Чињеница: Уобичајени састојак пекарских производа добија се из људске косе која долази из Кине


Извор: Алтернатива за Вас

У пријашња времена, крух се мијесио ручно од брашна и воде с додатком квасца или киселог тијеста. Процес израде круха трајао је сатима, често и цијелу ноћ. Данас, пекарски производи се раде на брзој траци. Од тренутка замјеса тијеста до пакирања и продаје готовог производа пролази и мање од 4 сата. Да би ово постигли, произвођачи користе разне додатке – регулаторе киселости, побољшиваче окуса, боје те средства за учвршћивање тијеста и спречавање згрудњавања. Све то се ради да би се поновно вратио изгубљени окус и мирис круха, те се поправила штета нанијета његовом брзом припремом. Након печења, производе шприцају кемикалијама попут калцијева пропионата да би спријечили раст гљивица и тиме повећали рок трајања. Производе затим пакирају у атрактивну пластичну амбалажу, у којој они нас дочекају на полицама трговинама.

Комерцијална производња круха је прецизна “знаност”. Количина адитива одређује изглед, окус, боју, мирис и трајање пекарских производа.

Један од њих је л-цистеин.

Што је Л-цистеин и зашто га додају у пекарске производе

Л-цистеин (или Е 920) је неесенцијална аминокиселина и један од адитива, који се рутински примјењују у пекарским производима. Користи се као твар за третирање брашна, јер побољшава еластичност и квалитету тијеста, а тиме и изглед коначнога производа. Због тога га додају у крух, кексе, пецива, колаче и брзо смрзнуте производе.

Иако се л-цистеин може произвести у лабораторију, већина га се добива из природног и јефтиног извора – људске косе. Коса се отапа у киселини, након чега се л-цистеин изолира у кемијском процесу, пакира и шаље комерцијалним произвођачима круха. Осим људске косе, други извори л-цистеина укључују кокошја и пачја перја, длаке животиња, рогови крава и нафтни нуспроизводи.

Успут, већина косе која се користи у производњи л-цистеина, скупља се с подова фризерских салона у Кини. Иако ће већина нас ову чињеницу прочитати с гађењем, чини се да већини потрошача западњачког свијета конзумација косе нимало не смета.Међутим, ако сте вегетаријанац, муслиман или жидов, настаје озбиљан проблем. Муслимани не смију конзумирати ништа што је произведено од дијелова људског тијела. Многи рабини такођер забрањују конзумирање косе, због истих разлога.

А ако сте вегетаријанац – конзумирање људске косе или длаке животиња никако не долази у обзир!

Ситуацију још гором чини закон према којем произвођачи не морају означити л-цистеин на етикети производа.
Дакле, немојте се заваравати ако не пронађете л-цистеин на етикети. Овај састојак се рутински додаје у брашно за припрему круха, колача, пецива и других комерцијалних пекарских производа.

Домаћи крух – више труда, више здравља

Не свиђа Вам се конзумирање људске косе? Питате се на који начин можете избјећи унос л-цистеина и других штетних адитива? Одговор је само један – правите свој крух! Наравно, ово није најједноставније нити најјефтиније рјешење. Но, остати здрав у нашем модерном свијету није ни једноставно, ни јефтино.

Уз мало праксе и стрпљења можете се научити пећи свој домаћи крух, пецива и кексе финије и здравије од оних из пекаре. Правите ли свој крух? Подијелите с нама своје рецепте преко коментара!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: