Треба ли Србији ГМО храна? Не!!


Извор: Вести Онлајн

Треба ли Србији ГМО храна?

Србија ће, ако жели у Светску трговинску организацију и ЕУ морати да дозволи промет генетски модификованих намирница. Легална продаја такве хране могла би да почне наредне године, пишу београдске Вечерње новости.

Фото - илустрација: ГМО храна може да остави катастрофалне последице

Фото – илустрација: ГМО храна може да остави катастрофалне последице

Према тврдњама саговорника Вечерњих новости Србија ће морати да дозволи промет генетски модификованих намирница већ ове године, док би легална продаја намирница које садрже ГМО могла да започне 2014. или 2015. године.

Без тога, држава не може да рачуна на чланство у Светској трговинској организацији, али ни Европској унији, јер је управо промет ГМО једна од услова у тим преговорима.

„Измене и допуне Закона о генетски модификованим организмима размотриће парламент до јуна ове године“, тврде извори Вечерњих новости блиски Тиму за преговоре о прикључивању наше земље Светској трговинској организацији.

„Подзаконским актима би се прецизније утврдила процедура издавања лиценци које би омогућиле одређеним фирмама промет генетски модификованим производима. Према искуствима других држава, тај процес припреме документације која претходи одобравању промета ГМО траје од годину, па чак до три године”.

Јан Боћански, директор Управе за заштиту биља у Министарству пољопривреде, потврђује да у тој управи постоје припремљене варијанте за измену Закона о ГМО, али да још није познато када ће се наћи у процедури. Тај предлог ће прво погледати и „одобрити“ надлежни у Европској комисији.

„Увоз генетски модификоване соје, међутим, угрозио би домаће произвођаче обичне соје“, тврди он.

Званичници су изричити да се свакако неће ићи на могућност која подразумева производњу генетски модификоване хране у нашој земљи. Подсећају, међутим, да је један од основних постулата СТО – забрана ванцаринског ограничења трговине, укључујући и забране увоза, осим због евентуалне заштите здравља људи, животиња и биљака.

У београдској канцеларији Европске банке за обнову и развој демантују да је ова институција одобрила кредит „Монсату“, највећем светском произвођачу ГМО семена од 40 милиона долара за покриће трошкова ризика уласка америчких компанија са ГМ семеном у Србију. Незванично се може чути и да је локално особље ЕБРД било против једне такве одлуке.

“Није донета никаква одлука о наведеном пројекту”, речено је Вечерњим новостима у канцеларији ЕБРД.

Кирби за усаглашавање законодавства Србије са СТО и ЕУ

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби рекао је да Србија треба да усклади своје законодавство у области генетски мофикованих организама са условима потребним за улазак у Светску трговинску организацију и Европску унију.
“Чланство у обе организације доноси нова радна места за грађане Србије, више трговинских трансакција и инвестиција и снажнију економију. ГМО није препрека за билатералне односе САД и Србије. Грађани Србије треба да одлучују сами да ли желе да купују ГМО производе или не“, рекао је Кирби.

*****************

Прочитајте  доње текстове да би схватили сву опасност по наше здравље, здравље наше деце и будућих покољења од ГМО хране! Ту имате мноштво доказа о штетности ГМО које су поднели независни научни радници којима је стало до здравља људи и нашег становништа, насупрот званичним институцијама у Србији задужених да брину о здрављу становништва, којима је здравље становништва Србије, задња рупа на свирали, јер се и припрема закон који би дозволио од ове године промет ГМО у Србији!

Ако се то догоди, онда је то крај биологији у Србији, крај животу каквог знамо, људи више неће бити природна људска бића, већ лабораторијске вештачке творевине које ће умирати од разних болештина!

Монструозно: Услов приступања Србије Светској Трговинској Организацвији (СТО) је да мењамо закон о забрани промета ГМО и да то новим законом дозволимо!
http://wp.me/p3KWp-5JQ

Никола Алексић: Власт чека моменат! Kaд се народ забави другим јадом, ОЗАКОНИЋЕ ГМО!
http://wp.me/p3KWp-5Oa

Историјски говор професора Димитријевића против ГМО у Србији!
http://wp.me/p3KWp-5Nj

Србијо! Не у Светску Трговинску Организацију (СТО)!!
http://wp.me/p3KWp-5K3

Научници света против ГМО!
http://wp.me/p3KWp-3KN

Др Љубиша Јовашевић говори о опасностима од ГМО
http://wp.me/p3KWp-3PT

Генетски модификована храна
http://wp.me/p3KWp-ol

Људи, народе, ствар је и сувише озбиљна, сви ови текстови су веома драгоцени да ми обични људи схватимо опасност од ГМО, али то није довољно да спречимо доношење новог закона у Србији који се припрема, закона који би дозволио и законски легализовао промет ГМО хране. Само масовним протестом испред Скупштине у Београду можемо се спасити од штетности ГМО!

Узмимо пример бугара, бугари су изашли на улице и протествовали против ГМО тако да су натерали своју власт да забране промет ГМО. Мађарска власт је такође забранила ГМО и истерала Монсанто из Мађарске!

И ми требамо ОРГАНИЗОВАНО изаћи на улицу попу Бугара, јер народ не може неорганизовано то да учини, ко кокоши без главе које не знају где иду, већ безглаво лутају насумица тамо-амо. Иза нас треба да стане нека патриотска организација, да закаже датум протеста и да до тог датуму врши СТРАХОВИТУ МЕДИЈСКУ КАМПАЊУ ОБАВЕШТАВАЊА СТАНОВНИШТВА, онако како се може, путем интернета, мањих ТВ станица и трибина по градовима о штетности ГМО.

Ми морамо схватити једну ствар, само читањем текстова на интернету о штетности и погубности ГМО хране, осим информисаности грађана неће се ништа постићи, неће се спречити да ова власт не донесе нов закон по којем би се дозволио промет ГМО организама и хране. Ми ћемо читати текстове, згражаваћемо се над тим што светске психопате потпуно свесно трују светско становништво са ГМО, причаћемо о томе међусобно, размењивати поруке о томе на интернету преко имејла, преко чата, скајпа, путем телефона, путем коментара на сајтовима, блоговима, форумима, али ни то неће донети резултате, јер поруке на сајтовима попут:

„НЕ ГМО! НЕ!!“

Ама баш ништа неће узнемирити власт да стане у заштиту здравља свог народа, јер они су СХВАТИТЕ, СХВАТИТЕ, СХВАТИТЕ, страни плаћеници који треба да прогурају ГМО кроз закон, они су немилосрдни бездушни плаћеници!! Њима и одговара да народ само чита по интернету текстове о штетности ГМО, јер народ се тако пасивно емотивно и енергетски празни, али на пасиван начин. Наравно, то власт не узнемирава никако, чак је то за них и пожељно, народ се тако емотивно истроши и испразни, али се зато тако истрошен активно у неком великом протесту не буни, не излази на улицу, што је добро за власт.

И шта се тада дешава?

Народ се испразнио пасивно, али промена у његову корист нема. Једино што власт узнемирава је масовни грађански протест, оно што може да угрози њихове позиције.

Само мирним, достојанственим и масовним протестом испред Скупштине можемо спречити власт да променом садашњег закона који не дозвољава промет ГМО, то омогући новим законом који би озаконио промет ГМО у Србији.

На тако једном масовном и достојанственом скупу морамо обавезати власт да нам званично потвди писменим путем, неком својом одлуком, да неће дозволити промет ГМО у Србији, већ да ће у потпуности забранити промет ГМО, на било који начин, чак и у експерименталним видовима!

Међутим, један такав масовни протест треба бити строго организован и до танчина испланиран, та одговорност треба да падне наДвери – Покрет за живот Србије„! Будући да ту организацију многи доживљавају као искрено-патриотску, па ако су заиста патриоте, нека се докажу активизмом, на делу, нека организују грађане на велики, миран и достојанствен протест против ГМО испред Народне Скупштине у Београду. Лепо је што на свом сајту Двери имају пуно чланака против ГМО, што одржавају трибине и видео конференције против ГМО са еминентним стручњацима, али то није довољно, тиме се само народ обавештава о штетности ГМО хране, али тиме се неће натерати власт да стане у заштиту здравља грађана Србије, будући да видимо све више да се по званичним изјавама неких представника власти чује да би ми требали да озаконимо промет ГМО.

Дакле, потребно је организовати народ на свеопшти, миран и достојанствен протест и бунт против ГМО!

Двери би могле систематски и квалитетно као уређена организација то да организују, јер имају експозитуре у многим градовима, имају и новчана средства од људи који их донирају и финансирају. И ако нису способни да због ГМО само из Београда анимирају 20.000 људи онда су неспособни тотално, а ту су и други градови. Зна се како се то ради, рецимо прво јавно закажу дан протеста против ГМО, нека то буде рецимо 15. Фебруар 2013. И онда путем информативне кампање обавештавају грађанство о томе. То би се радило путем интернета, са мањих ТВ станица, са мноштво Ју Тјуб видео прилога где би говорили еминентни познаваоци штетности ГМО, као Професор Шеварлић, Професор Димитријевић, Др Слађана Велков, Ирена Барет, затим велики борац против ГМО савесни и независни новинар Биљана Ђоровић итд… итд…

Та предавања би се одржавала од стране поменутих људи, на заказаним трибинама по градовима у Србији где Двери имају експозитуре и просторије.

И, када би се бацили на ту кампању здушно, једно месец дана, дошло би на протест сигурно барем 50.000 људи, јер само из Београда за пола сата-сат могу да се спусте до скупштине око 20.000 људи, јер ваљда то може да се уради у граду који има 2 милиона становника, да само барем 1% грађана изађе на протесте против ГМО, а сигуран сам да су барем 200.000 београђана веома добро информативно упознати са штетношћу ГМО.

Дакле, са оваквом организацијом о којој причам није се НИКАДА, НИКАДА, НИКАДА ни покушало од стране Двери или неке друге организације. Да организује народ против ГМО покушао је сам самцит један једини човек, храбри Никола Алексић, али народ то није озбиљно схватио, није се одазвао протесту. Сада знамо да Никола има проблема од стране власти.

Овакве протесте могу масовно организовати само патриотске организације са значајном логистиком, Двери то имају, имају и финансије, апсолутно сам сигуран да би могли да организују један овакав грађански протест, само ако би хтели момци из Двери да се одлуче на то.

У случају да хито не предузму активистичку акцију и организују народ Србије на један масован протест против ГМО, јер можда помисле да то није „политички коректно“, онда ће народ ДЕФИНИТИВНО, ДЕФИНИТИВНО, ДЕФИНИТИВНО, знати да су Двери фолиранти у низу фолираната који се на речима самопроглашавају за патриоте, а на делима су нуле!

Ако су то што јесу и зашта се издају, да су србске патриоте, нека се АКТИВИСТИЧКИ, АКТИВИСТИЧКИ, АКТИВИСТИЧКи, покажу, пред Дверима је историјска одговорност!!

Ако Двери не организују велики протест против ГМО, за мене ће то значити да су само једни од многих у низу „патриотских“ организација под контролом великог брата!

2 реаговања to “Треба ли Србији ГМО храна? Не!!”

 1. zormil Says:

  Mi imamo na nekoliko Tv stanica emisije za poljoprovrednike. Nisam primetila da se bilo koji urednik pozabavio GMO.Ako je ko i spomenuo to je prilicno blago uradjeno. Nasi poljoprovrednici gledaju te emisije i bili bi daleko vise obavesteni o opasnostima takve proizvodnje, ali…novinari cuvaju svoj posao, a sto su oni i njihove porodice,jednako ugrozene kao i nase, na to ne misle. Jos bih podsetila;ko nam bese izabran za predsednika Privredne komore;Miodrag Kostic,pa sta na to reci?

  Posebno bih spomenula Zaharija Trnavcevica.
  Sta je on po zanimanju?
  Novinar.

  Sta ce novinar, bilo koliko dobro obavesten u Ministarstvu poljoprivrede u Komisiji za pravljenje dugorocnog plana razvoja poljoprivrede i to kao pretsednik,a imamo vrsnih strucnjaka,doktora agronomije poznatih i priznatih u svetu. Zasto se na sav glas u emisiji ,,Znanje imanje,,tako zdusno reklamiraju KWS hibridi,kad mi imamo hibride izvedene iz autohtonih sorti, nasih instituta?

  KWS je nemacka firma pridruzena Monsantu. Proteste treba organizovati!Moramo im reci da nas ne prave budalama,da znamo sta rade i da nikom od njih ovu zemlju nije napravio baba.Protesti su potrebni u svim gradovima,a narocito ispred Skupstine.Na zalost,imamo posla sa dobro organizovanim,opasnim igracima.Igraju se ni manje ni vise nasim opstankom.

 2. Мила Says:

  СТО има везе са трговином колико и СЗО са здрављем…


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: