где је пренет из овог текста само један цитат, а то ћу објавити у следећем тексту убрзо, где ћу такође пренети текст из Вечерњих Новости након тих претњи. Иначе, ово је сасвим логичан закључак Ратка Дмитровића, нема данас „спонтаних протеста“ осим ако те „спонтане“ протесте не организује велики брат, за своје позадинске циљеве, са својим марионетама ма ког режима, а наравно, користе се оправдане социјалне неправде у виду пљачки народа и урушавања економија. Наравно, то не значи да не може бити неког спонтаног протеста грађана, било у Босни, или Србији, али сви ми из искуства знамо, да треба отворито четворо очи, увек се накнадно види прави циљ протеста када се погледају изјаве битних политичара, као што се то види и у овом тексту, јер Месића треба питати само једно што одмах све појашњава:

„Какве сад има везе Дејтонски споразум са оправданим незадовољством грађана Тузле због катастрофално лоше социјалне ситуације у Тузли и БИХ Федерацији?“

Наравно, никакве, јер Дејтонски спораузум регулише генерално политички ситуацију сва 3 ентитета у БИХ, а не социјална питања, а грађани Тузле и осталих градова федерације где су се десили протести, ваљда протествују због социјалне тешке ситуације у коју их није довео дејтонски споразум, већ њихови муслимански политичари и разни економски „стручњаци“, „експерти“. Тако је то одувек на овим просторима било, људима се да вентил да искажу оправдано незадовољство катастрофалном социјалном ситуацијом, а политичари све то после злоупотребе и преокрену у жељеном смеру, који је од самог почетка „спонтаног“ протеста замишљен, а обичан човек који протествује тога није свестан.

Једно реаговање to “Ратко Дмитровић: Дах црног гаврана”

  1. Корнелиjе Кодреану Says:

    Мени jе одмах било jасно кад су кренули протести да то ниjе због тешке економске ситуациjе, него због Републике Српске. Потомци усташких и шуцкор формациjа не могу имати мира, док год jе и jедан Србин жив.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: