Ако почну ископавања никла по замисли министра Бачевића, цела Шумадија ће бити отрована и смртоносна


Извор:Вестинет
16. септембар 2012. 21:27

Да ли је ово још један министар у низу који ће да нанесе ненадокнадиву штету Србији. Знамо да странци богато плаћају, знамо и да су издашни у проценту, али зар смо толико глупи да дозволимо да нам један човек потрује пола Србије да би се после возио у јахти од пола милиона евра као што то чини један бивши бескорисни министар. Порука за господу Вучића и Дачића: „Уз лопове из прошле владе почните да контролишете и своје људе који су већ на самом почетку почели да „миришу“! Поштована господо, није Вас народ бирао да га потрујете него да државу водите домаћински.

Господине Бачевићу, ако се сложимо да је боље бити здрав него болестан и ако смо се сложили да криминалце треба терати у затвор, зашто се не бисмо сложили да је боље живети у средини где жућкасте сумпорне кише не добују по нашим прозорима!

Копање никла на Мокрој гори, у Врњачкој бањи и Тополи било би директан удар на здравље грађана Србије и Републике Српске, изјавио је режисер Емир Кустурица поводом најаве министра природних ресурса, рударства и просторног планирања Милана Бачевића да једна страна компанија већ истражује лежишта овог тешког метала. Отворено писмо редитеља поводом најаве да ће се копати и прерађивати никл. Луксуз копања никла могу себи да приуште велике земље, жртвујући одређене територије. Никако Србија! Никл спада у 1А групу канцерогених материја.

Поштовани господине Бачевићу! Ево зашто није могуће изаћи у сусрет „моћној“ фирми „Србија никл“, иза које стоји „Јуропијен никл“, исти онај којег смо потерали са територије Србије 2005-2006. године, и зашто нас цивилизацијски разлози терају да одговорно делујемо према нашој земљи. Одговорност није само психолошка, морална категорија. Према њој можемо мерити ниво наше цивилизованости!

Сви подаци доступни о рудницима никла говоре да је у радијусу од 50 до 100 километара од места где се сумпорном киселином одваја ова руда од отпада, људи обољевају, а међународна агенција за истраживање канцера, господине Бачевићу, сврстава никл у 1А групу канцерогених материја, јер изазива карцином носа, синусних шупљина и гркљана. У људски организам може да се унесе водом, храном или удисањем.

Луксуз копања никла могу себи да приуште велике земље, жртвујући одређене територије. Никако Србија.

Напетост око идеје да ће Србија извршити самоубиство 2005. дајући „Јуропијен никлу“ концесију за искоришћавање руде никла, симболички је завршена сусретом између тадашњег премијера Војислава Коштунице и енглеског амбасадора. Као и остали мешетари који су по месним заједницама уверавали Србе да је одвајање руде никла од отпада безопасно, Енглез је нашег премијера уверавао да су то чиста посла и навео пример Турске где се експлоатише ова руда. И да се тик уз руднике може садити парадајз!? Ја сам тада веровао да је, ипак, у питању никловани парадајз!

Војислав Коштуница је слаткоречивом амбасадору одговорио питањем: „А зашто ви то онда не радите у Велсу?“

Не видим ниједан разлог, господине Бачевићу, да за тако велике подухвате као што су рудници не консултујете стручњаке САНУ који, између осталог, због тога и постоје. Они су водили одлучујућу теоретску битку против копања никла у времену које помињем и, хвала богу, тријумфовали заједно са свима који верују да је боље бити жив него мртав и да је одговорност у односу на живот и здравље такође примарна обавеза пред грађанима и историјом.

Сви подаци доступни о рудницима никла говоре да је у радијусу од 50 до 100 километара од места где се сумпорном киселином одваја ова руда од отпада, људи обољевају, а међународна агенција за истраживање канцера, господине Бачевићу, сврстава никл у 1А групу канцерогених материја, јер изазива карцином носа, синусних шупљина и гркљана. У људски организам може да се унесе водом, храном или удисањем.

Није непознато да је општа тенденција западних држава да прераду руда селе у мање развијене земље. На тај начин, без великих улагања, искоришћава се сиромашна руда слабијег квалитета, а читав посао исплатив је због јефтине радне снаге и коришћења „прљавих“ технологија обраде. Посебна карика у том ланцу профитирања у неразвијеним земљама је и слаба контрола надлежних инспекција. Можете ли замислити нашу инспекцију која независно мери засићеност ваздуха сумпорном киселином!? Доступни материјали лако вас упуте у стање у нашим рудницима. По закупљивању постројења у Бору заказала је контрола каква је и одакле руда која се ту прерађује. Наша руда бакра била је солидног квалитета, али сада се у Бору прерађује много сиромашнија и „прљавија“ руда која се доноси из Чилеа.

Потпуно разумем финансијску кризу и економски очај и политичко наслеђе које је запало Вама и Вашој партији. Али, ево начина на који се мисли на будућност. Дакле, за седам година цена је порасла за 5.000 долара и разумљиво је поновно интересовање са српски никл. Али, ако је Србија за седам година неексплоатисања никла „зарадила“ 5.000 долара по тони, колико ће зарадити за своја покољења ако никл сачува наредних 70 година?

То би био не само домаћински однос, попут оног који сељак има према својој шуми, па је не сече, него чува да би обезбедио живот далеким потомцима, него би се, у међувремену, у тих 70 година, дошло и до технолошког процеса који неће из руде издвајати никл, а из људског тела – здравље. Сачекајмо потпуно сигурну технологију – на чему ће нам наши потомци бити захвални. У противном, данас ће неко имати новац, неко неће имати ни новац ни здравље, а потомака, могуће, неће ни бити.

Укупна површина заштићених подручја у Србији покрива 5,86 одсто њене територије. За разлику од Србије, данас је у свету заштићено близу 13 одсто светског копна, док је тај проценат у ЕУ знатно већи – близу 18 одсто. Дакле, Србија спада у државе са најмањим процентом површина на којима се штити њена природна баштина. Поред тога, заштићена подручја Србије су у веома лошем стању услед сталног уништавања, деградације и фрагментације њихових природних станишта. Евентуално обнављање идеје о експлоатацији никла на Мокрој гори управо би указало на одсуство одговорности и на поражавајући однос државе према природној баштини коју је сама заштитила.

 • Парк природе „Шарган-Мокра гора“ је заштићено подручје прве категорије, од изузетног националног значаја, заштићено Уредбом Владе Републике Србије;
 • Овај парк природе истовремено је Међународно значајно подручје за биљке (Important Plant Areas in Europe – IPA in Europe), Међународно значајно подручје за птице (Important Bird Areas – IBA), Одабрано подручје за дневне лептире (Prime Butterfly Areas in Serbia – PBA);
 • У Парку природе „Шарган-Мокра гора“ регистровано је 20 објеката геонаслеђа од националног значаја;
 • Парк природе „Шарган-Мокра гора“ је Емералд подручје које представља део националне еколошке мреже и треба да постане део Паневропске еколошке мреже;
 • Парк природе „Шарган-Мокра гора“ заједно са Заовинама и Националним парком „Тара“, као и са деловима општина Вишеград,

Рогатица и Сребреница, налази се на прелиминарној листи потенцијалних прекограничних Резервата биосфере у оквиру Унесковог програма „Човек и биосфера“ (МаБ – Ман анд Биоспхаере, УНЕСЦО).

Такође, не сме се занемарити чињеница да је Миленијумским циљевима Републике Србије, усклађеним са Миленијумском декларацијом УН из 2000. године, Националном стратегијом одрживог развоја и Просторним планом Републике Србије 2010-2020, утврђено да би до 2012. године под законском заштитом требало да буде 10 одсто, а до 2020. године 12 одсто територије наше државе. Ми, међутим, не штитимо ни подручја која су до сада заштићена. Замислите шта све пропада ако „Србија никл“ крене у експлоатацију руде само на Мокрој гори. Једини начин да се уверимо како је све ово добро јесте да поверујемо попут енглеског амбасадора да уз руднике ничу баште са парадајзом.

Господине Бачевићу, ако се сложимо да је боље бити здрав него болестан и ако смо се сложили да криминалце треба терати у затвор, зашто се не бисмо сложили да је боље живети у средини где жућкасте сумпорне кише не добују по нашим прозорима!

Додик: Српска није укључена у план експлоатације

Председник Републике Српске Милорад Додик негирао је у недељу да је Српска укључена у било какву процедуру експлоатације никла, уверен да би од тога било више штете него користи. Додик је изјавио да се мора размишљати, пре свега, о очувању животне средине и здравља људи.

– Користи од тога могу имати само неке компаније, али би експлоатација никла сигурно утицала на промену комплетне микроклиме и могућности да се на и око места експлоатације здраво живи

– рекао је Додик.

Он је, поводом изјаве српског министра природних ресурса, рударства и просторног планирања Милана Бачевића да једна страна компанија већ истражује лежишта овог тешког метала, рекао да се, када је Српска у питању, у том погледу у овом тренутку не воде никакве активности. Министар Бачевић је рекао да би се ископавање руде никла обављало на подручју Тополе, на граничном појасу између Врњачке Бање и Трстеника и на потезу између Мокре горе и Републике Српске.

7 реаговања to “Ако почну ископавања никла по замисли министра Бачевића, цела Шумадија ће бити отрована и смртоносна”

 1. Beba Says:

  Pa ovo treba objaviti u svim novinama i voditi bespostednu kampanju

 2. agroekonomija Says:

  Uh! I deseti deo istine zastrašuje.

 3. Никола Алексић Says:

  Скандал на који је први указао г. Емир Кустурица, јер се налази на угроженој локацији, недвосмислено указује на следеће чињенице:
  1, Нема разлике између бившег издајничког и лоповског режима и садашњег режима устоличеног уз помоћ најмање 900.000 гласова покојника којим је бирачки списак надуван и фалсификован.
  2. Циљеви бивше и садашње власти су истоветни; опљачкати Србију до голе коже, а када не буде више било шта да се продаје, распродаће и саму Србију.
  3. За актуелни режим, као и за бивши, јавност (,,пучина,,), односно народ Србије је само ,,стока грдна,, То недвосмислено показује и министар Бачевић изјавом да нема опасности, јер су то ,,само истраживања,,. А зашто се истражује ако експлоатације наводно неће бити?
  Народе Србије, устај на ноге, нема више спавања и чекања да нам неко други реши проблем, јер другог нема нити ће га бити. Само сами можемо себи обезбедити услове живота достојне човека и своје деце. Мотке у руке, физички спречимо истраживања за експлоатацију које наводно неће бити, бранимо се! А ако нас на терену надвладају, као испред ваљевске Грачанице коју девастирају, скрнаве, прекопавају и спремају за потоп ради бране Ровни, ето нас у Београду да се питамо за здравље јуначко, па ком опанци, ком обојци.!

 4. milijana orbovic Says:

  Molimo da se na Trgu Republike i u Knez Mihajlovoj ulici,postave punktovi gde ce se gradjanima objasniti o cemu se radi u vezi ovih iskopavanja rude nikla,i da se pokrene zestoka kampanja protiv ovog ministra.Trebalo bi ga smeniti po hitnom postupku a narod definitivno pozvati na ulice,ne samo zbog ovoga vec i ostalog HAARP antene,GMO,kodeksa alimentarijusa…Nebojsa kontaktirajte Emira Kusturicu,on moze biti od velike pomoci da se sve ovo obelodani u javnosti.Definitivno mi kao ugrozen narod moramo ustati protiv ovog potkupljivog sistema,oni ne shvataju da su i njihova deca i unuci,ako ih budu imali, takodje ugrozeni.Mislim da ne smemo vise cekati.Napravite plan kako da se organizujemo i da se pokrenemo!

  • Небојша Says:

   milijana orbovic,

   Чим је ова вест изашла на интернет значи да један део грађанства зна за ово и могао би да се организује неки протест у Београду испред Скупштине, али да би на њему дошао довољан број људи, да би протест био што масовнији, потребно је неко време да народ преко интернета и разног грађанског активизма, сазна за ово и дође масовно на протест.

   Но, опет, ни то није нека гаранција да ће апатични народ изаћи масовно на протест, будући да смо имали лош пример око протеста 05.06.2011. поводом ГМО, Кемтраилса и Кодекса Алиментаријуса.

   Три ипо месеца УНАПРЕД људи су били обавештавани о том најбитнијем протесту за биолошки живот народа, и путем интернета и путем грађанског добровољног активизма, и по мојој процени за датум заказивања протеста сигурно је знало најмање око 500.000 људи, но одзив на протест био је катастрофално поражавајући, дошло је само 500-600 људи (а у самом Београду их живи 2 милиона), укључујући и мене међу њима. Ту акцију је водио Никола Алексић и његов Еколошки Покрет Новог Сада, а ко би могао да закаже овај протест против откопавља никла, које се припрема, то не знам, да ли исти актери или неки други, заједничким снагама. Требали би и други да припомогну, из те такозване „патриотске сцене“, да се организује један такав обједињавајући протест, јер само писање по сајтовима неће ништа практично помоћи, ако се људи само информативно задовољавају да знају за овај штетни план који припрема власт, јер треба да се организују и ФИЗИЧКИ протествују.

   Ја као појединац могу да делујем на овом информативном плану, немам моћ да организујем такав протест, једва да имам пара да скупим за карту за Београд, а камо ли за логистику и организацију једног таквог протеста, за тако нешто треба одређена свота новца, али и оно УБЕДЉИВО најважније, јер новац је маргинална ствар када се ради о овако крупним питањима, он се може наћи за оваква ствари. Оно што нама треба то је воља и жеља народа да учини нешто добро у име своје деце, самих себе и будућих покољења!

   Осим Емира Кустурице треба позвати и разне стручне људе који ће говорити о штетности по здравље откопавања никла, али да то говоре пред минимум 100.000 људи, а не пред 500-600 савесних „лудака“ који су се усудили да буду нормални и активни, насупрот зомбиране масе која чека бесплатне сендвиче и аутобусе да их довуку до Београда, која мисли да ће за њу урадити нешто добро и корисно неко други, трећи, чертврти, а не они…

   Тај филм никада неће да гледају….

   Ето, толико бих рекао.

  • Небојша Says:

   Ствар се изгледа добро развија, јер:
   Извор: Блиц

   Кустурица формирао одбор за заштиту Србије од ископавања никла
   М. Кркић В. Лојаница | 19. 09. 2012. – 17:27х | Фото: М. Цветковић | Коментара: 117

   Нећемо дозволити ископавање: Емир Кустурица

   „Србија никл” би прва истраживања руде никла требало да започне у околини Тополе, близу винограда познате винарије “Александровић”. Због најављених истраживања никла код Тополе, Врњачке Бање и Мокре Горе, у четвртак ће бити формирана група за заштиту Србије која ће се против тога борити.

   – Групу ће чинити и Божа Александровић, власник винарије “Александровић”, градоначелник Ужица Јован Марковић, председници општине Чајетина и Топола Милан Стаматовић и Драган Јовановић, директор Института за кардиоваскуларне болести са Дедиња проф. др Бошко Ђукановић и моја маленкост – каже Емир Кустурица.

   Потенцијално налазиште никла је између две најлепше варошице, Тополе и Аранђеловца, и штета је то кварити, поручује Божа Александровић, власник винарије „Александровић“:

   – Чуо сам да ће се прво истраживање радити близу мојих винограда, али борићемо се да се од тога одустане. Узнемирени смо, ово је најлепши део Србије, има пуно винограда, воћњака, а и туристичко је место – каже Александровић.

   Драган Јовановић, председник општине Топола, каже да неће дозволити да тај воћарски и виноградарски крај буде уништен.

   – Нећемо дозволити постројење за експлоатацију у пречнику од 50 километара од града – изричит је Јовановић и додаје да нису противници самог истраживања, али су свесни да оно води ка експлоатацији.

   У Врњачкој Бањи кажу да нису званично обавештени.

   – Чули смо да се истраживања планирају код нас на планини Гоч. Туристичко смо место и зависимо од водоснабдевања с те планине, а шуме су тамо заштићене. Ако се будемо питали, ни ми то нећемо дозволити – каже градоначелник Врњачке Бање Бобан Ђуровић. Како наводи стручњак за рударство кога је „Блиц“ контактирао, а који је желео да остане анониман, пре него што почне експлоатација никла, мора бити посечена шума у широј околини. Потом се у тло сипа сумпорна киселина, која нагриза камен како би се са руде одстранили други елементи и она остала што чистија. Тек после тога долази до самог ископавања. Према његовим речима, отровни гасови из постројења за експлоатацију никла шире се у кругу од чак сто километара.

   Како је најављено из Владе Србије, страна компанија заинтересована је да уложи 1,2 милијарде евра у експлоатацију никла у Србији. Министарство рударства и просторног планирања саопштило је да “нема разлога за панику” јер је експлоатација никла “на дугом штапу”. Из Министарства су навели и да сва истраживања морају бити у сагласности са заштитом и очувањем природне средине и здравља људи.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: