Драган Симовић: О надрастању мржње


Аутор: Драган Симовић, песник и књижевник

Srbski posvecenik-2

О НАДРАСТАЊУ МРЖЊЕ

Освешћен човек не мрзи ни највећег непријатеља својега.

Јер зна, да мржња увек рађа мржњу.

Упасти у вртлог мржње, то је као када небеско тело упадне у црну рупу – из црне рупе нема повратка!

Штавише, мржња је највећи непријатељ човеков на Путу Духа и Светлости; то осећање и стање нашега нижег бића, потире све оно узвишено, племенито и божанско у нама.

Први и суштаствени задатак човеков јесте узрастање, надрастање, надилажење и превазилажење свих оних стања, мисли, наума, намера и осећања што га вуку надоле, у таму, у бесловесност.

Све оно што се односи на човека, на суштог човека, то се односи и на народ, на сушти народ!

Срби као Народ, и као Биће Словесно и Сушто, морају да се узнесу на виши ступањ духовног развоја, да би могли да надрасту, надиђу и превазиђу мржњу својих вековних непријатеља.

Напросто, Срби не смеју да се каче за мржњу која је према њима усмерена.

Морају да буду изван и понад сваке мржње, уколико желе да се пребаце на вишу раван Космичке Свести, одакле ће моћи да сазерцавају Језгро Духовног Суштаства.

Опасно би и погубно било (по саме Србе опасно и погубно!), у овоме часу, када би Срби на мржњу одговорили мржњом!

У овоме часу, за Србе је најважније (а, можда, и најбитније!), да се посвете својим изворним и праизворним, самосвојним и самобитним, стваралачким замислима и визијама.

Да осмисле и васпоставе своје Духовно Језгро; да осмисле и васпоставе властити Пут Посвећења.

Да на пољу властите самониклости и самобитности, развијају властиту поетику живота и живљења; властити духовни и философски поглед на свет; властите уметничке, научне и образовне правце и школе.

Да се више не угледају ни Исток ни на Запад, већ да открију, препознају и освесте властити Пут Светлости за прилазеће и надолазеће Ново доба; будући да ће Ново доба, како је давно речено и најављено, и бити у Знаку Божанског Духа Стварања.

Бавити се собом, и само собом!

Својом Душом, својим Бићем, својим Присуством и својим Духом.

Када будемо дошли до тог стања Духа и Свести, тада ће и сви наши вековни непријатељи сами од себе нестати; штавише, тада нам сви наши непријатељи из минулих векова, никада више неће ни бити непријатељима!

%d bloggers like this: