Драган Симовић: Није нас победио спољни непријатељ


Аутор: Драган Симовић, песник и књижевник

НИЈЕ НАС ПОБЕДИО СПОЉНИ НЕПРИЈАТЕЉ

Није нас победио спољни непријатељ, већ онај притајени и прикривени унутарњи враг, којега смо ми дуго пазили и мазили, којему смо све своје душевне, умне и духовне снаге подредили.
Онај подмукли, потуљени и лукави непријатељ који дубоко у срцима нашим обитава, и који никада не мирује нити икада спава.
Нас је победио ко зна када, где и како на нас накалемљени азијатски, јелински и медитерански хедонизам; оно декадентно и саморазарајуће туђинско а наше сладострашће; оно бесловесно туђинско а наше подавање чулним насладама; оно анимално туђинско а наше оргијање у пијанству и лудилу; она безбожна и безверна туђинска а наша себичност и саможивост; она будибокснама туђинска а наша у-се-на-се-и-пода-се животна поетика.
Пођимо с краја на крај Србије и свих србских земаља; пођимо од села до села, од града до града; од сокака до сокака, од дома до дома, па да видимо колико Срба има љубави према Србству и Србији; колико Срба љуби свој Род и своју Родину; колико Срба љуби браћу своју и сестре своје; колико је оних словесних Срба што љубе сами себе; колико је оних освешћених Срба који имају самопоштовања и самопоуздања; и, на концу, да видимо колико има оних Срба који су уистини Срби у Духу и у Битију своме.
Заиста, није нас победио спољни непријатељ –
нити је иједан Словестан Народ икада могао да победи иједан спољни непријатељ –
већ је нас победило наше одрицање од нас самих; одрицање од Предака и од Потомака наших; одрицање од Отаца и Матера наших; одрицање од Писма и Језика нашег; одрицање од Предања и Вере наше.
Ето, то је, и само то, победило нас и, не само победило, већ укопало и сатрло, те уколико се не освестимо, то ће нас, за мало, и затрти посве, као да нас нигда ни било није.

Једно реаговање to “Драган Симовић: Није нас победио спољни непријатељ”

  1. Lara Says:

    Otkud sad toliki pesimizam, gospodine Simoviću?! Odkad smo postali svi mi imamo one tri osnovne odlike: vrlinu, strast i neznanje, ko manje ko više. Već par hiljada godina vreme nam nije naklonjeno i u takvim prilikama mi opstajemo. U Srbiji živi dosta pravih ljudi, vedskih, arijevskih. Znam ih. Žive svoje obične živote, ne busaju se u grudi da su „rasni Srbi“ itd…Znaju oni da je teška, čak ponekad uzaludna borba protiv sile koja odlučuje kome je vreme naklonjeno a kome ne. I to nije pesimizam, to je iskonska pamet. Ne pišem ovaj komentar da bih polemisala sa Vama, pogotovo ne da bih se pravila pametna (to sigurno nisam). Samo me rastužio Vaš pesimizam. I ne slažem se sa stereotipima o azijatima, mediterancima itd. Od koga li su naše „baćuške “ Rusi naučili da piju?!


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: