Десакрализација Србије


Извор: http://www.tvrdjava.org/

Аутор: Весна Какашевски

Десакрализација Србије представља систематско рушење темеља на којима почива аутентична српска духовност. Ова активност још увек није довољно уочена и препозната, и за то постоји више разлога. Први је што предмет овог деловања није нешто материјално већ припада сфери духа. Други је што се они који врше десакрализацију служе веома суптилним методама и што делују ‘из сенке’. Они најчешће нису јавне личности, а и оне које јесу, ретко се могу видети на политичкој сцени. То не би требало да нас збуни, јер десакрализација Србије итекако има везе са садашњом политичком ситуацијом. Без обзира на то што је тешко уочити да се над Србијом врши десакрализација, ова појава није тиме мање опасна. Напротив. Да би уопште увидели да се над Србијом врши десакрализација морамо обратити пажњу на следеће појаве у нашем друштву: 1) уочљив пад морала и уздрман традиционални систем вредности, 2) губитак идеала и егзистирање ‘од данас до сутра’ 3)окретање од духовног ка оном материјалном. Да би се десакрализација наше отаџбине постала транспарентнија навешћемо два пар примера из историје који илуструју ово деловање погубно по нашу духовност. Први пример везан је за Словене уопште и стару словенску духовност, док је други из скорије српске историје и везан је за период уочи нелегалног проглашења косовске независности.

Први покушај десакрализације: рушење паганске духовности Словена

Религијски центар старих Словена био је утврђење Аркона. У Аркони се налазио храм бога Световида, четвороглавог ратника коме је био посвећен бели коњ. Сама Аркона налазила се на острву Рујан, значајном трговачком центру, који је био надалеко познат по свом и богатству. Због чињенице да је њихово острво било центар духовности и симбол економске и војне моћи Словена, Рујани су постали трн у оку својих суседа, католичких Германа. 1168. године дански краљ Валдемар пребацио је своје трупе на Рујан чиме је започело страховито разарање тамошњих храмова праћено пљачкањем њихових ризница. Највећу претњу Валдемар је видео у Световиду због чега је послао Данце Есбена и Свена да поруше арконски храм. Иза напада на Аркону крила се једна јасна намера Германа: да се уништавањем словенског духовног темеља победи и покори словенски народ који је живео око Одре, Лабе и Балтичког мора. Да би ослабили словенска племена и умањили утицај који је религијски центар Аркона имао на Словене, Германи су повели прави рат против Световида. Германски католици сматрали су да ће уништавањем Арконе коначно успети да покажу Словенима да је време њихових богова прошло и да је време да овај ратоборни народ коначно пригрли скуте католичке цркве, прихватајући истовремено и католичку власт.

Поведећи се мишљу да ће Словене најлакше победити ако униште њихов духовни ослонац Германи су уништавали и остале храмове осим оног арконског. Још и пре напада на Аркону, 1066-е, они су напали Ретру коју је насељавало словенско племе Љутића, а храм ретријанског бога Радгоста сравнали са земљом. Ништа боље нису прошли на храмови посвећени Триглаву у Волину и Шћећину. На овај начин, територија на којој су живели Ретари, Љутићи, Украни, Бодрићи, Хавеланци и Лужички Срби постала је део Римско-Немачког царства, односно, некадашње Франачке државе. Словенски живаљ поступно је германизован са изузетком Лужичких Срба који се вековима одупиру асимилацији. Победивши словенске богове Германи су успели да покоре Словене.

Други покушај десакрализације: уништавање најважнијег српског мита

17.2. нелегално је проглашена независност Косова и Метохије. Овим чином страховито су уздрмани темељи на којима је почивала српска духовност. Косово је у свести српског народа одувек представљало поприште метафизичке борбе између добра и зла, место на коме су као свете жртве пали највећи српски ратници. Оно је такође симбол ускрснућа и превазилажења свих историјских недаћа јер се на овом месту, по предању, кнез Лазар уздигао у небо. Сам косовски мит по својој снази превазилази митове који не произилазе из аутентичне српске духовности. Иако мит о утопији званој Европска Унија тренутно заокупља српску свест он никад неће моћи да делује тако снажно на свест као косовски мит. Разлог томе је веома једноставан– мит о ЕУ је вештачки, створен у модерно доба и насилно наметнут, док је косовски мит природан и утемељен у исторји. Тај мит произилази из наше најдубље природе и као природно биће израстао је из српског физичког и духовног земљишта. Своју снагу косовски мит дугује и у свом пореклу. Он се развио из различитих религијских оквира, почевши од оног најстаријег, ведског, преко млађег (паганског) до најмлађег (хришћанског). Аријевски хероји, змајевити јунаци и хришћански мученици, сви они представљају актере у физичкој и метафизичкој косовској бици. Поред тога, Косово и Метохија представљају свето земљиште јер се на њему налазе најбитнији српски манастири, задужбине Немањића. Да не говоримо о томе колики значај у српској свести има КИМ као територија на којој је настала Србија као држава.

Може се рећи да је једна фаза десакрализације Србије завршена самопроглашењем независности КИМ-а. Међутим, друга фаза још увек траје. Данас нам се намећу нова света места уместо косовских манастира (или некадашње Арконе). То су велики тржни центри, шопинг молови, места за бесомучну забаву, истински храмови капитализма. Они који још увек одбијају да се одрекну косовског мита проглашавају се фашистима, заосталим, људима који не схватају реалност и који живе у илузији. Патриоте се изједначавају са хулиганима, а они који цене свој културни идентитет више од туђег бивају проглашени политички некоректним. С друге стране, они који презиру своју нацију и националне митове постају привилеговани чланови друштва, које је одавно изгубило свој духовни ослонац и које безглаво срља у духовну пропаст.

Алфрека

У древној Скандинавији постојао обред под именом алфрека који је имао за циљ да се неко место учини духовно опустелим. Обред је почивао на градњи такозваног стуба за проклињање― дрвене мотке на коју је била натакнута коњска глава. Био је забоден у земљу и усмерен ка месту које је требало да се десакрализује. Овакав језив артефакт прављен је да би уплашио духове који су насељавали једну територију. После десакрализације та територија постајала је непогодна за живот па су они који су је насељавали најчешће одлазили да траже себи нови дом.

Стиче се утисак да се нешто слично алфреки тренутно врши и на територији Србије. Модерне коњске главе су наказне творевине капитализма: шопинг молови, вештачке митови, нови богови у лику естрадних звезда… Ови артефакти збуњују људе, који полако почињу да губе свој духовни компас. Њихове душе постају сличне уплашеним духовима које је узнемирио застрашујући ‘стуб за проклињање’. Ово посебно важи за младе, који представљају основу нашег друштва. Данашња омладина већином не познаје никакав систем вредности, морално је хендикепирана, без вере и идеала. Све се ово врши да би Срби, тај дивљи, непокорни народ постао покорнији. Као такви, пре ће пригрлити скуте ЕУ (новог Римско-Немачког царства), ући у НАТО (заборављајући косовски мит), постати ‘здрава’ либерално-капиталистичка земља.

Како год посматрали феномен десакрализације не смемо заборавити следећу чињеницу: кад се једном народу одузме његов духовни ослонац, поремети његов духовни систем вредности и уништи његова вера, мало тога стоји на путу његовом потпуном покоравању. Зато морамо да се што боље упознамо са својом историјом и традицијом, да радимо на очувању исте, да негујемо и чувамо своје националне митове, да ојачамо своју духовност. Једном речју, да пружимо отпор десакрализацији Србије.

*****************

Прилог

Стари Словени: Историја и традиција

Линк ка видео прилогу на: http://www.youtube.com/
Видео прилог можете скинути пратећи ово упутство.

Оригинални назив: Стари Словени – Историја и традиција
Земља порекла: Србија
Жанр: Документарни, историјски, етнолошки
Трајање: 46 минута
Режија: Никола Милошевић
Сценарио: Никола Милошевић
Музика: Весна Какашевски, Никола Милошевић, Ведан Колод, Славланд
Дистрибутер ТВ права: Делта Видео

Више информација о филму ,,Стари Словени – историја и традиција

5 реаговања to “Десакрализација Србије”

 1. Nikola T. Says:

  Извор текста: http://www.tvrdjava.org/
  Бадњак форум је само копирао тј преузео текст. Иначе форум бадњак шири мржњу према сопственом народу, и треба га избегавати.

 2. bogoboj Says:

  U svemu se slažem sa svojim prethodnikom. Jer niko nas nije i ne može tako i toliko da uništi ako mi sami sebe ne unizimo i ne urnišemo. Prvo je potrebno počistiti đubre u svojoj vlastitoj kući. To svi rade, pa što i mi njih ne poslušamo pa učinimo to isto u svojoj kući.

  • Небојша Says:

   Nikola T.,

   Заменио сам линк за извор текста.

   Да, када сам преузимао текст са бадњака, видео сам да су текст преузели са тврђаве, но када сам кликнуо на тај линк, текста није било на тврђави, код њих је овај линк:

   http://www.tvrdjava.org/casopis/index.php

   Међутим, када се клине на линк нема текста, зато сам и дао извор тексту бадњак сајт, али нисам ни знао да они шире мржњу према нама Србима.

   О чему се ради Nikola T, пошто ти то већ знаш?

   Видим да на тврђави немају претраживач па да нађем тачно и прецизно линк ка тексту, сада је на њиховој почетној страници сајта. Ако неко пронађе текст, нека ми пошаље прецизан линк.

 3. Небојша Says:

  Етно група Рашанке: КУД Рас – Ој, Ружице румена

 4. Nikola T. Says:

  Novi sajt je jos u pripremi, kao i arhiva >>

  https://dzonson.wordpress.com/


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: