Академик Драгомир Виторовић: Нема безбедне експлоатације никла – видео


Пре главног текста, прочитајте прво доњи линковани текст са видео прилогом, где нас министар Бачевић убеђује да нема опасности од експлоатације никла.

Нема опасности од експлоатације никла
http://bit.ly/Q93j2h

******************

Нема безбедне експлоатације никла  
М. Р. Петровић | 26. 09. 2012. – 23:03х | Фото: А. Станковић | Коментара: 148

Нове технологије, чију примену, према речима министра за рударство Милана Бачевића, обећава страна компанија заинтересована за истраживање и експлоатацију никла у Србији, у овом случају не могу да постоје, тврди академик Драгомир Виторовић, дугогодишњи шеф Катедре за примењену хемију Хемијског факултета у Београду.

Нема технологије која може да елиминише опасности: Академик Драгомир Виторовић

– Нема те технологије која може да елиминише све опасности и откуд сад помињање милијарди евра, кад тек треба да се раде истраживања ради утврђивања резерви. Не могу да верујем да инострана компанија нуди 1,2 милијарде евра за нешто што треба тек да се истражи – каже Виторовић.

Он истиче да га је охрабрила брза и жестока реакција јавности на најаву ископавања и прераде руде никла на три локације у Србији – на подручју Мокре Горе, у околини Тополе и између Врњачке Бање и Трстеника.

Опасност прети пре свега од јаловине која остане након што се из руде издвоји никл, што се чини, поред осталог, уз помоћ сумпорне киселине. Према речима академика Виторовића, када је пре осам година компанија “Јуропијан никл” желела да ископава никл на подручју Мокре Горе, они су предвиђали управо поступак излуживања никла уз помоћ сумпорне киселине, како би се добио никл-сулфат, из којег би се потом електролизом издвојио никл.

– Јаловина која остаје након излуживања, са којом не можете ништа да радите, натопљена је сумпорном киселином. Ветар би разносио ту прашину, а киша би је спирала и све то завршило би у земљи и води – каже академик Виторовић за “Блиц”.

Српска академија наука и уметности је тада, заједно са представницима власти у Ужицу и Вишеграду, са Одбором за обнову Шарганске осмице и редитељем Емиром Кустурицом, упозорила јавност на штетност недовољно промишљених намера и одлука надлежних органа.

– Притисак јавности је тада успео и Министарство је повукло одобрење за истраживања – каже Виторовић.

Министарство за заштиту животне средине је, међутим, 2009. године поново одобрило испитивања, што је у једној телевизијској емисији потврдио и тадашњи министар Оливер Дулић.

– Главну аргументацију против овога, која је изнета пре седам-осам година, треба поновити и данас јер је она данас још убедљивија. У свету је опште признат став да су недирнута природа, чиста вода, земљиште, ваздух без смога и здрава храна највеће драгоцености – каже Виторовић, који наглашава и да су добро познате чињенице о канцерогености и токсичности једињења никла и других тешких метала, и споредних производа металургије.

Апел министра Бачевића

Министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић пренео је јуче председницима општина Трстеник, Топола, Чајетина и Врњачка Бања, да радови на истраживању руде никла “не могу да изазову никакву штету. „Стога апелујем да не заустављате истраживања и не пристанете да будете изманипулисани од појединаца“, рекао је Бачевић. Он је додао и да се компанија која је добила одобрење за геолошке истражне радове налази у одређеном облигационом односу са државом, па би “свако одступање од тих радњи било директно кршење њихових права”.

ВИДЕО > Норилск, град смрти:

******************

А сад прочитајте ово доле и погледајте још један видео прилог.

Овако ће изгледати Србија због експлоатације никла

„Док се у Србији воде полемике да ли је експлоатација никла штетна, најутицајније еколошке организације воде оштру борбу против компанија које се тиме баве. Аргумент им је руски град Норилск, један од десет најзагађенијих градова на свету због експлоатације и обраде ове руде…“

Прочитајте цео текст»

Руски град хорора – Норилск

Норильск город смерти 2

Ето какву ми власт имамо, брину о правима компаније, а народ Србије је биолошки отпад за њих на коме треба да зараде!

6 реаговања to “Академик Драгомир Виторовић: Нема безбедне експлоатације никла – видео”

 1. Saša Says:

  znate šta, sad ću da se malo smejem

  ha ha ha ha ha ha ha ha ha

  pa glasalo se za tu vlast!

  moj listić je bio jedan od nevažećih, a za koga ste vi glasali?

  ja hoću da ministri budu ljudi sledećeg opisa:
  – minimum doktorat iz oblasti kojom će se baviti
  – minimum da zna 3 jezika (engleski se ne računa jer to i ja znam)
  – da ima minimum 20 godina radnog staža, uspešnog i da je bio na rukovodećim mestima
  – da je od ugleda u mestu u kojem živi
  – da ima porodicu koja kompletna živi u Srbiji
  (a ne ovde kopa nikl a deca mu u Engleskoj)

  i ništa izbori po političkoj liniji, nego se vidi ko ispunjava uslove, napravi se spisak onih koji bi se prihvatili posla i onda se bira na izborima, svaki ministar posebno

  a političke partije bi zabranio zakonom, uopšte ne vidim korist od postojanja istih, jer od kako postoje, nama je sve lošije i lošije

  Predsednika i premijera birati na sličan način ali sa još strožijim uslovima.

  PS. Pametan čovek nikada ne bi dozvolio da se uništava priroda zarad sitne zarade.

 2. domana Says:

  Neka vade nikl, al neka jalovinu ponesu sa sobom zajedno sa niklom… 😉

  • Небојша Says:

   Saša,

   Избори су намештени, то је савршено јасно, тако да суштински нико није ни гласао за ове који су на власти, већ је то био унапред договор и сценарио између страног фактора и ових шибицарских странака у Србији. Главни играчи за бољитак у Србији нису ни били на изборним листама.

   Начин како се намештају избори је веома прост, то се ради када се гласачки листићи, односно џакови са гласачким листићима превозе до Београда у Републичку Изборну Комисију (РИК). И онда се у РИК донесу већ пре „гласања“ припремљени други џакови, са „победником“ по већ ранијем договору и сценарију. Ради се о томе да уопште нема потребе да се гласачки листићи џаковима пребацују за Београд, већ да се само резултати гласања путем компјутера пошаљу РИК-у, односно записник са резултатима. Наравно, тај записник са печатом прертходно би након утврђивања резултата гласања потписале све заинтересоване странке са својим представницима, укључујући и представнике РИК-а, као и неки самостални педставник обичних грађана, и то би се путем мејла послало РИК-у. Тако не би могли да се фалсификују резултати, али кад разним комбијима преносиш те џакове са гласачким листићима за Београд, све је једноставно и просто да се наштелује по жељи сценариста и после се цинично од властодржаца тврди народу који се буни:

   „Па тако сте гласали, сами сте то тражили…“

   „То је воља грађана“

   Али кажем, главни играчи нису ни били на изборним листама, ко год да је други победио путем „избора“ ситуација би била иста, био би контролисан од великог брата.

 3. Saša Says:

  nisam znao ovo za prevoz kombijima, he he, sad je sve mnogo jasnije

  nego, što se nikla tiče, pa neka vade ali svi koji tu odluku donesu da žive pored rudnika, kompletno, cele porodice da smeste na 200m od mesta gde se prikuplja ruda nikla

  onda ću da dam zeleno svetlo, mislim što se mene tiče, ako je bezbedno, onda je valjda i za njihovu decu bezbedno, mada sumnjam da će to da se desi, jer nisu oni ludi, oni su samo bezobrazni i kupljeni

 4. Kathy Says:

  Prodane dushe, uradice svakako onako kako su zamislili – ukoliko se stanovnici tih krajeva, kao i svi ostali u Srbji, ne usprotive veoma ostro i nedvosmisleno, a mozda ce biti potrebno i vise od obicnog protestvovanja!

  • Небојша Says:

   Да, могуће је да ће бити потребно ради елементарне заштите од загађења, и биолошког и менталног, и нешто више од протеста, будући да властодршци не уважавају глас грађана ни са једног до сада одржаног протеста, а било је таквих. Најзначајнији је био 05.06.2011. Против ГМО, Кодекса Алиментаријуса и Кемтраилса и без обзира што је било само 500-600 грађана на том протесту, то су ставови свих нормалних људи којима је до здравља и елементарно здравих услова за живот.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: