Пегле на пару – коју купити?


Ко би реко да ћу ја на свом блогу писати о пеглама, 🙂 с обзором на концепцију мог писања», али ето, покварила ми се електрична пегла типа Rowenta која је купљена пре скоро 40 година, па одлучих да купим неку нову и бољу, да не би ову стару стално поправљао, а и поправкама једном дође крај, па треба да се купи нов производ.

И, тако… почео сам да истражујем по интернету да видим које су пегле данас у тренду, које су најбоље и нарочито која им је цена. Увидех да су најбоље пегле на пару, заправо, прво што сам погледао била је реклама на Ју Тјубу са ТВ Шопа, о преносивој пегли на пару». Сумњичаво сам ово све пропратио на видео прилогу, јер малте не без додира ова пегла пегла наводно фантастично. Затим, назвах ТВ Шоп из Београда, упитах за цену, и рекоше ми да пегла кошта 2.500,00 динара, али је жена коју сам контактирао била искрена, и рекла је да ова пегла не може добро да опегла изгужван веш који се опере и осуши, већ само веш који се од ношења изгужва.

Свашта…?!

Кренуо сам даље са претрагом по интернету и наишо на неку Ровус пеглу на пару, опет са ТВ Шопа, али овога пута новосадског. Назвах их, и они ми рекоше да тренутно немају на лагеру ову пеглу, али рекоше да имају једну другу, а то је „Wrinkle Killer»„. Кад се мало боље загледа, Wrinkle Killer исто изгледа као она предходна преносива пегла, међутим, продавачивца ми је тако нахвалила ову пеглу, да је то просто фантазија, а када сам је упитао:

„Да ли Wrinkle Killer пегла добро одећу после прања и сушења, или само изгужвану гардеробу после ношења?“

Продавачица ми одговара:

„Да, даа, дааа…! Пегла добро и после прања и сушења…..!“

И рече да се на пеглу даје и гаранција од 2 године, цена јој је 2.900,00 динара, али ако постанем члан њиховог клуба, могу је наручити за 1.490,00 динара. Наравно, пеглу нисам наручио, рекао сам да ћу да размислим, па ћу видети шта ћу да радим, но сигуран сам да и Wrinkle Killer пегла добро само изгужвану гардеробу од ношења, не и изгужван веш после прања и сушења.

Отишо сам после до комшија са којима се дружим да се распитам о пеглама на пару, и комшика ми је рекла да још нема пеглу на пару, јер и даље пегла са старом електричном пеглом, али рече да је имала прилике да позајми од другарице пеглу на пару, једну је пробала и каже да је добра, али каже и да је дошла у додир са једном која није добра, тако да у принципу пегле на пару су заиста добре, али на тржишту има доста и фалш робе, и још више „пецароша“ који воле да „пецају“, кажу, тако се лакше опусте…icon_ribar

Наставих после даље да претражујем интернет не би ли се што боље информисао о пеглама на пару, да укапирам и схватим шта је све потребно да би оне добро пеглале.

Потребно је да се вода загреје до потребне температуре, да се створи потребан притисак паре која се избацује, да вода не капље из посуде која је у пегли, да је грејна плоча са којом се пегла метална, јер ако је керамичка, ту може доћи до проблема. Није проблем, добро се пегла веш и са керамичком плочом, међутим, ако се на њој залепи нека пластика, или нешто друго, то се после тешко скида, а са пеглањем се не може наставити, јер би се тако упрљала одећа која се пегла, док се металне грејне плоче лакше чисте када се којим случајем исфлекају нечим, обично се то ради содом бикарбоном.

У посуди за воду треба по пропису ставити дестиловану воду да се не би стварао каменац, међутим, од оних који користе ове пегле, чуо сам да се може сипати и прокувана вода. Дакако, нешто квалитетније пегле имају у себи уграђен тзв. „auto cleaner“ за спречавање стварања каменца. Обишао сам каснијње цео Бор да видим које се све пегле на пару продају, од којих произвођача, и видео сам да су присутни следећи произвођачи пегли на пару:

Bosch
Tefal
Philips
Rowenta
Gorenje

итд… итд…

Један мој пријатељ ми је нахвалио фирму Rowenta, каже да је пре 10 година купио на бувљаку пеглу Rowenta за само 500 динара и ево, његову породицу и до дан данас савршено служи та пегла, тако да сам се и ја, онако начелно, одлучио да купим пеглу марке Rowenta, што не значи да нећу да купим пеглу неке друге од горе поменитих реномираних фирми, али само ако се уверим, од неког ко је користио ту и ту пеглу, да је добра. Одлучио сам да пеглу купим на борском бувљаку, или још боље на следећем вашару у Зајечару, а он се одржава ускоро, 7 септембра.

Доле ћу изнети цене неких реномираних пегли, и видећете неке су и по 8 хиљада динара, а неке и више, но ја ни у лудилу због веома тешке егзистенцијалне ситуације, не могу да купим пеглу по тим ценама, али знам да се у задње време по бувљацима може купити нова роба за веома ниску цену, само човек треба да се прво разуме у робу коју купује, али и да прихвати ризик. Рецимо, моја комшика је недавно купила својој деци фармерице за по 100 динара по комаду, а ишла је логиком – ако пукне, нема везе, пукла је 300-400 динара, а боље је и то, него да пукне са 3-4 хиљаде динара купујући фармерице по „реномираним“ локалима, а после се испостави да су лоше. Међутим, испоставило се да су ове фармерице од по 100 динара одличне… вероватно је то украдена роба, или ко зна која комбинација, па их зато продају готовоп за џабе. Али ето, у овој све већој беди људи су принуђени да купују по бувљацима све и свашта, а за дивно чуда, доста доброг се може купити за мале паре, па и пегла на пару, зато ћу ја одвојити највише 2-3 хиљаде динара за куповину неке квалитетне пегле на пару, сигуран сам да ћу неку добру пеглу наћи на предстојећем вашару у Зајечару.

Замолио бих све вас који пратите мој блог да пренесете овај чланак на фејсбуку, на својим профилима и по адекватним групама (ја сам обрисао свој налог на фејсу), како би га што више људи видело и дало своје коментаре, али на мом блогу, у смислу која је пегла проверено добра, јер то знају из свог личног искуства у коришћењу пегле одређене марке. Небитно је што је та пегла скупа у продавници, јер кажем, на бувљацима се могу наћи заста добре и нове ствари, но човек се мора и потрудити да то нађе.
Ах, да… ако је неко користио Wrinkle Killer, нека напише у коментару своје исклуство…

Могу ми се на мој мејл: orgonster@gmail.com јавити и они који продају своје пегле на пару које нису много користили, па ћемо се ваљда нешто договорити.

А, сада, ево нешто од мог избора пегли на пару, и нечега што је савршенство за пеглање, то користе градске вешернице и хемијске чистионице, а то су парне станице са пеглама које су доста скупе, иду и преко 30.000,00 динара, али то се исплати за оне који држе вешераје за пружање услуге прања и пеглања, јер се са овим парним станицама за тили час испегла прегршт одеће, брзо и квалитетно.

Пегле на пару

Philips GC1960/02
Цена=3.920,00 дин

Rowenta DX 1400 D1
Цена=3.899,00 дин.

Bosch TDA 2640
У Бору кошта 4.100,00 дин.

Philips GC 2730
Цена=4.999,00 дин.

Rowenta DW 8110
Цена= 8.799,00
Rowenta-pegla-dw-8110Rowenta-pegla-dw-8110-1

• Ласер грејна плоча
• 400 микро рупица
• Прецизан врх
• Варијабилни удар паре 0-40г/мин
• Удар паре 200г/мин
• Вертикални удар паре
• Капацитет резервоара 375цм3
• Систем против капањаа
• Систем самочишћења
• Систем против каменца
• Кабл 2,5 м
• Снага: 2600W
•Гаранција 24 месеца

Rowenta pegla DW 9040
Цена=12.749,00 динара

Rowenta DW9080 Steamium Steam Iron Platinum Soleplate 1800W

Линк ка видео прилогу на YouTube
Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

Rowenta® Steam Station (Pt. III)
(Rowenta парна станица)

Линк ка видео прилогу на YouTube
Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

8 реаговања to “Пегле на пару – коју купити?”

 1. bogoboj Says:

  Nema pegle – dok Baja ne legne!

 2. Domana Says:

  Sve je to lako – ali ajde vi nadjite LAGANU modernu peglu sa kojom moze da rukuje starija osoba…

 3. Срб Says:

  Подршка уреднику сајта! Само напред!

 4. Небојша Says:

  Кад сам већ почео да обрађујем пеглање, 😉 треба ићи до крај и показати оно најбоље, а то је:

  Мануелна преса за пеглање

  Линк ка видео прилогу на YouTube
  Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

  • Небојша Says:

   За оне које интересује пеглање и који су нови у томе, ево једног хрватског форума где се у теми „Парне постаје“ (у преводу на србски=парне станице) говори о парним станицама за пеглање, али и пеглама на пару, тако да се ту могу наћи корисне информације.

   Парна постаја
   http://www.forum.hr/showthread.php?t=237516

   Такође, у овом доњем видео прилогу, где се обрађује пеглање уз помоћу Тефалове парне станице „Тефал ГВ8460“ могу се видети инструкције како се правилно пегла са пеглопм на пару.

   In depth guide to the Tefal GV8460 Steam Iron with turbo boost – Appliances Online

   Линк ка видео прилогу на YouTube
   Видео прилог можете скинути преко овог сајта.

 5. Vesna Poskić Says:

  Ja Vam neću preporučiti nijednu marku jer je u Srbiji kupovina bilo čega čista lutrija . Želim da Vam ukratko ispričam priču o domaćoj pegli. Poznajem čoveka iz Niša koji je 1993 godine ukapirao da u Srbiji nema fabrike pegli i napravi „Eming“ , sa manje para a puno pameti i počne proizvodnju pegli. Na opšte šokiravanje ljudi iz vlasti , od lokalne do visokih krugova . Tek sada mi je jasno zašto su ga onemogućavali da radi proizvodnju . Tada nisam razumela. Samo da Vam još kažem : ja još uvek peglam sa tom peglom (na paru) , ne urekla je 🙂 .
  A Vi , koju god da kupite biće najgore moguće djubre , jer su svi ukapirali da se Srbima uvaljuje najnekvalitetnije a neki zato trljaju ruke veoma zadovoljni .

  • Небојша Says:

   Vesna Poskić,

   Схватам шта причате, од када су дошли ови сатрапи на васти после петооктобарских „промена“», суштина њиховог деловања је између осталог, да потпуно униште србску привреду, домаћи производ, домаћу индустрију, зарад страног капитала, па је зато и пропала производња домаћих пегли тог нашег нишлије.

   Не би било лоше да усликате ту нашу домаћу пеглу: „Еминг“ путем мобилног телефомна, будући да је користите, па да ту слику поставите у следећем коментару, само проследите линк…

   На зајечарском вашару купио сам два производа за пеглање, једну нову пеглу и један половни парни систем за пеглање. Ево како је изгледала нова пегла коју сам платио 1000 динара:

   Пегла Тристар СТ 8226

   tristar

   Прво сам хтео да пробам њу, али када сам сипао воду у посуди за то, затим диго пеглу увис, вода је капљала са свих страна из те посуде за воду, да сам дигао пеглу изнад главе, могао сам да се туширам 🙂

   Полудео сам, и сетих се, али касно:

   „Па човече, што ниси тражио од продавца да сипа воду у спремник за воду, и да га провериш, да ли вода капље из њега, или не…“

   Дуго смо били шетали ја и моји пријатељи из Зајечара у потрази за робом… попустила ми је концентрација, и ту сам омануо…

   Али…

   Половни парни систем за пеглање- непознатог произвођача – али одлично ради 😉

   parnisistem

   Када сам пробао овај половни парни систем за пеглање на коме су избледела салова па се не види произвођач, а којег сам платио 1800 динара, (Неки нови иду и до 30.000 дин.) био сам одушевњљен, савршено добро ради, само треба имати искуства и опрезно почети, јер кроз праксу се научи све, када се треба и колико количински пустити пара, на кој матерјал, кад кратким млазевима, кад дугим итд…

   У резервоар за воду стаје литар воде, нема се проблем са цурењем и капљањем, јер је вода ван пегле. Следећи пут кад пеглам, још боље ћу опеглати одећу. 🙂

 6. Ivlivs Caesar Says:

  Сви знају велики утицај пегле на Србско друштво…


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: