Делегација Владе Републике Српске у посјети “Теслиној научној фондацији“ у Филаделфији


Аутор: Мирна Момчичевић

Портпарол Тесла научне фондације у Филаделфији

Филаделфија – Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министар финансија Зоран Тегелтија су током четвртог дана своје посјете Сједињеним Америчким Државама посјетили Филаделфију. Они су у овај амерички град дошли на позив Теслине научне фондације и њеног предсједника Николе Лончара. Наиме, ова научна фондација обиљежиће на Видовдан сљедеће године два вијека од доласка првог Србина на америчко тло, и то баш у Филаделфији.

Први Србин који је ступио на америчко тло био је Ђорђе Шагић, касније познат као Џорџ Фишер и био је оснивач првог српског друштва, неколико цркава и српских организација.

Предсједник фондације Никола Лончар истиче да је импозантан број Срба који су својим животом и радом доприњели развоју Америке и читавог свијета, као да је и знатан број Срба данас на овом тлу. “Само око 600 њих предаје на америчким факултетима, а да не причамо о онима који су директори корпорација, организација и чланови политичких странки“, каже Лончар.

“Циљ нам је да пробудимо интересовање за сарадњу Срба, како овдје тако и у отаџбини, и да кроз позитивне скупове и догађаје повежемо наш народ на свим континентима. Тим поводом смо јако срећни што је делегација Владе Републике Српске одвојила вријеме да нас посјети у граду гдје ће се одржати прослава, и да нам обећа да ће дати свој допринос у организацији исте”

, истиче Лончар. Делегација је са члановима фондације обишла парк у коме ће се организовати прослава и упознала се са напорима који чланови ове фондације улажу да би се овакав пројекат реализовао. Прослава овог догађаја ће бити у „Парку независности“ у коме је данас изложено Звоно слободе које је огласило независност САД-а. У овом историјском језгру Америке је 1902. године Никола Тесла извео експеримент са бежичним телефоном. У овом парку Теслина научна фондација сваке године у ноћи између 9. и 10. јула прославља Теслин рођендан у слопу јулске конференције.

Цвијановићева је истакла да ће ово бити велики догађај који ће послати добру поруку о заједништву америчког и српског народа, али да ће самим тим Филаделфија постати једно од суштински важних мјеста за будуће дјеловање Владе Републике Српске путем представништва које је пар дана прије посјете Филаделфији отворено у Вашингтону.

У вечерњим сатима делегација је посјетила и Цркву Светог Николе, једино мјесто окупљања Срба из Филаделфије. Свештеник Милорад Орлић је истакао да му је изузетно драго да чује најаве будуће сарадње на овако важном пројекту за све Србе у Америци, као и да је подршка Републике Српске у овом пројекту од великог моралног значаја за нашу дијаспору.
Фондација позива све људе заинтересоване за очување српске традиције, организације, представнике црквених заједница, представнике власти, и све који су у могућности да се упуте ка Филаделфији на овај историјски Видовдан 2014. године и да тиме дају свој допринос овој јединственој идеји.

Мирна Момчичевић
Портпарол Теслине научне фондације
+1 215 410 6914

Слике са посете

3 реаговања to “Делегација Владе Републике Српске у посјети “Теслиној научној фондацији“ у Филаделфији”

 1. Miro Says:

  Све је очигледније да РС улази у НАТО савез а ова посјета Америци очигледно говори о томе. Зашто је РС одједанпут окренула леђа Русији. НАТО који је омражен међу србима због подмуклости према нашем народу у задњих две деценије, једном ће затражити од РС, уколико буде у том савезу, да ратује против Србије уколико она остане изван овог војног савеза. Позната и омражена парола против срба се наставља: „Србе на Србе“

  • Небојша Says:

   Морам да напоменем да ми је поводом Мирниног текста на мејл дошло неколико коментара из Републике Србске са веома лошим мишљењем о посетиоцима.

   Одмах треба да нагласим, да ја, самим тим што сам објавио Мирнин текст, уопште не подржавам ТРЕНУТНУ владу Републике Србске, јер се слажем да овако како сада поступа и ради, не ради у интересу србског народа у Републици Србској, исто као и ова у Србији.

   Међутим, још од раније, пре пар година, на предлог Велимира Абрамовића, Никола Лончар председник Теслине научне фондације из Филаделфије, ступио је у контакс самном, с намером да сарађујемо, да ја популаришем на свом сајту текстове његове организације који су везани за нашег непревазиђеног генија, Николу Теслу.

   Ја сам пристао на то, а Лончар ме је спојио са новинарком и портпаролом Теслине научне фондације, Мирном Момчичевић, и сарадња око Тесле је отпочела, али, још једном да напоменем, то не значи да ја подржавам, у овом случају, Владу Републике Србске која је посетила Лончареву Теслину научну фондацију, јер сматрам да не ради у интересу србског народа из Републике Србске.

 2. Miro Says:

  Ја покушавам да објасним колика је бол нанешена НАТО интервенцијом многим српским породицама као и помагању нашим непријатељима. Власти и немају углавном тај осјећај за нанешену бол јер вјероватно нису никог изгубили у рату. Али морају разумјети тај негативан однос србина према НАТО-у, јер би се то интензивирало евентуалним уласком РС или Србије у тај савез. Нас су убијали и НАТО би у том случају тражио да и ми убијамо по свијету за њих. Овај случај подршке разним србским фондацијама у Америци мени лично не смета ако није у функцији политичког промовисања пред предстојеће изборе.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: