Еулекс царина и полиција на прелазима, Срби на барикадама


У овом првом извештају којег сам пренео, поводом најновијих догађања на севереу Косова и Метохије, нема ни једног званичног демантија, или потврде, да су на административним прелазима са Аутономном Покрајином Косово и Метохија , Јариње и Брњак, пребачени и такозвани „косовски цариници и полицајци“ нелегалне творевине тзв. „Косово“. Претпостављам, да су шиптарски полицајци и доведени, само да би испровоцирали Србе на нервозну реакцију.

То се намерно и смишљено ради, да би се испровоцирали косовскометохијски Срби на жешћу реакцију, да би онда НАТО окупатор са шиптарима применио силу, а Срби су опет:

„криви за све.“

А и Тадићев диктаторски режим би се овајдио и реко би:

„Поново се враћамо 90-сетим годинама…“

(омиљена мантра Чеде Јовановића)

„Хулигани са севера Косова су криви за све…“

И тако би окупациони режим опрао руке, а Косово би било гурнуто ка још једном кораку у признању независности од стране Србије..

Зато је важно да наши Срби са севера Космета задрже мир, да протествују како су започели, мирно, својим телима и физичком присутношћу на барикадама.

Тако ће остати светској јавности огољено, оно што се и сада види, да Еулекс и Кфор крше резолуцију Уједињених Нација 1244, као и у споразуму око царинског печата, где није потписан договор да шиптарски цариници и полицајци обављају царинске послове на административним прелазима Јариње и Брњак.

Свакако да је Борково потписивање споразума о царинском печату издаја Србије, јер се тиме корак по корак признаје независно Косово, будући да се царина формира само на државним границама. Тако се НАТО окупатору и шиптарима даје повод, баш за овакве провокације, да Срби изхитрено и нервозно реагују, да би НАТО окупатор после оправдао употребу силе.

Косовскометохијски Срби нису наивни, и верујем да неће насести никаквим провокацијама, већ да ће наставити са мирним протестима. Тако ће светској медијској јавности, остати на екрану само огољено кршење резолуције 1244 и споразума о царинском печату, мада се и сад то јасно види, али сви душмани сад чекају нервозну реакцију срба, у наредних неколико дана, што се неће догодити.

Извор: Танјуг

На прелазе на северу Косова јутрос су хеликоптерима пребачени припадници Еулекс царине и полиције, а на Брњак су са њима око 9,30 стигли и по један припадник косовске граничне полиције и царине, Албанци, јављају извештачи Тањуга, а званичних потврда из Еулекса о томе нема.

КФОР: "Стоп, или ћемо пуцати!"

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић рекла је Тањугу да те наводе не може ни да потврди, ни да демантује.

Срби су и јутрос на барикадама на путевима ка тим прелазима и код самих прелаза, који су и даље затворени и додатно обезбеђени жицом, врећама песка и препреченим возилима и припадницима Кфора.

У Савету безбедности потврђено је синоћ да се евентуална операција Приштине с циљем преузимања прелаза на северу Косова не може заснивати на договору из Брисела од 2. септембра, јер тада није било договора о режиму на прелазима Јариње и Брњак.

У Савету безбедности је стога упозорено да ће једнострана акција Приштине изазвати лоше последице.

Специјални изасланик генералног секретара УН и заменик шефа мировних операција Едмонд Муле изјавом на седници Савета безбедности УН – да је у споразуму Београда и Приштине од 2. септембра решено питање царинског печата, али да није било договора о постављању цариника на прелазе Јариње и Брњак – потврдио је упозорења која су претходних дана стизала из Београда.

Муле је, што је још важније, потврдио и оно о чему је јуче медије у Србији обавестио шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефамновић, а то је да сва друга питања везана за царину, укључујући и постављање контролних пунктова на два прелаза на северу, нису била предмет споразума.

Муле је такође позвао Београд и Приштину да остану привржени дијалогу и да преузму одговорност за спречавање насиља „сутра (16. септембра) и убудуће“.

О његовој сумњи да ће спровођење планова Приштине довести до до заоштравања ситуације на терену, угрозити стабилност и довести до избијања насиља, говорио је и шеф српске дипломатије Вук Јеремцих, али и представници многих других земаља у СБ.

„УНМИК ће наставити да ради са обе стране да се избегне нова криза, и очекујемо да обе стране покажу пуну приврженост дијалогу, а не једностраним акцијама и употреби силе“, истакао је помоћник генералног секретара УН за мировне операције.

Седница је након Мулеовог излагања настављена иза затворених врата.

Раније синоћ генерални секретар УН Бан Кимун је изјавио да је „дубоко забринут зног недавних изјава у вези са успостављанујем царинске контроле на северу Косова и последица које то може имати по мир и стабилност на терену“.

На ванредној седници СБ која је била посвећена искључиво Косову водила се жустра дебата међу чланицама које су до краја остале подељене у виђењу ситуације на Косову и најаве Приштине о постављању цариника и полицајаца на прелазима Јариње и Брњак.

И док је амбасадор Чуркин предочио учесницима седнице оперативни план за заузимање пункта 1 и 31 који је саставила косовска влада и у коме јасно пише да ће доћи до насиља, представници САД и Француске изјавили су да чак не виде потребу за седницом, јер сматрају да не постоји опасност од насиља.

На тој линији био је и говор косовског министра спољних послова Енвера Хоџаја који је тврдио да планирана акција преузимања контроле над два административна прелаза на северу Косова није унилатералан потез и да је у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, мандатом Еулекса и међународним правом.

Њих је у свом излагању демантовао Едмонд Муле, који је упозорио на могућност избијања насиља али и на извештај косовске владе.

Чуркин се позвао на предлог Србије да Еулекс дође на прелазе, али без косовских Албанаца, а да се све остало договара током дијалога у Бриселу.

„Еулекс, ЕУ и Кфор делују нестрпљиво, не информишући УНМИК како ваља и најављују операцију заузимања пунктова на административним прелазима и довођења косовских цариника“, казао је Ццуркин касније новинарима.

Неколико пута су узимали реч амбасадор Русије Виталиј Чуркин и представници Француске, Британије и САД, а према речима дипломата, ово је била једна од најжустријих дебата у СБ УН.

Док је у Њујорку трајала седница СБ Срби на северу Косова провели су ноћ на барикадама које су постављене на неколико локација у општини Лепосавић, Звечан, Косовска Митровица и Зубин Поток.

Највисе их је било, како јавља извештач Тањуга, у месту Зупче, где је потпуно блокиран магистралми пут Косовска Митровица-Рибарићи.

Јутрос се ситуација мења из минута у минут, па се тако око 8, 20 по један транспортни хеликоптер Еулекса спустио на административне прелазе Јариње и Брњак.

Извештачи Тањуга с лица места јавили су да су на Јариње хеликоптером стигли припадници Еулкес царине и полиције, док су припадници немачког контигента Кфора, који се налазе на прелазу Јариње, рекли новинарима да су на прелаз пристигли само припадници Еулекс царине и полиције.

Они такође тврде да нису дошли припадници косовске царине и пограничне полиције.

Прелаз неће бити отворен, навели су, док се не разиђу грађани који су ноћ провели на барикади на путу ка прелазу.

Грађани општине Лепосавић јутрос око пола осам дошли су у великом броју на административни прелаз Јариње.

Они су се окупили испред бодљикаве жице коју су припадници Кфора синоћ поставили затворивши овај прелаз.

Припадници Кфора обезбеђују прелаз у пуној борбеној опреми, а на бодљикавој жици на два језика постављена су упозорење „Кфор, Стоп или ми будемо пуцали“, као и на енглеском „Stop, I will shoot“.

С обе стране прелаза су Срби, који су на својој барикади на том путу, као и на осталим барикадама на путевима на северу Косова, провели ноћ у мирном грађанском отпору најављеној акцији Приштине са циљем инсталирања косовске царине и полиције на прелазима на административној линији ка централној Србији.

Министар унутрашњих послова Косова Бајрам Реџепи у изјави Тањугу тврди да су од јутрос на Јарињу и Брњаку припадници косовске полиције и царине, заједно са припадницима Еулекса.

4 реаговања to “Еулекс царина и полиција на прелазима, Срби на барикадама”

 1. buda_lama Says:

  KAFOR: STOP ILI ĆEMO PUCATI !

  odgovor

  SRBI : POŠTUJTE REZOLUCIJU 1244 ILI IDITE KUĆI .

  • Небојша Says:

   buda_lama,
   Којој кући да иду, кад су већ кући?
   КиМ је њихова кућа.

  • Небојша Says:

   Најновији извештај Милована Дрецуна са Јариња, извештај је дат радио Фокусу:

   Линк ка прилогу на: http://www.youtube.com
   Овај прилог са Ју Тјуба можете скинути пратећи ово упутство.

   Милован Дрецун:

   „Улазимо у нешто што досад није виђено. Једном реченицом се може окарактерисати да од овог тренутка под наводима „гранични прелаз Јариње“ за српски народ на Космету не постоји…“

 2. Gordon Flash* Says:

  Koliko sam ja razumeo..
  BUDA_LAMA,
  KAFORU,EULEKSU,VOJNICIMA (DŽEMS)BOND STILA,po rezoluciji 1244 nije dat zadatak da izvršavaju misiju UZNEMIRAVANJA „mirnim nasiljem“pretnje SLOBODI KRETANJA SRPSKOM STANOVNIŠTVU KOD KUĆE NA KiM !
  ..naprotiv tu su da obezbede miran život srpskog stanovništva a ako to nisu sposobni da shvate neka odmah idu tamo odakle su došli !

  AKCIJA: OČISTIMO KiM OD PRETNJI NAŠOJ SLOBODI,PRETNJA JE JEZIK MRŽNJE AKT NASILJA.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: