Проф. др Алекса Милојевић: Зло дефлације, зло власти!


Процеси уништавања србског народа путем катастрофално лоше економске и финансијске политике истоветни су и у Републици Српској, и у Србији, суштина им је иста, са малим разликама у форми примене. Заједничко је то, да су народ свесно издали и продали на путу уништења, у оба ова територјална подручја где живе Срби и остали грађани, и људи из политике (властодржци), и интелигенција, односно људи од струке: економисти, банкари, школовани и образовани људи. Они су у задњих 150 година убедљиво највећи непријатељи србског народа!

Наравно, имамо ми и часну интелигенцију и стручњаке попут професора Милојевића, али они су на сваки начин маргинализовани од стране издајничких власти, њихов глас истине је тотално блокирам за народ, да га чује, једино медијско место преко кога он може допрети до народа је интернет.

Зато пажљиво слушајте и настојте да разумете суштину бруталних економских превара, на обе стране Дрине, све је то једно те исто: Додикова влада, Тадићева, Николићева…

Узмимо пример нас у Србији, будући да професор пише о ситуацији у Р.С. Од када је дошао на власт ДОС, почела је невиђења пљачка (неолиберални концепт „приватизације“), пустошење и руинирање србске привреде и индустрије, немерно и свесно, али истовремено вам на строго контролисаним медијима наша издајничка интелигенција (економисти, банкари, професори универзитетза, финансијски стручњаци…) с лизана са властодршцима из свог уског личног интереса, објашњава да пљачка није пљачка, већ: „транзиција“, „прилагођавање светском тржишту“, „то је неминован процес после распада комунистичких држава“ и зато се морамо „интегрисати“ у (?) „цивилизовани свет“.

Путем чега?

Каво глупо питање? Па путем магле: „евроатланских интеграција“ … „уласка у ЕУ“ и тек када се „интегришемо“ и тек кад ко зна кад, јер нико од њих вам не објашњава када ћемо да се „интегришемо“ и уђемо у те „рајске просторе среће“ попут „ЕУ“, будући да су то „врло компликовани“ и „непредвидиви процеси“, али ћемо ући некада, и тек кад уђемо у те „рајске просторе“, тек ћемо онда бити богати и срећни, тек ћемо онда живети боље.

Дакле, ви видите да се привреда разбија, пљачка, радници се отпуштају због намерног уништавања фирми, губите посао, лоше живите, опхрвало вас је све више сиромаштво, а „интелигенција“, у коју се претходним образовањем у обичан свет усадио стереотип страхопоштовања: „то су људи од науке, еј“ … „они говоре само истину“, „професори су то, бре…“ и зато у обичним главама рађа се хаос, апатија и не пружање отпора пљачки и уништењу привреде, јер се верује „ученим људима“ и сви причају исто у званичним медијима, нигде не чујете супротна мишљења, ви пропадате, а „експерти“ вас уверавају да сте „на путу за рај“… тако да људи голу пљачку хипнотизирано прихватају као „неумитну транзицији“ и препуштају се банди пљачкаша да их „одведе у рај“, а свесни су да живе у паклу, јер излуђени, осиромашени и болесни, умирете лагано и нестајете, и ту и тамо погледате неку серију, утакмицу, тениски меч или филм на ТВ, не би ли се свесно заваравали да вам је тако лакше. Али умирање је умирање, било оно брзо или тихо, полагано. Гледали тв или не, ако се не одупирете свесно пропадању, све вам је исто…

Да би се свесно заглупљиван народ од стране „економиста“, „финансијских стручњака“ и „професора“ на државним јаслама, образовао, да схвати да екомномија није тако „јако компликована ствар“ како нам се свесно убризгује у свест, а све се то покрива гомилом неразумних термина и нових екомомских кованица, потребно је образовати се уз помоћ часних и поштених доктора економије као што је Професор др Алакса Милојевић.

Тада ће се видети, да је економија врло једноставна и разумљива ствар, са неколико кључних законитости које се морају испоштовати да би економија била здрава и у служби целине, народа, и свих грађана.

*****************

Аутор: Проф.др Алекса Милојевић
(директор економског института у Бијељини)

Зло дефлације, зло власти

Инфлација (раст количине новца и раст цијена), на коју се сви толико мрште, је права економска кијавица у односу на најопаснију економску болест дефлације (смањење количине новца и пад цијена) која већ разара наше економско ткиво са пријетњом њеног галопирајућег развоја. Колика је опасност те економске болести говори и чињеница, да ни једна земља, у новијој историји, није дозволила ту врсту авантуре. Ништа као дефлација не уништава тако брзо и тако темељито и друштво и привреду. Због тога је она означена највећим економским злом.

Као и свака појава и економија има своје разноврсне болести, теже и лакше, које не долазе саме од себе. Оне потичу од власти. Добра власт брани свој народ од економских болести, оздрављава економију и народ и тако му омогућава запошљавања и напредак. Лоша власт шири опасну заразу најразличитијих економских болести па и оних најтежих, какав је случај са најопакијом економском болести дефлације у коју смо дубоко загазили и која носи све пријетње нашег економског али и сваког другог слома. У прошлој години, падом цијена, појавила се болест дефлације.  Умјесто да је сва на ногама и да све звони на узбуну, наша Влада проглашавајући себе изузетно успјешном, рјешава проблеме тако што их не признаје, занемарује, једноставним навођењем (у економској политици) да дефлације у овој години неће бити. Као да ће непризнавање проблема довести до његовог рјешења.

Инфлација (раст количине новца и раст цијена), на коју се сви толико мрште, је права економска кијавица у односу на најопаснију економску болест дефлације (смањење количине новца и пад цијена) која већ разара наше економско ткиво са пријетњом њеног галопирајућег развоја. Колика је опасност те економске болести говори и чињеница, да ни једна земља, у новијој историји, није дозволила ту врсту авантуре. Ништа као дефлација не уништава тако брзо и тако темељито и друштво и привреду. Због тога је она означена највећим економским злом.

Новац потиче из производње. Ако нема роба нема ни новца. Умјесто да развију производњу и тако прибавља потребан новац, наша Влада посуђује, распродаје, увећава платне дефиците са иностранством као да тако може у недоглед. По свему судећи већ опасно ударамо у обале. Пријети нам озбиљна несташица новца. Пад цијена ће довести до нових пропадања предузећа и отпуштања радника са посла. Људи масовно неће моћи да остварују ни минималне куповине. Социјалне разлике ће се повећати. Сужават ће се круг људи који ће бити у стању да задовољавају своје потребе.

Пораст отицања новца због отплате кредита и намирења губитака (дефицита) са иностранством дјеловат ће на смањење његове количине што ће повећати дефлацију. Присутна је додатна тешкоћа која изражава посебност околности у којима се остварује дефлација код нас, што ће нас додатно притискати. И поред огромне несташице новца цијене ће ограничено падати. То ће повећати терет дефлације код нас. Новца ће бити све мање а цијене се неће значајније смањивати.

То зло долази из два правца.

Скуп домаћи новац због високог административног курса од око 2 КМ/Еуро и даље ће чинит иностране робе  јефтиним а домаће скупим. Погоршањем економских околности у земљи та разлика ће се повећавати. Повећават ће се могућности увоза а ограничавати могућности извоза. Да би савладали притисак прецијењене домаће валуте, да би извозили привредници ће морати да изврше додатни притисак на доле, прије свега на наднице и отпуштање радника.

Друго зло потиче из монополизације домаћег тржишта од стране иностраних роба и продаваца. Они ће задржавати релативно високе цијене јер домаћи произвођачи нису у стању да својим робама допринесу њиховом обарању.

Успорен пад цијена, убрзан пад надница уз пораст незапослености особине су наше дефлације које говоре о њеном погоршаном изразу и додатном оптерећењу.

Рјешење проблема је потпуно неизвјесно. Како из дефлације прећи у инфлацију, из већег у мање економско зло? Та могућност је у посједовању централне емисионе банке коју немамо. Оно што се назива централном банком код нас заправо је мјењачница. Које су границе наше издржљивости које нам одређује наша власт? Шта мислите?

Једно реаговање to “Проф. др Алекса Милојевић: Зло дефлације, зло власти!”

  1. Неђељко Милосављевић Says:

    Пријатељу, Ако се прати развојни ток Народа коме ми припадамо, се јасно види од када је почело расуло код народа. Поред многих узалудних писања појединих хроничара нико њих не схвата за озбиљно, донекле је народ у праву. Али они који читају стара писма они се третирају као вампири. Све ове недаће око информације има један кривац, тај кривац се зна од када је он ступио на сцену све снаге су се упериле против народа који је волео слободу и истину. Тај народ смо ми СРБИ. А главни кривац је Христови занесени идеолози који су имали сарбраћу у сви следећим идеологијама које увјек насрћу на нас. Многима се неће свидети мој коментар, ја само износим фактичку анализу путем читања старих писама, и тачно знам зађто је народ оставијо иза себе благостање. Народ је био приморан, исто питање гласи због `ега се распала Југославија, Сила Бога не моли!


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: