Погрешно називани хипохондрима


Писац књиге „Тибетанска медицина“ Сретен Петровић, приредио је за мој блог следећи текст.

Аутор: Сретен Петровић

Погрешно називани хипохондрима

ScienceDaily (Авг. 19, 2010) — Синдром иритације црева (IBS – Irritable bowel syndrome) чини живот јадним онима које погађа, а то је најмање десет посто популације. Оно што многе од њих још више иритира, јесте чињеница да их често сврставају у хипохондре, јер физички узрок ове болести никада није откривен.

Биолози Technische Universitaet Muenchen (TUM) бацили су ново светло на овај проблем: Открили су мини-инфламатор у мукози тракта за варење који ремети осетљиву равнотежу у цревима, а коју прати преосетљивост целог абдоминалног нервног система.

Надимање, затвори и пролив, мучнина са и без повраћања и грчеви стомачних мишића: манифестације Синдрома иритације црева (IBS) могу да претворе варење у хаос. Учестале посете купатилу, често су праћене поремећајима сна, главобољама и боловима у леђима. Само у Немачкој око седам милиона људи пати од овог поремећаја, а чињеница је да је њихов IBS често тумачен као психосоматски проблем. То се догађало зато што органски окидач/узрок ове болести никада није био откривен, па је, поред различитих терапијских интервенција, резултат разочаравао и пацијенте и њихове лекаре. Такво стање би ускоро могло да се промени због тога што су, први у свету, биолози у Минхену лоцирали/открили скривени физички узрок овог поремећаја.

Истраживачки тим професора Michael Schemann-a у TUM Department за Хуману Биологију успео је да докаже да микро-инфламација мукозе изазива преосетљивост абдоминалног нервног система и на тај начин изазива Синдром иритације црева (ИБС).

Користећи ултрабрзу оптичку методу за мерење, истраживачи су могли да демонстрирају да посредници између мастоцита (велике везивне ћелије ткива које садрже хистамин, хепарин и серотонин, а које ослобађају при реакцијама на алергију, а такође и као одговор на повреду или упалу) и ћелија enterochromaffina (EC Кулчитски ћелије – тип ендокриних ћелија које постоје у епителној облози дигестивног и респираторног тракта.) директно активира нервне ћелије у цревима. Та хиперосетљивост нервног система црева изазива збрку у комуникацији између цревне мукозе и њеног нервног система.

Професор Schemann објашњава:

„Иритирана мукоза ослобађа повећану количину неуроактивних супстанци као што су серотоних, хистамин и протеаза. Изгледа да је стварни узрок IBS проблема управо коктел који само тело производи.“

Радећи са колегама из Амстердама утврдили су да су се IBS проблеми смањили после лечења антихистаминима познатим по њиховим имуно-стабилизирајућим ефектима у лечењу алергијских реакција као што је висока температура. Научници сада истражују да ли се после видљивих побољшања (здравља пацијента) нормализује и функционисање нерава. Успешна идентификација активних компоненти може да омогући развијање ефикасног лека за лечење Синдрома иритације црева (IBS). Но, чак и сада, без лека, TUM тим је многим оболелима од IBS учинио живот лакшим, тиме што је доказао да овај поремећај/болест има физички узрок и није само мисао у њиховим главама.

Story Source (Извор текста):

The above story is reprinted from materials provided by Technische Universitaet Muenchen

Journal References:
Sabine Buhner, Qin Li, Sheila Vignali, Giovanni Barbara, Roberto De Giorgio, Vincenzo Stanghellini, Cesare Cremon, Florian Zeller, Rupert Langer, Hannelore Daniel.Activation of Human Enteric Neurons by Supernatants of Colonic Biopsy Specimens From Patients With Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterology, 2009; 137 (4): 1425 DOI:10.1053/j.gastro.2009.07.005
T. K. Klooker, B. Braak, K. E. Koopman, O. Welting, M. M. Wouters, S. van der Heide, M. Schemann, S. C. Bischoff, R. M. van den Wijngaard, G. E. Boeckxstaens. The mast cell stabiliser ketotifen decreases visceral hypersensitivity and improves intestinal symptoms in patients with irritable bowel syndrome. Gut, 2010; DOI: 10.1136/gut.2010.213108.

Пробиотици ублажавају панкреатит: потребна даља истраживања

ScienceDaily (Нов. 16, 2011) — Изгледа да пробиотски третман ублажава панкреатит код животиња и води ка новој хипотези о тома како пробиотик може да делује, стоји у реферату објављеном у новембарском часопису Applied and Environmental Microbiology.
Бактеријске врсте које су у најближој вези са побољшањем здравља откривене су први пут током ових истраживања.

Жесток акутни панкреатит је критична болест која изазива дисфункцију танког црева. Док се она обично само ограничава, у 20 до 30 процената оболелих она се развија у озбиљну болест, укључив синдром систематске упалне реакције, сепсу и/или дисфункцију више органа што често изазива смрт.
У овој студији Jacoline Gerritsen of University Medical Center, Utrecht, Holandija, Холандија и њени сарадници свакодневно су давали пробиотик једној групи пацова, а почели су (то да чине) пет дана пре него што су им „увели“ акутни панкреатит и наставили су (то да чине) кратко после тога, пре него што су животиње угинуле. Друга група пацова примала је плацебо. Култура бактерија која стимулативно делује на имуни систем.

Пробиотски лековити препарат, биолошки активни додатак храни или прехрамбени артикал који садржи бактеријске културе корисне за организам.
Означава супстанцу која стимулише раст микроорганизама, нарочито оних са корисним особинама, као што флора у цревима.
Главно откриће: у танком цреву, већи него нормалан број јединки новооткривене бактерије „commensal rat ileum bacterium“ (CRIB) био је повезан са смањењем жестине акутног панкреатита код животиња храњених пробиотиком. Удаљени органи ових животиња били су мање инфицирани, тако је мање било заражено умируће или већ мртво ткиво панкреаса, што се показало у нижем нивоу про инфлаторних цитокина (cytokines).

Story Source (Извор текста):

The above story is reprinted from materials provided by American Society for Microbiology.
Journal Reference:
J. Gerritsen, H. M. Timmerman, S. Fuentes, L. P. van Minnen, H. Panneman, S. R. Konstantinov, F. M. Rombouts, H. G. Gooszen, L. M. A. Akkermans, H. Smidt, G. T. Rijkers. Correlation between Protection against Sepsis by Probiotic Therapy and Stimulation of a Novel Bacterial Phylotype. Applied and Environmental Microbiology, 2011; 77 (21): 7749 DOI: 10.1128/AEM.05428-11

Пробиотици смањују инфекције пацијената у интензивној нези

ScienceDaily (Дец. 1, 2011) — Трауматска повреда мозга драстично смањује способност пацијента да се бори са инфекцијама. Истовремено, пацијент често пати од хипер упале, због тога што мозак лучи glucocorticoids као одговор на повреду.
Нова истраживања објављена у часопису Critical Care показују да укључивање пробиотика у хранљиве материје које се пацијенту дају инфузијом или кроз тубу – повећава нивое интерферона и смањује степен инфекције, па чак и смањује време које пацијент проведе у интензивној нези.
Од 52 пацијента у кинеском Северно Сичуанском медицинском колеџу и болници од повреде мозга 52 пацијента лечена су интензивној нези. Део је лечен на уобичајени начин, а делу је у исхрану додаван пробиотик…

Кад је лечење почело међу пацијентима није било разлике. Међутим 15 дана касније пацијенти који су примали пробиотик имали су знатно већи ниво IL-2 и IFNy, него контролни пацијенти Професор Јинг-Ци Зху, из Трећег војног медицинског универзитета, супервизор ових студија, објашњава:
„Изгледа да лечење пробитоком враћа ка нормали баланс између Th1 и Th2 и, у нашој студији, има позитивне ефекте…“
… Пробиотик терапија смањила је број инфекција које су се појавиле после седам дана, а такође је смањила и број различитих антибиотика потребних за лечење инфекција…

Story Source (Извор текста):

The above story is reprinted from materials provided by BioMed Central.

Journal Reference:

Min Tan, Jing-Ci Zhu, Jiang Du, Li-Mei Zhang, Hua-Hua Yin. Effects of probiotics on serum levels of Th1/Th2-cytokine and clinical outcomes in severe traumatic brain-injured patients: a prospective randomized pilot study. Critical Care, 2011;

Пробиотици могу да смање дијареју насталу због антибиотика

ScienceDaily (Јули 2, 2007) — Напици који садрже пробиотске бакетрије могу да смање дијареју код старијих особа, што може да смањи њихов боравак у болници, кажу истраживачи из Imperial College at Hammersmith Hospital у студији објављеној у Британиси Medical Journal.

Између 5% и 25% одсто пацијената добија дијареју, укључујући тешку C. (Clostridium) дијареју, као последицу/компликацију терапије са антибиотицима. У три лондонске болнице истраживачи су пратили 135 особа старије од 50 година који су примали антибиотике због различитих разлика. Пацијенти су били подељени у две групе. Једној је даван обичан јогурт обогаћен пробиотицима, а другој обичан miklšejk.
Напици су им давани два пута дневно, али тек 48 часова после почетка терапије антибиотицима. Напици су им давани и недељу дана после престанка терапије антибиотицима. Пацијенти су поново испитивани и четири недеља касније. Праћено је њихово пражњење црева, а узорци су узети за анализу.

Од 113 пацијената група која је узимала пробиотике осећала се много боље. Само 12 % од њих добило је дијареју која прати антибиотике. У другој групи тај проценат је износио 34 %. Осим што помажу пацијентима, пробиотски напици, кажу истраживачи, могу да помогну знатним уштедама нарочито ако се корист у већим количинама. Они наводе да пробиотик за спречавање C. дијареје кошта само 60 фунти, а класично лечење може да кошта и до 4.000 фунти – због употребе лекова и дужег боравка у болници.

Story Source (Извор текста):

The above story is reprinted from materials provided by BMJ-British Medical Journal, via EurekAlert!, a service of AAAS.

Шта пробиотици још могу да учине за одрасле?

ScienceDaily (Мај 20, 2008) — Пробиотска бактерија, дефинисана као живи организам који има позитивне ефекте на људско здравље, углавном је проучавана као средство за превенцију и лечење гастроинтестиналних болести и алергија. Људи који узимају пробиотике и не знају какве све ефекте они имају на имуни систем одраслих. Још није сасвим јасно како пробиотици активирају своје здравствене ефекте, али највероватнији акциони механизам јесте модулација имуног одговора преко цревног мукозног имуног система.

… Откривено је да пробиотици имају антиинфламаторни потенцијал кроз смањење нивоа серума CRO и кроз смањење производње (коју иницирају друге бактерије) проинфламаторнмог citokina у периферним једноједарским (пише: mononuclear) ћелијама крви. Истраживање су извели University of Helsinki (Finland), Valio Research Centre (Finland), и National Public Health Institute (Finland). Део студија финансирала је Academy of Finland.

Story Source (Извор текста):

The above story is reprinted from materials provided by World Journal of Gastroenterology, via EurekAlert!, a service of AAAS.
Journal Reference: Kekkonen RA, Lummela N, Karjalainen H, Latvala S, Tynkkynen S, Järvenpää S, Kautiainen H, Julkunen I, Vapaatalo H, Korpela R. Probiotic intervention has strain-specific anti-inflammatory effects in healthy adults. World J Gastroenterol 2008; 14(13): 2029-2036

Колико су пробиотици ефикасни у синдрому иритације црева (IBS) ?

ScienceDaily (Окт. 6, 2008) — Неколико студија представљених на Gastroenterology’s 73rd Annual Scientific Meeting у Орланду обрадило је безбедност и ефикасност пробиотика у нормализовању пражњења црева пацијената који због Irritable Bowel Syndrome (IBS) пате од затвора и пролива. Систематска праћења примене пробиотика при IBS код 1.628 IBS пацијенат открила су да су „пробиотици ефикасни у IBS, али и да немамо довољно информација да бисмо били сигурни да само један пробиотик делује или је за деловање потребна комбинација пробиотика“, изјавио је Dr. Paul Moayyedi, руководилац истраживања, изведених сарадњом Mayo Clinic in Jacksonville, FL and Rochester, MN; McMaster University in Ontario, Canada; University College in Cork, Ireland and Montefiore Medical Center in New York City.

… истраживано је да ли је пробиотик вишеструког састава ефикасан у смањивању учесталости дијареје код 84 IBS пацијената. Вишеструки пробиотик је за 28 дана нормализовао функционисање црева.

У седам педијатријских центара у САД, Италији и Индији истраживачки тим насумице је одабрао 59 педијатријских пацијената и давао им је пробиотски агенс (VSL#3®) током шест недеља… Откривено је да је пробиотски агенс безбедан и знатно ефикасан у уклањану симптома везаних за IBS (абдоминални болови, мучнина, неуредна столица) деце и тинејџера.

Researchers found the probiotic agent was safe and significantly more effective than the placebo in alleviating IBS-related symptoms (abdominal pain/discomfort, bloating, stool dysfunction) in children and teenagers.

Адреса за више информација ИБС http://www.acg.gi.org

Story Source (Извор текста):

The above story is reprinted from materials provided by American College of Gastroenterology, via EurekAlert!, a service of AAAS.

Кефир не зауставља пролив код деце лечене антибиотицима

ScienceDaily (Авг. 3, 2009) — Кефир, један од најстаријих „здравих“ напитака, мало помаже у спречавању пролива код мале деце лечене антибиотицима, кажу истраживачи Georgetown University Medical Center (GUMC), који су ригорозно тестирали деловање овог пића. Пробитоик Lactobacillus plantarum не делује на салмонелу, откривено на University of Gothenburg, Sweden.

Story Source (Извор текста):

The above story is reprinted from materials provided by Georgetown University Medical Center.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: