Спашавајући Ваљевску Грачаницу – Спашавамо себе!


Направимо масовни талас побуне потписивањем интернет петиције у циљу спашавања ваљевске Грачанице и целог тог краја од еколошког и духовног уништења! Ради се о брани и акумулацији „Ровни“ изнад Ваљева. Ако се доврши тај пројекат и пусти у погон, биће учињен бестијалан и свестан злочин од стране властодржаца, будући да су од стручних лица и њихових студија већ упознатио са катастрофалним последицама овог пројекта у еколошком смислу, у духовном, и у смислу снабдевања тог краја здравом пијаћом водом!

Пре неки дан пренео сам текст Бранка Поповића, хидрогеолога, који је упознат са тим пројектом, прочитајте његов текст: „Акумулација Ровни – слика потапања и роварења Србије„:

http://wp.me/p3KWp-5so

У њему ћете сазнати да је акумулација Ровни потпуно непотребна за снабдевање тог Ваљевског и околног краја водом, јер у том смислу већ постоји дугорочно решење путем резерви квалитетних подземних вода из „Лелићког карста“, једног од највећих природних подземних акумулација пијаћих вода у Србији. Сазнаћете такође и све погубне еколошке последице у смислу загађења тих подземних вода услед ове површинске акумулације Ровни. У тексту је дат и видео прилог где у име групе инжињера, хидрогеолога, Драган Петровић говори о погубности овог пројекта!

Пројектовани век трајања ове акумулације је 50 година и изгубиће своју сврху.
И, после, шта!
Шта после кад се услед ње загаде подземне воде које се сада користе за водоснабдевање, шта ће људи тога краја да пију?

Пиће микробиолошки и хемијски загађену воду из подземних ресурса!

Тај крај ће са својом животном средином, флором и фауном бити еколошки потпуно уништен!
Ваљевска Грачаница потопљена!
Државне паре потрошене!

Или ми, или они!

Аутор: Ирена Барет

Спашавајући Грачаницу – Спашавамо себе!

Петицију народа Скупштини Републике Србије можете прочитати на линку:
http://istinoljublje.files.wordpress.com/2012/07/peticija-formular-a41.pdf

Потписивање интернет петиције: „Спашавајући Грачаницу – спашавамо себе!“
http://www.peticije24.com/spasavajuci_gracanicu_spasavamo_sebe#form

Свако од нас данас брани свој кућни праг код Грачанице Ваљевске. Овде је на испиту наш морал и етика. Да ли ћемо дозволити да будемо народ без историјског блага и да нам историју потопе високо ризичним пројектом хидроелектране Ровни?

Тражимо обуству даљих радова на овом пројекту, док се не уради ревизија пројекта и детаљна процена утицаја акумулације на животну средину, према најновијој законској регулативи Републике Србије и Европским стандардима.

СЕИЗМОТЕКТОНСКЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ ДУБИНСКЕ РАЗЛОМНЕ ЗОНЕ ДУЖ ОБОДА ЈАДАРСКОГ БЛОК ТЕРАНА И МОГУЋЕ ПОСЛЕДИЦЕ У ПОДРУЧЈУ ПЛАНИРАНЕ АКУМУЛАЦИЈЕ РОВНИ:

http://bit.ly/OCVpN9

Поред Косовских светиња, које су у перманентној опасности од стране албанских екстремиста, једина угрожена светиња у централној Србији је манастир Грачаница код Ваљева. У блиском окружењу je и заштићени археолошки локалитет, као и велики број гробова. Мада је манастир више пута паљен и рушен кроз векове, касније је увек обнављан. Сада се суочио са највећим искушењем. Буде ли потпољен или измештен, на светом месту на коме се налазио кроз векове, никад се више неће обновити. Поред манастира Грачанице, биће угрожен и манастир Пустиња, са изузетно вредним фрескама од којих је једна под заштитом УНЕСКО-а, пре свега од појачане влаге, јер ће се наћи на самом ободу будуће акумулације.

У близини манастира Грачанице је манастир Лелић, где почивају мошти Св. Владике Николаја, који је био и један од ктитора обнове Грачанице. Ту је и манастир Ћелије са моштима, недавно канонизованог, Св. Јустина Поповића. Три манастира: Јовања, Грачаница и Пустиња су постављени на правој линији и представљају јединствен пример и изузетно верско и културно наслеђе, не само у Србији већ и шире.

Напомињемо да је ова Светиња, заједно са археолошким локалитетом, 1997. године, дакле када су радови на градњи бране већ отпочели, од стране Владе Србије стављена под висок степен заштите. Имамо и став ваљевске епархије, која је упутила допис влади Србије, Министарству водопривреде и граду Ваљеву да се сачува манастир ГРАЧАНИЦА од уништења, који је подржан од Синода СПЦ. Постоји и одлука ваљевског суда да се Грачаница не сме рушити, нити измештати.

Овај наш Манастир Грачаница у Ваљеву, је једина преостала Грачаница из древних времена где Српски народ може слободно прићи на поклоњење и Св. Литургију.

Инвеститор и извођачи радова граде хидроакумулацију „Ровни“, која је апсолутно непотребна што сведоче информације науке и струке из копије писма бр. 8/2010 Министарству животне средине и просторног планирања Београд (на страни 5. овог писма).

Она – древна Грачаница, коју је Српски краљ Милутин обновио и украсио, на старим темељима својих и наших (српских) предака, на територији јужне Србије, коју територију је преименовао србомрзац Броз у покрајину: „КОС…МЕТ…“ – је окупирана, утамничена и улогорена у бодљикаву жицу, те недоступна за слободан приступ Христу верног Српског народа.

Рушењем или потапањем Манастира Грачаница у Ваљеву зарад монструозне и по слову науке и струке: сто-по-сто непотребне и веома промашене инвестиције биће тежак злочин са несагледивим последицама широког спектра.

Србија јеца у претешким ранама отеше нам древну Јужну Србију, са Дечанима, Грачаницом, Љевишком и још преко 1500 цркава и манастира – целих или са преостацима.

На хиљаде верних Срба и Српкиња, деце Христове, потписали су петицију, којом траже снижавање нивоа хидроакумулације „Ровни“, до коте 330 нмв на којој је Манастир Грачаница са огромном монашком некрополом. На тај начин сачувао би се тек обновљени Манастир Св. Архангела Михаила у Подгорској области, код Ваљева. Истовремено, сачували би се огромни ресурси најквалитетније пијаће воде тзв. „Лелићког Карста“ од преливања барске воде са примесама фекалија, пестицида, вештачких ђубрива и тешких метала у Пакљанско врело, Градачка врела, Петничка врела, врела у Кључу и Врујцима.

Рушење древног Манастира Св. Архангела Михаила – Грачаница, у Подгорској области, био би злочин, којим би се обрадовао непоменик – непријатељ Божији и непријатељ људског рода.

Не дозволите да сруше нашу БАЊУ ВИТЕЗДУ – исцелитељски Храм Св. Арханђела Михаила, новообновљени Манастир Грачаницу код Ваљева.

Спашавајући Грачаницу-спашавамо себе!

http://istinoljublje.files.wordpress.com/2012/07/peticija-formular-a41.pdf

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: