Монструозно: Услов приступања Србије Светској Трговинској Организацији (СТО) је да мењамо закон о забрани промета ГМО и да то новим законом дозволимо!


Извор:http://www.telegraf.rs

ЉАЈИЋ: Мораћемо да продајемо ГМО храну!

Србија је у завршној фази приступања СТО и нико не тражи да омогућимо производњу генетски модификоване хране, већ измену одредби закона које се односе на њен промет.

Министар спољне и унутрашње трговине Расим Љајић изјавио је да је Србија у завршној фази приступања Светској трговинској организацији (СТО) и истакао да од нас нико не тражи да омогућимо производњу генетски модификоване хране (ГМО).

Он је истакао да пред Србију нико не поставља никаква питања ни захтеве које нису морале да испуне и друге земље које су ушле у ту организацију.

Како је Љајић прецизирао, оно што се тражи јесте измене одредби закона које се односе на промет ГМО хране. Он је нагласио да све земље имају на располагању могућност да то питање реше у складу са сопственим интересима, а на располагању су им мере за ограничења и контролу трговине тим производима.

Поред измена закона о ГМО, други круг питања које Србија треба да разреши пре пријема у СТО јесу билатерални проблеми, односно преговори пре свега са Панамом, Бразилом, САД и Украјином по питању трговине појединим пољопривредним производима, рекао је Љајић на конференцији “Како да Србија повећа извоз хране”.

Љајић је подсетио да СТО данас има 157 чланица, као и да ће до нове године добити још две нове чланице, а Србија ће остати у друштву Авганистана, Ирака, Ирана, Белорусије…

Он је рекао да је дилема о производњи ГМО хране у Србији као услов за приступање СТО постављена као лажна дилема, за коју су разлог незнање, мистификација, лоше намере, партикуларни интереси и додао да ће о свему бити организована стручна дебата.

Љајић је истакао да је наш интерес да будемо део СТО, јер је то легитимација, односно лична карта да Србија уважава све стандарде и механизме слободног тржишта од чега ћемо имати директне финансијске користи доласком инвеститора.

*****************

Пре него што прокоментаришем текст, сви они који још нису упознати са опасношћу од ГМО хране нека прочитају прво овај чланак где се јасно каже да су:

Научници света против ГМО!
http://bit.ly/WFClWL

Кратак извод из чланка:

„… Ради озбиљности теме око ГМО дајем на увид страни сајт где се јасно види да је преко 800 научника, тачније до данас их има 828 потписника, из 84 земље потписало отворено писмо „Научници света свим владама“ у којем захтевају забрану на патент за живот и упозоравају о огромној опасности од генетски модификоване хране и генетски модификованог семена….“

А, сад, да би схватили која се паклена превара крије када се постане чланица СТО, прочитајте овај чланак:

САД: Срби, морате да прихватите генетски модификовану храну
http://bit.ly/WFAMbc
Кратак извод из чланка:

„… Вашингтон – САД траже од Србије да прихвати генетски модификовану храну – и то је наводно услов за пријем у Светску трговинску организацију (СТО).

Да ли је један од услова за пријем у ту организацију и измена Закона о забрани генетски модификованих намирница?

Од јуна 2009. године, у Србији је на снази закон којим се забрањују производња и промет генетски модификованих организама (ГМО) у комерцијалне сврхе. Својевремено је, међутим, Министарство пољопривреде САД објавило информацију да српско Министарство пољопривреде намерава да измени тај закон, јер би он могао да постане препрека уласку Србије у СТО….“

Ова верзија што нам је сад представља Љајић, исувуише је наивна и површна да би и ретарди поверали у њу, а камо ли просечан грађанин, јер је елементарно бесмислена!!

Љајић каже да нам се улазак у СТО не условљава производњом ГМО хране, већ да законски обезбедимо њен промет. Другим речима, промет ГМО храном мораћемо да обезбедимо њеним увозом, а питам ја сад Љајића:

Која је разлика кад становништво Србије једе опасну и штетну ГМО храну у случају када се она производи у Србији, и у случају када једе ГМО који Србија увози, не производи је, али је увози и тако јој обезбеђује промет?

Наравно, никаква, јер јести ту опасну и штетну ГМО храну (један број научника експериментима је доказао да је ГМО штетна по човека. Нешто више о томе у овом прилогу: Генетски модификована храна») производећи је у Србији, или као увезену, подједнака је опасност по здравље човека, не треба ваљда то сад да се разјашњава, то је суштина!

Само по себи намеће се закључак да Србија не треба ни да да уђе у СТО, ако се жели сачувати билошки опстанак Србског народа и свих осталих грађана! Мађарски премијер Виктор Орбан у име свог народа одлучно се супротставио производњи и увозу ГМО хране ( прочитај више о том»)!

То треба да уради и Србија!!

Ако то неће да уради садашња влада, онда ће народ Србије морати да се побуни ако му је до биолошког опстанка и здравља! Ако му је до здравља своје деце и будућих покољења!!

Пре него што у будућем чланку на овом блогу нешто шире прочитате од Ирене Барет шта Србију чека уласком у СТО, прочитајте њене кратке изводе:

Ирена Барет: Мисли својом главом!
Шта је Светска Трговинска Организација (СТО)?

Бајка: СТО је форум за међународну трговинску размену. Чланство у СТО доноси напредак, омогућава отварање нових радних места, стабилност и мир.

Истина: СТО су основале најбогатије земље света. Профит је стављен испред човека и природе.СТО заступа интересе банака и корпорација,то је глобални Устав који све владе земаља чланица морају да прихвате, да подчине своје законе, регулације и административне процедуре-уговорима са СТО.

Раднички синдикати, удружења пољопривредника, ми обични мали људи немамо право одлучивања о основним стварима које се тичу наше животне егзистенције. Поништавају се основна људска права, право на здраву животну средину, право на здравствену заштиту, образовање, сигуран посао, место за живот.Више нећемо имати ни право на контролу над водом наше земље јер по дефиницији СТО вода постаје роба, а роба не може бити ограничена. Грађани Србије ће имати приступ води само ако у напред плате за њу. Онај ко нема да плати, остаће жедан. Уколико будемо тражили воду назад, корпорације имају право да туже нашу земљу јер узнемиравамо право корпорација да послују у земљи чланици СТО. Кроз споразум о пољопривреди, СТО ће наметнути Србији јефтину генетски модификовану и другу храну из САД и ЕУ која је јефтина због бенефиција сељацима у земаљама из којих је увоз. Оваква неправедна конкуренција уништиће мала породична газдинства Србије. Не у СТО! Наша земља може да производи све што је нашим грађанима неопходно. Купујмо директно од малих произвођача здраве хране у Србији.

8 реаговања to “Монструозно: Услов приступања Србије Светској Трговинској Организацији (СТО) је да мењамо закон о забрани промета ГМО и да то новим законом дозволимо!”

 1. Неђељко Милосављевић Says:

  Пријатељи, Нико никог не јури у коло где му није мјесто, овај Љајић је био министар код Тадића и он јадник незна нити види даље од свог носа. Тадић ја њему о`итао лекцију како да ради ако хоће да буде у клубу, њему је свеједно које сада председник он ради по старом. Само једна ствар србе ће сарањивати владе које се дистансирају од свог народа, јер су приморане од својих налогодаваца, Видимо све перипетије које се сукобљавају кад је питање равноправног става, сви су једнаки испред закона. У Србији се не зна које Цар а које Ћесар, све ми се чини у земљи јури Луд Збуњеног.
  поздрав!

 2. grimasa Says:

  Nije džabe godinama uništavana naša poljoprivreda (do juče smo mogli da hranimo sebe i pola Evrope, a danas… ni sebe same), meni nije jasno, da je neko tek sad shvatio, da mi i ostali mali i jadni narodi, nesmemo da imamo svoju proizvodnju hrane, da sva naša dobra (uključujući i vodu, a možda i vazduh) mora neko drugi da eksploatiše. Nije GMO hrana pravljena za pacove (od nje ćemo postati pacovi), već za Srbe i… ista je stvar i sa lekovima, stalno se isprobavaju novi lekovi (opet nad nama malima), uz aminovanje naših Dr. Mr. i td. jer njima je samo novac važan. Mi smo veoma pogodni za eksperimentisanje, a i mnogo nas ima na ovoj zemlji, treba nas istrebiti, samo zagađujemo vazduh svojim prisustvom. Danas GMO, sutra, nešto drugo, treće.

 3. Irene Barrett Says:

  господине Љајићу, једно питање: коме је намењена ГМО храна коју би сте ви одобрили да се увезе? Ако Ви то одобрите, преузимате одговорност за све оне који ће да се разболе и оне сељаке који ће да остану без своје земље коју ће изгубити због неравноправне конкуренције.

 4. Lara Says:

  Ljudi, gledajte u sunce! Sunčeva energija je najbolja hrana! Tako ćete sve manje imati potrebu za hranom, i onom zdravom a kamoli GMO. I bićete zdravi. Eto jednostavnog i besplatnog načina da se suprostavimo Ljajićima, STO, GMO, Rokfelerima i ostalim felerima! Ovo izgleda kao šala ali nije. „Oni“ (ja ne znam ko su oni, ali izgleda da su to neki vladari iz senke) imaju monopol na hranu, vodu, zemlju, vazduh ali još nemaju monopol na SUNCE! Učinimo nešto dok nisu svoju šapu stavili na SUNCE! I – NAS ima više nego njih!

 5. филип Says:

  Ситуација у Србији је веома драматична и критична. Сад од НАС САМИХ зависи да ли ћемо им то дозволити изгласање закона за слободан увоз ГМО хране, семена,….

  Врх Србије је блокирао на све начине срчаног борца за бољу будућност Србије Николу Алексића.

  Небојша, проширите ову информацију.
  http://bit.ly/SyAkI2


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: