Историји не треба ни додавати нити одузимати


Извор: Политика

Поводом текста „Не удварам се публици”, недеља, 19. августа 2012.

Др Миле Бјелајац, научни саветник

У сазнавању прошлости једино је легитимна и пожељна научна ревизија (дограђивање). Но, она понајмање утиче на друштвену свест. Медији и слика предњаче. Интервјуи поводом претпремијере филма „Кад сване дан”, са режисером Паскаљевићем, глумцима Ејдусом и Надаревићем, те Филипом Давидом косценаристом, у садржају имају произвољности које замућују слику једне од најосетљивијих тема Другог светског рата – холокауста. Неколико тврдњи завређује коментар: да је уништено 30.000 Јевреја у Београду; да је само место логора Сајмиште било и стратише („где је страдало …”); да је „Недићева полиција (је) послала седам хиљада људи у Топовске шупе и да није било његове сарадње са колаборационистима (?) логор Сајмиште не би био пун.”

Према респектабилним историчарима за ову тему (Б. Божовић, В. Маносчек, М. Кољанин, М. Ристовић и други) у Београду је пред рат било између 11.000 и 12.000 домаћих Јевреја и нешто странаца, у Банату под немачком Окупационом управом Србија још око 4.000, у Моравској бановини 843 и на Косову 550.„Кладовски транспорт” од 1.200 Јевреја из Европе био је углавном у Шапцу. У Бачкој, до рата је живело око 14.000. Према мађарским историчарима ту суубијена 743 Јеврејина, а 1944. послато у Аушвиц 16.034 (заједно са пребезима из НДХ).

У августу 3.300 банатских Јевреја транспортовано је у Београд. Представништво јеврејске заједнице део размешта по становима, а део иде у Топовске шупе. Пројекат уништавања Јевреја у Србији био је немачки пројекат коме се поред Гестапоа, Министарства вањских послова прикључио и Вермахт. У намере, одлуке и егзекуцију нису дозвољавали мешање локалних снага. Логори ће бити под њиховом командом. Дошли су са готовим тракама за обележавање. Већ 16. априла плакатирали су пописивање под претњом смртне казне и обавили од 19. до 22. те од 28. до 30. априла регистрацију оних који су приступили (око 9.000). Регистрацију су извели сарадници Јеврејског реферата Гестапоа под командом ес-еспотпоручника Фрица Штракеа у згради Пожарне команде на Ташмајдану (накнадно на Калемегдану). Израђене су три картотеке. Када је у мају формирана српска Специјална полиција имала је седмо одељење „Јеврејско” са пет службеника, четврто политичко за антифашисте (46 службеника и агената) које ће до 1944 открити неколико стотина припадника укључујући Јевреје и треће за налажење одбеглих Јевреја. Оно је до краја успело да приведе неколико десетина. Тој полицији се накнадно до краја јула пријавило 286 одраслих, 127 младића, двадесеторо деце и 147 странаца. Од 688 Јевреја (385 из Београда) који су били под надзором Гестапоа на Бањици, 44 је тамо упутила Специјална полиција. Не постоје подаци колико је иста претходно упутила Гестапоу. Жандармерија је учествовала у прикупљању Рома.

Трагично страдали Јевреји, мушкарци били су обмањени позивом да се јаве на радну обавезу у Топовске шупе, где су и до тада долазили, али су се и враћали кућама. Рампа је пала 22. августа. Било је то недељу дана пре успоставе такозване српске владе генерала Недића. Овај логор постаје Данкелманов, а касније и Бадеров резервоар за стрељање талаца (5.000).

Око три стотине преживелих мушкараца и унутрашња „управа” пребачени су из Шупа у логор Сајмиште. Наредбом Ајнзац групе СИПО и СД (пуковник ес-есВ. Фукс), 8. децембра 1941. позвани су жене, деца и стари да се 12. децембра јаве у двориште Специјалне полиције за Јевреје (Гестапо) у Џорџа Вашингтона. Једном броју су достављени позиви (преко домаћих органа), остали су обавештени преко плаката и наредби у новинама. Резигнирани, како бележе Немци, приступили су без отпора поневши обележене кључеве својих станова, постељину и храну за један дан.

Само тло логора Сајмиште у првој фази до истребљења јеврејских заточеника није било место егзекуције изузев неколико примера казни ради застрашивања. Умирало се од болести и изнемоглости. Егзекуција је извршена у пролеће 1942. у специјалном камиону-душогупци на путу за Јајинце где су умрли тајно сахрањивани. Сва стрељања су обављана у Јајинцима. Из логора Сајмиште страдало је тако око 6.400 Јевреја. Поред Јајинаца стратишта су била Ледине на Бежанији и околина села Јабуке близу Панчева. Осим стотинак умрлих Рома, остатак од 500 жена и деце је пуштен.

Тек после маја 1942.на Сајмишту су вршена масовна убијања и мучења у „Рибарској бараци”. Антифашисти, ратни заробљеници и интернирци били су овде на пролазу. У јесен 1943. доведена је већа група Јевреја из Сплита (стрељани у Јајинцима).

Са простора Југославије од 145 носилаца јеврејске медаље „Праведника”, 75 носилаца овог почасног звања је из Србије. Било је кућа кроз које је прошло од 80 до 98 особа. Често су ухваћени имали лажне легитимације на српска имена издавана од домаћих власти. Да ли би то било довољно за једну српску верзију „Шиндлерове листе”?

Историчари су већ скретали пажњу (Ј. Бајфорд) да је деведесетих отпочео један тренд ревизије ове историје са политичком позадином. Посебан напор су уложили неки хрватски историчари да докажу да су српски колаборационисти били директно укључени у егзекуције Јевреја, да изједначе праксу НДХ са оном у Србији. Лекар Филип Коен постао је икона тог тренда својом књигом „Тајни рат Србије …”. За те заслуге одликовао га је председник Туђман.

Историји не треба ни додавати ни одузимати. На слободној савести уметника је да види драму човека у прошлом, па и народа у коме је поникао, али, дозволите нам иронију, да не буде по цену измишљене наредбе српске Врховне команде да се богаљи и болесни регрутују и истуре у прве редове или да се говор југословенског капетана на граници са Италијом из 1940. (архивски докуменат) умеће у уста српском мајору из 1914. и уз мала краћења, прилагођава неким данашњим политичким контекстима.

Научни саветник
Др Миле Бјелајац
објављено: 03.09.2012.

Коментари на чланак са сајтова где је објављен

Са фејсбука где је пренет чланак

Biljana Djorovic,

„Vrlo vazan tekst Bjelajca koji treba da pomogne prekidu ove teske podmetacine koja ide uz propagiranje Paskaljevicevog „filma“ o tome kako su Srbi ocistili Jevreje u drugom svetskom ratu. Molim vas preporucite ga, sirite i komentarisite. Takodje je bitno da se i drugi ukljuce u pricu kao podrska Bjelajc“

Из листа Политике где је објављен чланак:

olja bekic | 03/09/2012 09:52

„Kompetentan i meritoran clanak, da podseti sve nas izlozene nametnutim trendovima razgradjivanja srpskog nacionalnog bica, na istorijske cinjenice. Iako smatram da su oni koji su uvek spremni za ucesce u takvim trendovima, imuni na cinejnice, mozda ce, ipak, sa manjim zadovoljstvom ispiti casu vina u zdravici za dobro obavljen posao.
Istoriji, zaista, ne treba ni dodavati ni oduzimati. A sto se morala tice, moguce ga je rastezati…“

NJujork | 03/09/2012 14:01

„mnogo hvala gospodinu Bujosevicu (bravo, bravo, bravo) za objavljivanje ovog clanka. IZuzetno je vazno jer ovako mozemo ovde da kazemo Jevrejima u SAD sta je bilo u Beogradu jer oni to stalno pitaju; Moramo znati nasu istoriju jer bi bez osnovnog znanja svoje istorije bili pravi slepci i svako bi mogao po nama da mlati …Politika treba i nadam se hoce vise pustati tekstove gospodin Bjelajca.“

Nada Petrovic | 03/09/2012 18:32

„Ovo je primer kako se znanje stavlja u sluzbu istine. Tako bi trebalo otvoriti vrata svim kompetentnim strucnjacima da nas upoznaju sa istinom u spornim temama. a umetnicke slobode se ne smeju ogresiti o istinu u takvim bolnim situacijama. Ocigledno je da su se autori filma „Kad svane dan“ oslonili na srbofobiju u americkim medijima i ocekuju bolju prodju filma u SAD. Verujem da ce proci kao i Andjelina Dzoli – sale ce biti prazne.“

Нина Нинић | 03/09/2012 20:37

„Браво за чланак! Увек треба аргументовано наступати када се због којекавих приватних интереса настоји прекројити наша историја“.

*****************

Ред је да и ја прокоментаришем чланак. Тачно је, историји не треба ни додавати ни одузимати. Аутор је наравно овим насловом мислио на чињеничну и истиниту историју, но нажалост то у пракси није увек тако, нити је икада било, увек се у историји нешто од праве истине одузимало, а додавало се лажима која се звала званична „историја“, а што се тиче наше србске историје и истине о нама, можемо рећи да се од те истине драстично одузимало, а на старим лажима су паковане нове, тако да добисмо званичну „истину“ да су Срби народ гори него животиње, на нивоу звери.

Данас, ако сте нервозни и шутнете неку животињу да искалите свој бес, то је опасно, јер одмах ће се поред вас наћи свевидеће илуминатско око, око камере и НВО организације за брањење права животиња, тако да можете лоше проћи, у медијима ће се дићи велика прашина, платићете велику казну и бићете медијски ожигосани.

Али, ако „шутирате“ Србе, на груб или перфидан „уметнички“ начин, то је дозвољено, ту се могу играти игре без граница до миле воље, лаж и перфидна манипулација су правило, казни нема, само награде на „уметничким фестивалима“, оне су вам унапред загрантоване, новац пристеже, будући „филмски“ пројекти не доводе се у питање, за финансијски буџет не морате да бринете, јер сте се уклопили у пројектованој слици новог светског поретка како бити „добар србин“, што значи, да је добар Србин само онај који дезинформише, лаже и пљује по сопственом народу.

Одавно филм више није само уметност, већ и прљаво пропагандно средство у претварању истине у лаж, лажи у истину, још ако то уметнички урадите, утолико боље, јер ћете тако утицати на људску свести и подсвест која се тим „филмом“ и циља.

Што се тиче нас срба и наше трагедије с почетком деведесетих година прошлог века, а и много шире, у зацртану књигу „добрих срба“ уписали су су многи српси „режисери“, добијали су „заслужене“ награде и светска признања на престижним филмским фестивалима, каријера им више не долази у питање, битно је само да буду верни на тој линији „добрих срба“. Једни режисери настављају да фабрикују историју Срба, нови се уписују, ко је следећи?

Груби радови против Срба путем економских санкција, ратова, завршног бомбардовања и стављања у маказе дужничког ропства су одрађени, доста смо осиромашени, нарочито осиромашеним уранијумом. Остали су они завршни и финални перфидни „умутнички“ и „вајарски“ послови у борби и рату против Срба, њиховог идентитета и истине о њима. То је препуштено лично српским „уметницима“ , „режисерима“ и „глумцима“, они су се добро „ишколовали“ на разним „курсевима“, да не кажем ону ружну реч, јер ради се о „уметницима“, зар не?

Али нека, ради ти синко свој добро плаћени посао, требаш следити нове „уметничке трендове“, но једног дана режираће се неки други филмови у Србији, а главни режисер биће она права истинита историја о Србима, дуго сакривана и забрањена, њу ће само спроводити нова будућа истинољубива и родољубива Србска народна власт, а сви „добри срби“ биће правилно оцењени и вредновани када се буде приповердало и писало о лажима и истинама.

5 реаговања to “Историји не треба ни додавати нити одузимати”

 1. Миле Says:

  Прича о обитељи Голдштајн, је прича о јеврејском лукавству, усташком злу и српској наивности и глупости неких домаћих издајника.

  Др Иво Голдштајн није заправо никакав повиесничар, него обично шкрабало. Он је постао неко и нешто у Хрватској само зато што му је отац био Славко Голдштајн, иначе партизан, утицајан комуниста (касније демократа) те њихов историчар, а такође и Туђманов лични пријатељ, чак је сам више пута рекао да га је Туђман позивао да уђе у ХДЗ и да ће бити награђен високом државном функцијом, што је Голдштајн одбио будући да је већ био висококотиран у јеврејским криговима као први човек жидовске заједнице у Хрватској. Ово пријатељство је веома значајно јер демантује бајке о некаквом Туђмановом анти-семитизму, као што показују и блиске везе јеврејства и хрватског, нео-усташког режима. Тако је утицајни Славко Голдштајн свог не баш интилегентног сина успео да прогура као историчара који данас проучава, а шта друго до Други светски рат и «страдање Јевреја».

  Зашто је све то значајно за причу везану за Јасеновац? Е због тога што се на овом примеру најбоље оцртава јеврејско-усташка анти-српска коалиција! Када је Фрањо Туђман објавио своју књигу «Беспућа хрватска повијести» у којој је свесно минимизирао број српских жртава у Јасеновцу, уз што је покушао да усташе прикаже, као мање више добре момке, обитељ Голдштајн је ту књигу врло топло примила. Чак се Иво активно укључио у минимизирање српских жртава у Јасеновцу. Будући, да су комунисти зарад «братства и јединства» сво време своје владавине свесно сакривали прави број српских жртава у Јасеновцу, а повећавали број комуниста, анти-фашиста, Жидова и Цигана (иако је позната чињеница да су муслимански Цигани активно учествовали у усташким јединицама и вршсили геноцид над Србима, а неколико усташких главешина било јеврејског порекла или било ожењено Јеврејкама, те да су «заслужним Јеврејима» који су пре рата помагали усташку емиграцију давали сертификате «почасног аријевства») број српских жртава у Јасеновцу никад стварно није саопштен. Међутим, нео-усташама и њиховим Јеврејским пријатељима и то је било пуно, па су се потрудили да свесно смањују број српских жртава, да га релативизују и минимизирају, што је Јеврејима послужило да намерно повећају број јеврејских жртава и тиме допринесу бајци и Холокаусту, без обзира на чињеницу да постоје многа сведочења Срба из Јасеновца који сведоче о томе да су усташе поступале са Јеврејима много боље него са Србима, да су Јевреји у логору добијали пакете помоћи од својих «вијероисповиједних опћина» те да су неки јеврејски затвореници заједно са усташама вршили ликвидације заточених Срба! Тако је Јасеновац од највећег српског стратишта постао «чисто јеврејска ствар».

  То још није оно најгоре, пред новим етничким чишћењем Срба од стране хрватских нео-усташа, оно што се могло спасити од поставке јасеновачког музеја склања се у Републику Српску. Међутим, Влада Републике Српске својевремено је целу ту поставку јасеновачког музеја послала у Израел у Музеј Холокауста «Јад вашем»! Ко је тада био председник Владе РС? Милорад Додик – издајник! Нешто од тога јад вашем враћа у Републику Хрватску, али овај пут не као експонате који сведоче о српском него о јеврејском страдању. Том приликом у Јасеновцу говор држе Иво Голдштајан испред јеврејске заједнице у Хрватској, Стипе Месић испред хрватске државе, не знам тачно ко исптед логораша, а од Срба и српских званичника, те званичника РС нико није ни позван, чиме се јасно показује да Срба Јасеновац не треба уопште да се тиче. Пошто се тачно не зна шта је све од експоната јасеновачког музеја послато за Израел, више се не може утврдити ни шта је враћено у Хрватску, пошто Јевреји кажу да су вратили све, мада је за предпоставити да је један део симбола српског мученичког страдања под усташама сада у Јад вашему изложен као симбол јеврејског страдања у «Холокаусту»!

  Ово није ништа друго него убијање убијених Срба по други пут. Први пут су их усташе побиле у Јасеновцу зато што су били Срби, а сада их Хрвати и Јевреји убијају по други пут, опет зато што су Срби и претварају их у јеврејске жртве. Једини који још увек води свој мали крсташки рат за истину је историчар Вељко Булајић и свака му част, мада га ова демократска банда у Србији стално саботира, јер ни он не верује у «Сребреницу» и српски је националиста.

 2. Neda Says:

  Zabranjenu knjigu prevodioca profesora Buljugica o stradanju jevreja mozete procitati na sledecem linku

  http://www.stormfront.org/forum/t726698/

 3. Vladimir Says:

  STEREOTIPI su pogrešan sistem! Njima mjesta ne treba da bude, nigdje! A u svijetu bilo koje politike ne postoje „dobri“ i „loši“ momci, već samo zlo različitog pravca, koje se dijeli kao manje ili veće.

  Lično sam slušao Goldštajnovu priču oko rehabilitacije četničkog pokreta, kada je uključen u emisiji Olivere Kovačević, i nijednom ne reče šta je zapravo opšta balkanska sramota koja se ogleda u onom što nazivamo Problem, pa da onako kaže ne gledajući hoće li se ko pronaći ili ne, kako je najpravičnije, najpoštenije i najistinitije. Naučnik ne treba da trpi bilo kakve pritiske, od bilo koga, za jedinu Istinu i pravičnost koja postoji. No, možda je samo čovjek tu bio smušen ili smotan ili sputan te bi tako slabo rječit. Možda namjerno, možda slučajno, tek odavno ne važi pravilo u svijetu nauke da prvo kao intelektualac treba biti humanista i riječima i djelom, pa onda naučnik. (Napomena: isto su tako „naučnici“ isparcelisali jezike, a postoji samo jedan jezik razumljiv u 4 republike bivše države čije je ime juŽnoslovenski, koji se praktično pokazuje svakom zdravom čovjeku operisanom od gluposti ma šta se dogovorili i propisali „lingvisti“ iz Akademija što je suprotno pririodnom poretku na terenu; i to baš sa „ž“, kao suprotno od onog ideološkog „g“ kojeg je stvorila politika.)
  POLITIKA JE TA KOJA CRNI VIJENAC PLETE NE SAMO BALKANU, VEĆ I ČITAVOM SVIJETU, SVIH GODINA. Dokaz da je pogrešan Korijen stvoren i izveden. Bizmark je još 1878. dobro uvidio da će se na Balkanu dovijeka međusobno sukobiti. Najveća nesreća po ove prostore što izgleda na kraju kao da nisu ni mrdnuli dalje od 1878. (gdje ni tu nisu dobili istinske samostalnosti i sl.), a neki bi opet da prave zbrku kao ’41-’45. i ’90-ih.
  Loše strane su svi pokreti „bratoubilačkog rata“ ’41.-’45. kako stoji naziv u njemačkim arhivima za ove prostore, ali su isto tako loše i kasnije, kao i globalne strane demokratija, liberalizam i sve ostale političke zamke koje čovječanstvu ni danas dobro ne donose jer su plod vještačkog sistema interesdžija i manipulanata zloupotrebe zakona akcije i reakcije i balansiranja moći. To pokazuju i univerzalne kvazinaučne činjenice opštim prihvaćanjem svaljivanja krivice za svjetske sukobe na jednu zemlju, umjesto da kažu jedinu Istinu koja je surova realnost koja se vidi kroz paktove poput Centralnih sila i Antante, zaštite kolonijalizma, svako svog, pripremanje novog naoružavanja kod svih itd.itd. Radi čega? Radi opšeg planetarnog sukoba, iza kojeg se kriju mnogo veći ciljevi za čovječanstvo pa čak i dotle da služe ne samo kao šahovska igra, već i eksperimenti, smanjenje populacije na planeti, ispitivanje da li će manji broj učesnika u ratu dovesti do Drugog, dozvoljavanjem zlu da se širi a onda kukati i svaliti krivicu na jednog dok je neka diplomatija „dobrih“ previše zakazivala jer „nije znala“ itd.itd. Nema logike niti realnosti da jedan osoba pa tako i zemlja posvađa čitav svijet. To su priče za malu djecu, kad je nešto očito kroz prethodne radnje svih. Niko se ne pita zašto su tako slabo otvoreni arhivi „dobrih“ u prošlosti, a previše otvoreni onih „loših“ momaka. Tu se dolazi do pitanja koliko ima istine u onome da pobjednici pišu istoriju, tj. oni „dobri“, iako je jedina IStina da u politici svijeta postoje samo loši i mogu se dijeliti jedino na manje ili veće zlo, uostalom što je jedino pošteno istakao V. Čerčil bez imalo uvijanja o svijetu politike. On je to najbolje znao, s obzirom da je bio ništa drugo do političar i ušavši u taj krug on je iz sebe izbacio Čovjeka. Božanstvenost bježi odatle isto kao što bježi i iz preduzeća zvanih religijske institucije, koje vijekovima rade egzoterično za mase po Knjigama, a ezoterično van Knjige.
  Mnogo su velika k…ska posla i u svijetu nauke, da je žalosno što je sve XX vijek donio, a kako bi se energija ljudska u dobru povećala prema Teslinom članku iz 1900. na isti način se uvećava i energija zla, pa se sjutra ne bi trebali čuditi ukoliko bi i muškarci postali trudnjače.
  Svijet je postao opšta karamazovština! Civilizacija je duhovno i umno bolesna i treba da se liječi, ne dosadašnjim projektima unija i paktova i kvaziedukacija, dakle politike, već da politika nestane i ode kao vijekovna sramota ljudskog roda koja je zatrovala sve u jednom kritičnom trenutku od prethodnog vijeka. Da svijet vode duhovnjaci intelektualci najvišeg ranga, koji bi podsticali razmjenu ideja, spajali kulturne djelove za nova djela kao što smo nekad imali u starim Jevanđeljima gdje su se spajale učenici istočne i zapadne škole na jednom projektu, itd.itd. i tome slično, bilo kakvih vidova agresije više ne bi bilo. To je jedini lijek za gašenje stereotipa i jedini lijek za smanjivanje negativne energije da bi svijetla strana postala dominantnija, kao što je sada tamna već više od 100 godina. Tek tada bi se moglo očekivati da i Balkanu krene bolje. Prije ili kasnije, svi će biti prinuđeni od Prirode da krenu drugačijim pravcem.
  To vrijeme će nesumnjivo doći, makar ga mi i ne dočekali, ali je činjenica da trkama u naoružavanju gospoda elitna koja drži svijet u šaci, sama svojim idealima uskače u stomak – dok tehnika raste i razvija se, čovjek će se jednog dana kladiti čiji će roboti pobijediti u ratnim igrama. Već je došlo vrijeme kada se manje ratuje, jer je nuklerano naoružavanje dovelo kako do zla 1945. tako i do neke druge svijesti u samoj politici i diplomatiji strategijom odvraćanja.
  Smjena generacija učiniće svoje, da će komunjare, četnici, liberali, fašisti, demokrate… i svi drugi idioti, lažni izopačeno-manipulativni proroci po svijet, jednostavno izumrijeti. Za 100 godina poneko će se baviti tim dinosaurusima, i pitaće se kako je običan svijet bio lud da podržava izopačenjake, naočigled svega što se pokazivalo pred očima kao jedina Istina.
  „Olovne godine“ od EKV su zapravo olovni vijekovi, milenijumi – samo različita pakovanja istog proizvoda kroz Vrijeme, koje je uvijek Sadašnjost, a u slikama Prošlost. Zato i „Dum-Dum“ kaže ono kroz istoriju stalno prisutno od izopačene elite – „ja sam rođen da vladam“. Ali sve će to biti do same kritične tačke kada uruše svoj sopstveni sistem interesa i manipulacije.

  Svi desničari i ljevičari, sve demokrate, liberali i socijaldemokrate, svi anarhisti, fašisti, nacisti, uključujući i sve savremene neljude sa dodatkom „neo“ ispred, nisu ništa drugo do lažni proroci čovječanstvu za budućnost; nisu ništa drugo do iste maske njihovih ideoloških predaka samo u ruhu dodatka „neo“. Svi su oni tvorci modernih robo-feud odnosa od XV vijeka kada je počeo Novi vijek. Svi njihovi „ideali“, dokazanih promašaja i patnji ljudskog roda, treba da odu u „muzej“ prošlosti (zvanim istorija) sramote ljudskog roda, i sjećanja naivnosti naroda na Zemlji u vječitim trijumfima vladara nad masom.
  Sve ovo što vam pisah, nije sa naivnošću niti vjerom u promjeni svijeta od strane mene (jer bi mi mjesto bilo u ludari), već samo kao ostavština čitaocu da nakon svega sumiranog i sam istraži makar malo, razmisli dublje, i nema sumnje da će doći do istog odgovora – samo neka uključi Majku Prirodu u svojem trećem oku koji spava vijekovima u običnom ljudskom rodu, zbog predane zaokupljenošću spoljašnjim, odvajajući sebe od dubina unutrašnjeg bića.

  Sve ovo,
  je znajte,

  ono što sami vidite i znate,
  jer je pred vama i oko vas,
  konstantno,
  stotinkama,
  sekundama,
  minutima,
  satima,
  danima,
  godinama,
  decenijama,
  vijekovima,
  milenijumima,
  u ovom ili onom obliku,
  uvijek kreirano od svjetske elite, vladara,
  umrežene na sve 4 strane svijeta,
  kao nizom Pitagore 1+2+3+4,
  da se ljudski rod drži beskonačno u pokorstvu,
  stereotipima i lažima,
  dugim radom i bankovskim kreditima,
  huškanjima i ratovima,
  poslije svake reakcionarne propagande,
  „naduvavanjem psihe“ kroz medije,

  i samo vam je bilo „trenutno“ uspavano
  zbog zaokupljenosti u Faradejevom kavezu
  zvanom unutrašnji sistem, globalizacija, udica spoljašnjeg.

  Moji sugrađani,
  svih vjera i nacionalnosti,
  moji Balkanci,
  građani svijeta,
  djeco planete Zemlje,
  koja na žalost uvijek kupuje zaborav
  i odlaganje problema krucijalne važnosti za civilizaciju,
  i najvno potpada,
  vjerom u serviranu iluziju i obećanja,
  zloupotrebom prirode,
  i frekvencija čovjeka ponaosob,
  od frekvencija misli i osjećanja
  pa do frekvencija uzbuđenja i mozga,
  da bi budili elektricitet masa,
  držeći ih van frekvencije mirnoće
  i opet ljude doveli na isto,
  kroz koju deceniju i vijek,
  kako bi se elite i njihovi šahovski pioni,
  igrali između sebe preko grbače običnog svijeta
  gurajući vječno svoj interes,
  lični i za svoje potomke,
  krvne i druge nasljednike serviranih ideologija – udica,
  čineći vječno ljude nesrećnim i nezadovoljnim,
  kroz razaranja,
  od fizikusa pa do duha i uma,
  Probudi te se!
  Opametite se!
  U suprotnom će elite i dalje crne vijence plesti,
  ne samo fizikusu već i onom najtežem – unutrašnjem biću
  Vijek je a ne godina rekonekcije!
  Ne otuđuj se više,
  čovječe od čovjeka.
  Ne otuđuj se od prirode više!

  Sve što sam vam rekao nije nadobudni i slijepi anarhizam – ne, pogrešno je shvatio onaj koji je mislio da je „shvatio“.
  Sve je bilo ka najvišoj ali vrlo teškoj razini mogućnosti.
  Znajte da nikad neće, ne ovoj zemlji i regionu samo, nego ni čitavom svijetu biti bolje, dokle god postoji Politika kakvu poznajemo, kao kroz svu istoriju ljudskog roda.
  Da su od starta svijet, kao i ovu zemlju i region, vodili ljudi duhovnih i umnih idela, svijetle ideje bi se razmjenjivale kao i rad – ne bi postojala besmislena ministarstva kakva poznajemo, diplomatija kakvu poznajemo, vladari i svakakve službe kakve poznajemo kroz istoriju – ljudi bi SAMO razmjenjivali duhovnjake, umne ljude, umjetnike, sportiste pa čak i zanatlije jer su neki od njih ništa drugo do umjetnici, radili i zajedno i multidsiciplinarno na sve strane svijeta kroz vijeme, ostavljajući pečat pozitive svoje energije – i ljudi bi išli turistički jedni kod drugih, religijski slikar bi uređivao i onu druge vjere i obratno, svako bi znao svačiju knjigu, razgovarao o njoj, o međusobnim religijama, znao sličnosti, veze a poštovao različitosti i stvarao dalje….. to su npr. neke od vrsta recepata, bili i ostali, Uvijek, univerzalni, za gašenje primitivnih poriva huškanja i agresija, pljački i ubijanja, a trijumf duhovno-umnih poriva – mira, morala, etike i blagostanja, ali i hrane, sjedinjujući visokofrekventnim strujama azot i kiseonik u atmosferi za svakog čovjeka ponaosob, a ne samog gladnih po svijetu… Da je od starta – u dubini ljudskog roda tako bilo, ali i od početka XX vijeka kada su se mnoge stvari otkrile kao bitne za civilizaciju, danas bi ljudima rat bio nepojmljiv a ne samo kriminal i korupcija, kao što je nadobudnicima i dalje mir „nemoguć i nerealan“, jer su svojim sljepilom godinama učaurene misli i osjećaja.
  Čista zamjena mjesta sabiraka i sa njom kritična masa polariteta.

  Za Mir i u ime Svete nauke!

  Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem!
  (Siđi duboko u utrobu zemlje i prečišćavajući naćićeš skriven kamen)

 4. T. T. Says:

  Шта овај Владимир филозофира? Да Срби нису ратнички народ, ми би данас и даље били под турском и аустро-угарском окупацијом. Значи, “примитивни порив” је то што Србин жели да се ослободи окупације? Срам вас било! Дођите мало до окупираног Косова да пропагирајте ту љубав онима који хоће семе да нам затру… Набили би вас шиптари на колац, док би се војници ЕУЛЕКС-а томе само благо насмејали.

  Храни сина, пак пошљи на војску: Србија се умирит не може!

 5. Vladimir Says:

  T.T.

  To su tvoje riječi, nisu moje. Nigdje ja nisam piaso treba li se boriti ili ne protiv okupatora. U tu problematiku nisam ulazio, jer me se zapadnjaci nisu ticali, već balkanska naopakost u međusobnim odnosima. Pisao sam o dizanju ruke jednih na druge, kao najveći promašaj i skupa greeška koja košta generacije i generacije narednih decenija, kao što su ovo danas problemi od SFRJ a najviše ’90-ih.
  Pročitaj ponovo, uključi svijest i shvatićeš. Brzoplet si, a to mozak košta, kao i duh. Tako se stagnira, što se tebi upravo desilo. 😉

  Mogu samo da ti poželim sve najbolje i malo više koncentracije i razmišljanja, kako ne bi imao ovakvih ispada više. Izvinjenje tvoje i ne očekujem, jer ga reptilski dio u čovjekovom mozgu ne može iznijeti kao ni ono gore sve shvatiti kako treba, pa je zato svakako oprošteno, jer kada bih ja zapjenio kao ti onako plitkoumno brzopleto, onda bih vjerovatno bio svakodnevna klasika.

  Moliću se za tebe!

  Savršeno lijep pozdrav!


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: