Мирна Момчичевић: Научна конференција о Николи Тесли, Филаделфија 2012.


Аутор: Мирна Момчичевић

Мирна Момчичевић, члан клуба Никола Тесла у Филаделфији

Успјешно је одржана четврта по реду “Научна конференција Николе Тесле“ у америчком граду Филаделфији. Ове године Филаделфија је окупила више од двадесет пет предавача, међу којима су били инжињери, проналазачи, Теслолози, умјетници, филмски режисери и продуценти. Предсједник Научне фондације господин Никола Лончар истиче да је ове године услијед недостатка новчаних средстава организација била знатно отежана, али да то није утицало на квалитет догађаја.

Вело мистерије које окружује лик и дјело нашег научника наставља да голица маште Теслиних поштовалаца широм свијета. Данас, вјероватно више него икада прије научници и истраживачи покушавају да разоткрију неке од Теслиних идеја. Фасцинантно је видјети са коликом страшћу и ентузијазмом људи широм свијета користе ситне сегменте Теслиних идеја, јер их у потпуности нико не може разумјети, да би произвели разне машине и уређаје те да би их послије приказали свим Теслиним љубитељима, па и оним који не знају много о њему. Један од њих је и Мано Дивина, најбољи извођач на музичком инструменту теремину у Сједињеним Америчким Државама. Овај инструмент је патентирао руски физичар Лав Сергејевич Термен, а на основу идеја Николе Тесле. Звук настаје услијед прекида електромагнетних таласа, односно, приближавањем и удаљавањем руке од инструмента без икаквог додира. Мано Дивина је и члан Научне фондације у Филаделфији и поред многобројних концерата одржаних на протеклим конференцијама, држао је и предавања о Tеслином раду и принципима на којима теремин функционише.

Вјероватно најзанимљивије предавање првог дана конференције је одржао филмски продуцент и режисер Џејмс Јегер који је преко двадесет пет година радио у Холивуду са неким од најутицајнијих продуцената и глумаца. Наиме, Јегер је 1972. године добио позив од свог сарадника и пријатеља да погледа филм о Николи Тесли. Како овај духовити умјетник објашњава, то је био први пут да се сусрео са Теслиним именом и његова варијација на тему Теслиног презимена у почетку је била Телса. Оно што је најважније је да је остао дубоко фасциниран Теслиним ликом и након проекције заједно са пријатељем купио је око тридесетак књига које су биле изложене у склопу филмске премијере. У року од двије – три године прочитао их је све и почео са радом на сценарију свог филма “Tесла – Поема о електрицитету”. Предвиђено је да би буџет за филм износио вртоглавих седамдесет четири милиона америчких долара и да би се ово остварило једино ако би неки од најбољих холивудских продуцената попут Ридлија Скота преузели редитељску палицу. Јегер истиче да би лик Николе Тесле могао да тумачи искључиво анонимни српски таленат и да би кастинзи за улогу били обављени широм Србије и Републике Српске.

Ово није једини потенцијални филм о Тесли представљен на овогодишњој конференцији у Филаделфији. Наиме, други дан конференције Џозеф Сикорски и Виктор Елефанте су представили десетоминутну, вишеструко награђивану најаву филма “Фрагменти са Олимпа – визија Николе Тесле”. Наиме, њихов основни покретач и циљ поред љубави према Теслином лику је и жеља за очувањем и реконструкцијом Ворденклифа – Теслиног торња на Лонг Ајланду. И они иоле упознати са радом Тесле знају да је торањ био његова највећа визија, његова звијезда водиља, остварење његових идеја. Планирао је да баш преко овога торња обезбједи бесплатну бежичну електричну енергију свакој држави, сваком појединцу. Прво питање Џеј Пи Моргана је било на који начин ће наплаћивати ту енергију потрошачима. Након сазнања да ће енергија бити лако доступна и бесплатна, торањ је срушен под изговором да би могао бити кориштен у шпијунажама од стране Њемаца током Другог свјетског рата. Како је Тесла много пута истицао, ово је био један од најтежих момената у његовом животу и потпуни емотивни крах јер је тада схватио да неће моћи против интереса великих компанија и људи из сијенке. Буџет овог филма би био далеко скромнији и износио би четири милиона америчких долара од којих би један милион био уплаћен директно на рачун обнове и реконструкције Ворденклифа и лабораторије.

У ноћи између 9. и 10. јула, у поноћ, у парку испред Звона слободе Теслини поштоваоци из Филаделфије и околине су симболично обиљежили 156. рођендан српског генија. Уз паљење Теслиног колута и сјечење рођенданске торте отпјевали су му рођенданску пјесму на енглеском. Проекцијама филмова Violet Fire, Tesla – The Genius Who Lit the World, The Visionary, Leslie Coil и Master of Lightning успјешно је затворена четврта Научна конференција Николе Тесле у Филаделфији.

Слике са прославе

Објављено у Никола Тесла. 3 Comments »

3 реаговања to “Мирна Момчичевић: Научна конференција о Николи Тесли, Филаделфија 2012.”

 1. zoltan Says:

  Поштована Мирна,
  Драго ми је прочитати да и тамо у далеком свету, у великој Америци, штове и прослављају нашег Нилолу.
  недавно, тачније, 10.07. ове године, имао сам част да ми на прослави „Дан Николе Тесле у Земуну“ буде доделјена пакета „Cluba Nikola Tesla – Filadelfia“. За мене је то била велика част а уједно и обавеза да о Тесли говорим још више и боље него до сада. Драго ми је да је и моја маленкост у једном оваквом тиму који промовише овог нашег великог научника и и мислиоца.
  Пуно поздрава из Србије.
  Искрено се надам да ће бити прилике и да се сретнемо некад.
  С поштовањем!
  Дани Золтан – пуковник у пензији.

 2. Nikola Lonchar Says:

  Mozda treab dodati.
  Zvezdana Skot ispred Naučne fondacije „Nikola Tesla“ iz Filadelfije podsetila je na Teslinu izjavu – „Ja sam ostao Srbin i preko mora gde se ispitivanjima bavim, isto to bi trebalo da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu“ i dodala da je za njih Teslin dan simbol jedinstva i saradnje sa prijateljima srpskog naroda.

  „Teslin dan treba da donese saradnju svih srpskih zemalja i dijaspore, jer nijedan Srbin, ma gde živeo, ne sme biti zaboravljen“, kazala je Skot i dodavši da su preuzeli na sebe dužnost da o Teslinom delu sazna što više ljudi i da će u januaru u hotelu „Njujorker“ biti odrežan veliki komemorativni skup na kome će se okupiti svi poštovaoci velikog naučnika.

  Najavljeno je i formiranje Kluba u Zemunu za prikupljanje naučno-istraživačklih radova i svojevrsne naučne baze, koji bi trebalo da olakšaju povezivanje mladih naučnika iz različitih zemalja.
  ————————————————————–
  Jos mnogo toga na
  http://bit.ly/O01iDD

 3. Mirna Says:

  Поштовање господине Золтан,
  Хвала Вам на подршци и наравно лијепо је видјети да се повезујемо на један овако позитиван начин.
  Надам се да ћу присуствовати и Тесла данима у Земуну у скоријој будућности.
  Поздрав


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: