Хајдучка чесма у Бору: Извор здраве питке воде


Многи борани знају, а неки можда још и незнају, да одмах на једном крају Бора, на једном брдашцету преко пута болнице:

Болница у Бору

Болница у Бору

и с њене леве стране, када се гледа правоу у болницу идући болничком улицом право ка њој, одавно постоји „Хајдучка чесма„, чесма питке и здраве изворске воде.

Хајдучка чесма у Бору

Не треба нагласити шта ово значи за здравље с обзиром на загађење у нашем рударском граду. Грађанима се пружа шанса да пију здраву изворску воду која је добра за бубреге и свеопште здравље. Јуче када сам баш ишао да захватим воду, разговарао сам са једним старијим мештанином Добријем (84 године) који станује у близини хајдучке чесме и који је у 84. години поправљао нешто свој стари али очувани Опел. Више од 50 година пије воду са хајдучке чесме, јер му је својевремено тадашњи доктор из тих прошлих времена, доктор Карабашевић, рекао да пије ту воду не би ли избего неку операцију, не сећам се сад о којој операцији је причао, и тако је било. Добри је пијући воду са хајдучке чесме, избего операцију. Увидевши квалитет и благодет те воде, наставио је да је пије до данашњих дана, жена му и кува ручак са том водом.

Ако ништа друго, ова вода нема хлора, флуора, који су лагани али систематски тровачи људског организма, а то је и више него довољно да се пије та вода, јер човечји организам сачињен је са више од 70% воде, тако да човек који пије здраву воду, то много доприноси одржавању доброг здравља. Вода са хајдучке чесме релативно брзо тече, за непун минут, напуни се балонче од 6 литра. Но и поред овога, многе боране „мрзи“ да се прошетају до хајдуче чесме и наточе својим породицама и себи здраву воду са хајдучке чесме, лакше им је да пију индустријску воду из својих станова, и кад се разболе да кукају како су болесни, како се кљукају разним таблетама.

Но, наравно, тако је то одувек и било, здравље не пада са неба, већ је свако ковач свог здравља.

%d bloggers like this: