Мирна Момчичевић:Тесла опет „осветљава“ Њујорк


Аутор: Мирна Момчичевић

Портпарол Тесла научне фондације у Филаделфији

Њујорк – У петак је у Ист Вилиџу, престижном делу Менхетна у Театру 80 премијерно одиграна представа „Тесла“ посвећена српско-америчком научном великану Николи Тесли, под редитељском палицом Сање Бештић, а по сценарију Шери Грауберт. У препуној сали тражиле су се улазница више иако су организатори два дана претходно најавили да су све улазнице распродате.

У представи која је трајала нешто више од сат времена приказани су тренуци Теслиног живота од доласка у Њујорк па до његове касне старости, уз занимљиву ретроспективну игру сећања, осећања дилема и агоније који су се прожимали Теслиним животом до његових послиједњих тренутака.

Публика је веома позитивно реаговала на сценарио и глумачку екипу, па су након завршене представе уз громки аплауз који је трајао и две минуте сви устали на ноге. Након одигране представе, публика је имала прилику да упозна глумце и да размени са њима утиске и искуства. Већина је ову прилику дочекала са одушевљењем, па су блицеви севали са свих страна до поноћи када се журка наставила у локалу на западној страни Менхетна.

Квалитетну глумачку екипу предводили су Џек Димић у улози старијег Тесле, као и Џејмс Ли Тејлор у улози млађег Тесле. Димић, пореклом из Козарске Дубице, који живи и ради скоро двадесет година у Сједињеним Државама истиче да је и поред претходног знања о Тесли научио много о његовом животу и раду припремајући се за улогу:

„Када станете на даске које живот значе, онда настојите да нестанете ви као личност, а да оживите онога кога тумачите. Требало је доста храбрости и преданости да се прикажу Теслине агоније и немири, његова размишљања и да се покаже неправда која га је пратила кроз живот“.

Млади Џејмс Ли Тејлор каже да је знао понешто о Теслином животу и пре него што је добио главну улогу, али истиче да је у четири месеца припрема за представу научио много о спрском генију. Млада нада српске и светске кинематографије и студент глуме на престижном Атлантик театру у Њујорку, Лука Мијатовић, који је у представи тумачио ликове краља Петра и Теслиног личног курира, каже да је позитивна трема била присутна на премијери, али исто тако истиче да га није ометала већ само допринела да све прође у најбољем реду и уз доста динамике.

Многобројни комплименти, поготово од присутне српске публике, били су упућени писцу сценарија Шери Грауберт из Велике Британије. Похвале су пристизале за сценарио у коме су на изузетно дирљив и објективан начин представљене патње српског народа у Другом светском рату, бомбардовања Београда, Хитлерове игре манипулације и Теслина жеља да помогне своме народу као и његове агоније због немогућности да оствари исто, услијед недостатка новца. Председник Теслина научне фондације из Филаделфије, Никола Лончар, истиче да је похвално и позитивно за промену видети неутралну и објективну причу о српском народу написану из пера некога ко долази из Велике Британије:

„Сценарио је веома квалитетно написан, обухвата најважније моменте Теслиног живота и стварања, а са емотивне стране истиче Теслине немире, борбе са самим собом али и са онима који су једини интерес тражили у новцу, иако су га већ имали превише. Све је ово Шери Грауберт добро разумела и представила. Мислим да су сценски ефекти једина ствар на којој мора да се додатно ради. Тешко је замислити Теслину лабораторију без варница, неонског осветљења, тешких завеса на зидовима, али је истовремено ово једна веома захтевна представа, јер није лако приказати на позорници ни основе Теслиних идеја, а поготово његове експерименте. Теслина научна фондација располаже квалитетним инструментима и другим техничким материјалом који би могао да значајно допринесе квалитету сцена на позорници, али смо спремни да направимо и обезбедимо додатну опрему како би публика убудуће могла да види велики спектакл какав Тесла заслужује. Ми смо већ остварили значајну сарадњу са редитељком Сањом и читавом екипом и могу да кажем да је сарадња на обострано задовољство“.

Ова научна фондација из Филаделфије сваке године додељује престижну “председникову награду“ ономе ко покаже истакнут и предан рад на очувању и промоцији Теслиног лика и дела. Ово је награда коју предлаже председник Никола Лончар, а коначну одлуку усвајају чланови управног одбора ове фондације. Прошле године ову престижну награду Теслина фондација је доделила Џејн Алкорн, директору Теслиног научног центра на Лонг Ајланду за откуп земљишта на коме се налази последња очувана Теслина лабораторија. Наиме, Алкорн је после више од две деценије борбе за очување лабораторије успела да прикупи новчана средства и откупи земљиште на коме се налази лабораторија. Лончар истиче да је ове године једногласно одлучено да се награда уручи Бештићевој:

„Конкуренција је велика јер се широм света, а поготово на америчком тлу дешава много тога везаног за Теслу. Ми из фондације се искрено надамо да ће Сањина представа бити убрзо приказана пред публиком на српским просторима, а потом обићи и свет, јер Тесла и ова екипа то заслужују. Ми ћемо бити ту да подржимо овакве и сличне пројекте“.

Међу личностима из јавног живота Србије у редовима Театра 80 између осталог су седили Наташа Јеремић, сликарка Биљана Цинцаревић и Југослав Карић. Подршку свима на пројекту пружио је и директорски тим Телсине научне фондације.

Публика је одушевљено узвикивала “браво, браво” када је Џејмс Ли Тејлор у наручју на сцену донео Сању Бештић. Ова млада и проминентна уметница из Београда је радила редитељски посао и по осамнаест часова дневно у последња четири месеца, колико је екипа радила на реализацији сценарија и одабиру глумаца.
Бештићева истиче да је презадовољна и јако срећна што је успела да реализује ову причу и помогне Тесли да опет “осветли Њујорк речима”:

„Пут нас имиграната у Сједињеним Државама је често трновит, носталгија је велика као и напори да би се замишљени циљеви остварили. То знамо ми који смо овдје, а то је најбоље знао и сам Тесла, и зато је окус успеха у нашим устима много слађи а емоције јаче истакнуте“.

Неке од најемотивнијих сцена су оне у којима Тесла прича о Србији и своме народу који је добар, али често изигран и искориштен од стране оних који имају новац и моћ. Ово је једна од представа која може да се одигра на било којем континенту и пред било ком публиком, а да буде на понос Теслином народу.

Мирна Момчичевић
Портпарол Теслине научне фондације
+1 215 410 6914

Албум са фотографијама након представе
(фотографије снимио: Sam Mason из Теслине Научне Фиондације)

%d bloggers like this: