Сунце – Наш природни исцелитељ


Извор: Алтернатива за вас

Аутор: Силвија Чолић

Утицај сунчевих зрака на здравље

Осећате ли се након зиме уморно и безвољно?
Имате ли честе депресије, несанице и мањак енергије?

Узрок би се могао крити и у недостатку сунца.

Sunce-1Наиме, наше психофизичко здравље увелико овиси о сунчевим зрацима, а за време суморних зимских дана, тај проблем постаје знатно израженији. Из тог разлога, опажено је да житељи земаља с мало сунчаних дана чешће пате од депресије, несанице и осталих тегоба повезаних с недостатком сунца.

На сунце се од давнина гледало као на највећег човековог пријатеља, но древна мудрост нажалост је заборављена.

Данас не само зими, већ током целе године, већином боравимо у затвореном простору због посла и бројних обавеза које произилазе из савременог начина живота.Тако се у суштини лишавамо многих благодати које нам нуди сунце – наш природни исцелитељ.

Додамо ли томе и учестала упозорења о штетности сунчевих зрака, ствари се знатно погоршавају.

Ваше здравље овиси о сунцу

Сунце нам пружа драгоцени витамин Д, који је повезан с многим животно важним процесима у организму. Избегавајући излагање сунцу, људи данас оболевају од бројних болести повезаних с недостатком витамина Д, попут…

 • високог крвног притиска,
 • рака дојке, простате и дебелог цријева,
 • болести костију и зуба,
 • слабости мишићног система,
 • гојазност,
 • мултиплекс склерозе,
 • депресије,
 • пада имунитета итд.

Наиме, однедавно је познато да се наш имунолошки систем не може активирати без витамина Д. Осим што јача одбрамбену способност тела, Д витамин регулише раст станица и хормоналну равнотежу. Има га у млеку и млечним производима, житарицама и квасцу, али ти извори су недовољни.

У складу с тим, примарни извор Д витамина није прехрана, него излагање тела сунчевим зрацима.

„Сва енергија стиже из сунца“

Albert Szent-Gyorgyi, нобеловац заслужан за откриће Ц витамина, тврдио је да „сва енергија коју узимамо у тело стиже из сунца“. Наиме, биљке кроз процес фотосинтезе упијају сунчеву енергију и тако животиње и људи такође се њоме посредно хране.

Ко се сунца Крије, боље да га није :-)

Ко се Сунца крије, боље да га није 🙂

Др. Зане Киме, аутор књиге „Сунчево светло“, између осталог истакао је утицај сунчеве светлости на снижавање крвног притиска, холестерола и шећера у крви.

Такође, Киме тврди да излагање сунцу смањује срчане и дисајне проблеме, те повећава издржљивост и јача отпорност на инфекције.

John Ott, који је на темељу опсежних истраживања везаних уз утицај сунчевог светла на биљке, животиње и људе, проглашен почасним доктором науке Свеучилишта у Чикагу, установио је да организми изложени неприродној светлости, не функционишу како треба, што се у суштини лоше одражава на њихово здравље и животни век.

На пример, открио је да мишеви изложени неприродној светлости живе двоструко краће од мишева изложених сунчевој свјетлости.

Такође, у вишемесечном експерименту вршеном у школским учионицама, установио је да су деца која бораве под нездравом вештачком расветом знатно немирнија, те да имају потешкоћа с памћењем и концентрацијом.

Сунце је извор доброг расположења

Сунчева светлост уско је везана уз наш биолошки ритам и расположење. Узмемо ли у обзир да стрес и депресија припадају некима од највећих пошасти данашњице, тај сегмент нипошто није занемарив. Људски организам правилно функционише једино ако живимо у складу с природним ритмом измене дана и ноћи.

Светлост, коју дању примамо преко очију, стимулира епифизу која лучи серотонин – хормон одговаран за позитивно расположење, сталоженост и концентрацију.

Но, током ноћи или при смањеном светлу, епифиза почиње лучити хормон мелатонин, који је заслужен за квалитетан сан током ноћи.
Другим речима, дневна светлост, нарочито сунчева, одговорна је за наше ментално здравље и психичку равнотежу више него што бисмо то могли и помислити.

Опрез: наочаре за сунчање и креме за сунчање

Др. Либерман, у својој књизи „Светлост – лек будућности“, наводи да према извештају ФДА, четрнаест од седамнаест лосиона за сунчање садржи супстанцу ПАБА, која се користи за блокаду УВ зрачења, а при излагању тела сунцу може бити канцерогена. Из наведеног, реално је закључити да нам препарати за заштиту од сунца више штете него користе.

Не само што се обраном од УВ зрачења лишавамо доброти сунчевих зрака, него усто угрожавамо властито здравље.

Но, осим преко коже, наш организам сунчеве зраке прима и преко очију. Ношење наочара за сунце, осим што додатно ограничава позитиван утицај УВ зрачења, неретко и штети. Наиме, при њиховом ношењу, зенице се аутоматски шире, и ако наочаре не поседују одговарајућу заштиту, вид може бити оштећен великом количином зрачења која ће неометано продријети у очи. Ношење наочара за сунце већином је непотребно, јер наше зенице аутоматски се сужавају и тако се на природан начин чувају од оштећења изазваних јаким сунчевим светлом и УВ зрачењем.

Добробити сунчевог светла су немерљиве, но наравно, као и у свему осталоме, не ваља претеривати ни у излагању тела сунцу. УВ зрачење штетно је једино ако је прекомерно. Нажалост, у новије време, страх од излагања сунцу поприма размере свеопште параноје. Време је да исправимо ту погрешку и вратимо сунце у свој живот.

Искористите сунчане дане који ускоро долазе и боравите на сунцу барем 15-20 минута дневно, да би телу осигурали довољно витамина Д, и у складу с тим, оптимално здравље.

3 реаговања to “Сунце – Наш природни исцелитељ”

 1. Lara Says:

  Hvala za ovaj tekst! Nadam se da će domaće neverne Tome kada pročitaju tekst potpisan imenom domaćeg stručnjaka shvatiti koliko je Hira Ratan u pravu.

 2. jojka Says:

  Хвала за текст о СУНЦУ…Одавно сам научила да оно од чега нас одвраћају, не треба нипошто да прихватимо, уз часне изузетке…Они што нам нуде „фактор 50“ нису пријатељи нашем здрављу, они су пријатељи новцу.Ако СУНЦЕ даје живот свему око нас како само за човека да буде штетно??? Па ствар је јасна, човек има свест на коју је лако утицати, а технолошки развој је достигао такве размере да је скоро немогуће одбранити се од свакодневних притисака са свих страна. Зато, угасимо телевизоре, склопимо новине,оставимо „бриге“ иза себе…и право у сунцем обасјану пророду…вратимо јој се, почистимо је а она ће нам узвратити

  • Небојша Says:

   jojka,

   Да, тако је, даљинсаки управљач је у нашим рукама, не тера нас телевизор да га ми гледамо, већ ми сами себе преко даљинског. Потребно је само да не пртискамо дугме на даљинском управњачу, а укључити се што више у природу, да би ментално и психички обновили својху енергију…


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: