Две државе већ повукле признање тзв. „независне Републике Косово“, а шта раде наши властодршци?


Извор: Блиц
Одлуке Омана и Гвинеје

Повлаче признање Републике Косово

Ивана Мастиловић Јаснић |07.09.2011. – 22:00|Фото: В.Лалић

Азијска држава Оман и афричка држава Гвинеја Бисао повукле су одлуку о признању независне државе Косово, и то је први пут од косовског проглашења независности да се нека држава одлучи на такав потез. Ове информације српски званичници добили су током билатералних састанака за време Самита Покрета несврстаних.

Одлуке о повлачењу признања донете током самита у Београду

Како “Блиц” незванично сазнаје, шеф делегације Омана обавестио је српске званичнике да Оман никада није признао независност, иако је њихово признање у Приштини прослављено.

– Вук Јеремић је шефу оманске делегације рекао да је разочаран због одлуке те државе да призна независност, упркос обећању које је раније добио да се то неће догодити. Његов саговорник се зачудио, уверавајући министра да се то никада није догодило. Гвинеја Бисао је ушла у процес признања, али су се посланици побунили, па је процедура обустављена – наводи извор “Блица” из организације Самита.

На сајту “Косово, тханк yоу”, на којем се објављују имена свих држава које су признале независност, налазе се имена обе наведене државе. Наш саговорник каже да ће бити још таквих одлука.

– Још две државе су најавиле повлачење одлука и то би требало ускоро да се објави, док се у једној афричкој земљи води истрага против високог званичника који је узео новац од албанског бизнисмена да прогура такву одлуку.

У нашем министарству знају о ком тајкуну је реч – наводи исти извор и истиче да су у бројним билатералним разговорима током самита шефови делегација потврдили председнику Тадићу, министру Јеремићу и другим званичницима да трпе велики притисак, пре свих Сједињених Америчких Држава, а затим и Велике Британије и Француске, у зависности од тога чије су колоније биле, да признају Косово.

Он наводи да ни Карипска заједница, коју чини 14 земаља, упркос информацијама које су косовски званичници објавили, није признала Косово.

– И то је било непријатно за нас, будући да се вест у косовским медијима појавила убрзо после Јеремићеве посете тим земљама. Међутим, сада смо добили уверавања и потврду да је независно Косово признала само Света Луција из те групе земаља.

Иако у министарству јуче нису желели да коментаришу ове информације, наш извор тврди да су сви задовољни зато што се први пут број држава које су признале независност смањује и што је Самит несврстаних, одржан у Београду, томе значајно допринео.

Односи са Турском

“Турска не ради против Срба и врло јој је стало да балканске државе буду део ЕУ и НАТО”, рекао је за нови број НИН-а Али Риза Чолак, амбасадор Турске у Србији. Он је демантовао информацију да је Београд звао Анкару да посредује у преговорима са Приштином. “Министар иностраних послова Давутоглу је рекао да Турска подржава дијалог између Београда и Приштине и да ће, ако буде позвана, радо дати свој допринос.”

********

Ето, апсурди, парадокси, да човек не поверује, две земље су повукле признање тзв. „независне Републике Косово“ док наши властодршци издају сопствену земљу и фактички и практично све више клизе ка официјелном признању КиМ-а као државе, јер је пристајање на царински печат атрибут државности, будући да се само на државним границама успостављају царине, а познато је да у Уставу Србије стоји да је граница са Косовом и Метохијом само административна, не државна. Територија КиМ-а јесте под окупацијом, али темељ наше борбе да повратимо КиМ је наш Устав и међународно право које је на нашој страни.

Још само мало да се осврнем на ову контрадикторну вест да су Оман и Гвинеја Бисао повукле признање Косова. Шеф Оманске делегације је јасно Вуку Јеремићу рекао да се то није догодило, док су из делегације Гвинеје Бисао рекли да је због побуне посланика процедура признавања Косова обустављена. Ако је то тако, а не вађење кестења из ватре, јер је делегатима тих двеју земаља незгодно као гости да то домаћину отворено признају, онда признања Косова од тих земаља није ни било. Но, добро, у извештају стоји да се још неке земље спремају да повуку признање тзв. независног Косова.

Било како било, нама је најбитније шта раде наши политичари, а да су усвајањем царинског печата задовољни шиптари, јер се тако Косову признаје атрибут државности, најбоље говоре њихови представници:

Азем Власи: Србија постепено признаје Косово»
Едита Тахири: Ако Србија призна царински печат, можемо да се договоримо»

У тексту Политици Борко Стефановић демантује то:
Царински печат није атрибут државности»

Постоји ли граница до које ће Србија ићи у признавању атрибута косовске државности, што царина свакако јесте?

Царина, на начин како је регулисано Унмиковим уставним оквиром и Резолуцијом 1244, није атрибут државности. У свету постоје издвојене царинске територије које се налазе у оквиру суверених држава, рецимо Хонгконг, Тајван, Макао, Оландска острва. Према томе то није атрибут државности. Сама чињеница да је Унмик у писаној форми потврдио да је царински печат Косова статусно неутралан, односно у складу са Резолуцијом 1244, као и да су државе које нису признале Косово у оквиру ЕУ признале такав печат, потврђује да ту нема атрибута суверенитета Косова.“

Наравно, ово је прича за наивне, јер царински печат јесте атрибут државности у правном смислу, а то што је, како Борко каже, Умник у писаној форми потврдио да је царински печат Косова статусно неутралан, односно у складу са Резолуцијом 1244 може се окачити мачки о реп. Прво, нико није то јавно показао, тај документ. Друго, и да је то Умник потписао, не одлучује Умник о ничему око КиМ-а, већ амери који стоје иза све те „реалности“, а не међународног права и поретка.

Својевремено, док се распадао СССР, Горбачов је пристао на невероватан уступак америма, пристао је да се уједињена Немачка прикључи непријатељском НАТО пакту, али под условом да се НАТО не шири на исток. Гаранцију за то дао је тадашњи амерички државни секретар Џими Бејкер. Касније је то прекршио Клинтон.
Амери и њихови сателити, одавно крше Резолуцију 1244, јер је по њој КиМ само аутономна Покрајина у оквиру Србије, а они су јој признали незавосност! Уз то, и наши властодршци већ сада сами крше резолуцију 1244, јер не траже од Уједињених Нација да се она испоштује, да се не крши, да се на КиМ-у врати одређен број српских војника и административних људи, да се пониште признања косовске независности од свих држава које су то урадиле, јер је то супротно важећој резолуцији 1244!

Дакле, кога је брига за ту резолуцију 1244, битна је „реалност“… амерички империјални интереси, кршење међународног права, власт, фотеље, паре…

Ово са КиМ-ом је много ситније за амере, и ако је то Умник заиста потписао, довољно је да амери дају зелено светло да је Умников потпис о неутралности царинског печата ништаван, јер је признање царинског печата од стране Србије, признање независности Косова, што заиста де-факто и јесте тако, јер се само на државним границама по међународном праву успостављају царински пунктови.

И треће, да је ово издаја Косова и Метохије и миц по миц признање Косову атрибут државности и самим тим независности, говори и то да су преговарачи на челу са Борком Стефановићем у име председника Србије Бориса Тадића прекршили оно што је ПРЕ ОВИХ ПРЕГОВОРА И СПОРАЗУМА О ЦАРИНСКОМ ПЕЧАТУ речено у усвојеној резолуцији у Народној Скупштини Србије, у којој је изричито наведено да се пре било каквих преговора између Београда и Приштине, ситуација врати у пређашње стање, што значи да искључиво Срби, припадници такозване Косметске полиције, контролишу два административна прелаза са Аутономном Покрајином Косова и Метохије. То подразумева да не буде никакве царине и цариника, затим да се пропуштају сва могућа возила укључујући и шлепере са највећим могућим теретом.

Ако овоме додамо да је Борко Стефановић заступао преговарачку платформу која никад није обелодањена посланицима Народне Скупштине, ни целој српској јавности, дакле све се држи у тајности, ко зна шта је све Борко потписао. Имамо разлога да верујемо да је удовољио свим шиптарским захтевима, будући да су још раније шиптари у потпуности били задовољни са њим као преговарачем, о томе је писао „Печат“:
Видовданско признање независног Косова»

Борко, као преговарач у име државе Србије, стално прича да ништа неће потписати што ће експлицитно или имплицитно подразумевати признање косовске независности, али је прекршио декларацију Народне Скупштине Србије која је подразумевала прво повратак на претходно стање без икаквих царина и царинског печата на административним прелазиме, па тек онда следе преговори!

Како уопште веровати овом човеку?
Неко преко Борка пере руке.

Ово је прилика да још једном послушамо Косту Чавошког…

Извор: Двери-Покрет за живот Србије

Коста Чавошки:Издаја Србије зарад ЕУ шаргарепе!
Преузми аудио снимак

2 реаговања to “Две државе већ повукле признање тзв. „независне Републике Косово“, а шта раде наши властодршци?”

 1. Звонимир Says:

  Две државе већ повукле признање тзв. „независне Републике Косово“, а шта раде наши властодршци?

  Мислим да је погрешно звати их нашим.Они су по свему што су урадили до сада колонијалне власти.
  Немогу им се оспорити само наша имена.

  • Небојша Says:

   Да, по ономе шта нам раде нису наши, већ квислинзи, односно домаћа окупациона власт, то „наши“ је само формално.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: