ГМО сојина сачма: Тројански коњ за српски тањир


Извор: Вести Онлајн

Тројански коњ за српски тањир

Генетски модификована храна преплавила је цео свет и прети човечанству. О штетном утицају те хране много се расправљало последњих месеци, а недавно објављени резултати експерименталних истраживања исхране животиња са генетски модификованим производима показују веома лоше резултате по здравље тих животиња. То су доказали научници, али жеђ за зарадом и моћи мултинационалних компанија је огромна и стога је све више ГМ хране у свету, упозорава Миладин Шеварлић, професор Пољопривредног факултета у Београду. Иако је Србија донела закон којим забрањује ГМО храну, она у земљу улази на мала врата.

Миладин Шеварлић, професор Пољопривредног факултета

Миладин Шеварлић, професор Пољопривредног факултета

Генетски модификована храна је у употреби двадесетак година. Шта сада поуздано знамо о тој храни?

– Генетски модификоване биљке ушле су у употребу почетком деведесетих година. Захваљујући јаком утицају мултинационалних компанија ГМ је доживела праву експанзију. Саде се на површини од око 160 милиона хектара у свету с образложењем да је њихова производња рентабилна. Мултинационалне компаније једино интересује профит, а тиме се доказује Кисинџерова тврдња да онај ко влада храном влада људима.

Које су штетне последице конзумирања ГМ хране?

– То најбоље знају лекари, али резултати експерименталних истраживања исхране животиња показали су да ГМ лоше утиче на здравље заморчића. У другој генерацији испитиваних животиња запажају се проблеми са органима, у трећој тумори, а у четвртој се јавља велика смртност и бесплодност. Ако то пројектујемо на људе, значи да кроз 75 година потомци ове генерације која сада једе ГМ могу имати катастрофалне последице.

Србија засад одолева притисцима за производњу ГМ хране?

– Србија има пет милиона хектара пољопривредних површина, односно четири милиона хектара обрадивих површина, и са седам милиона становника не видим разлог због чега бисмо ми морали да гајимо ГМ биљке. Имамо доста потенцијала да гајимо храну на традиционалан начин.

Ипак, од 2000. године ГМ храна је присутна у Србији?

– Одлуком тадашње савезне владе СРЈ прихваћен је тројански коњ у виду донација из САД од 50.000 тона ГМО сојине сачме за производњу концентроване сточне хране. Тако је ГМ соја ушла у ланац исхране стоке. То је веома опасно по здравље стоке и људи.

Да ли је генетски модификована соја засејана у Србији?

– Ми данас имамо неколико хиљада хектара засејаних ГМ сојом, иако инспекција тврди супротно. На откупним местима за соју, преко узорковања, врло лако може да се утврди да ли има генетски модификоване соје. Наша соја која није генетски модификована тражена је од угледних компанија у свету, попут компаније Нестле и постиже изузетну цену на светском тржишту.

Има ли у српским продавницама производа са ГМ организмима? Да ли су они јасно декларисани?

– Неодговорно би било да тврдим да је имамо, нити да је немамо. Али знам да сигурно није декларисана ако је има на нашем тржишту, чиме обесмишљавамо основно људско право да потрошач зна шта једе и да има могућност избора. Ипак, као аграрни економиста не могу да се отмем утиску да је килограм живе мере кока носиља, после периода експлоатације у производњи јаја, дакле најлошија категорија живине, скупља него килограм неких пилећих производа. Поставља се питање шта садрже ти пилећи производи ако су они јефтинији у продавници него килограм живе мере најлошије категорије живине?!

Користе ли комшије ГМО?

– Бугарска је донела закон којим је дозволила узгој генетски модификоване хране, па је под притиском јавности од тога одустала. У Румунији има око 100.000 хектара генетски модификованих пољопривредних култура. У Мађарској тога нема. Хрватска је такође то забранила. Где год је правно неуређен и економски несамосталан систем, ту постоји могућност утицаја и заобилажења воље грађана.

Много је грешака које је власт направила у пољопривреди. Које су најпогубније?

– Прва грешка коју су наше власти направиле јесте Споразум о стабилизацији и придруживању ЕУ. У њему стоји да ће купци из ЕУ стећи право да купују пољопривредно земљиште у 2014. години под истим условима као и наши грађани. То је апсурд ако се упореде наше плате и плате грађана ЕУ. У старту смо неравноправни. Друга грешка јесте што смо када смо потписивали споразум са руководством ЕУ поверовали да нема додатних услова када смо прихватили Прелазни трговински споразум по којем неће бити разлике између царинских стопа Србије и земаља Уније. Трећа грешка је што се странцима у Србији дају огромни подстицаји, а домаћим пољопривредницима се не даје ни најмањи део подршке.

Сточарство у Србији је трајно уништено. Које су последице?

– Учешће сточарства у вредности пољопривредне производње је испод 30 одсто, после сагледавња последица овогодишње суше мислим да ће бити и испод 25 одсто. Постаћемо трајно увозна земља за сточарске производе који су на светском тржишту веома скупи.

Због чега су пољопривредни производи из Србије скупљи него они из увоза?

– Није необично да српске јабуке плаћамо скупље него оне из увоза. То је зато што смо урушили задругарство. У земљи која има ситну сопственичку аграрну структуру без задругарства које може да обједињује велики број малих произвођача, не можете очекивати више. Зато од српских сељака највише користи имају накупци на пијацама, који се возе бесним колима које су зарадили на грбачи народа.

Американци хоће да Србија производи и ГМ шљиву.

– Недавно смо на Пољопривредном факултету имали предавање америчких истраживача о генетски модификованој шљиви која је отпорна на вирус шарке. Они су нам препоручили ту нову сорту, медено-слатку, уместо досадашњих, које нису отпорне на шарку. Ово је једини сегмент привреде Србије који је још увек одржив и који омогућава нацији било какву самобитност и самосталност. Удара се на кукуруз, соју, шљиву… На све оно што извозимо. На тај начин се елиминише самосталност српске одрживости. Директорка чачанског Института за воћарство је подржала ту идеју!

Америчка замка

На америчким производима нема ознаке за генетски модификовану храну у декларацијама.
– Сви који смо били у САД по било ком основу током протеклих десетак година сигурно смо јели генетски модификовану храну а да то не знамо. Али једно је користити ту храну десетак или месец дана, а друго хранити се њом стално. Замислите када бисмо антибиотике користили током читавог живота, а не само у време када нам је имуни систем ослабио услед повремених инфекција.

Прокрстарио свим њивама света

• Угледни професор Пољопривредног факултета у Земуну и председник Друштва агроекономиста Србије Миладин Шеварлић рођен је 12. јуна 1949. године у Чачку, али је одрастао у питомом селу Прељини. Гимназију је завршио у Чачку, а Пољопривредни факултет у Београду.

• Цео живот је посветио науци, а генерације и генерације пољопривредних стручњака широм бивше Југославије могу да са поносом кажу да су знање учили од једног од најпознатијих стручњака на овим просторима.

• Захваљујући послу пропутовао је готово читав свет. Посетио је совјетске колхозе и солхозе, Африку, Америку. Пре распада бивше Југославије предавао је на факултетима у Београду, Чачку, Сарајеву, Мостару.

• Ожењен је и има два сина.

*****************

Поред овог драгоценог текста прочитајте и доње текстове да би схватили сву опасност по наше здравље, здравље наше деце и будућих покољења од ГМО хране! Ту имате мноштво доказа о штетности ГМО које су поднели независни научни радници којима је стало до здравља људи и нашег становништа, насупрот званичним институцијама у Србији задужених да брину о здрављу становништва, којима је здравље становништва Србије, задња рупа на свирали, јер се и припрема закон који би дозволио од ове године промет ГМО у Србији!

Ако се то догоди, онда је то крај биологији у Србији, крај животу каквог знамо, људи више неће бити природна људска бића, већ лабораторијске вештачке творевине које ће умирати од разних болештина!

Монструозно: Услов приступања Србије Светској Трговинској Организацвији (СТО) је да мењамо закон о забрани промета ГМО и да то новим законом дозволимо!
http://wp.me/p3KWp-5JQ

Никола Алексић: Власт чека моменат! Kaд се народ забави другим јадом, ОЗАКОНИЋЕ ГМО!
http://wp.me/p3KWp-5Oa

Историјски говор професора Димитријевића против ГМО у Србији!
http://wp.me/p3KWp-5Nj

Србијо! Не у Светску Трговинску Организацију (СТО)!!
http://wp.me/p3KWp-5K3

Научници света против ГМО!
http://wp.me/p3KWp-3KN

Др Љубиша Јовашевић говори о опасностима од ГМО
http://wp.me/p3KWp-3PT

Генетски модификована храна
http://wp.me/p3KWp-ol

Људи, народе, ствар је и сувише озбиљна, сви ови текстови су веома драгоцени да ми обични људи схватимо опасност од ГМО, али то није довољно да спречимо доношење новог закона у Србији који се припрема, закона који би дозволио и законски легализовао промет ГМО хране. Само масовним протестом испред Скупштине у Београду можемо се спасити од штетности ГМО!

Узмимо пример бугара, бугари су изашли на улице и протествовали против ГМО тако да су натерали своју власт да забране промет ГМО. Мађарска власт је такође забранила ГМО и истерала Монсанто из Мађарске!

И ми требамо ОРГАНИЗОВАНО изаћи на улицу попу Бугара, јер народ не може неорганизовано то да учини, ко кокоши без главе које не знају где иду, већ безглаво лутају насумица тамо-амо. Иза нас треба да стане нека патриотска организација, да закаже датум протеста и да до тог датуму врши СТРАХОВИТУ МЕДИЈСКУ КАМПАЊУ ОБАВЕШТАВАЊА СТАНОВНИШТВА, онако како се може, путем интернета, мањих ТВ станица и трибина по градовима о штетности ГМО.

Ми морамо схватити једну ствар, само читањем текстова на интернету о штетности и погубности ГМО хране, осим информисаности грађана неће се ништа постићи, неће се спречити да ова власт не донесе нов закон по којем би се дозволио промет ГМО организама и хране. Ми ћемо читати текстове, згражаваћемо се над тим што светске психопате потпуно свесно трују светско становништво са ГМО, причаћемо о томе међусобно, размењивати поруке о томе на интернету преко имејла, преко чата, скајпа, путем телефона, путем коментара на сајтовима, блоговима, форумима, али ни то неће донети резултате, јер поруке на сајтовима попут:

„НЕ ГМО! НЕ!!“

Ама баш ништа неће узнемирити власт да стане у заштиту здравља свог народа, јер они су СХВАТИТЕ, СХВАТИТЕ, СХВАТИТЕ, страни плаћеници који треба да прогурају ГМО кроз закон, они су немилосрдни бездушни плаћеници!! Њима и одговара да народ само чита по интернету текстове о штетности ГМО, јер народ се тако пасивно емотивно и енергетски празни, али на пасиван начин. Наравно, то власт не узнемирава никако, чак је то за них и пожељно, народ се тако емотивно истроши и испразни, али се зато тако истрошен активно у неком великом протесту не буни, не излази на улицу, што је добро за власт.

И шта се тада дешава?

Народ се испразнио пасивно, али промена у његову корист нема. Једино што власт узнемирава је масовни грађански протест, оно што може да угрози њихове позиције.

Само мирним, достојанственим и масовним протестом испред Скупштине можемо спречити власт да променом садашњег закона који не дозвољава промет ГМО, то омогући новим законом који би озаконио промет ГМО у Србији.

На тако једном масовном и достојанственом скупу морамо обавезати власт да нам званично потвди писменим путем, неком својом одлуком, да неће дозволити промет ГМО у Србији, већ да ће у потпуности забранити промет ГМО, на било који начин, чак и у експерименталним видовима!

Међутим, један такав масовни протест треба бити строго организован и до танчина испланиран, та одговорност треба да падне наДвери – Покрет за живот Србије„! Будући да ту организацију многи доживљавају као искрено-патриотску, па ако су заиста патриоте, нека се докажу активизмом, на делу, нека организују грађане на велики, миран и достојанствен протест против ГМО испред Народне Скупштине у Београду. Лепо је што на свом сајту Двери имају пуно чланака против ГМО, што одржавају трибине и видео конференције против ГМО са еминентним стручњацима, али то није довољно, тиме се само народ обавештава о штетности ГМО хране, али тиме се неће натерати власт да стане у заштиту здравља грађана Србије, будући да видимо све више да се по званичним изјавама неких представника власти чује да би ми требали да озаконимо промет ГМО.

Дакле, потребно је организовати народ на свеопшти, миран и достојанствен протест и бунт против ГМО!

Двери би могле систематски и квалитетно као уређена организација то да организују, јер имају експозитуре у многим градовима, имају и новчана средства од људи који их донирају и финансирају. И ако нису способни да због ГМО само из Београда анимирају 20.000 људи онда су неспособни тотално, а ту су и други градови. Зна се како се то ради, рецимо прво јавно закажу дан протеста против ГМО, нека то буде рецимо 15. Фебруар 2013. И онда путем информативне кампање обавештавају грађанство о томе. То би се радило путем интернета, са мањих ТВ станица, са мноштво Ју Тјуб видео прилога где би говорили еминентни познаваоци штетности ГМО, као Професор Шеварлић, Професор Димитријевић, Др Слађана Велков, Ирена Барет, затим велики борац против ГМО савесни и независни новинар Биљана Ђоровић итд… итд…

Та предавања би се одржавала од стране поменутих људи, на заказаним трибинама по градовима у Србији где Двери имају експозитуре и просторије.

И, када би се бацили на ту кампању здушно, једно месец дана, дошло би на протест сигурно барем 50.000 људи, јер само из Београда за пола сата-сат могу да се спусте до скупштине око 20.000 људи, јер ваљда то може да се уради у граду који има 2 милиона становника, да само барем 1% грађана изађе на протесте против ГМО, а сигуран сам да су барем 200.000 београђана веома добро информативно упознати са штетношћу ГМО.

Дакле, са оваквом организацијом о којој причам није се НИКАДА, НИКАДА, НИКАДА ни покушало од стране Двери или неке друге организације. Да организује народ против ГМО покушао је сам самцит један једини човек, храбри Никола Алексић, али народ то није озбиљно схватио, није се одазвао протесту. Сада знамо да Никола има проблема од стране власти.

Овакве протесте могу масовно организовати само патриотске организације са значајном логистиком, Двери то имају, имају и финансије, апсолутно сам сигуран да би могли да организују један овакав грађански протест, само ако би хтели момци из Двери да се одлуче на то.

У случају да хито не предузму активистичку акцију и организују народ Србије на један масован протест против ГМО, јер можда помисле да то није „политички коректно“, онда ће народ ДЕФИНИТИВНО, ДЕФИНИТИВНО, ДЕФИНИТИВНО, знати да су Двери фолиранти у низу фолираната који се на речима самопроглашавају за патриоте, а на делима су нуле!

Ако су то што јесу и зашта се издају, да су србске патриоте, нека се АКТИВИСТИЧКИ, АКТИВИСТИЧКИ, АКТИВИСТИЧКи, покажу, пред Дверима је историјска одговорност!!

Ако Двери не организују велики протест против ГМО, за мене ће то значити да су само једни од многих у низу „патриотских“ организација под контролом великог брата!

5 реаговања to “ГМО сојина сачма: Тројански коњ за српски тањир”

 1. Lara Says:

  U pravu ste, Nebojša! Zaista je zgodno iz udobnosti domaće atmosfere kliknuti na tekst „slažem se, NE GMO!“, i osetiti kakvo takvo olakšanje…Nevolja je što mnogi ljudi (kao ja, na primer) zaziru od mase sveta, makar to bili i mirni protesti. Zato ja predlažem, pošto ste već prozvali „Dveri“, sve su to uglavnom mladi ljudi, zašto ne krenu organizovano da skupljaju potpise za peticiju. Koliko je potrebno potpisa da se stopira neki zakon? Mislim da će mnogo više ljudi dati svoju podršku potpisom i ličnim dokumentom nego šetnjom do skupštine. JA ĆU SIGURNO POTPISATI! Pozdrav i želim nam puno uspeha.

  • Небојша Says:

   Lara,

   По закону, петиција је необавезујућа. Скупштина је по закону усваја, ставља у процедури, али нема обавезу да донесе одлуку о њој. Само протест доноси решење. Узмимо пример бугара, они нису писали петиције, већ су протествовали против ГМО и успелу.

 2. ristić ljubodrag Says:

  Nebojša, srećni Vam i novi praznici.Da li je potrebno da stavim na svoj sajt pregled po kompanijama iz Srbije koje su uvozile po hiljade tona GMO; dokumenta vezana za Ivanu -Dulić Marković, za Aleksandru Makaj i ostale.Možete li da mi se za ono Vaše javite na kgbris@ptt.rs

  • Небојша Says:

   Срећни и Вама Љубодраже сви ови празници, а то око увоза хиљаде тона ГМО везане за поменуте лиочности, обавезно ставите на Ваш сајт, то треба да се рашири на интернет, а пренећу то и ја. Јавићу Вам се сад за који минут за оно моје.

   Поздрав,
   Небојша

 3. Saša Says:

  Da vidimo šta ono može HAARP da radi?

  Ah da, može da utiče na svest ljudi i da ih učini bezvoljnima.

  To bato, pali mašinu, komanda je Srbe dovesti u stanje debila.

  Ima li neke pobune? Nema!

  Zadatak obavljen, a za svaki slučaj ostavite HAARP uključen.
  Ko zna možda je neki Srbin malo otporniji.

  PS.:
  Na ulice treba da izađu za početak, ljudi kojima su umrla deca od leukemije i raka. Nisu se ta deca razbolela i umrla zato što su jela neprskane jabuke ili pila izvorsku vodu.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: