Драган Симовић: О АРИЈЕВСКОМ ДУХУ


Аутор: Драган Симовић, песник и књижевник

dragan simovic portret-3

(ЛИРСКИ ЗАПИСИ)

01

У Ирију наших Божанских Предака, има места само за оне који се боре.
Само за оне који се својим слабостима не подају.
Само за оне који се никада не предају.
Само за оне који никада од Живота са Сврхом и Смислом не одустају.
Само за оне који се из дана у дан, из трена у трен, боре за Живот са Сврхом и Смислом.
У Ирију нема места за оне који пузе, бауљају и гамижу.
За себичне и саможиве, за подмукле и потуљене, за кукавице и страшљивце – не! за њих нема места у Ирију Сварогову.

02

Има Срба и Срба.
Има их различних и разних.
Има их свакаквих и никаквих.
Од свих знаних и незнаних Срба, најмање је расних, аријевских Срба.
Али их, ипак – има!
И довољно их има.
За један Нов Почетак, са Сврхом и Смислом – има сасвим довољно расних, аријевских Срба.
За један Нов Почетак, не било Где и било Када, већ управо – Овде и Сада!

03

Не гледај шта су и колико су други учинили; већ гледај шта си Ти, и колико си Ти, за Себе и Ближње Своје учинио.
Други могу бити овакви и онакви, могу свакојаки и никакви бити – то није Твоја брига! – гледај на Себе, и следи Властити Пут!

04

Није наш заклети враг толико моћан, колико смо Ми постали немоћни.
Ми смо постали немоћни, зато што смо желели да постанемо немоћни.
Ми смо изабрали НеМоћ уместо Моћи.
Немоћни смо, јер све што смо годинама и вековима чинили – чинили смо да будемо немоћни!
Да смо изабрали Моћ, онда бисмо и били моћни.
Кад кажем Моћ, онда имам у виду Дејства Богова и Предака.
То није моћ о којој јудео-кршћани говоре.
То је Моћ из Виших Духовних Светова.

05

Ми се вазда изнова рађамо.
Ми долазимо и одлазимо, и поново долазимо.
И то траје, и траје; и траје, и траје, и траје…
Без Почетка и Свршетка.
Нема Почетка и нема Свршетка!
Само траје и траје, врти се и врти…
Све у-Круг, Све у-Коло Сварога.
Од наших Дела зависи наше поновно рођење.
Каква су наша данашња Дела, такав ће бити и наш сутрашњи Живот.
Спрам Дела наших и Живот наш!
Нема спавања, нема ленствовања, нема дембелисања.
За дембеле ни у Најдоњим Световима места нема!

06

Да би нам било Добро, ми морамо да мислимо Добро, да осећамо Добро, да живимо Добро.
Али, не да мислимо, осећамо и живимо Добро само за Себе (себично и саможиво), већ да Добро буде Добро за Све!

07

Аријевац!
То значи Човек племенита, узвишена, господствена и божанскога Духа.
Аријевац је онај који се бори за Лепоту и Доброту, за Истину и Правду.
Аријевац је онај који се никада не предаје, и који се не плаши никаквих непријатеља својих.
Аријевац је онај који не чини зло и насиље, јер је свестан да је духовно надмоћан.
Аријевац је онај који, на Правди Бога, штити слабога и немоћног – од рђавих и злих људи, од човеколиких звери.
Аријевац је онај који је свестан свих својих животних токова: од Почетка-без-почетка па све до Свршетка-без-свршетка.
Аријевац је онај који је, на Беломе Ветру, дошао Одозго, из Језгра звезданих јата, по задатку Белих Богова, да припомогне духовном уздизању нижих човечанских и људских раса.
Свако друго тумачење Аријевца јесте –
или из незнања или, пак, злонамерно!

20 реаговања to “Драган Симовић: О АРИЈЕВСКОМ ДУХУ”

 1. bogoboj Says:

  Potrebno je okrenuti se na unutra. Konsolidovanje redova. „Perestrojka“

 2. Jelena P. Says:

  http://slavkrug.org/obschii-razdel/proba.html …Sloveni koji su stigle na Zemlju,nazivale sebe Asima. Sto znaci „Ja sam Bozic, Sin Boga“. Asi su Bogovi u ljudskom obliku. I danas najbolje pilote nazivamo asovima… …u starim zapisima, Vedama , prepricava se kako se radjaju Mirovi, Galaksije, gde se nalaze, ko ih naseljava, kakve su tamo zakone, njihov razvoj i t.d. Saglasno Vedama pre 1,5 milijardu godina na Midgard – Zemlju sletele su vajtmare Velike Rase Roda nebeskog t.j. Sloveni -Arijevci. Vajtmar – aparat letelica koji prikazan u indijskoj literaturi kao letece kocije Boginje Indre i drugih arijevskih Bogova. Kopno, na koje su sleteli ( rusko) Расичи na Midgard – Zemlju, nazvali ga Darijem – Darom Bogova ! To kopno se nalazilo na Ruskom Severu ( Se vera ) Sveta Zemlja Darija ( Arktida). … Hriscijanstvo, iz Izrajila, u Rusiju upuzilo kao zmija. Ta, nova religija iz Izrajila, nije dotakla Slovenska srca a jevrejska Bibljia nije postala voljena i najcitanija knjiga u nasim domovima, ali zato nase bajke (skazki ) ostale i dan danas u narodu. … u Hriscijanstvu petokraka zvezda je simbol Sotone, a kod Slovena to je simbol Boga Jarile (Sunca). Kada se jabuka isece popreko, pojavice se zvezda i nije slucajno da kod Hriscijana jabuka zabraneno voce, dok kod Slovena – jabuka voce koje podmladjuje. Molim Vas , izvinite me, ako sam napisala sa greskama , jos ucim Srpski jezik.

  • Небојша Says:

   Jelena,

   Приметио сам те грешке, неке сам исправио, неке нисам. Кажи нам одакле си, кој ти је матерњи језик, да ниси ти можда рускиња? Још нешто би ти реко, пошто се једна друга „Jelena“ већ дужи период у разним темама оглашавала и коментарисала, да би се вас две разликовале за остале посетиоце сајта, требамо да твом имену Jelena додамо и неко велико слово, ја предлажем да то буде „P“ па би се ти у будућим коментарима оглашавала са рецимо „Jelena P.“, или како већ ти одлучиш, затим би ја то твоје ново корисничко има уписао и на ова твоја два коментара која си већ поставила.

   Јел може тако?

 3. Jelena P. Says:

  Nebojsa, dobar dan ! Ruskinja sam iz Sankt-Peterburga. Ime mi je Елена , srpski Jelena. Prihvatam Vas predlog da moje korisnicko ime bude „Jelena P.“ Nebojsa, spasibo Vam!

  • Небојша Says:

   Добаер дан Јелена!

   Ево Јелена исправио сам, свуда сам на Вашим коментарима ставио „Jelena P.„. Дакле, рускиња сте, што значи да су нам корени заједнички, нама Србима и Русима, Аријевски…!

   Поздрављам вас Jelena P.!

 4. Jelena P. Says:

  Da, mi smo 2 u1 http://www.samoffar.ru/velesova_book.shtml. Molim Vas Nebojsa, pogledajte na ovom sajtu : „Велесова книга „(to je sveta knjiga drevnih Slovena, imala znacaj kao i Biblija kod Hrisciana) i „Славянские боги „.

 5. Jelena P. Says:

  22 septembra pocinje 7522 godina od Stvaranja Sveta u Zvezdanom Xramu. Srecno Novoletije, Drage Srbe !

  • Небојша Says:

   Леп је овај прилог Jelena P.

   Слушао сам и раније преко Ју Тјубе ову руску фолк-метал групу и свиђају ми се њихове песме, а такође ми се свиђа и овај чланак на којег сте поставили линк, па сам га пренео и овде у целости, са свим песмама и текстом. Не би било лоше да и младе генерације у Србији оформе једну фолк-метал србску групу која би утицала да младом генерацијом све више тече крв наших предака, Аријеваца…!

   – – – – – – – – – — – –
   Извор: Руска Реч

   Хеви-метал са Рујна у славу Русије

   4. октобар 2012. Игор Греков

   Група Аркона негује посебан стил: словенски фолк-метал. Комбинујући „тешки“ звук и традиционалне инструменте, Маша Архипова и мрачни момци изводе својеврсне хеви-метал химне старе Русије и на свој начин оживљавају молитве старих Словена. Представљамо две различите песме ове необичне групе.

   Марија Архипова: врела словенска крв и гласник предака. Извор: arkona-russia.com.

   Марија Архипова: врела словенска крв и гласник предака. Извор: arkona-russia.com.

   Група Аркона, која је добила име у част легендарног града-храма у коме се налазило највеће словенско светилиште бога Световида на острву Рујну (данашњи немачки Риген), у овом тренутку је вероватно најпопуларнија хеви-метал група из Русије и недавно је обележила 10-годишњицу постојања.

   Бенд негује посебан стил – „словенски фолк-метал“ који је популаран међу онима који воле „тешки“ звук и историјске реконструкције (а у Русији их, према различитим проценама, има између 1,5 и 3 милиона). Овај стил у себи садржи елементе традиционалних хеви-метал стилова као што су black, death, sympho и doom. Ипак, у основи мелодије ове групе доминирају словенски фолк мотиви и квалитетни аранжмани који подразумевају коришћење традиционалних словенских инструмената какви су фрула, дудуци, кавали, гусле итд. Естетском доживљају доприносе и необични текстови приповедачког карактера посвећени херојским делима старих Руса, добу прехришћанске Русије и словенским боговима Сварогу, Перуну, Дајбогу, Хорсу, Роду и другима.

   Заиста делује веома упечатљиво. Певачица златне косе и строгих црта лица, Марија Архипова (која је уједно и лидер групе), обучена је у педантно сашивену аутентичну одећу од крзна и коже са словенским и рунским орнаментима која је украшена амајлијама и талисманима. Она у свом певању користи чист вокал карактеристичан за руске народне песме, ојкање и ламентације, као и рикање („гроулинг“) и вриштање („скриминг“) који су карактеристични за скандинавски етно-метал. Међу мрачним дугокосим младићима с гитарама, којe само што се не претворе у мачеве, девојка заиста оставља јак утисак. Бенд пуни концертне дворане, наступа као главна група на многим фестивалима, а његове спотове на Јутјубу само на званичном каналу групе видели су милиони Интернет-корисника. Посебно много коментара пуних одушевљења осећајем словенског идентитета група добија из Србије.

   На питања новинара одакле јој инспирација за оно што компонује, Марија обично одговара да не слуша никакву музику и не чита књиге, већ само живи у додиру са шумовитом природом родног краја. Речи и идеје јој дошаптава генетска меморија, гласови далеких предака и врела словенска крв која тече њеним венама. Али Маша се сигурно шали: група прави веома квалитетан и оригиналан музички производ који се лепо уклапа у форму европске хеви-метал сцене, а текстови су им тако добро стилизовани да подсећају на стил руских епских песама и старих прича па су многи поклоници њиховог стваралаштва убеђени да група изводи народне, а не кантауторске песме.

   Аркона: „Славься, Русь!“

   Линк ка видео прилогу на YouTube
   Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

   Руска реч издваја за Вас две потпуно различите композиције ове групе. „Слава ти, Русијо“ је мелодична и распевана, подсећа на народне патриотске песме и она је својеврсна хеви-метал химна старе Русије. „Хој, Роде, Хој“ је класична хеви-метал композиција овог бенда са неколико етничких мелодијских црта и инструменталних интерполација. То је молитва старих Руса, упућена богу Роду.

   Аркона: „Гой, Роде, гой!“

   Линк ка видео прилогу на YouTube
   Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

   Група Аркона посебно много коментара пуних одушевљења осећајем словенског идентитета група добија из Србије.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: