Не мењамо своје животе и наше Косово за улазак у ЕУ


Извор: Васељенска Телевизија
18. 11. 2011 22:21 | Факти

Београд – Нашом борбом не желимо да спречавамо државу Србију да иде путем европских интеграција, али не желимо ни да дозволимо да наши животи, наше породице, наше куће, наше Косово буду цена за улазак у Европу, изјавио је данас председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић на седници скупштинског Одбора за Косово и Метохију.

Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић рекао је да идеја о интегрисаном управљању административним прелазима није предлог Владе Србије, већ потиче из Ахтисаријевог, плана који власт сада спроводи. Он је рекао да Срби на КиМ нису били, нити ће икада бити, за поделу КиМ на јужни и северни део, да Косово и Метохији третирају као саставни део Србије и да ће тако, што се њих тиче, заувек и остати

Он је рекао да Срби са севера КиМ и председници општина не желе да воде државну политику, већ да спроводе државну политику утемељену на Уставу Србије. Ристић је рекао да, поштујући Устав Србије, они желе да остваре своје основно право да остану држављани Републике Србије, јер су га стекли рођењем, пореклом и зато што им је то гарантовано Уставом Србије. Он је рекао и да Срби са КиМ желе да остану у Србији.

Председник Општине Штрпце Звонко Михајловић истакао је три кључна проблема са којима се Срби на КиМ суочавају -слобода кретања, безбедност и велика незапосленост.

Он је рекао да је проблем безбедности „неко из Србије“ покушао да реши тако што је на платни списак МУП Србије ставио припаднике шиптарске полицијске службе који су српске националности и „раде искључиво у интересу Приштине“.

Говорећи о слободи кретања, Михајловић је навео да је неопходно да Срби са КиМ, уколико желе да добију регистарске таблице, изваде уверење о држављанству у коме се наводи националност „Косовар“, а исто је и када су у питању и друга лична документа. Он је апеловао на надлежне да се узму у памет, „да сачувамо оно што је наше“, а да се решавању проблема приступи озбиљно и рационално.

Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић рекао је да идеја о интегрисаном управљању административним прелазима није предлог Владе Србије, већ потиче из Ахтисаријевог, плана који власт сада спроводи. Он је рекао да Срби на КиМ нису били, нити ће икада бити, за поделу КиМ на јужни и северни део, да Косово и Метохији третирају као саставни део Србије и да ће тако, што се њих тиче, заувек и остати.

Пантић је такође навео и да није истина да је одлука о царинском печату резултат компромиса, већ да је српска страна прихватила предлог албанске стране. Председник Општине Звечан Драгиша Миловић рекао је да су споразуми које су потписали Борко и Едита за Србе на Косову штетни и неприхватљиви. Он је истакао да је ситуација на терену драстично погоршана од почетка преговора Борка и Едите, иако им је речено да је реч о техничким питањима која је требало да им олакшају живот.

„На жалост, нама се на терену живот отежава, посебно након једностраних потеза Приштине. Оно што све може да нас радује је јединство које имамо и апсолутно јединство председника и наших скупштина и одборника. Посебно ме радује јединство наших посланика са Косова и Метохије“, рекао је Миловић.

Председници општина са севера КиМа први пут су се обратили посланицима републичког парламента.

Једно реаговање to “Не мењамо своје животе и наше Косово за улазак у ЕУ”

  1. Јелена Says:

    Мајко мила, ни један коментар овде 😦 Је ли могуће да нико од умних људи који посећују овај сајт нема ништа умно да каже ? Или су сви разговори постали излишни..
    Нек нам је Бог у помоћ.
    Свако добро свима.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: