КФОР неуспешно покушао багером да уклони барикаду код Јариња, Срби одолели


Извор: Фејсбук репортер

КФОР Кренуо u rазбијанје барикаде у јарињу

КФОР покушао да уклони барикаде

Око 15 сати Кфор из базе на Јарињу покушали су да пробију барикаду који су Срби поставили на улазу у базу. До базе су довезли булдожер који је пратио више десетина до зуба наоружаних војника са панцирима. Војници носе и шок бомбе. Срби са севера одговорили су тако што су поседали на барикаду, а војницима Кфора су рекли да могу да газе преко њих. У овом тренутку ситуација је изузетно напета, а представници локалних срба преговарају са Кфором. Око 16 сати из Кфора су саопштили да ултимативно траже да из базе изађу на споредни пут и да успоставе контролу. Са српске стране одговорено је да то не долази у обзир. На барикадама је више стотина Срба, а преговори и даље трају. Кфоровци су око 16 сати булдожер повукли у базу, као и војнике за педесет метара уназад. Срби су и даље на својим положајима.

Припадници Кфора из базе код Јариња покушали су данас да багером уклоне барикаду од земље на којој су се налазили локални Срби.

Косметски Срби су сложни и упорни да у мирној борби истрају и опстану на својој земљи! Косово је Србија!!

После разговора са Србима, припадници Кфора су одустали од те намере, јавља извештач Танјуга.

Повлачење багера Кфора локални Срби су испратили аплаузом, али су остали на барикади, не искљуцујући могућност да се оваква ситуација понови.

вВојници Кфора довезли су по поподне багер на тај алтернативни пут који су користили Срби, а који је Кфор ноћас запречио, а Срби као одговор на то подигли барикаду од земље и шљунка.

Богдановић у Лепосавићу, у току саслушање 13 возача

Министар за Косово и Метохију Горан Богдановић стигао је у Лепосавић, где ће са представницима локалне самоурпаве разговарати о ситуацији на северу покрајине, у суду у Вучитрну у току саслушање 13 ухапшених возача предузећа „Еурокоп“, а изнад административног прелаза Јариње Срби пробили нови алтернативни пут којим заобилазе Кфор.

У Општинском суду Косовска Митровица у Вучитрну почело је саслушање 13 возаца због сумње да су неовлашћено ушли на Косово, а јавни тужилац је предложио притвор, чему су се успротивили адвокати Срба који су им додељени по службеној дужности.

Косовска полиција је у среду увече на царинском терминалу у јужном делу Косовске Митровице ухапсила 13 возача камиона предузећа „Еурокоп“ из Рашке, који су за потребе Рударско-хемијског комбината „Трепча“ возили концентрат за једну швајцарску фирму.

Преко Јариња ни данас не прелазе пешаци, а локални Срби за пролаз возила користе нови алтернативни пут који су пробили након што је Кфор синоћ запречио претходно направљен алтернативни правац.

Нови пут заобилази базу и пунктове Кфора, што омогућава неометани саобраћај из правца Рашке на Косово и обрнуто. Тај алтернативни пут су синоћ уз помоћ механизације прокопали Срби са севера КиМ у одговор на акцију Кфора којом је блокиран ноћ раније прокопани пут у непосредној близини.

На првом алтернативном путу, на којем је Кфор синоћ поставио бодљикаву жицу, локални Срби су насули шљунак, и читаву ноћ и јутро дежурали на тој барикади. Током преподнева изнад Јариња и околине је прелетао хеликоптер Кфора, а Радио Кфор је јавио да је присуство међународних снага на северу Косова појачано. Портпарол Кфора Ралф Адамец рекао је Танјугу да команда тих снага разматра шта даље да предузме у вези са алтернативним путем који је недавно пробијен изнад Јариња.

Он је додао да се команда Кфора труди да пронађе решење „са којим могу да живе обе стране“ и да не постоје никакви рокови за решавање тог питања.Коментаришући ситуацију на северу Косова, заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић затражио је од међународне заједнице да према Србима и Албанцима на Косову примењује иста правила и када су у питању алтернативни путни правци.

„Колико алтернативних прелаза и путева постоји тамо где живе Албанци и колико смо пута указивали да ту пролази оружје, дрога, да се шверцује роба и никад нико није реаговао из међународне заједнице“, рекао је он. Приштински лист „Коха диторе“ пише, пак, да се следеће године очекује почетак политичког дијалога Београда и Приштине, а пре тога, до краја ове године у Бриселу ће бити саопштено да је завршен дијалог о техничким питањима.

„Роберт Купер ће објавити да је завршен технички дијалог најдаље до краја ове године и да ће политички дијалог почети одмах после избора у Србији који ће бити одржани у априлу“, рекао је анонимно за лист високи европски званичник.

Једно реаговање to “КФОР неуспешно покушао багером да уклони барикаду код Јариња, Срби одолели”

  1. Taoci Says:

    A dokle će samo srpski narod U SVETU da bude pod psihološkim stresom spreman da bude ponovo streljan samo ZATO ŠTO HOĆE DA OSTVARI SVOJU LEGITIMNU SLOBODU ? KOME PRETI LEGITIMNA SLOBODA SRPSKOG NARODA U SRBIJI !? JE LI TO NA ZAPADU“SMRTNA“OPASNOST PO MIR U SVETU ?
    JE LI TO MOŽE DA SLUŽI SAMO KAO SLAMČICA SPASA ZA „USPEH“ DUGOROČNIJEG OPSTANKA NEKAKVE „MIROTVORAČKE POLITIKE“U KOJOJ OČIGLEDNO NEMA MIRA ZA SRPSKI NAROD ? DA LI JE TO PROMOCIJA USPEHA NADVLASTI NESRPSKE DEMOKRATIJE U SRBIJI ?

    ZAR SRPSKI NAROD DOK POSTOJI MORA DA PLAĆA REKET POLITIČKOJ“NADDEMOKRATIJI“DA BI „SLOBODNO“ ŽIVEO PRED PUŠČANIM CEVIMA ?
    ..zar će neko umesto ostavke podneti kandidaturu za još ovakve politike..ko bi mogao biti toliko „mudar“ pred taocima na barikadama..


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: