Одборници са КиМ: На северу се неће спроводити договор са Приштином! Не прихватамо противуставну декларацију о интегрисаном управљању!


Док Србе на Космету убијају, марионетски Тадићев режим припрема издајничку декларацију! Уместо да сместа тражи обуставу преговора док се починиоци убијеног Србина Саве Мојсића не пронађу и казне, режим припрема издајничку Декларацију о интегрисаном управљању на административним прелазима! Тако ће фактички и правно успостављањем царине, административнне прелазе признати као државну границу! Будући да ако се та декларација усвоји у Скупштини, то ће бити правни акт, документ којег је режим потписао, заједно са шиптарима и Еулексом!

Наравно, са тим се слаже и Едита Тахири:

Едита Тахири: Косово за интегрисано управљање границом
11.11.2011 | 10:24
http://bit.ly/sbTS6K

„Шефица делегације Косова у разговорима с Београдом, Едита Тахири, изјавила је да је за Косово прихватљив предлог посредника ЕУ Роберта Купера о интегрисаном управљању границом.“

Извор: РТВ Војводина

*******

Одборници са КиМ: На северу се неће спроводити договор са Приштином

11. новембар 2011. | 01:20 17:56 | Извор: Бета, Тањуг, РТВ
КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Одборници четири општине на северу Косова саопштили су данас да су договори постигнути у дијалогу Београда и Приштине противни интересима српског народа и да се неће дозволити њихова примена у тим општинама.

Седница Скупштине у К. Митровици. На седници су присуствовали свих четири општина северног Космета

Одлуку су данас једногласно усвојили одборници те четири општине на заједничкој седници у Косовској Митровици. На седници су учествовали и председници општина и председници скупштина општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић.

До сада постигнути договори са Приштином тичу се слободе кретања, матичних књига, катастра и царинског печата.

На седници, која је била отворена за јавност, учествовали су председници општина Косовска Митровица Крстимир Пантић, Звечан Драгиша Миловић, Зубин Поток Славиша Ристић, као и начелник Косовскомитровачког округа Раденко Недељковић. Уместо председника општине Лепосавић Бранка Нинића на седници је био представник општине Радош Михајловић.

Одборници са КиМ: На северу се неће спроводити договор са Приштином!

Линк ка видео прилогу на: http://www.youtube.com

У закључцима који ће бити упућени влади и Скупштини Србије одборници су поновили да је „неприхватљиво присуство било какве царине и пограничне полиције на административним прелазима Брњак и Јариње и да они никада не могу постати гранични прелази“.

Одборници су затражили да се њиховим представницима омогући присуство седници Скупштине Србије о Косову, а од министра Горана Богдановића и републичких посланика са Косова и Метохије траже да не гласају за декларацију о Косову.

Одборници ће, како је саопштено после седнице, упутити писмо министру Богдановићу и посланицима републичког парламента са Косова и Метохије са захтевом да не гласају за декларацију о Косову, јер је тај документ, како сазнају из медија, противан Уставу Србије.

Писмо Путину и кривична тужба против преговарачког тима

Писмо ће упутитии председнику Русије Владимиру Путину са молбом да „помогне опстанак српског народа“ на Косову. Против чланова преговарачког тима Београда најављују кривичну тужбу.

„Тражимо да се преиспита даљи наставак дијалога са Приштином и ЕУ све док се на Косову Срби убијају и док починиоци убистава не буду откривени и приведени правди“

, наводи се у закључцима.

Одборници су данашње заседање почели минутом ћутања како би одали почаст настрадалом Сави Мојсићу који је подлегао ранама када су на њега и још двојицу Срба пуцала за сада непозната лица у Косовској Миторвици.

У осврту на узроке кризе наведено је да је она настала због насилних акција албанских власти из Приштине у јулу и септембру и због „пристрасне подршке коју им пружају Кфор и Еулекс прекорачујући своје изборне мандате“.

Како се додаје, уместо да се отклањају узроци кризе, акције међународне заједнице упорно се усмеравају на покушај отклањања последица, а одговорност пребацује на српску страну“.

У закључцима је затражено и да предстојећи и сви наредни избори у Србији буду истовремено расписани и за територију КиМ.

Против интегрисаног управљања прелазима

Поједини председници општина на северу Косова одбацили су данас предлог да питање прелаза на северу Косова буде решено интегрисаним управљањем административним прелазима, оценивши да би они тиме постали државна граница.

Председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић изјавио је да тај предлог, који приштинска штампа приписује изасланику ЕУ Робертуи Куперу, „представља предлог за увођење царинских прелаза“.

„Предлог о такозваним интегрисаним прелазима није ништа друго него предлог за царинске прелазе, што у народу значи ‘није шија него врат'“, казао је Ристић.

Упитан да ли је српске представнике са севера Косова шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић обавестио о том предлогу, Пантић је казао да им је Стефановић рекао да има више предлога, али да ниједан није прецизирао.

Административне линије

„Суштина је да ми не желимо да се административне линије претварају у царинске и такозване државне прелазе. То је суштина борбе овог народа, а сваки модалитети који подразумевају косовску царину за нас је неприхватљив“

, рекао је Ристић.

Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић казао је да је интегрисано управљање прелазима „само појам“ који су чули од Стефановића.

„Не знамо о чему се ради, нити желимо да размишљемо о било каквом интегрисаном управљању царинама, јер између Косова и Метохије и централне Србије не може и никада неће бити ни граничних ни царинских прелаза“, рекао је Пантић за агенцију Бета.

Богдановић: Штетни ставови

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић сматра да су ставови које су данас изнели одборници четири општине севера Косова и Метохије у садашњем тешком и деликатном тренутку непотребни и да наносе штету и онима који тамо живе, и државној политици.

„Сматрам да није било потребе за оваквим закључцима, јер изношење оваквих ставова и оцена , квалификација у једном заиста тешком и деликатном тренутку, наноси штету свима нама на Косову и Метохији. А истовремено наноси и штету државној политици“, рекао је Богдановић Тањугу.

Богдановић је подвукао да су Влада Србије и целокупни државни врх увек били отворени да саслушају и уваже сугестије представника Срба и да заједнички са њима раде у одбрани легитимних интереса српског народа на Косову и Метохији.

„Сви ми морамо бити свесни да без своје државе Срби не могу одбранити легитимне интересе и остварити циљеве. Нити то може држава Србија, без њих“, рекао је министар и додао да га из тог разлога чуди да су одборници усвојили такве закључке.

Не видим разлог, рекао је министар, да се не подржи дијалог који се води и не видим разлог да се не трага за конкретним решењима која су у складу са Уставом и законима Србије, Резолуцијом 1244. СБ УН, планом у шест тачака Генералног секретара УН Бан Ки Муна.

Он је назначио и да у предложеној декларацији стоји да се осуђује свако насиље на Косову и Метохији, да Србија подржава сваки облик мирног протеста грађана Србије на северу Косова због угрожености њихових права и слобода.

Строга мислим да је ово што је данас изнето на седници одборника било непотребно, поновио је Богдановић.

„Зато још једном позивам и апелујем на све, и председнике општине и одборнике, да заједно са својом државом и државним руководством радимо на заштити и одбрани легитимних интереса и циљева српског народа на Косову и Метохији“, додао је Богдановић и оценио да је „доста странчарења и губљења времена“.

Шефица делегације Косова у разговорима с Београдом, Едита Тахири, изјавила је да је за Косово прихватљив предлог посредника ЕУ Роберта Купера о интегрисаном управљању границом. Тахири је у интервјуу за приштински Епока е ре рекла да се „према европском моделу о интегрисаном управљању границом, две државе обавезују да у тој сарадњи раде према законодавству своје земље, што значи да обе земље остварују своје законе“.

Приштински медији су јавили да се предлог Купера заснива на документу о интегрисаном управљању границом који је 2007. године израдила Европска комисија. Предлог предвиђа да се нове контролне тачке успоставе у неутралној зони где би заједно радили припадници полиције Косова, Србије и Еулекса. Контролу би надгледао Еулекс који би био и гарант остваривања споразума.

Шеф београдског тима Борислав Стефановић није у изјави за агенцију Бета 8. новембра желео да коментарише предлог о интегрисаном управљању административном линијом са Косовом.

„Постоји неколико опција за решавање проблема на прелазима Брњак и Јариње. Сваку смо опцију детаљно проучили, усагласили и пренели лидерима Срба са севера“, рекао је тада Стефановић и додао да о томе није обавештен Крстимир Пантић, јер избегава да се састане са представницима Београда.

Настављена истрага, резултата нема

Регионални портпарол косовске полиције Бесим Хоти изјавио је јутрос Тањугу да је током претходне ноћи у Косовској Митровици настављена истрага о убиству једног и рањавању двојице Срба, али још нико није осумњичен за ова тешка кривична дела. Хоти је казао да је у насељу Брђани у северном делу Митровице стално присутна мешовита полицијска патрола, а да ће полиција и данас наставити да трага за починиоцима.

Полицијски портпарол је подсетио да је полиција узела изјаве од шест Албанаца и једног Србина у својству сведока који нису осумњичени за убиство, односно покушај убиства Срба.

Полиција је, додао је Хоти, пронашла одређени доказни материјал на лицу места, попут чаура и наставља да интезивно истражује случај. Еулекс тесно сарађује с косовском полицијом у истрази инцидента у вези са пуцњавом која се догодила у среду увече, у којој је Саво Мојсић (28) преминуо од последица рањавања, а још три особе повређене, међу којима две из ватреног оружја.

Истражитељи Еулекса су јуче саопштили да су били на месту злочина и у сарадњи с косовском полицијом раде на испитивању сведока.

Форензички докази

Заједничка истрага косовске полиције и Еулекса настављена је сакупљањем форензичких доказа и узимањем изјава сведока. Еулекс је позвао све да се уздрже од насилних реакција и да пусте, како се каже у саопштењу, „владавину права да одради свој посао“.

То укључује и могућност слободног кретања за Еулекс како би спроводио ову и друге истраге, што је у складу са његовим мандатом, наводи се у саопштењу.

Вељко Ђорђевић и Дејан Вукомановић који су повређени у насељу Брђани јуче су су пуштени на кућно лечење, а у митровичкој болници задржан је тешко повређени Радош Вукићевић.

Саво Мојсић који је преминуо од задобијних повреда, јуче је сахрањен на гробљу у Рудару код Звечана.

Мирно на барикадама

На барикадама које су постављене на северу Косова Срби су дежурали и током прошле ноћи, а кретање припадника Кфора није забележено.

На магистралном путу Лепосавић – Рашка блокиране су обе саобраћајне траке код Јариња, након што су војници Кфора у акцији која је тамо изведена пре два дана преузели једну барикаду и блокирали два споредна пута. Административни прелаз Јариње остао је у блокади, а саобраћај се не обавља ни преко другог званичног прелаза на северу Косова – Брњака, тако да се на север Косова из правца централне Србије и обрнуто долази алтернативним путевима.

Косметски Срби непрекидно бдију на барикадама

Срби су ноћас били и на осталим барикадама које су постављене у Косовској Митровици, Звечану, Зупчу, Јагњеници. На главним путевима на северу покрајине, осим код Јариња, отворена је једна саобраћајна трака коју Кфор може да користи и уколико жели има потпуну слободу кретања.

********
Повезани прилози…

Косовско-метрохијски Јутарњи дневник, 11.11.2011

Јутарњи дневник КИМ радија емитован 11. новембра 2011. године. Дневник се преноси и на програму ТВ Херц сваког радног дана од 9:30.

Линк ка видео прилогу на: http://vimeo.com

Рафали у ноћи нам убили сан:
http://www.vaseljenska.com

2 реаговања to “Одборници са КиМ: На северу се неће спроводити договор са Приштином! Не прихватамо противуставну декларацију о интегрисаном управљању!”

  1. Иван Миловановић Says:

    Невероватно је, видиш како и Бог хоће да се Истина открије, неда им се да промене тај Устав, пре него што га прекрше и јавно потпишу ИЗДАЈУ. Ма у какве га целофане замотавали, на крају ће њихова издаја да зјапи отворена као бездан. Слаба Богу на томе. Исто је било у случају када су издали Христа, исто је увек тако кад изнова издају Христа, јер не може да изда онај ко се прво Бога не одрекне. Ови на власти, сарадници зликоваца и белосветских олоша – спроводилаца новог НСП-а, то има својим (не)делима да покажу!!!

  2. Vesna1 Says:


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: