САД: Срби, морате да прихватите генетски модификовану храну


Извор: Васељенска Телевизија

Вашингтон – САД траже од Србије да прихвати генетски модификовану храну – и то је наводно услов за пријем у Светску трговинску организацију (СТО).

Да ли је један од услова за пријем у ту организацију и измена Закона о забрани генетски модификованих намирница?

Од јуна 2009. године, у Србији је на снази закон којим се забрањују производња и промет генетски модификованих организама (ГМО) у комерцијалне сврхе. Својевремено је, међутим, Министарство пољопривреде САД објавило информацију да српско Министарство пољопривреде намерава да измени тај закон, јер би он могао да постане препрека уласку Србије у СТО.

Србија у тој организацији тренутно има статус посматрача који је на добром путу ка чланству. То се види из документа саме СТО која је у марту ове године „поздравила интензивирање напора Србије у прилагођавању својих правних одредби правилима СТО“ и на својој интернет страници навела речи вође преговарачког тима Србије Весне Арсић, која сматра да је пријем Србије у СТО „веома важан за њену земљу „.

Да ли је један од услова за пријем у ту организацију и измена Закона о забрани генетски модификованих намирница? Влада Србије сама није наговестила да ће мењати постојећи закон, штавише, она још тврди да је њена политика „очување и афирмација Србије као земље у којој се производи здрава храна“ као и да „ни у једној европској земљи није дозвољена употреба генетски модификоване хране“ .

Ипак, како наводи „Дојче веле“, ситуација је нешто другачија. У ЕУ је дозвољена употреба читавог низа генски модификованих организама и то као животних намирница, средства за храњење домаћих животиња и за сејање и садјење.

У такве спадају кромпир, соја, кукуруз и парадајз. Обележавање тих намирница регулисано је националним законима на основу препорука ЕУ. У Немачкој све то надгледа Савезни завод за заштиту потрошача и безбедност животних намирница који је потрошачима на располагању за сва питања која их муче – од правних одредби до здравствених проблема.

Резултати Бајденове посете 2009. године

Према речима председника Еколошког покрета Новог Сада Николе Алексића, поменута тврдња о здравој храни није једина неистина у ставовима Владе Србије.

Бајден тражио, Србија допушта ГМО?

„Приликом посете америчког потпредседника Џозефа Бајдена Београду у мају 2009, високи гост је поручио српским домаћинима да је врло незадовољан српским законом о забрани генетски модификованих организама, на шта је од домаћина одмах добио одговор да ће тај закон бити промењен“ – истиче Алексић.

Он подсећа и да је Завод за заштиту биља у недавно извршеним контролама установио да је 92 одсто парцела соје контролисаних у Бачкој и на 88 одсто парцела контролисаних у Банату – генетски модификовано.

„Занимљиво је да ниједна парламентарна странка у Србији на директно питање Еколошког покрета Новог Сада није желела да се одреди према коришћењу генетски модификованих организама“ – додаје Алексић.

Опасно или не?

Међу стручњацима постоје поприлична неслагања када је реч о последицама генетски модификоване хране по здравље. Технологија узгоја биљака је олакшана, али експерименти су показали да такви организми могу да буду токсични у мери која је штетна и по људе.

********

Наравно да се ни једна парламентарна странка није одредила према ГМО, све су оне из истог шешира, а то значи да се морају повиновати „правилима игре“ које прописује велики брат, а ту нема истине. Грађани Србије треба заједничким акцијама да се изборе против ГМО. Свесност, воља, и упорност ка том циљу је кључ.

3 реаговања to “САД: Срби, морате да прихватите генетски модификовану храну”

 1. Gordon Flash* Says:

  Ja verujem da bi i ogromna većina Amerikanaca,kada bi mogli slobodno da biraju bez demokratsko-administrativne odluke u njihovo ime,uvek izabrali prirodnu,ne modifikovanu hranu.

 2. eugenika Says:

  А све је почело давно, давно…

  Генетски инжињеринг походи земљу Србију
  Емисија “Прича о…” – радио ИНДЕKС

  Аутор: Новица Бабовић

  *** Емисије емитоване маја 2001. године

  Говоре:
  -проф. Милутин Пенчић (председник удружења за очување биодиверзитета и оснивач банке гена биљних врста у Србији),
  -прим.др Тодор Јовановић
  -др.Александар Петровић

  О закону који дозвољава увоз генетски модификоване хране, о 50 000 тона генетски модификоване соје која је у виду донаторског увоза из САД-а стигла у Србију, као и о последицама њеног коришћења на овим просторима. Хемијске компаније (БАСФ, Монсанто…) као највећи финансијери и произвођачи трансгених биљака, о значају очувања биодиверзитета и банке гена биљних врста у Србији говоре ове две емисије !

  Генетика 1/1

  Линк ка видео прилогу на:http://www.youtube.com

  Генетика 1/2

  Линк ка видео прилогу на:http://www.youtube.com

  Генетика 1/3

  Линк ка видео прилогу на:http://www.youtube.com

  Генетика 2/1

  Линк ка видео прилогу на:http://www.youtube.com

  Генетика 2/2

  Линк ка видео прилогу на:http://www.youtube.com

  Генетика 2/3

  Линк ка видео прилогу на:http://www.youtube.com

  Све видео прилоге можете скинути пратећи ово упутство.

 3. Zoran Says:

  Ako OVA VLAST pokusha da izmeni zakon i ODOBRI GM-HRANU bice zapamcena po direktnom unishtavanju svog naroda(genocid) pa kad odu sa vlasti…GENOCID NE ZASTAREVA!! TREBA SE BORITI SVIM SILAMA PROTIV TE POSHASTI I NE DOZVOLITI TO U SRBIJI. SRBI-ORGANIZUJTE SE I NE DOZVOLITE DA NAM UTRU SEME!!!


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: