Листа ГМО производа – храна која има у себи генетски модификоване организме! Најновије саопштење о ГМО храни у Србији!!


Извршио сам неко мало истраживање из којег вам нудим серију информација око генетски модификованих производ, заједно са списковима производа који садрже ГМО елементе. Ствар око ГМО-а је једноставна, но пре онога што желим да вам кажем, цитираћу професора Шеварлића где овде каже следеће.

„…Поједини политичари, новинари и научници. Образложење појединих научника је да Србија не би требало да остане у такозваном технолошком мраку. Подсетио бих на болест лудих крава. Тако су нам пре 30 година говорили да нема никаквих проблема да се користе конфискати из кланичне индустрије у производњи сточне хране. Када је дошло до проблема и преношења те болести на људе, онда је настао хаос у свету…“

Када све ово пребацимо на много опаснују ствар око ГМО-а, можемо добити још већи планетарни хаос. Чињенице су неумољиве, да би се поуздано сазнало на научној основи, да ли је ГМО штетан за људску употребу, потребно је да прође минимум 20-30 година да се са ГМО-ом храни човек, па да би се видело да ли је ГМО штетан или не. Али, ако би се то спроводило, то би онда значило да политичари и „научници“ третирају човека као експерименталног пацова, а не човека, што је ван сваке памети, морала, па и научих постулата. Ово причам зато, јер се ово што причам и догађа у стварности у свету, јер ЧОВЕК ВЕЋ ЈЕСТЕ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ПАЦОВ! Већ око 10-ак и више година, пласирају се на тржишту хране широм света производи који у себи имају Генетски Модификоване Организме, а да нико жив од званичних „научника“ не зна на научној основи, шта ће се конзумацијом ГМ хране догодити човеку за 20-30 година, јер човек то треба да једе 20-30 година па да се тек онда види резултат, ако преживи…
osnova-3

Е, сад, да су нам политичари и званични „научници“ у служби политичара савесни, свуда у свету, ни на крај памети им не би било да се без претходног дугогодишњег научног испитивања на животињама, мада је и то нехумано ако ћемо о етици и моралу, производи са ГМО организмима за људску употребу уопште пусте на слободно тржиште, да то људи конзумирају ако се утврди да су безопасни. Међутим, ГМО је пуштен у оптицају широм света, а они нам непрестално говоре како је ГМО безбедан за људску употребу, а све то без иједног валидног научног доказа (јер се то треба дуго година истраживати на научној основи, и то објављивати, и научној сфери и широј популацији на прикладан начин), већ да се спомињу само нека испитивања на пацовима рађена само 3 месеца на основу којих се тврди да је ГМО безопасан, што ћете прочитати у доњем пренешеном тексту.

С друге стране, савесни НЕЗАВИСНИ научници, који су вршили испитивања на пацовима које су 2 године хранили храном у којој је било ГМ састојака, добили су јасне резултате да је таква храна изузетно опасна и штетна за пацоце, јер су се они били разболели. Дакле, ствар је јасна, ако је ГМО храна опасна за пацове, опасна је стога и за људе, јер зато се прво и врше научна испитивања на пацовима, да ако се увиди да је ГМО штетан за њих, онда је ГМО штетан и за људе, али у том случају страдаће само пацови, а не људи.

Међутим, чини ми се да је у овом „цивилизованом“ свету све обрнуто: Нашим „савесним“ политичарима и званичним „научницима“ пацови су људи, јер им се без поузданих научних истраживања о штетности у промет пушта храна са ГМО садржајима, што је са научне и моралне, пре свега, тачке недопустиво, а такође то је и кажњиво!

С друге стране, истраживања савесних научника која говоре о штетности ГМО-а у њиховим експериментима на животињама, се не уважавају од стране политичара и научника из званичних научних инстуитуција које су у спрези са политичарима (а која па није).

ГМО храна се на основу тих експеримената који говоре о њеној штертности не повлачи са трежишта, не забврањује се њен промет! Напротив, без престанка се и даље храна са ГМО састојцима продаје на тржиштима света, људима се бескрупулозно шире лажи на строго контролисаним режимским медијима, да је ГМО безбедан, иако експерименти који су заиста научни, показују да је ГМ храна изузетно опасна и погубна за људску популацију и то иде де геноцидних размера…!

О томе говори Вилијам Ендгал у следећим прилозима:

Вилијам Ендгал – Скривена агенда новог светског поретка
http://wp.me/p3KWp-1ZI

Вилијам Ендгал: Семе зла ће сатрти човечанство
http://wp.me/p3KWp-3HG

Ако се човек у свету и Србији одлучно не супротстави политичарима и послушним научницима који промовишу, одобравају и дозвољавају промет ГМО-а, и поред већ сада познатих лоших ефеката ГМО-а на основу независних научних испитивања и експертимената, доћи ће се у ситуацији сличној лудим кравама, са много тежим последицама по људску популацију, а тада ће је назвати другим именом: „луди научници“, где ће се можда човечанство и бројчано смањити на жељену милијарду, а људима ће монструмуи са подсмејавањам и сарказмом рећи:

„Добро, грешило се, сад видимо да је ГМО штетан, од сада ћемо га строго забранити..“

Спрдаће се са људима и нико од злочинаца неће бити кажњен, јер ће сва људска популација бити зомбирана, биће само послушна радн снага.

Ситуацију у Србији око ГМОа- је и више него озбиљна, властодржци и њихови послушни генетичари који промовишу ГМО као да су то неке слатке лековите бомбоне корисне за човеково здравље, озбиљно се припремају да иовако измрцварен народ пљачком и економским убијањем Србије и живота у њој, у потпуности униште и сатру ГМО производима, јер стално говоре да ће сигурно изменити закон који тренутно забрањује промет ГМО-ом у Србији у закон који то дозвољава, а све то раде под притиском американаца.

Притиснимо их и ми својим грађанским протестима широм Србије, јер када погледате доње спискове највеће светске еколошке организације Грин Пис (Greenpeace) са прехрамбеним производима, слаткишима, напицима који у себи садрже ГМО, видећемо да ми већ сада у Србије конзумирамо производе који садрже у себи ГМО, јер се и код нас продају у разним трговинским радњама, а неки од њих су и: Nestle” чоколада, чоколадни напитак “Nesquick”, “Coca–Cola”, “Sprite”, “Fanta”, “Pepsi–Cola”, дечји напитак “Nestle”, “McDonalds”, “Hipp” кашице за бебе ( Hipp кашица од беби јабуке», Hipp кашица од шљиве» ). Дaкле монструми немају милости, ни бебе нису поштеђене! Поставио сам и слике да се види како сви ти производи са списка изгледају.

Ситуација у Србији која се драстично уништва, у којој влада бела куга, безнђа, апатија, јад, беда, сиромаштво, и више је него алармантна…!

Ако се не побунимо већ јуче и кажемо НЕ ГМО!!
Сутра ће већ бити касно…!!!

Надам се да разумете шта хоћу да поручим, ствар јер хитна…

*****************

Опрез: ГМО брeндови!

Извор: Алтернатива за вас
Аутор: Сивлија Чолић

“Ширење генетски модификованих усева и хране широм света, данас је толико ухватило маха да се то може и мора прогласити злочином против човечанства.“

Те речи у својој књизи “Семе уништења“ написао је публицист William Engdahl још 2005. године. Како време пролази, његове речи све више добијају на значају. Задњих година, широм света је нагло порастао број људи који пате од алергија, рака и других тешких болести, као и особа које се лече од неплодности.Gmo-rajcica

Крајње је време да се упитамо би ли то могло имати везе с ГМ храном?

Судећи по алармантним резултатима истраживања независних стручњака, реално је закључити да би.

Шта кажу најновија истраживања

У угледном часопису Food and Chemical Toxicology у септембру 2012. године објављен је рад екипе научника на челу с проф. Сералинијем с француског универзитета Caen, који доказује да је ГМ храна изузетно опасна. Истраживање спроведено на пацовима трајало је две године за разлику од дотадашњих – на темељу којих је ГМО проглашен безопасним, а која су трајала само три месеца. Резултати истраживања показују да ГМ кукуруз може изазвати туморе и скратити животни век.

Код глодара, смртност је била двоструко већа, а оштећења бубрега и јетре – пет пута већа од просека. Утврђено је да се 93% тумора у женкама појавило тек у другој години живота, што би код човека одговарало добу од 35-40 година. На темељу истраживања проведених у Италији чији су резултати објављени у часопису The Journal of Agriculture and Food Chemistry, установљено је да је код глодара храњених ГМ кукурузом дошло до поремећаја имунолошког система.

Код људи, такве промене повезују се с алергијама, артритисом, упалама црева и аутоимуним болестима.

Руски научници на челу с др. Суровом пре две године објавили су сензационалне резултате двогодишњег истраживања током којег је установљено да су хрчци храњени ГМ храном у трећој генерацији потпуно изгубили способност репродукције.

Знамо ли шта једемо?

При разматрању овог проблема осврнут ћемо се на Хрватску, уз напомену да је у свим земљама које су ГМО-у отвориле врата, ситуација слична или још гора. Чудновати су путеви хране, па и без улажења у детаље можемо закључити да заправо не знамо што једемо. То што сте купили храну домаћег произвођача не мора значити да је домаћа.

Него је домаћи произвођач прерадио и/или у властиту амбалажу упаковао нешто што је дошло ко зна откуд. Године 2004. већ смо имали аферу са саламом познатог произвођача за коју је откривено да садржи увезену соју с више до тада допуштеном количином ГМО-а, па је морала бити повучена с тржишта.

Шта све већ годинама једемо, остат ће мистерија.

Но нешто ипак знамо: према закону на тржиште дозвољено је ставити производе који садрже, састоје се или су произведени од генетски модификоване уљане репице, соје, кукуруза и памука, при чему се не мора означавати да садрже ГМО, ако његов удео у производу не прелази 0,9%.

Говоримо ли пак о фамозном постотку од 0,9 посто, др. сци. Валерије Врчак, професор Фармацеутско-биохемијског факултета у Загребу, упозорава нас да то није никакав научно утврђени постотак. То је произвољни компромис који се не темељи ни на каквим медицинским или токсиколошким истраживањима, те као такав не јамчи здравље људи, животиња и околиша.

Но, ако производ садржи више од 0,9 посто ГМО-а, тешко да се то може установити, будући да су слова на декларацијама толико ситна да вам за њихово читање треба микроскоп – вероватно с тога како се не бисте превише узрујали кад бисте видели што једете. Ни меродавне институције не штите нас превише. Санитарна инспекција проверава само десетак производа у пет градова, укупно двестотињак годишње, па ту и тамо нешто и пронађе.

Примерице, крајем марта ове године пронашла је неауторизовану ГМО рижу у тестенини од риже из Аустрије, те у италијанској тестенини од рижаног брашна и рижаним резанцима из Холандије. Нажалост, шта се све још крије на полицама наших трговина, преостаје нам само да нагађамо.

Ко су владари живота и смрти

Још седамдесетих година прошлог столећа Кисинџер је целу филозофију сажео у једну реченицу:

“Контролиши нафту и контролисат ћеш земљу. Контролиши храну и контролисат ћеш људе“.

Што се тиче хране, никада у историји света толико велика моћ није била у рукама тако малог броја људи. Односно, највећих произвођача ГМО семена попут Монсанта, Syngenta, Dowa и Du Ponta.

И које је данас, нажалост, углавном уз помоћ уцене и политичког притиска распрострањено на огромним подручјима широм света. По Енгдалу, реч је о завери с циљем смањења броја становника у свету – јер нас је наводно превише. Будући да ГМ храна полако трује организам, скраћује животни век, те онемогућује репродукцију, овај план реално је спроводљив.

Ту теорију у својој књизи “Семе уништења“ опсежно је поткрепио документима америчке владе с којих је уклоњена ознака тајности. ГМО је у протеклим годинама преплавио свет, а судећи по томе, Америка је на путу остварења сна о потпуној контроли нафте и хране у свету.

Притом им није стало поштедети ни властити народ, а камоли припаднике других земаља. Познато је да пчеле не опрашују ГМО биљке, а како кажу стари људи, кад нестане пчела, нестаћемо и ми. Викиликс је објавио податке који откривају како је америчка компанија Монсанто (највећи светски произвођач генетски модификованог семена) директно претила државама које су одбиле ГМО храну.

Компанија Монсанто експлицитно је тражила од САД-а да економски „казни“ државе које би одбиле сарадњу. Спомињу се термини попут проглашења „економског рата“. Тако је на пример захтевано да се изврши велики притисак на Француску која је одлучила забранити неке врсте генетски модификованог кукурузног семена. Рецимо успут да се мултинационална корпорација Монсанто, која је једна од водећих у свету (ако не и прва) по профиту који долази од ГМО производа, налази на листи десет најопаснијих корпорација на свету.

Монсанто је створио и потиче потрошњу намирница које садрже ГМО.

Један од „великих“ изума компаније је семе „Терминатор„, које даје стерилне плодове, како би се пољопривредници присилили да увек изнова купују на тоне и тоне семена за следећу сетву.

ГМО брендови

Откривамо вам који брендови у својим производима могу садржати ГМО састојке.

Напомињемо да ГМО састојци не морају бити наведени на етикетама производа, па највероватније тамо их нећете ни пронаћи.
Нажалост на овој листи су многима омиљене Милка чоколаде, Pringles чипс и Орбит жвакаће гуме.

Кликни на слику да је видиш увећано
gmo-brandovi

*****************

Са сајта Фејсбук Репортера издвајам ове делове, а ви прочитајте на њиховом сајту цео текст, ту се налази и Алексићево најновије саопштење испред Еколошког Покрета Новог Сада …

Извор: ФБРепортер

„САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ О СТРАВИЧНОМ ПЛАНУ КОМПАНИЈЕ МОНСАНТО О ОДУЗИМАЊУ ЗЕМЉЕ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА У СРБИЈИ

АЛЕКСИЋ: Иза геноцидне кампање легализовања ГМО се крију планови за отмицу и уништење пољопривредног земљишта у Србији

Из поузданих извора Еколошки покрет је сазнао о стравичном плану биоинжењерске компаније Монсанто о начину одузимања земље пољопривредним произвођачима у Србији, затим о преузимању свих родних површина у Србији и њиховом претварању у пустињу…“

Са сајта Србија данас издвајам следеће.
http://is.gd/EBUx4F

Гринписов списак чоколада, хране и напитака који садрже ГМО!

„… Најпознатија светска еколошка организација Гринпис направила је списак прехрамбених производа који у себи садрже генетски модификоване састојке (ГМО), а исто тако поставили су и попис не–ГМО компанија. Међу производима налазе се неке од најпознатијих врста напитака, слаткиша и намирница које се продају и на нашим просторима.

Овако изгледа део Гринсписове листа производа који у себи садрже ГМО:

1 – “Snickers
2 – “Campbell” супе
3 – Pirinač “Uncle Ben’s
4 – Чај “Lipton
5“M & M
6 – “Twix
7 – “Milky Way
8 – “Cadbury” чоколада
9 – “Ferrero Rocher
10 – “Nestle” чоколада
11 – Чоколадни напитак “Nesquick
12 – “Coca–Cola
13 – “Sprite”, “Fanta
14 – “Pepsi–Cola
15 – “7 Up
16 – “Knorr” сосови
17 – Кекс “Parmalat
18 – “Hellman‘s” зачини, мајонези, сосови
19– “Heinz” зачини, мајонези, умаци
20 – Дечји напитак “Nestle
21 – “Hipp” кашице за бебе
22 – “Abbot Labs Similac” (млеко у праху за бебе)
23 – “Danone” јогурт, кефир, сир, дечји напитак
24 – “McDonalds
25 – “Kraft” чоколада, чипс, кафа, дечји напитак
26 – “Heinz Foods” кечап, сосови
27 – Дечји напитак, производи “Delma Unilever” …“

Кликните на слику да је видите увећано
gmo-jajare

Остало прочитајте на сајту Србија Данас.

Са сајта „Башта Балкана“ издвајам следеће цитате око ГМо-а…

„Листа ГМО производа које купујемо у продавници
Које све бранд наме фирме имају ГМО састојке у храни и производима коју праве и продају нам. Листа ГМО производа

ГМО производи које купујемо – Листа ГМО производа у продавнициГреенпеаце је објавио Водич за куповину – Листа ГМО производа у којој објашњава који све производи у себи имају ГМО храну, односно састојке од генетски модификованих организама. Најчешће се ради о кукурузном сирупу који служи као засладјивач у многим пре свега америчким производима, те о генетски модификованој соји, која је или саставни део производа или у њега улази као емулгатор у виду соја лецитина.:::“

GMO-proizvodi-koje-kupujemo

Остало прочитајте на њиховом сајту.

Добро запамтите имана производа који у себи садрже ГМО састојке, пре него што уђете у неку трговину да купујете „храну“ за себе и вашу децу, а слике тих производа нека вам се урежу у главу.

Још једном да поновим најважнију ствар за нас у Србији…

Ако се не побунимо већ јуче и кажемо НЕ ГМО!!
Сутра ће већ бити касно…!!!

Погледајте повезан чланак:
ФОТО: Погледајте како ГМО разара Аргентину!
http://wp.me/p3KWp-6xn

41 реаговања to “Листа ГМО производа – храна која има у себи генетски модификоване организме! Најновије саопштење о ГМО храни у Србији!!”

 1. Jelena Says:

  Mi moramo da napravimo „nas“ spisak GMO proizvoda sto pre

  • Небојша Says:

   Jelena,

   Да, треба, али ту сад постоји известан проблем за домаће прехрамбене производе, они који се производе само у Србији, а не увозе се (ту рачунам и на разне кексове, безалкохолна пића итд…), јер Грин Пис је направио списак производа који се производе ван Србије, само су ти производи испитивани да ли у себи имају ГМО, не и ови који се производе у Србији. Дакле, што се тиче Србије, нека слична организација попут Грин Писа би требало да изврши испитивања производа на ГМО (Али како? Да ли постоје такве организације? Да ли имају пара да финансирају то? Овлашћења?), јер да ураде то државни органи, нема ни теоријске шансе док је постојећи мизерни профил људи на власти, јер они су и задужени, зато су и доведени на власт, да потпуно униште Србију и све њене грађане, јер су их пажљиво бирали и „издресирали“ пре него што су их „инсталирали“ на власт. Отуда и њихова страствена послушност да све што је лоше за овај народ и остале њене грађане, слепо примењују, на свим нивоима, јер то су људи без душе, морала, а плус тога су глупи и примитивни до лудила (у једном дубоком животном смислу, не у начину понашања, бон-тон манирима, тзв. „лепом васпитању“ … итд…) на једноставном али дубоко суштинском нивоу, на нивоу природне логике, иако су тобоже „образовани“, јер логика се не добија образовањем, већ рођењем, она је Божји дар, али ако је не негујеш и користиш, занемарујеш, ти је практично и немаш, изгубиш смисао за њу.

   Ради се о томе да када је реч о ГМО ни они неће моћи да избегну ту храну, као ни њихова деца, фамилије, чак и ако верују и знају да је ГМО штетан, а мисле да ће моћи лично да избегну производе од ГМО зато што имају пара да купују тзв. „здраву храну“. Али и та „здрава храна“ која се продаје по продавницама је велика илузија у начелу, јер појединац никад не може да зна шта је све садржано у тој „здравој храни“, јер је прави неко други, а не он. Само ако лично живиш у природи, или имаш плац у природи, и знаш да производиш здраву органску непрскану храну, на здравој незагађеној земљи, имаш шансу да се храниш здраво и природно, а самим тим да избегнеш ГМО.

   И да завршим са домаћим производима, о томе сам започео. Ми ни код њих не знамо да ли у себи имају ГМО, иако су тзв. „домаћи“, јер многе компоненте се увозе, а у себе потенцијално могу имати ГМО. Међутуим, доста тога са ових спискова производа који у себи садрже ГМО се увози и мислим да од тих индустријских прехрамбебих производа, ми у Србији више имамо стране производе, од домаћих.

   И кад се све ово сагледа, остаје нам да се као народ и грађани заједнички изборимо против ГМО, разнмим протесима, али ту смо страшно метиљави, и поред сад већ присутних организовања протеста против ГМО, ту и тамо, излазност је веома, веома, слаба, катастрофална! Дођу највише, у најбољем случају, 500-600 људи, а хиљаде и хиљаде људи само у Београду знају да је ГМО штетан по људско здравље, имају свест о томе, прате они интернет где се једино истина може пробити, али не долазе на протесте када се организују у Београду, или Нишу, јер:

   „Ваљда ће неко други да изађе уместо мене, ја сад не могу, али стварно не могу, јер: „морам да идем на посао“, да спремим ручак, да гледам Ђоковића на ТВ, да гледам „Фарму“, „Великог брата“, фудбал, да идем у кладионицу … итд… итд… „

   Остаје нам, за сада, да као појединци избегавамо ГМО и да о томе обавештавамо друге појединце за које знамо да ће нас схватити правилно, да нас неће прогласити лудацима и теоретичарима завере, да барем знају које производе да не купују, да их избегавају.

 2. Жељко Ђукић Says:

  све што садржи соју у себи је ГМО…огроман број производа, продавнице су препуне отрова, толико од мене…

 3. Snežana Turunčić Says:

  У Србији има ГМО производње: соја, кукуруз и сигурно још неких. И наши производи могу да буду загађени преко те модификоване соје , која је у свим кексима, млеку, макаронама, и сухомеснатим, и стварно свуда. Нисам фобична, ал дошло је време да свако има своју баштицу и једе само оно што сам производи. И та соја и кукурузни слад су у свим ткз. здравим производима. Куда води овај свет….?

 4. gavrilo Says:

  Poštovani Nebojš,da li imate neke informacije o gmo free or not mleku zabebe? Na tržištu ih ima dosta brendova i svi si su strani, jedino sa nalepnicom codexa je bilo domace, mislim da se zove Ipamila ili sl.. .da li imamo razloga za brigu ili samounistvo, jer su svi i eu,holandija, belgija i sl.?
  hvala

  • Небојша Says:

   Поштовани gavrilo,

   Мој једини савет око млека, било да је за бебе, или за одрасле, је да се не пије индустријско млеко, ма које марке да је, већ да се пије млеко које је проверено природно, што значи, или ћете сами узгајати краву негде у природи, хранити је природном храном без икаквих адитива, хемикалија, концентрата и ГМО додатака… и пити такво млеко. Или… ако не можете да је узгајате у природи ви, онда купујете млеко од неког провереног човека који узгаја краву у природи, у неком селу, и храни је природном храном, као некад.

 5. gavrilo Says:

  Da ne propustim nipošto da čestitam svima Sv.Nikolu,ovu veliku slavu i sveca,koji je osvedočeni borac za istinu. Na žalost sto nas ovakve brige more pa i na praznik,a valjda je to duh našeg vremena sa kojim se moramo suočavati.A sad čeka slava (na svu sreću posna pa manje šanse za nepodobne namernice)..Savet je duhovnika da se prekrstava hrana i moli pre jela.

 6. gavrilo Says:

  Tacno.I istinito.Pratim blog i komentare kad god sam u sutuaciji.Drago mi je da ima toliko razumnih ljudi koji misle svojom glavom i ne prepustaju se u ruke „dusebriznika“ belosvetskih, jer da su svi tako dobri i slatki, pa odakle svetska istorija ovoliko vekova ispunjema ratovima, kolonijalizacijama, krvoprolicima, unistavanjem naroda(primer indijanacaca u americi itd.),porobljavanjima,atomskim bombama..pa to su potomci tih ljudi, nije kao kod Modlera(dosije x), doslo sad u narod toliko visokocivilizovanih vanzemaljaca pa smo svi shiny,happy drustvo, utopija..samo je sada zloupotrebljena visoka tehnologija i nauka je uznapredovala pa je i rat sofisticiraniji pa samim tim i opasniji i zakamufliran..Vezano za clanke koji pominju kartel monsanta i farmaceutske industrije, iz licnog primera, pre nekoliko godina imao sam priliku da saradjujem sa sotferskom firmom koja je radila softvere za astrozeneku i novartis..i ljudi amerikanci koji je vode su vec tad govorili da postoji lek protiv raka, i da je pronadjen koji oni nece da izbacuju, kao i da ne koristimo vakcine, i ko zna sta bi jos rekli da su smeli..eto, iz prve ruke,za neverne tome.
  Nebojsa da ne planiras skoro u Beograd?

  • Небојша Says:

   gavrilo,

   Не, не планирам скоро за Београд, јер сам у тешкој егзистенцијалној ситуацији, тако да нигде не мрдам из Бора.

 7. Milos Says:

  Nadam se da će dosta ljudi pročitati ovaj teks. Sajt http://www.prodajapasa.rs je rad da pomogne u širenju ove poruke. Podelili smo na našoj facebook stranici, ako možemo još nešto da uradimo, slobodno se javite.

  • Небојша Says:

   Milose,

   Важи…

   Но, довољно је ширење текста, он сам за себе говори, посебно у садејству са фотографијама.

   Поздрав.

 8. gavrilo Says:

  Postovani, kako napreduje borba protiv gmo mafije? Da li ste gledali vest na Rts dnevnik, udarni termin, mislim da je bio i vikend, kada se kao iz nebuha, „nicim izazvana“ pojavila sledeca vest. Naime, izvrsena je kontrola namirnica u prodavnicama i sve su ispravne (ma ajde..pa mi smo mala svajcarska), a nijedna nije pozitivna na gmo (odkud sad to?pa zasto se to testira kad imamo zakon pa i tako smo fini- svasta i ko je mogao tako nesto da posumlja? pa i jadne ljude da tera da rade jos dodatni posao a ubise se od posla i kontrola (na osnovu izjave pred.eko pokreta od gotovo 800 i nesto namirnica koje prolaze carinu testira se svega 10)). A sada bizarna vest dostize svoju tragi-komicnu kulminaciju, u nastavku vise osoba izjavljuje da Do duse, MI NEMAMO NIJEDNI TELO tj.INSTITUT KOJI BI VRSIO PROVERU UZORAKA (what??pa da li je ovo srednji vek pa nemaju labaratotiju, a torlak, a inep..koje su ovo nebuloze. stvaraju gmo krompir a nemaju mikroskop..ko misli da smo mi u ovoj zemlji debili??pa mi imamo nikolu teslu sto im je osvetlio svet da kao gmizavci ne gamizu u mraku nego da imaju ljudsko i cak i bozansko dostojanstvo, a oni nama sad-nemamo mi labaratoriju u 21. veku.e taj nonsens..). I Vest ide dalje, pa kao salju u inostranstvo (?!verovatno u monsanto i sl.) i oni im daju rezultat.
  A onda, tanananana, na scenu se pojavljuje glavom i ustima m.glamocic (onaj koji je do juce bio protiv gmo a sad je za. pa dobro,sta ces covek se predomislio za takvu sitnicu, pa mora od neceg da se zivi…) i kaze-ZATO SMO MI RESILI DA POCETKOM 2014 OFORMIMO NAS (define-nas) INSTITUT ZA PROVERU!! Daaaa to je bila ta vest..sad da formiraju institut kad je prosao codex, kad je nacrt tu, lepo su to smislili..Pa da malo umire narod pred Bozic, kupujte samo dragi nasi, kupujte, i da nam najave da se vec sprema novi trojanski konj u vidu instituta, koji ce verovatno biti donacija amerike-monsanta ili farmaceutskih kartela, sa sve opremom i zaposlenima, da nam teleportuju njihive indikatore i osoblje, i jos iz nepovratnih fondova eu, pristupnih, da lepo pristupimo kao smetliste europe i sveta, i da nas potamane kao stakore, pa da imaju besplatne zamorcice u vidu ljudi da prate sve deformacije i sta jos donosi duze konzumiranje gmo, dokle ce izdrzati ko…
  Dragi moji zemljaci, potomci Nemanjica, Tesle, Pupina, Njegosa, velikih pisaca, sportista, naucnika, duhovnika..da li vi mislite da je ovo Srbija trumanov sou, i reality Srbija..ne dozvolimo to, zbog proslih, sadasnjih i buducih generacija! A degenerici koji ovo dopustaju ce biti osudjeni i pred Bogom i pred narodom i istorijom. A kletva Sv.Simeona jos vazi..nase je da se borimo, i to je castan zadatak. A kukolja vazda ima pa cemo videti i njihov zavrsetak, nece ziveti niko vecno, svi prolazimo, ali trag ostaje..bolje bi im bilo da se samoubiju kao onaj ekonomski ubica sto se ovek ispovedio, proradila mu savest..Od stranih faktora ne ocekujem i ne ocekujte da se pokaju, svako radi svoju radnju, ali domaci izdajnici su druga prica..
  Uostalom, talog je isplivao! A gledam reportaze o nasim mladim ljudima, koliko ih ima zlatnih, nek ih Bog cuva, sve osvojise medalje na svetskim takmicenjima iz prirodnih nauka i ostalih oblasti, pa umetnosti…pametni, a sutra da ih vrbiju po svetu i daju im stipendije, omce oko vrata..mnogo toga znam, nije sve za pricu..rekoh dovoljno, za sada.

  Ps.anex za neverne tome, a vazda ih je puno, i naivnih..Ako se ko seca izjave „domaceg“ medijskog magnata, ser Zeljko Mitrovic alias pink alias grand alias farma..kada su ga hrvati pritisli sa onim jahtom, neko parkiranje, sta li..eto i bogati imaju probleme (samo ih oni i resavaju) ili sto bi rekla nas „domaca“ ceki ceca eto i bogati placu, smrc, smrc (verovatno na kipru, sto nisu jos bogatiji, a dok deca pohadjaju british internacional school, dok narod urlice pateticne srceparajuce stihove sav opijen izoperisanom pevacicom iz zitoradja, odakle nam je i veciti ministar (najnize sto je bio) dacic, koji je eto svojom pamecu i umecem u svakoj vlasti(sta ce covek, tako mu se zalomilo kad je sposoban..) a sad ce rame u rame sa Obamom da dobije i Nobela, ma daj, pa vreme je posle Ive Andrica jos jedan Srbin (a ovaj se covek verovatno okrece u grobu od muke ko sve posle njega dobi to..)). Cudo to mesto, kako velike ljude daje narodu, pa dobre, pa postene, pa rodoljube, sve dadose za svoju zemlju..Ali da nesirim temu o nasim sadasnjim „super herojima“ i uzorima mladih, da ne dao Bog!! Naime, kad je rekao Z.M. nemoj da ja otvorim usta sta se u Srbiji jede..bila je ta izjava u svim novinama, sta je pisac hteo da kaze..a nije..i nece..uskoro se odsidri jahta, i zavrsi afera. Neka carobna rec je spasila stvari a nije Sezame otvori se. Vreme je da svi kazu sebi Mozgu, otvori se, i da manje jedu i piju u ovoj fazi jer izgleda utice, toliki trud su ulozili pa ima tu i tamo i rezultata..dosta od mene.hvala na strpljenju i paznji.

 9. gavrilo Says:

  Nebojsa, hocu da te predlozim za nobela. pa pre si ti zasluzio nego obama i dacic, a bice i taci uskoro predlozen, a tu je i klinton..ti bar imas dara za pisanje a ovi samo za umoravanje
  ps. ako si za – finansiram tvoj dolazak u bg, kao dobar domacin i castim rucak jer ti je sajt otkrovenje i azururan, ima mnogo korisnih info i clanaka. hvala na trudu i zrtvi, mada znam da od hvala nema nista da se kupi pa bar za pocetak rucak..

  • Небојша Says:

   gavrilo,

   Као што видиш, нобелову награду сад добијају негативци, тако да ту награду не би прихватио, не предлажи ме за нобела. Немо’ sе љутиш 🙂
   Хвала ти на комплиментима за мој сајт и на понуди да финансираш мој долазак за Београд и частиш ручак, но у овом тренутку ми се све тако скоцкало, да заиста не могу нигде ван Бора, но можда се некад створи и та прилика.

   Поздав.

 10. gavrilo Says:

  Bice prilike.. ps. sala za Nobela, to je masonska nagrada,znam sve i bejah u swe pre neku godinu.. Eto da objavim da Neša nije mason..

 11. gavrilo Says:

  Da čestitam današnji praznik Sv.Spiridon čudotvorac, čije su mošti i kivot na Krfu. Ovaj veliki svetac grčkog porekla manje je poznat u srpskom narodu a toliko ga je zadužio, setimo se Plave grobnice i prihvatanja naših izmucenih vojnika a i države na Krf, odakle se osnazeni vratise u borbu za slobodu, koju danas neki glavari daju budzašto i nas u 21.veku uvedose u neokolonijalizam a i neki novi vid robovlasnistva, onako prikriveni, da Bog sačuva. Naime, Sv.Spiridon je bio savremenik Sv.Nikole, i veliki je cudotvorac, a mnogo je pomagao u odbijanju neprijateljskih napada na Krf, po snazi i moći porede ga sa našim Sv.Vasilijem Ostroskim. Ispunjava molitve
  ps.ovo poslednje i na ličnom primeru dokazano

 12. gavrilo Says:

  Za sve one koje zanimaju desavanja oko gmo proizvoda I pokusaja plasiranja novog zakona,a presudno je za sve nas to na prvom mestu jer hranu jedemo mi i naša deca!: Borba je u toku, u današnjem listu Kurir je objavljen članak da je sintetisan pirinač sa genom čoveka (!!) i da je odobren njegov uzgoj na nekoliko hektara površina u Kanzasu,Sad i da ćemo dakle uskoro moći da se gostimo samim ljudima na stolu što je vid kanibalizma i totalno bezboznicki i monstrumski..ljudi aktivirajte se u slucaju da se stvarno drznu da nam nametnu promet i uzgoj gmo proizvoda, aktivirajte sve i obavestavajte narod u susedstvu, pijaci, marketu, poslu..dignute svoj glas jer je U TOME SPAS! U članku je Ljajić izjavio da je novi Zakon bolji jer će obezbedjivati deklaraciju što je -LAZ! Prvo, zato što se njima i nikom ne može verovati jer nas vec lažu i po samom Ljajicu koji je tek sad planuo da mi vec jedemo hranu gmo i sa gmo, ana snazi je Zakon koji to zabranjuje i oni znaju i ne poštuju ga i nelegalno.gaje a to zna i radi i cel a vlast i Vlada i inspektori i ministarstvo..ljudi sve zavisi od nas -shvatite. Narod Francuske,Italije, Bugarske, regiona i preko 130 zemalja se spasilo, narod je odbio Zakon,sam narod je izašao na ulice,pa možemo i mi,pametni smo,vredni..i zaslužili smo da živimo od naše zemlje i hrane onakve kakvu nam Bog dao celom čovečanstvu a ne nakazne eksperimente nastale mešanjem ljudi, životinja i biljaka i tako unakaziti i ukloniti ljudski rod i sam zivot

 13. gavrilo Says:

  Lepa vest u novoj 2014.: Za nekoliko dana će biti formiran Savez opština i gradova koji su potpisnici Deklaracije protiv Gmo u Srbiji, njih vise od 100 gradova i opstina. Zadatak tog Saveza će biti udruživanje i saradnja sa evropskim savezom za borbu protiv gmo. Kao sto znate Evropa, takva kakva je, po ovom pitanju je vid bedema protiv američkih monsanto i gmo širenja, jer su teškom borbom (narod je izašao na ulice) veliki deo evropskih zemalja odbile upotrebu i gajenje gmo organizama, po primeru Francuske, Italije, Bugarske, susedne nam Hrvatske i dr. Ovo je značajan potez da imamo i taj vid komunikacije sa organizacijom na višoj instanci. Naravno, naša pojedinačna borba ostaje, jer ne zaboravite ovo je borba naroda i vas pojedinca da prosvetite svoje okruženje i da se svi izborimo sa državnim i svetskim administracijama koje po diktatu pritiska moćnika žele da nam uvedu novi zakon i na mala vrata trajno kontaminiraju nas i našu decu i tim putem ostvaruju svoju ekonomski profit i ciljeve i zatru nas i našu zemlju i narod, jer je dokazano da gmo izaziva tumore,alergije,deformacije na biljkama i životinjama,i na ljudskim plodovima,jer se deca radjaju defektna,i steriliteta od koga se masovno vec pati u Srbiji. Ne dozvoli to čitaoce, probudi se i borimo se za naše dobro.
  Ps.Ovom.prilikom želim da se zahvalim organizaciji Dveri sto rade aktivno na afirmisanju ideje Srbija bez gmo i oslobadjanju opština i gradova od opasnosti usvajanjem i potpisivanjem Deklaracije protiv gmo, sto je njihova prevashodno zasluga. Hvala i god.Nikoli Aleksincu, iz Ekoloskog pokreta N.Sad koji je vec osvedočeni veteran na ovom.polju, i veliki borac. I naravno g.Sevarlicu, profesoru sa novosadskog univerziteta koji ce voditi ovaj projekat. I svima znanim i neznanim koji se borite za zdravu hranu i okruženje.Svaki čovek je važan!

 14. Sara Says:

  Stav vi ljudi radite nije mi jasno, pa cak I bebe izlazete opasnosti od gmo hrane, akk se uskoro ne usprotivimo proizvodnji gore naedenih proizvoda, mozemo doci do nenormalne situacije, zato ljudi uzmimo stvar u svoje ruke, ne dozvolimo im ovo..

 15. gavrilo Says:

  Svima normalnim ljudima da najavom da će uskoro biti organizovana tribina u Bgd, na kojoj će govoriti Nikola Aleksić, iz eko pokreta i jedan eminentni akademik, geneticar sa novosadskog fakulteta, a bice pozvani i proizvodjaci organske hrane (pravi). Ulaz će biti slobodan, molim sve da se po mogućnosti pojave na oviom skupu, jer nam je ovo prilika da se usaglasimo oko dalje strategije. Radimo na tamo da budw i prisustvo medija, iako je medijska cenzura od vladajuce partije, najvažniji su ljudi da dodju pa da vidimo šta ćemo..I kao savet da na predstojećim izborima glasate za Dveri ili Dss jer su oni jedini deklarisani protivnici, ovi ostalu su za..

 16. gavrilo Says:

  Danas objavljeno da je Rusija uskoro pravi totalnu zabranu korišćenja gmo i produkata gmo na svojoj teritoriji, jer je ustanovljena totalna štetnost datih biotehnickih frankenstajn kreatura..Imaju svog predstavnika u svetskom greenpeace pokretu. Podjimo putem pametnih i dobronamernih za svoj narod, mada smo se i mi dosta organizovali rapidno u poslednje vreme a bice i više. Srbija bez gmo je naša budućnost. Aktivirajte se na svim skupovima i privatnim susretanjima da i ljude kojima nije dostupan internet ili.nemaju vremena obavestimo. Pozdrav

 17. gavrilo Says:

  Jos novosti: Na skorasnjem poljoprivrednom sajmu medjinarodnom u Rusiji, Moskvi, tačnije 21.medjunarodnom sajmu, od 10do 14 feb. učestvuje 12 izlagača iz Srbije, spisak kao i celu vest imate .a sajtu kurira, od 4.feb 2014., odakle je i proistekla ova informacija. Zanimljivo je da se izvoz naših poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u Rusiju povećao za 15% u odnosu na prošlu god.kako navode podaci i to.je pokazatelj da mi imamo itekakvo tržište i prihode od naše zemlje bez gmo i gmo proizvoda! I fantastičnu perspektivu. A poznato je da niko, a pogotovo Rusi neće da otkupljuje gmo hranu i preprskanu hranu hemijski tretiraju, kao sto su Rusi nekoć vratili tone jabuka jer su bile pune tih otrova i zapretili ako se bude ponovilo ništa od uvoza. A oni političari nama ovde delju neku priču o prinosima i unosima, a istina je skroz suprotna. Inace na toj sajmu će se izlagati sir, voće, povrće i proizvodi nase prehrambene industrije pa da znate da mi IMAMO od cega da živimo i bez Eu, koja je usput budi rečeno uništila takve gigantske zemlje i njihove ekonomije poput Španije, Italije, Grčke, Portugalije itd.pa ih bacili na noge pa sad cvile ispred MMF-a ne bi li Im uselili poneku kreditcinu samo da bi izbegli direktan bankrot i time došlo di socijalnih nemira i haosa. A kredite će tek da plate praprapraunuci ako ih bude uopšte..i plaćaju sad kamate u iznosu BDP manjih zemalja i penale..nikad se neće izvući iz vrzinog kola. Kao uostalom i naša jadna zemlja sa o takvim nesposobnim, osim za licnu računicu, vlastima, mi se zaduzismo 5milijardi e za godinu i po dana nove vlasti, a čak i za vreme Miloševića nismo imali dug nikakav, a sada do bestraga, jer se kupuje vreme i soc.mir, obmanjuje se narod da ne zna ili neće da zna da smo dotakli dno kace, jer se nije radilo na oporavku privrede, niti formiranju iste. Zašto??? Pa očito nekima ne odgovara, plaćenici strani, prošli prodadose svu imovinu zemlje i resurse, a ovi nastavise pa jos i dadoše KiM i da uvedu gmo..Gde to ima?? Osvestimo se. Pobede li izbornim marifetlucima namestaljkama i sl.ako se drznu da urade da se taj zakon o hrani menja, dicice se ljudi..vec se planiraju akcije razne i raznovrsne, neće moći tako da prodje tek. Dveri će podneti zahtev za referendum oko toga, nezvanično saznajemo jer su svi normalni ljudi spremni da se deklarišu protiv tj.da daju svoj glas za normalnu hranu

 18. gavrilo Says:

  Sto gradova i opština protiv GMO
  Izvor: Tanjug 01.13.2014. Vecernje novosti
  Beograd — Deklaraciju protiv GMO do sada je usvojilo blizu 110 gradova i opština u Srbiji, izjavio je predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.

  Foto: Tanjug
  „Nadamo se da će se u narednom periodu i veći broj opština priključiti pokretu za Srbiju bez GMO i da ćemo napraviti uniju gradova i opština koje su usvojile deklaraciju protiv GMO, kako bi se potom priključili evropskoj konferenciji regiona bez GMO“, istakao je Ševarlić.

  Poslednja u nizu opština koje su usvojile deklaraciju je Lebane, što je kako je naveo Ševarlić, izuzetno značajno jer ukazuje da se, i u jeku predizborne kampanje u kojoj nema izjašnjavanja političara o GMO, vodi računa o poljoprivredi koja je za nerazvijene opštine jedna od najznačajnijih delatnosti.

  Postoje zahtevi većeg broja preostalih opština za dostavljanje teksta deklaracije protiv GMO, ali je izuzetno značajno da su i agrobiznis kompanije u Srbiji koje su društveno najodgovornije počele da promišljaju u kontekstu slogana „Srbija bez GMO“, ukazao je Ševarlić.

  On je rekao da je 25. februara počelo pakovanje probne serije proizvoda jedne renomirane prehrambene kompanije u Srbiji, na čijoj ambalaži će po prvi put biti istaknut zeleni znak sa tekstom „ne sadrži GMO“, napomenuvši da ne može da još da otkrije o kojoj je kompaniji reč.

  „To je izuzetno značajno i ja se nadam da će se na tu kompaniju koja će kroz nekoliko dana započeti svoju reklamnu kampanju, ugledati i ostale agrobiznis kompanije, jer je to jedina šansa Srbije ne samo za plasman na domaće tržište, već pre svega za izvoz“, naveo je Ševarlić.

  On je najavio da se unarednom periodu planira i kampanja kako bi što veći broj kompanija u Srbiji, koje inače imaju predispozicije ili već proizvode robu koja ne sadrži GMO, stavile tu oznaku na komercijalna pakovanja.

  Ševarlić je na kraju kazao da je cena takvih proizvoda za oko 10 odsto veća nego kod konvencionalnih proizvoda bez takve oznake, ali i dodao da zdravlje nema cenu, pogotovo kada se radi o najmlađoj kategoriji stanovništva – deci, pa potrošači uvek iznađu mogućnosti da plate tu razliku.

 19. gavrilo Says:

  24. 10. 2013. 14:05h | J. Oluić – Vesti | foto: Fonet

  .
  Dačić da smeni GMO ministre

  Izjava ministra poljoprivrede Srbije Dragana Glamočića da ne postoje naučni dokazi o štetnosti genetski modifikovane hrane i da će, ako bude dozvoljen promet GMO, uskoro biti u upotrebi i u Srbiji uznemirila je srpsku javnost. Izjava ministra Glamočića, da će takvi proizvodi biti obeležen, nije umirila ni potrošače, a ni brojne ličnosti iz javnog društveno-političkog života. Reakcije se ni nekoliko dana kasnije ne stišavaju.
  Da li ima kazne za propagiranje GMO: Premijer Srbije Ivica Dačić i ministar poljoprivrede Dragan Glamočić
  – Srbija nema baš nijedan razlog da bi dozvolila uvoz, a ni uzgoj GM hrane. Naprotiv, mnogo je više razloga da se pridržavamo već postojoćeg zakona, koji zabranjuje promet GM hrane. Pre svega, danas je 400.000 manje Srba nego pre 10 godina. Nema potrebe da ubrzavamo ubijanje već i ovako starog i bolesnog naroda, ali ni da budemo zamorčići koji konzumiraju nedovoljno ispitanu GM hranu – smatra Miladin Ševarlić, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.
  – Nadležni i ovako nemaju podatke o uvezenoj sojinoj sačmi, genetski modifikovanoj, koja preko stočne hrane već ulazi u lanac naše ishrane, oni treba samo da se pridržavaju postojećeg zakona – kaže profesor Ševarlić i dodaje da Vlada Srbije ne treba da popusti pred pritiscima i podseća da je osam zemalja EU zabranilo GM hranu, a da se u Bugarskoj čak odigrao i svojevrsni narodni bunt.

  Bidža: Decu hrane smećem
  – Ljudi kupuju to smeće i uništavaju zdravlje, ubijaju se natenane, a to ni ne znaju. Srbija već neko vreme uvozi suhomesnate proizvode s oznakom MON (mleveni pileći ostaci), koji su u državama EU, zabranjeni čak i za kućne ljubimce, pa ko je bio tako pametan da dozvoli da se naša deca hrane takvim suhomesnatim proizvodima – pita se Dobrivoje Budimirović Bidža, dodajući da lični interesi ne smeju da budu ispred opštih i državnih.

  Opravdan strah
  – Strah od upotrebe GM hrane je opravdan jer ne postoji nijedna naučna studija koja dokazuje da GM proizvodi nisu štetni, ali zato ima mnogo studija koje dokazuju su to nebezbedni proizvodi i da u 21. veku ne smeju da budu u prometu – podseća Ivan Karić, predsednik Zelenih Srbija.
  Da je strah od genetski modifikovane hrane opravdan, smatraju i Zeleni Srbije, koji idu i korak dalje, tražeći od predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića smenu aktuelnih ministra poljoprivrede Dragana Glamočića i Rasima Ljajića, ministra spoljne i unutrašnje trgovine.
  – Ministar Glamočić je u svom naučnom radu iz 2006. iskazao zabrinutost zbog neispitanih efekata genetski modifikovane hrane na zdravlje životinja i ljudi, pa nije jasno, kad je govorio istinu, tada ili danas – kaže za „Vesti“ Ivan Karić, predsednik Zelinih.
  – Kako je moguće da jedan naučnik tako drastično menja svoj stav?! Kad je dokazana bezbednost GMO i kad je GM hrana prestala da predstavlja ekonomski i socijalni rizik za naše farmere i stanovništvo Srbije?! – pita se Karić i dodaje da je zahtev Zelenih za smenu ministara – opravdan.
  – Ministar poljoprivrede je izgubio legitimitet dobijen od građana Srbije na izborima, a ministar Rasim Ljajić je sve političke protivnike proglasio za neznalice i zato tražimo njihovu smenu jer je to nedopustivo ponašanje za ustanovljene demokratske principe savremenog društva – kaže Karić i podseća da je proizvodnja, promet i uvoz GM hrane u Srbiji zabranjen i nema razloga da se dobar zakon menja, već treba da se primenjuje.
  – Mi smo taoci loših politika, odnosno neprimenjivanje zakona. Ovo nije napad na današnju vladu, već na sistem vrednosti, koji nije uspostavljen više od 20 godina u Srbiji jer se toliko ne primenjuju naši zakoni – kaže Karić.
  – Genetski modifikovana hrana je zlo. U SAD je dokazano da je 65 odsto stanovništva obolelo zbog upotrebe genetski modifikovane hrane – kaže jedan od političar i poljoprivrednik, bivši gradonačelnik Svilajnca Dobrivoje Budimirović Bidža.
  – GM hrana se već neko vreme prodaje u našim prodavnicam, prećutno, a zakon je zabranjuje. Ko je kriv za to i ko pravi takve ustupke jer nije tačno da to od nas traži EU – kaže za „Vesti“ Bidža i dodaje da se na rafovima srpskih samoposluga, mesara, pa i pijačnim tezgama prodaju GM sokovi, slatkiši, mlečne prerađevine, suhomesnati proizvodi, čokolade, pa i kašice za bebe.
  Srbija da dozvoli promet
  – Uslov za prijem u STO jeste da se iz zakonske regulative izbace sve restriktivne odredbe o prometu bilo kakvih proizvoda, pa i GMO. Tačnije, ako Srbija želi prijem u STO u decembru, te izmene moraju da se urade vrlo brzo, jer je sledeći rok tek naredne godine – rekao je ministar trgovine Rasim Ljajić.

  Hajdin: Zabrana je prevaziđena

  Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Nikola Hajdin rekao je da Srbija, kada je reč o GMO, treba da postupi u skladu sa nacionalnim i društvenim interesima, te da je vreme da donese novi zakon, drugačiji od dosadašnjeg.
  – Zakon koji je Srbija donela 2009. godine, a koji zabranjuje promet i proizvodnju GMO je prevaziđen – rekao je Hajdin.

  ===============================

  Evo sta je sve izaslo iz usta i glava nasih politicara, koji sad vladaju i kandiduju se na izborima za nedelju dana..A Hajdin da zna da je on prevazidjen i njegova politika, i da pusti normalne ljude u SRPSKU Akademiju nauka i umetnosti, a on da ode u penziju po mogucstvu sto dalje od Srbije, moze i na Mesec, eto dali smo mu sigurno masnu peziju da uziva a on hoce da nas truje…Sram ga bilo, bitanga, kakav akademik, to je neeticko djubre i nas neprijatelj, a mi ga lebom hranimo i od naseg vazduha zivi..Gospode

 20. gavrilo Says:

  VAZNO SAOPSTENJE!

  Dragi ljudi koji ste svesni posasti frankenstajn hrane i njenih posledica, G. NIKOLA ALEKSIC sa vaznim gostima ce odrzati tribinu i dostaviti nam uvid u najnovijie informacijame sa terena Srbije i propratiti i aktuelna desavanja u svetu po pitanju GMO. Da li je Srbija konacno blizu ostvarivanja I zakonskih uoblicavanja gmo free forever statusa? Koje su nase firme organske? I mnoga druga pitanja, cucete od eminentnih i vodecih lidera u borbi za nasu zdravu sredinu i buducnost. Dodjite.
  ul. RESAVSKA 78, BEOGRAD, 15.03.2014. pocetak u 18h (do 21h). Ulaz slobodan.

 21. mimladanka Says:

  bice dobro ako su samo ovih 27 proizvoda koju su nabrojani G M O.kome vise verovati kada smo mi prodane duse pa za saku dolara ili evra dozvoljavamo tim zlikovcima da nas truju.

 22. gavrilo Says:

  verujte ljudima koji pricaju istinu, a u struci su i znaju stanje na terenu..N.Aleksic, M.Sevarlic, novinari, organizovane grupe protiv gmo, geneticari strani i nasi, semenolozi..svi su se oni i tekako oglasili, gde god su mogli, jer su ljudi normalni i imaju savest i dusu..poenat je da je stvarno u toku velika medijska cenzura, do sad nezapamcena..i posle Tita-tito..tito1,tito2,tito3..sve je isto samo njega nema..menjaju se samo kosulje, princip je isti
  ne smemo dozvoliti da se donose zakoni van nase kontrole i perfidno iza zatvorenij vrata??
  samo organizovan narod za svoje dobro ima moc, moc da se deklarise protiv gmo, bez obzira na pripadnost stranacku,versku.., svi ljudi bi morali uzeti ucesce i protiv svojih stranackih vodja po ovom pitanju (a i mnogim drugima) jer je u njihovom interesu i njihove dece.
  ps. a vec se ljudi udruzuju, ne gubite nadu, ima toliko usruzenja i javnih radnika i licnosti..i uskoro ce se probiti i po ovoj osnovi medijski mrak. vi sirite u svom okruzenju i to je za sada to,do refernduma. poenta je da se ne pristane na perfidnu promenu postojeceg Zakona (citaj:izmena je bas u kontekstu popustanja barijere, a kao za nase dobro..i u tome i jeste PREVARA)

 23. gavrilo Says:

  EVO PLAKATA za 15.03
  ps. Lepa vest- Nas proslavljeni kosarkas Divac mi je pre par dana u nasem susretu i ragovoru obecao da ce podrzati nasu stvar jer je i on protiv, kao i Isidora Bjelica..okuplja se elita, intelektualci, sportisti, umenici..Vezite se-polecemo!

  • Небојша Says:

   Да, то је ово…
   *****************

   Некада су људи живели у рају…сви су били здрави..у рају
   је било дрво са кога је било забрањено пробати плодове.

   gmo-1

   Сада нам ce нуди дрво зла… да ли ћемо јести са дрвета отровне плодове??

   gmo-2

   -Разлике између природне и генетски модификоване (ГМО) хране?
   -Доказане научне студије и резултати о утицају
   -Да ли је ГМО храна присутна у Србији и где?
   -Нови Закон за ГМО – за и против
   Предавач: г. Никола Алексић, ЕКО Покрет Н. Сад са
   уваженим стручњацима
   ДОЂИТЕ НА ОТВОРЕНУ ТРИБИНУ
   Ресавска 78, Театар 78 у 18ч., субота 15.03.
   улаз слободан

 24. Gordana Ana Says:

  Po ovoj vasoj listi, ja sam vec uveliko „GMO“, sta cu kad ne mogu bez cokoladica…

 25. gavrilo Says:

  nije nasa lista vec lista Svetske organizacije koja se bori za zdravo okruzenje i ishranu, a domaci eksperi se ne bave tim pitanjima pa moramo mi konzumenti..
  Gosti N.Aleksica su Branko Cicic ispred udruzenja Organska Srbija i novinarka Pecata Mara Kern, koja ce pricati o globalnom otporu protiv gmo, iz prve ruke, inace uredjuje zelene strane tog lista. Svi su dobrodosli!

 26. Gordana Ana Says:

  To „Vasa lista“ sam rekla u smislu „lista do koje ste dosli i koja je dostupna siroj javnosti“ sto ne znaci da je to sve jer cesto se ispostavi da i ono sto mislimo da je zdravo zapravo i ne bude. U svakom slucaju vredno je truda.

 27. gavrilo Says:

  da mi koji se borimo svojski nismo ludi i zaludjeni vec upravo pametni i osvesceni govori nam i sledeca cinjenica od jednog od najgenijalnijih ljudi i duhova SVIH VREMENA, bezvremenski i nadvremenski i NAS TESLA:
  http://www.kurir-info.rs/tesla-bio-protiv-gmo
  TESLA BIO PROTIV GMO: Patentirao prirodni način da prehrani planetu!
  Društvo22:25, 30.09.2013.

  Autor: Politika

  Genije iz Smiljana je 1938, registrovao i zaštitio robnu marku Factor auctus. Učinio je to pošto je do detalja razradio sastav smeše za ishranu živine i golubova, prirodne hrane koju je dobio „revolucionarnim postupkom“
  Bivajući svestan da rast svetske populacije postavlja problem prehranjivanja planete, Nikola Tesla je još na početku 20 veka razmišljao kako da se nauka na uključi u proizvodnju hrane! O tome je govorio 1900, tačno pre 113 godina i već tada ke digao glas protiv proizvodnje veštačke hrane.

  „Hiljadu drugih zala možemo pomenuti, ali sva ona zajedno… nisu ravna jednom jedinom: nedostatku hrane, koji donosi bedu, glad i osiromašenje.” Ove reči Nikola Tesla je napisao u svom slavnom eseju „Problem povećanja ljudske energije”, koji je objavio u junu 1900. godine. Sto godina kasnije, 8. septem¬bra 2000. godine, Ujedinjene nacije su usvojile Milenijumsku deklaraciju i u njoj definisale osam razvojnih ciljeva koje treba ostvariti do 2015. godine, pri čemu je kao prvi cilj definisano iskorenjivanje ekstremnog siromaštva i gladi.

  Nedostatak zdrave hrane

  Statistike govore da je siromaštvo prepolovljeno u odnosu na 1990. i da su razmere gladi smanjene, mada je danas u svetu oko 900 miliona gladnih ljudi. Ovaj napredak učinjen je združenim snagama država članica UN i njenih organizacija, brojnih korporacija i filantropskih akcija, u kojima su učestvovali i neki od najbogatijih pojedinaca planete.

  Genije iz Smiljana nije mislio „na apsolutni nedostatak hrane, već samo na nedostatak zdrave hrane”, „dobre i obilne hrane”, takođe i čiste pijaće vode, za koju je smatrao da se može dobiti pomoću usavršenih električnih uređaja koji bi jeftino proizvodili ozon „kao idealni dezinfektant”. Zato je već 1900. digao glas protiv „proizvodnje veštačke hrane”, pošto ljudski rod predstavlja „rezultat stalne vekovne adaptacije i ne možemo se radikalno promeniti bez nepredvidljivih i verovatno katastrofalnih posledica” koje bi doneo „nesiguran eksperiment” s proizvodnjom veštačke hrane, zbog čega ga „ne treba ni pokušavati”.

  Ugrozio interes kapitalista

  Zato se zalagao, na prvom mestu, za povećanje plodnosti obradivog zemljišta i čuvanje šuma, pošto „zemlja ne može beskrajno da daje život”, te je tražio „način da joj se dodaju supstance koje od nje uzimaju biljke”. Mislio je na jedinjenja azota, koja iz naše atmosfere treba da „oksidišemo i proizvedemo”. Rešenje je video u korišćenju svojih struja veoma visoke frekvencije u proizvodnji atmosferskih električnih pražnjenja, u šta se uverio tokom tajnih eksperimenata u Kolorado Springsu 1899. godine.

  Stvari su otišle u drugom smeru iz niza razloga, pri čemu su interesi korporacijskog kapitala imali važnu, moguće i presudnu ulogu. Teslu to nije obeshrabrilo, nastavio je istraživanja u oblasti zdrave, dobre i obilne hrane. Konačno je, 23. juna 1938, registrovao i zaštitio robnu marku „

  Factor auctus
  ” („Faktor rasta”). Učinio je to pošto je do detalja razradio sastav smeše za ishranu živine i golubova, prirodne hrane koju je dobio „revolucionarnim postupkom”, kako je to naveo u jednom tekstu. Tesla nije komercijalizovao ovu originalnu recepturu, mada je dizajnirao i originalnu kutiju za pakovanje tog proizvoda, koji je očito imao da doprinese smanjenju „zla gladi”.

  Dokumentacija o „Faktoru rasta” čuva se u Muzeju Nikole Tesle (MNT) u Beogradu, u kome su prošle nedelje predstavljeni rezultati prvih, jednogodišnjih istraživanja tog preparata, sagledanog i iz ugla novih naučnih spoznaja.

 28. gavrilo Says:

  DEBATA IZ AMERIKE OKO GMO,

  zato sto firme vec godinama obecavaju amerikancima da ce obelezavati na etiketi gmo produkte i vec godinama ih LAZU! Voditelj govori da ih stiti i Obama, koji je narodu vec u nekoliko navrata obecavao da ce se „pozabaviti ovim pitanjem“, ali umesto toga je jos vise dao slobode firmi koja stoji iza svega i jos dodao nekakve zakone koji je stite. Toliko o Novom zakonu koji hoce ovi ovde koji isto zagovara ‘obelezavanje’ a ustvari ceo gmo lobi odbija da ista obelezava. Gosti komentarisu da je u Evropi samo 5% hrane gmo a u Americi 70%..Eto iz prve ruke. Zao mi je nema prevod ko iole barata engleskim razumece glavne stvari i sto se ljudi bune. U razgovoru decentno tu hranu nazivaju frankenstajn hranom, i pricaju da je kina nije htela ni postale zemlje..Ljudi osvestite se. Nasa zemlja i hrana vredi daleko vise od zlata i zalog nam je zdravlja i izvoza.

 29. Gordana Ana Says:

  Da, zagovornici proizvodnje gmo hrane, svoj stav uglavnom pravdaju sve opstim porastom populacije na globalnom nivou s jedne strane a ogranicenim obradivim povrsinama s druge strane. Medjutim, tu se otvara veliki prostor za zloupotrebu, i moguce je izazvati svakakve bolesti i poremecaje i uticati preko te hrane i na nacin razmisljanje ljudi. A sto se tice Amerike tamo su stvari otisle predaleko, tako da obelezavanje gmo vise i ne bi imalo nikakvog smisla, jer nesto se jesti mora al zato citava prehrambena industrija bi mogla propasti preko noci. Jos samo da ih cipiraju pa su pod apsolutnom kontrolom. A za nas ovde i Evropu mozda jos i ima spasa.

 30. gavrilo Says:

  obelezavanje gmo, za koje se pocela zalagati i nasa cenjena vrhuska, je odavno na snazi u SAD, ali kao sto vidimo ONI to IZBEGAVAJu i NERADE, sa sve divnim im predsednikom na celu koji jednostavno laze i maze i zavlaci svoj narod, sto dokazuje da je rec o podmukloj lazi i foliranju, i poenta je da se izbegne i ne dozvoli promena naseg postojeceg DOBROG ZAKONA u tom smeru..jer je to obmana da se samo sto vise omasovi trovacina naroda..izvonjavam se ali i u americi ima normalnih ljudi koji imaju pravo i zele da vide sta jedu..toliko o demo(n)kratiji u praksi i 5.amandmanu..lalalala
  Ljudi ne budite naivni, nas postojeci zakon koji zabranjuje distribuciju, gajenje i promet gmo je savrsen i ne sme biti pomisli o njegovoj promeni. on nas jedini iole stiti od genocidne smese koji bi poturili za hranu nas i nase dece, a sa posebnim osvrtom na ishranu zivotinja i upotrebu semena, pesticida itd. jer i tu su najavljene nekakve promene na koje moramo isto reagovati, jer je to nama bazicna hrana.

 31. gavrilo Says:

  Postovani profesor Sevarlic, cenjeni profesor poljoprivrednog fakulteta i veliki znalac i borac sugerisao je da se ljudima deli ovaj link radi upoznavanja sa tematikom, molim sve posetioce ovoga bloga da sami i u svom okruzenju upucuju ljude i prosledjuju ovaj sajt. Hvala u ime svih nas koji zelimo samo da nas ne truju, i nasu decu..na sajtu imate niz clanaka, citajte, edukujte se i sirite dalje.
  http://kragujevacbezgmo.weebly.com/

  Заустављена изградња Монсантове фабрике семена у Аргентини

  Апелациони Суд у северно-централној Аргентини пресудио је да је погон Монсанта неуставан, и судије су донеле одлуку да градња мора бити прекинута.

  Тројица судија Апелациониг суда пресудило је у односу 2:1 у корист активиста који су поднели тужбу против градње Монсантовог погона за производњу ГМО семена, а на основу Закона о заштити животне средине у општини Малвинас Аргентинас, градића који се налази у провинцији Кордоба.

  “Ми смо поднели кривичну пријаву да би обавестили тужиоце о одређеним неправилностима и супротностима са Законом о заштити животне средине, до којегје дошло у Министарству за заштиту животне средине, који се бави давањем овлашћења за пројекте” – рекао је адвокат Раул Монтенегро, за “Револушн Њуз”. Изградња објекта је суспендована до завршетка процене утицаја на животну средину и на биљке на локалитету. Локални лист “Ла Вос” известио је да би студија о заштити животне средине, била готова почетком фебруара. Мултинационална компанија је изјавила да ће се жалити на одлуку, “Ми сматрамо да је наше легитимно право да градимо, јер смо добили одобрење за изградњу у складу са свим прописима “ – речено је у саопштењу Монсанта.

  Компанија је изјавила да је већ извршила процену утицаја на животну средину, документ се налази на разматрању код Секретара за заштиту животне средине.

  Активисти су блокирали градилиште 113 дана, спречавајући раднике да заврше радове на постројењу.

  Монсанто је одговорио саопштењем да “Дуже од 3 месеца запослени у Монсанту и извођачи радова нису били у стању да остваре своје право на рад, услед деловања екстремиста који су блокирали градилиште, подстицали на насиље, и систематски игнорисали судске одлуке” .

  Извештај из октобра показао је да су Монсантови пестициди, повезани са здравственим проблемима који су се јавили, од урођених малформација, до повећања стопе обољења од рака у Аргентини. Недостатак прописа је довео до широко распрострањене злоупотребе Монсатових производа код народа у Латинској Америци.

  Истрага коју је вршио Асошијетед Прес (AP), показала је постојање директне везе између продаје Монстантових пестицида и појаве погоршања здравствених проблема у Аргентини. AP је документовао да су у неколико наврата када су пестициде коришћени у близини насељених места самим тим су загађени извори и залихе воде и то је изазвало здравствене проблеме.

  Мултинационална компанија се суочава са глобалном критиком свуда и на сваком месту. У октобру су хиљаде људи демонстрирали улицама широм светских градова, у знак протеста због употребе ГМО производа, а сви су били упрени против Монсанта. На Светски дан хране у преко 50 земаља организоване су демонстрације против Монсанта док је у САД протест био организован у 47 држава.

  Демонстранти су позивали на: “бојкот ГМО организама и бојкот других штетних агрохемикалија” како је написано на званичној страници “Маршом против Монсанта”.

  Претходни протест против Монсанта је одржан у мају месецу прошле године. Све је почело као мали догађај али се проширио у глобаалну каампању у 436 градова уз учешће преко два милиона људи, у 52 земље широм света, који су се придружили протесту.

  Акције Монсанто су порасле за 2%, у среду ујутру када је објављено да је у првом кварталу зарада била већа од очекиване. Компанија је објавила да је са 30.новембром завршила квартал, са повећаним приходом који је достигао 368 милиона $, или 69 центи/по једној акцији. Годину дана раније, компанија је у истом периоду зарадила 339 милиона $, наводи AP.

  Извор: rt.com
  Фото: ECOS Cordoba

  ФБР
  приредила Биљана Диковић
  превод са енглеског Љиљана Јовановић
  12. 1. 2014.

 32. gavrilo Says:

  na zalost evo novosti, pa da se zna ko i sta se radi i krije iza ovih nepogoda koje su volsebno zahvatile deo balkana na kojima smo i nasa zemlja i mi, a i ceo region koji je do sada uspesno odolevao svakojakim napadima i prisilama da se uvede gm seme i unatoc postojecih zakona. ovaj clanak je preuzet sa hrvatskog sajta vesti, jer nasa zvanicna vrhuska cuti i radi nam iza ledja kao i do sada pa moramo ovako da saznajemo sta nam se desava i sta se radi..naime:

  HUMANITARNA POMOĆ ILI EKSPANZIJA?

  Otkrivamo kako je Monsanto posijao ‘sjeme zla’ u Hrvatskoj

  Autor: Mladen Prenc Objavljeno: 19-06-2014 u 23:23

  Monsanto, zloglasna američka tvrtka koja je ujedno i jedan od najvećih svjetskih proizvođača GMO proizvoda proteklog vikenda donirala je oko 445 tisuća eura vrijedno sjeme kukuruza poljoprivrednicima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

  Vijest je objavljena na službenoj stranici biotehnološkog američkog diva, a količina sjemena navodno je dovoljna da se zasadi oko tri tisuće hektara zemlje. Mnogi smatraju kako je time ova korporacija iskoristila najgore poplave u posljednjih 120 godina u ovim trima zemljama i u tajnosti, pod krinkom humanosti i solidarnosti na njihova polja uvela GMO sjeme.

  Neplodnost i deformacije

  O tome koliko je GMO loš i štetan može se najbolje vidjeti na primjeru SAD-a, gdje se GMO usjevi sade već godinama, a gdje je svaki četvrti stanovnik alergičan na gluten koji se nalazi u pšenici. U isto vrijeme u Europi je na gluten osjetljivo od 0,1 do 0,2 posto ljudi, a u Kini i Rusiji u kojima se ne sadi GMO sjeme, alergija na gluten je nepoznata. Biolozi su također nakon dugotrajnih istraživanja parova zamijetili problem s neplodnošću, a žene koje bi uspjele zatrudnjeti su ili završavale sa spontanim pobačajem ili su se znala rađati djeca s raznim deformacijama.

  Dugotrajna kontaminacija zemlje

  Zbog ovih zastrašujućih posljedica koje uzrokuje GMO sjeme, neumorni aktivisti i globalni borci protiv Monsanta, upozoravaju hrvatske poljoprivrednike da oni koji svoju zemlju kontaminiraju GMO sjemenom, otpornim na herbicide, riskiraju plodnost svoje zemlje na dugi niz godina.

  – Opće je poznato da poslije GMO sjemena u zemlji u kojoj je sjeme raslo, dugi niz godina nije moguće saditi ništa drugo osim GMO-a. Mnogo godina treba zemlji da bi se pročistila. Isto tako u velikoj su opasnosti svi oni koji ne žele GMO sjeme na svojim poljima. GMO čestice šire se vjetrom i zrakom i na taj način dolazi i do moguće kontaminacije većine organskih polja u Hrvatskoj. Hrvatski seljaci koji su prihvatili GMO sjeme mega korporacije Monsanto moraju znati da sađenje ovog sjemena sa sobom nosi velike posljedice za cijelo naše gospodarstvo – jedna je od alarmantnih poruka koju na stranicama društvenih mreža i putem drugih medija odašilju aktivisti protiv multinacionalne kompanije Monsanto.

  Princ na bijelom konju

  Iako je konspirativan, dolazak Monsanta u Hrvatsku uopće nije neočekivan. Malo je doduše nevjerojatno kako je prije svega desetak dana Europska unija dopustila dotad zabranjeni uzgoj GMO hrane i kako je Monsanto u ove krajeve stigao taman u trenutku kada je nerealno za očekivati da bi poljoprivrednici koji su pretrpjeli stravične gubitke u poplavama, odbili stotine tisuća vrijednog sjemena. Poput princa na bijelom konju, čini se, Monsanto je osvojio Hrvatsku. Plan za probitak na hrvatska polja započeo je prije nekoliko godina, a o tome je javno govorio i Zoran Petrović, direktor Monsanta za područje bivše Jugoslavije i Albanije u intervjuu za tjednik Globus. On je između ostalog najavio kako Monsanto želi preuzeti trećinu hrvatskog tržišta kukuruznog sjemena. Čini se kako se taj plan vrlo dobro razvija.

  – Naš cilj i jedina orijentacija je poljoprivreda. Bavimo se isključivo stvaranjem novih proizvoda, umnožavanjem i proizvodnjom sjemena, marketingom i prodajom. A fokus u cijeloj priči je na poljoprivrednim proizvođačima. Naravno, orijentirani smo na profit, kao uostalom 99 posto svjetskih kompanija, ali bez zadovoljne mušterije, nema profita. Ako na 99 posto lokacija u usporedbi s bilo kojom konkurentskom tvrtkom postižemo veće prinose, onda poljoprivrednici imaju razloga zašto kupuju naše proizvode. Cilj u ovom projektu u Hrvatskoj i okolnim zemljama nije samo prodati sjeme i nestati. Naš cilj je ispratiti proizvodnju, educirati proizvođače, donijeti nove tehnologije i nove ideje. Nikoga ni na što ne prisiljavamo. Osobno, ponosan sam što radim u Monsantu – izrecitirao je Petrović korporativnu propagandu te je usput spomenuo kako će sjedište kompanije najvjerojatnije biti u Osijeku.

  Monsanto reketari zemlje uz podršku SAD-a

  Međutim njegove tvrdnje o fairplayu i velikoj moralnosti padaju uvodu čim sagledamo javno dostupne i svima lako provjerljive podatke koje je Wikileaks objavio 2012. godine, a koji otkrivaju mehanizme rada Monsanta.

  Dotad super tajni podaci otkrili su kako je korporacija Monsanto direktno prijetila državama koje bi odbile GMO hranu. Štoviše, eksplicitno je tražila od SAD-a da ekonomski ‘kazni’ države koje bi odbile suradnju. Spominju se termini poput proglašenja ‘ekonomskog rata’.

  Tako je primjerice zahtijevano da provede pritisak nad Francuskom koja je odlučila zabraniti neke od varijacija Monsanto kukuruznog sjemena. Prema objavljenim dokumentima, velik broj američkih diplomata direktno radi za samu kompaniju Monsanto.

  U jednom od dokumenata nalazi se i pisana izjavu iz tadašnjeg američkog ambasadora u Francuskoj, Craiga Stapletona još iz 2007. godine:

  – Ako krenemo u napad to će jasno pokazati Europskoj Uniji kako njihov trenutačan put vodi prema velikim gubicima i nije u njihovom interesu. Takav potez ojačao bi europske pro-biotehnološke stavove. Iz objavljenih dokumenata jasno je vidljivo da Monsanto svoje GMO proizvode plasira na tržište uz direktnu prijetnju ekonomskim posljedicama ukoliko pojedina država pruži otpor.

  Mađarska zabranila GMO

  Nema sumnje kako je Monsanto pokušao prisiliti i Hrvatsku na GMO hranu, no poplave su otvorile ovoj kompaniji put za bezbolno i jeftino plasiranje njihovih proizvoda u našoj zemlji – uvozom sjemena pod izlikom humanitarne pomoći na koju nisu platili nikakve dadžbine. Brzo i jeftino.

  Postoje i zemlje koje su se uspješno othrvale Monsantovoj genetski modificiranoj hrani, a među njima se nalazi i Mađarska.Za razliku od mnogih zemalja Europske Unije, genetski modificirano sjeme u Mađarskoj je zabranjeno. Sa sličnim zakonima je Peru zabranio na deset godina korištenje GMO biljaka i sjemena.

  Ipak strahuje se da iako je Mađarska uništila sva polja zasijana s GMO sjemenom, da će pelud koju prenosi vjetar i kukci napraviti neželjene hibride na mnogim susjednim poljima.

  Zloglasni Agent Orange

  Monsanto je jedna od 7 kompanija koja je proizvodila otrovni herbicid Agent Orange, kojeg je američka vojska masovno koristila za vrijeme Rata u Vijetnamu. Procjenjuje se kako je zbog korištenja ovog otrova ubijeno ili osakaćeno oko 400,000 ljudi, a oko 500,000 djece se rodilo s defektima zahvaljujući korištenju ovog otrova od strane američke vojske. Osim stotina tisuća Vijetnamaca, žrtve su bili i američki vojnici.

  – Čim su se veterani počeli vraćati iz Vijetnamskog rata i počeli osnivati obitelji, počele su stizati informacije o brojnim pobačajima i djeci koja su se rađala s manama.

  Četrdeset godina nakon toga, izvještaji potvrđuju kako i dalje u Vijetnamu ljudi obolijevaju od raka i drugih bolesti direktno uzrokovanih uporabom ovog strašnog otrova kolokvijalno nazvanog ‘sjemenom zla’.

 33. gavrilo Says:

  Vesti iz hrvatskih novina o konekciji haarp klimatskih promena sa ostalim akcijama za unos gm semena u zemlje koje su odbile da prihvate tu posast:

  ZASTRAŠUJUĆE SLIČNOSTI S AFRIKOM:

  Hrvatska klimatski napadnuta kako bi se dogodio afrički scenarij gladi, pa uzgoja GMO hrane?

  Autor: Damir Kramarić Objavljeno: 09-07-2014 u 20:24

  Nekoliko posljednjih godina, a pogotovo zadnjih mjeseci, Hrvatsku pogađaju ekstremne vremenske prilike koje nanose veliku štetu poljoprivredi, ali i državi u cjelini.

  Pogađaju nas katastrofalne suše (ljeto 2012.), ledene kiše i katastrofalne smrzavice (zima 2014.), poplave (jesen 2010, proljeće 2014.), pa tsunamiji, pijavice i oluje koje nose krovove i trgaju drveće (nedavno u Velikoj Gorici, Istri, na Korčuli, na širem zagrebačkom području)…

  Pijavice i tsunamiji postali redovita pojava

  Kao da je Hrvatska sa svojih meridijana s umjerenom klimom najednom premještena na neko drugo mjesto, u drugačije podneblje na kojem se iz dana u dan naglo izmjenjuju vremenske prilike i gdje vlada neobična i ekstremno ćudljiva klima.

  Zbog svega navedenog, sve više građana Hrvatske u zadnje vrijeme ostaje bez krova nad glavom, a država trpi sve veću materijalnu štetu. Iz godine u godinu imamo sve lošiju žetvu, sve slabije prinose kukuruza i drugih kultura – što će ionako onemoćalo selo još više baciti na koljena, a zbog stalne kiše najvjerojatnije će podbaciti i turistička sezona…

  Usred žitnice Europe, prisiljeni uvoziti hranu

  Na taj način je država, koja bi mogla hraniti pola Europe, prisilljena uvoziti i svinjetinu i junetinu i mlijeko i voće i pšenicu, kukuruz…, odnosno gotovo sve prehrambene namirnice (postoje tu i drugi razlozi – no ovaj put nećemo o njima). Vrlo ćudljivo vrijeme, dakle, doslovce uništava Hrvatsku.

  Je li moguće da su navedene ekstremne vremenske prilike – kakve malo stariji naraštaji nisu doživjeli tijekom cijele svoje mladosti i djetinjstva – posljedica upotrebe klimatskog oružja koje danas nedvojbeno postoji (HAARP antene jedno je od takvih oružja)?

  Đavolje sjeme umjesto tradicionalnih kultura

  Postoji li, dakle, mogućnost da se poplave i druge vremenske nepogode namjerno izazivaju kako bi se uništilo selo i poljoprivreda te kako bi umjesto tradicionalnih kultura, hrvatski seljaci uskoro sijali ‘đavolje sjeme’ multinacionalnih kompanija koje žele osvojiti i hrvatsko tržište, odnosno kako bi netko drugi mogao preuzeti velika prirodna bogatstva i imovinu države koja – valja to napomenuti – leži na važnom geostrateškom položaju – sjecištu puteva Europe, Azije i Afrike, te na plodnim oranicama i velikim bazenima pitke vode?

  Postoje mnoge činjenice i indicije koje govore da je to itekako moguće.

  Analizom događaja koji su uslijedili nakon ekstremnih vremenskih (ne)prilika drugdje u svijetu, možemo doći do pretpostavke što bi se i u Hrvatskoj moglo dogoditi u sličnim uvjetima.

  Prvo stiže glad, pa ‘dobrotvori’ poput Billa Gatesa!

  Navest ćemo ovdje primjer Kenije. Ustaljeni godišnji ritam kišnih sezona u Keniji se, kako piše Jill Richardson, poznata autorica bloga o organskom uzgoju hrane, poremetio prije otprilike sedam godina te su prvo počele kasniti i izostajati kratke kiše između listopada i prosinca, a zatim i duge kiše između ožujka i lipnja. Usjevi uzgojeni tijekom svake od tih sezona trebali su potrajati do iduće, no s nepouzdanošću oborina to je postalo gotovo neizvedivo. No uza sve te nevolje, Kenijce su dodatno ugrozile i velike strane korporacije koje često uzurpiraju ili zagađuju zajedničke zalihe vode. Farme cvijeća tako buše bunare za natapanje nasada zbog kojih rijeke i jezera presušuju. Klimatske promjene zbog kojih Richardson proziva industrijalizirani svijet naštetile su i stočarima iz naroda Masai. Jedan od njih, Sidney Quntai, kaže da su iznenadne suše i poplave u posljednjem desetljeću prouzročile pojavu invazivnih korova i zaraznih bolesti stoke koje su nekim uzgajivačima istrijebile cijela krda.

  I u takvoj situaciji pojavljuju se Barack Obama i zemlje G8, Bill Gates te Monstante… kao ‘spasitelji’ gladnog stanovništva.

  O kakvoj se tu pomoći radi?

  Nakon summita G8, Monsanto stiže u Afriku

  Na Godišnjem simpoziju o globalnoj poljoprivredi i sigurnosti hrane održanom 18. svibnja 2012. u sklopu summita zemalja G8 predsjednik Barack Obama najavio je osnivanje Novog saveza za sigurnost hrane i prehranu. Savez je okupio 45 multinacionalnih korporacija koje su se obvezale uložiti ukupno 3.5 milijarde dolara u Afriku. Među njima se nalaze Monsanto, Syngenta, Yara International, Cargill, DuPont te PepsiCo.

  Tako je, primjerice, najveći svjetski proizvođač umjetnih gnojiva Yara International najavio izgradnju 2 miljarde dolara vrijednog pogona u Africi, dok će Syngenta uložiti milijardu tijekom sljedećih deset godina. No, ova obećanja nisu motivirana humanitarnim pobudama, ističe autorica teksta. ‘Radi se o čistom biznisu’.

  ‘Dobrotvori’ samo povećavaju glad u Keniji

  – Nova inicijativa samo je nastavak afričke ‘druge zelene revolucije’ koju je pokrenula Zaklada Billa i Melinde Gates sa svojim Savezom za zelenu revoluciju u Africi, usmjerenim ka „izgradnji mreže privatnih sjemenskih kompanija i privatnih agro-trgovaca širom Afrike”. Novi plan Baracka Obame i zemalja G8 – zaključuje Richardson – neće riješiti problem gladi u Africi, već će dodatno povećati siromaštvo i nejednakost širom kontinenta.

  Nakon poplave, hrvatskim seljacima besplatno GMO sjemenje!

  Pogledajmo sad što se u Hrvatskoj dogodilo nakon velike suše prije dvije godine, te nakon nedavne poplave: usred suše u kojoj je najviše stradao kukuruz, plasirana je vijest preko ‘Glasa Amerike’, a prenijeli su je i drugi mediji, kako GMO kukuruz odolijeva i najvećoj suši. Pojedini hrvatski mediji nedavno su, pak, objavili da je Monsanto, zloglasna američka tvrtka koja je i jedan od najvećih svjetskih proizvođača GMO proizvoda, nakon katastrofalne poplave donirala oko 445 tisuća eura vrijedno sjeme kukuruza poljoprivrednicima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

  Vijest je objavljena na službenoj stranici te kompanije, a količina sjemena navodno je dovoljna da se zasadi oko tri tisuće hektara zemlje. Mnogi smatraju kako je time ova korporacija iskoristila najgore poplave u posljednjih 120 godina u ovim zemljama i u tajnosti, pod krinkom humanosti i solidarnosti na njihova polja uvela GMO sjeme. O tome koliko je GMO loš i štetan može se najbolje vidjeti na primjeru SAD-a, gdje se GMO usjevi sade već godinama, a gdje je svaki četvrti stanovnik alergičan na gluten koji se nalazi u pšenici. U isto vrijeme u Europi je na gluten osjetljivo od 0,1 do 0,2 posto ljudi, a u Kini i Rusiji u kojima se ne sadi GMO sjeme, alergija na gluten je nepoznata. Biolozi su također nakon dugotrajnih istraživanja parova zamijetili problem s neplodnošću, a žene koje bi uspjele zatrudnjeti su ili završavale sa spontanim pobačajem ili su se znala rađati djeca s raznim deformacijama.

  Mnoge činjenice govore da je poplava namjerno izazvana

  E sad, je li nedavna poplava u Slavoniji namjerno izazvana kako bi na poplavljeno područje kasnije lakše ušlo GMO sjeme te čeka li i Hrvatsku kenijska sudbina?

  Odgovore na ta i druga pitanja pokušali smo dobiti od intelektualaca koji se godinama bave istraživanjem pozadine zbivanja, odnosno događaja ‘iza kulise’, koji sve češće i sve značajnije određuju sudbinu svijeta, pa i Hrvatske.

  – Postoje brojne činjenice i indicije koje idu u prilog teoriji da je HAARP program ustvari oružje koje može utjecati i na vrijeme, te izazivati katastrofe poput poplava i potresa. Poznato je da je još šezdesetih ili sedamdesetih godina prošlog stoljeća pred američkim Kongresom bilo govora o ideji korištenja programa koji bi se koristio Teslinim otkrićima i ionosferom. Devedesetih je američki znanstvenik Nick Begich o opasnostima koje sa sobom donosi program HAARP progovorio u knjizi ‘Angels, don’t play this haarp’ (Anđeli, ne svirajte tu harfu) Kasnije je o svojim saznanjima, odnosno o klimatskom HAARP oružju govorio i u Europskom parlamentu, nakon čega je EP donio rezoluciju po kojoj se brani razvoj takvih oružja. No, ta je rezolucija, ostala mrtvo slovo na papiru jer Europski parlament nema znatnog utjecaja na američku politiku. Prije nekoliko godina katastrofalne suše su pogodile Iran, nakon čega je iransko vodstvo optužilo vladu SAD-a za namjerno izazivanje suše upravo uz pomoć HAARP programa. Mnogi tvrde da je i tsunami u Japanu izazvan HAARP-om, kao i brojni potresi u Kini. Nemoguće je, dakako, na sudu dokazati da se radi doista o HAARP-u. No samo iz činjenica: da se o toj tehnologiji odavno razmišljalo, da se ta tehnologija u SAD-u nedvojbeno razvijala, te da se razmišljalo da se HAARP tehnologija koristi i kao oružje, može se zaključiti da postoji realna mogunost da se to o čemu govore Nick Begich, Velimir Abramović i mnogi drugi, doista i događa – istaknuo je nedavno za naš portal Krešimir Mišak, urednik i voditelj kultne TV emicije ‘Na rubu znanosti’, koji dodaje kako ne zna sa sigurnošću što su potencijalni kreatori poplava htjeli postići’, no koji vjeruje da bi se to dalo rastumačiti uz pomoć šire geostrateške karte.

  Zašto gađaju ovo područje?

  – Zašto klimatskim oružjem gađaju, po svemu sudeći, ovo područje? Teško je precizno reći, no, ako imamo na umu da je i rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini izazvan svojevrsnim inžinjeringom, te da se Bosna i Hercogovina, pa i šire područje, do danas ne puštaju na miru, onda možemo zaključiti da bi i poplave, te učestalo nevrijeme mogle biti dio istog šireg scenarija čiji je fokus djelovanja na područje Hrvatske i istočno od nas – zaključuje Mišak.

  Malo drugačiju dimenziju cijeloj priči dao je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dijaspore, magistar Emil Ćić.

  Ćić: Bog dopušta da zlo samo sebe iskorjeni

  – Navedeni događaji imaju dvostruku dimenziju. Ni HAARP program, ni masonerija ne mogu ljudima učiniti ništa nažao, ako ljudi nisu udaljeni od Boga i vjere, odnosno ako njima nije ovladalo zlo. Bog je stvorio čovjeka i predao mu prirodu na upravljanje. Ako se čovjek posve udaljio od Boga i ako loše upravlja prirodom, povrijedio je Boga, jer je kroz čovjeka počeo djelovati Đavo. Čovjek sam sebe razara tehnikom kojom je ovladao, pa je uništio prirodu u kojoj živi. Bog to dopušta kako bi zlo na koncu samo sebe iskorjenilo. Kukolj je, dakle, postao predominantan, zbog čega Bog dopušta prirodne nepogode kako bi taj kukolj nestao. To znači da će zli ljudi ‘koji se igraju Boga’ i koji su uz pomoć tehnologije uništili prirodu, na koncu uništiti sami sebe. Moguće je da će tako stradati i neki dobri ljudi, no to će biti manjina. Jer ako čovjek živi zlo, on postaje Zlo, zbog čega Bog dopušta da zli unište sami sebe – zaključuje osebujni akademik Emil Ćić.

 34. gavrilo Says:

  Iz inervjua koji je magnat i jedan od najbogatijih ljudi sveta koji kreiraju svetska desavanja Bil Gejts dao novinarki Kris Anderson, citiramo:
  „..Prvo, imamo populaciju. Svet danas ima 6.8 milijardi ljudi. Ta cifra se kreće ka devet milijardi. E sad, ako odradimo zbilja dobar posao sa novim vakcinama, zdravstvenom negom, servisima za reproduktivno zdravlje, mogli bismo to sniziti za, recimo, 10 do 15 procenata, ali i dalje vidimo porast od oko 1.3…“

  Prosudite sami, to je on izjavio u tom intervjuu ko zeli moze da nadje original na net-u. a znamo da je od skoro poceo da plasira gm banane narandzaste boje, navodno sa vit.A?? ostoje mnogobrojni projekti iz oblasti gm kojima on rukovodi, ulaze i spozorise, kao sto je i sam izjavio skoro je bilo u novinama

  • Небојша Says:

   gavrilo,

   Јави ми се на овај мој мејл: orgonster@gmail.com
   Ти рече да желиш да се упознамо и видимо кад дођем за Београд, а доћи ћу за једно 10-15 дана, од данас, па ми се јави да ти издетаљишем када ће то бити.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: