Чикаго-Београд: Крађа интелектуалне својине и ауторских права


Извор: Таблоид

********

Не може ни Паком на свакога шаком

Лоповски менталитет новокомпонованих српских богаташа се не зауставља ни пред међународним компанијама, како показује случај Црвене звезде, нишког Пакома и портала Спортал против америчке продукције Видео Феномен пред подмитљивим српским правосуђем. После се овдашњи званичници чуде што нас стране компаније заобилазе

Пише: Игор Милановић

Чикаго је збратимљен са 25 градова широм света. Са Београдом се побратимио 2005, а већ маја 2010. је из српске престонице позван фудбалски клуб Црвена звезда да узме учешћа на интернационалном купу званом Chicago Sister Cities International Cup.

Звезда је на овом турниру пре гласила као аутсајдер, будући да су на њему учествовали још и Легиа из Пољске и Пари Сен Жермен (ПСГ) из Париза. Пошто у Чикагу живи велики број Срба, од наших момака се очекивало да успоставе контакт са публиком, а по могућству и са лоптом.

Чуда се, међутим, дешавају, и то онда када им се човек најмање нада. У финалу се Звезда сусрела са ПСГ-ом. Регуларно време и продужеци су завршени без победника, резултатом 1-1, па су извођени једанаестерци. Један пенал је француски играч промашио и Црвена звезда неочекивано постаде победник турнира. Интонирана је српска химна, пуцао је ватромет, а звездаши су покупили пехар и чек од 100.000 долара и отишли назад за Београд.

Менаџер садржаја

О фудбалском чуду су на другом крају света, у Србији, писале све новине, јављали су се извештачи и фоторепортери, али ни једна телевизија није имала никакав снимак утакмице и славља у Чикагу. Снимци, наравно, постоје, али нису бесплатни ни за телевизије у Србији.

Студио Б је три дана пре финала емитовао кратак снимак са сусрета Црвена звезда – Легиа који је просто украо са Youtubea, интернет сајта који омогућује бесплатно постављање, али не и скидање видео записа. Снимак је премонтиран и замуљан, неко је графиком прекрио обележја америчке видео продукције „Fakty Chicago“ и то је тако пуштено у етар. Украдени прилог су потписали Мирослав Чорбић и монтажер Небојша Митровић. Градска телевизија није чак ни поменула правог власника снимка.

Оно што може Студио Б, умемо и ми, помислили су власници и директори Паком Групе из Ниша и прибегли читавом низу кривичних дела, привредних прекршаја и повреда ауторских права. Приватна продукција из Америке „Видео Феномен“ је на својим сајтовима поставила неколико видео снимака са утакмице у Чикагу како би Звездини навијачи могли да се диве успеху свог тима. Јасно је било назначено да је гледање дозвољено, али не и реемитовање без дозволе носиоца ауторских права.
Паком Групу, ово упозорење није обавезивало. Њу су основали и на њеном челу стоје синови бившег градоначелника Ниша, још из доба Милошевића, Драгослава Павловића. Свеприсутна штеточина српске политике Млађан Динкић им је лично 2009. уручио државне субвенције у висини од 125.000 евра како би Паком у Србији увео европске стандарде.

Овако политички и родбински потковани, браћа Павловић су помислила да су европски стандарди и безочна крађа ауторским правима заштићених дела. На крају крајева, иза њих је стајала моћна Црвена звезда.

Још 2007. јавност је из Паком Групе обавештена како ће Црвена звезда имати најбоља решења из области информационих технологија. Колико је најтрофејнији српски клуб Нишлијама платио за ово замајавање остаје службена тајна, али је чињеница да по званичном сајту црвено-белих, који одржава Паком, Звезда од 2007. није учествовала ни на једном важнијем фудбалском догађају, јер нема одговарајућих снимака. Тек 2010. се појављује лоше монтирани прилог из Чикага.

Грамзива и бескрупулозна екипа из Пакома мало је крала са Youtubea, мало више са weddingvideology.com/, сајта у власништву продукције Видео Феномен. Склапајући три одвојена видео снимка, они су тако скарабуџили чудо у трајању од 14 минута и 30 секунди изузетно лошег техничког квалитета. Оставили су заштитни жиг, али су избацили уводне шпице продукције, а пригодну музику су заменили арлаукањем пијаних навијача без икаквог слуха. Затим су ову брљотину прикачили на Звездин сајт наводећи да сва ауторска права припадају Паком Групи.

Прави власник ауторских права после тога се обратио нишким пиратима и послао им – рачун. Уместо да исплати надокнаду за коришћење туђег дела, Паком Група потура неког Душана Илића, „content menagera“ (шта год то значило, осим ако није требало да пише контејнер менаџер) сајта Црвене звезде, који признаје да су за потребе презентације коришћена туђа ауторска дела. Истовремено, Илић одбија да плати било шта или да макар скине пиратску творевину.

У Србији све менаџер до менаџера, па се тако Видео Феномену самоиницијативно обратио и ПР менаџер Црвене звезде Марко Николовски и, признајући да се неовлашћено користе туђа ауторска дела, затражио да се повуче рачун послат сервисеру Звездиног сајта – Паком Групи. Дакле, моћна Звезда заиста пуним капацитетима стоји иза нишких пирата.

И интернет портал „Спортал“ (http://www.sportal.rs/) је злоупотребио један снимак „Видео Феномена“ да обогати своје странице. Директор овог портала Огњен Рацков је такође одбио да поштено плати објављивање заштићеног ауторског дела, изговарајући се да је спорне материјале добио од Црвене звезде. Ипак, Спортал је брже боље уклонио снимке.

Пошто су видели да са српским лоповима не може другачије, правни заступници Видео Феномена поднели су низ пријава и одштетних захтева против одговорних лица – Владана Лукића, Дејана Павловића и Огњена Рацкова. За нека од дела за која су поднете кривичне пријаве предвиђене су и затворске казне у трајању до пет година.

Тако су Американци добили и ретку прилику да се поближе упознају са корумпираним и крајње неспособним српским правосуђем.

Постоји преседан

Закон о ауторским правима у свом члану 211. предвиђа могућност за судско обезбеђивање доказа и пре покретања тужбе. Под овим се подразумева „преглед просторија, књига, докумената, база података и др., као и заплена докумената и предмета којима је повреда извршена…“ Овакво законско решење има смисла, будући да се њиме онемогућује да пират уништи доказни материјал.

Судија Првог основног суда у Београду Милосава Јовановић, којој је достављен захтев Видео Феномена за обезбеђењем доказа, о овоме писмено обавештава Паком Групу, успут питајући да ли се они слажу са тим да суд против њих прикупи доказе!?

Паком Група, наравно, изражава неслагање, али сигурности ради уклања све спорне снимке.

Члан 207. Закона о ауторским правима предвиђа да је поступак по тужби због повреде ауторских и сродних права – хитан. У српском правосуђу је ово веома релативан појам, посебно када на оптуженичкој клупи треба да се нађе једна Црвена звезда.

Управни одбор „ФК Црвена Звезда“ је, наиме, на својој 33. седници изабрао Правну комисију клуба коју чине: Драган Милошевић, заменик председника Вишег суда у Београду, др Горан Илић, заменик републичког јавног тужиоца, Златан Димитрић, в.ф. председника Привредног суда у Београду, и Стево Ђурановић, судија Управног суда у Београду.

На страну што се пред носом овако састављене Правне комисије несметано одвијају безакоње и отимачина, поставља се питање о могућем сукобу интереса чланова комисије. На једној страни они треба да бране интересе клуба који их је поставио и подмазао, на другој да решавају у споровима против тог истог клуба. Није онда чудно што су се „хитни“ поступци у овом случају претворили у успаванку.

У предмету П440/2011 пред Вишим судом у Београду, тужба против Црвене звезде и Пакома предата је још 11. марта 2011, коју је судија Предраг Васић доставио туженима на изјашњавање, а затим заборавио да тужиоцу достави одговор на тужбу и да закаже бар једно рочиште. Пред истим судом, овога пута у предмету 1П429/11 против Спортала, тужба је предата 22. фебруара 2011, једино рочиште било је средином јула, а ново је заказано тек за 25. новембар 2011.

Пријава против Црвене звезде и Пакома Ктр-Втк-120/2011 предата је 11. марта 2011. заменику ВЈТ Александру Милосављевићу, а овај ју је три месеца касније проследио МУП-у на проверу. За сада, никаквих резултата. Ништа боља није ни ситуација по тужби против Спортала, заведеној у Вишем тужилаштву под бројем Ктр-1847/2011 (заменица ВЈТ Александра Минић) још 22. фебруара 2011. У међувремену је МУП тужилаштву доставио резултате своје провере, али надлежна заменица тужиоца још увек не показује намеру да се пробуди из зимског сна, иако је већ и лето на измаку.

Најдаље се стигло у поступку пред већ помињаном судијком Милосавом Јовановић у Првом основном суду, који траје од 19. новембра 2010, а у коме је већ и вештак предао своје налазе.

Колика би могла да буде вредност спора за накнаду може да се израчуна из недавног случаја, када је Александар Тијанић најавио тужбу против ТВ Пинка, који је без одобрења преузео и емитовао снимак у трајању од 20 секунди из земљотресом погођеног Краљева. Тијанић је за ово тражио надокнаду од 20.000 евра, односно 1.000 евра по секунди. Паком је без одобрења емитовао 870 секунди, а Спортал 120 секунди. Укупно око 1.000 секунди, односно милион евра.
Висока цифра је, међутим, разлог више да лопови са политичким педигреом буду заштићени.

Какво „спортско“ друштво

Паком Група, која наводно има 250 стручњака у више земаља, са Владом Србије потписала је уговор о опремању школа рачунарима, вредан 11,4 милиона евра. На отварању информатичког центра у Нишу (вредност инвестиције 3,5 милиона евра) на ноге им 2009. долази Млађан Динкић.

Отац власника и оснивача Паком Групе Драгослав Павловић, бивши градоначелник Ниша, данас је велики мајстор Велике националне ложе Србије.

Спортал д.о.о. из Београда је у колу са сличним фирмама из света, које су специјализоване за вођење интернет сајтова о спорту уско повезаним са спортским кладионицама. Осим у Србији, група Спортал послује и у Немачкој, Бугарској и у више афричких земаља.

Иза целокупне мреже Спортал и сличних сајтова стоји британско-јужноафричка 365 Media Group, која припада BSkyB-u, којему је власник озлоглашени Rupert Mardok. Поменутој мрежи припадају и сајтови: BettingZone, WSOP, Betting, Poker, Casino, Bingo, Oddschecker, Casino Checker, Poker Checker, Free Bets, Premier League Bettingг…
Домаћи Спортал д.о.о. воли да се хвали како има тесну сарадњу са Црвеном звездом.

********

Из овог примера кршења ауторских права, јасно се види да је српско правосуђе само сервис организованог криминала, јер судија пита евентуалног починиоца, дакле тужену фирму: „да ли се слажу са тим да суд против њих прикупи доказе„?!

Куд ћете већи рај за криминал…. ма јок бре, какви сад докази, шта ти је то… ?!

8 реаговања to “Чикаго-Београд: Крађа интелектуалне својине и ауторских права”

 1. Gordon Flash* Says:

  U osnovi=temelju svih ljudskih prava je
  * PRAVO VLASNIKA NA SLOBODU ODLUČIVANJA O SVOJEM VLASNIŠTVU*

  U osnovi=temelju svih kršenja prava je
  * NAD_VLAŠĆIVANJE NAD_VLASNIKA NAD_ODLUČIVANJEM,PO SVOJOJ VOLJI NAD_SLOBODE, NAD
  * PRAVOM VLASNIKA NA SLOBODU ODLUČIVANJA O SVOJEM VLASNIŠTVU*

  U osnovi=temelju funkcije=zadatka Institucije Pravde je
  * ZAKONSKA OBAVEZA ZAŠTITE I OSLOBOĐENJE OSTVARIVANJA PRAVA

  * PRAVA VLASNIKA NA SLOBODU ODLUČIVANJA O SVOJEM VLASNIŠTVU*

  OD SAMOVOLJE NAD_VLASNIKA I NJEGOVOG NAD_VLASNIŠTVA !

  Međutim MEĐUNARODNI SUD PRAVDE (UVAŽAVAJUĆI RAT KAO OBIČAJ=“Pravo na nad_vlašćivanje“= OSVAJANJe=PLJAČKE,JESTE NAJVEĆI=SVETSKI=GLOBALNI SAUČESNIK I PREKRŠILAC ZAKONITOG INSTITUCIONOG PRAVA NA SVETU

  *PRAVA I ZAKONSKE OBAVEZE PRAVNE INSTITUCIJE NA ZAKONSKU ZAŠTITU VLASNIKOVE SLOBODE I ZAKONITO OSLOBAĐANJE OD ROPSTVA NADVLASNIKU !
  I na lokalnom nivou kao i na globalnom pod zaštitom monopola na (zlo)upotrebu sile,pravna institucija na ovaj način eksploatiše poreske obveznike kao zakonom prisiljene robove na robstvo a »karakter poreza« PRETVARA,PO SVOJOJ VLADARSKOJ PROTIVLOGIČNOJ=PROTIV PRAVNOJ VOLJI,U SVOJ BUDŽETSKI IZVOR PRIHODA=PRAVNO JALOVI INSTITUCIONI REKET !!!

  Živimo u vremenu pod anticivilizacijske nadvlasti nemilosrdnih interesa RELIGIJSKO-POLITIČKOG PRAVNO-VOJNOG MRSKOG PORETKA SILE !!!

  ..još je Nikola Tesla svojevremeno otkrio opasnost od ovakavog istorijskog pravaca razmaha MRSKOG PORETKA SILE..

  Napisao sam ovo,čisto da ne zaboravimo glavu aždaje dok govorimo o njenim repovima.

  N.S.

 2. marika Says:

  Dragi moji ,
  nisam neki poznavalac sporta i pravila kako funkcionišu naši sportski klubovi ali sam gotovo siguran da je situacija ista kao i državi Srbiji počev od državnog vrha. Toliko znam da su u upravama sportskih klubova a pogotovo Zvezde i Partizana sedele najveće državne glavešine, generali, ministri Udbaši i slični. I naravno njihov sistem razmišljanja i rada je bio – uzmi sve što hoćeš – ko sme da se buni ! Eto to nasledje je ostalo i u današnje vreme . Ja ne verujem da su vlasti smele da hapse Legendu Džaju ( inače me baš briga za njega) ako nešto nije ukrao. Verujem da postoji 100 kila dokaza da je nešto muvao ali pošto su verovatno i neke mudonje u tim poslovima, oni su izneli samo deo onoga zašta bi trebao da odgovara. Dakle sve to govori da je otimanje, kradja, kupovina utakmica, preprodaja igrača, muvanje sa kartama i slično samo vrh ledenog brega pljačke ovoga naroda.
  E sad ovome našem zemljaku koji radi u Čikagu i naučio šta je red : radi i zaradi, plati porez i dažbine i nema zajebavanja, naravno da nije jasno kako Zvezda, Heeeejjj „Velika Zvezda“ i njene ćerke firme za muvanje mogu da jednostavno ukradu tudje autorsko delo, rada , na tome profitiraju i sve na otimačinu. Nije ni nama jasno to koji živimo u u ovoj jadnoj Srbiji jer je postao način života. Tako se ponašaju sposrtski klubovi, ali i javna preduzeća, udri po potrošačima, prodavci robe, preprodavci, uvoznici , banke i zato smo tamo gde jesmo. A to je u gov…

  Pokradenom zemljaku iz Čikaga želim da uspe i treba mu pomoći makar savetom da ide do kraja, pa ako treba i do tog Suda u Strasburu , priča se da su mnogi dobili sporove protiv sličnih pljački iz Srbije.“

  Pozdrav svima
  Marika

 3. snake_plissken Says:

  ta pakom grupa i crvena zvezda su bedno postupili, sudeci po clanku. gaze preko leseva, da se domognu tudjeg. sta ih je sprecilo da posteno kupe i plate sto su koristili? zvezda i pakom su velike firme, imaju pare, zar ne? gde im je moral, gde je tu postenje?

  ljudski, razumljivo je kad je covek primoran da ukrade parce hleba da bi preziveo ili da nahrani decu. niko ne sme da mu za to zameri, jer nema izbora, sta ce? nije neoprostivo ni kad pojedinac macne po nesto od npr microsofta ili da izvrda nekako, da ne plati nesto sto bas i ne mora. mada to nije sasvim u redu, ali nece microsoft da propadne. ali kad ovako velika firma kao pakom grupa iz nisa krade tudja autorska dela, pa jos za crvenu zvezdu, to je teska sramota. mozda je cela ta pakom grupa zasnovana na kradji i lopovluku?

  sad bas gledam ovu pakom grupu, oni su izgleda navikli da kradu tudju intelektualnu svojinu. pogledajte im samo zastitni znak. dizajn znaka pakom je ocigledno ukraden od at&t. slova na tom znaku su ocigledno ukradena sa logo IBM. tako da nije nista cudno da je pakom ukrao i ove filmove za crvenu zvezdu. ko zna sta su jos pokrali??

  nista mene ne cude ovakvi postupci sudija, kad citam da su nevini u zatvoru a ubice na slobodi. ali svakako treba da se pise i o ovim sudijama, jer ce jednog dana sve da dodje na svoje i da se tacno vidi ko je sta radio i kako.

  ovu temu vidim kao jos jedan korak na dzonsonovom putu u borbi za istinu i pravdu. taj covek vodi racuna o detaljima, kao i magazin tabloid. za svaku je pohvalu sto se dzonson.wordpress.com sajt bavi i temama kradje tudjih autorskih dela. sigurno je da su i dzonsona kao autora vec potkradali drugi blogeri, jer je na ovom sajtu izneo fantasticne tekstove.

  • Небојша Says:

   Џајић је бораније за праве мафијаше који се „брину“ за српски спорт. То је најбоље објаснио Милован Бркић у својој књизи:

   „Сјај и беда спортске мафије!“

   Линк ка књизи»

   Прочитајте то, и биће вам све јасно, ко коси, а ко воду носи, што се тиче криминала. Иначе, књига је до сада скинута у преко 50.000 примерака.

 4. Velimir Trailovic Says:

  Све што је поменуто о српском правосуђу лично сам искусио на свом примеру у Основном суду у Неготину, поступак је још у току и о њему не могу да причам, али када се све заврши ОБЈАВИЋУ све у свим дневним новинама, које буду хтеле то да објаве, јер у мом примеру судија својом пресудом крши одредбе важећег закона ове земље Србије и то у поновљеном поступку, а можда ће се поновити и трећи пу тј. да сам поступао супротно том закону начинио бих кривично дело али пошто нисам пресуда је супротна закону. И нешто о ажурности: Пресуда донета 5.4.2011.г., објављена 8.4.2011.г. а написана 26.08.2011.г. Поздрав.

  • Небојша Says:

   Velimire Trailovicu,

   Кад се заврши процес, можете тај текст послати и мени.
   А што се ажурности тиче из вашег случаја, види се да је то криминална бахатост, а не би ме чудило, да на крају напишу: Пресуда донета 5.4.2011.г., објављена 8.4.2011.г. а написана 26.08.2011.г, суђење почело 01.09.2011.

 5. Filip Says:

  Nebojša,

  ovo nema veze sa temom, ali ne znam drugi način kako da Vam se obratim.

  Na dole priloženom linku u vezi kemtreilsa imate našu zbunjenost u vezi paučina, belih prahova, a niko ne zna kako i gde i čime platiti analize tih radi dokaza. Da li biste mogli da im pomognete šta, kako, gde,…..
  http://bit.ly/rmOqWu

  • Небојша Says:

   Filipe,

   Нисте требали то овде да поставите, кад сте већ видели да то није тема о кемтреилсима. Да сте мало стрпљивији били, могли сте за неколико минутра путем мапе сајта и архиве да нађете теме о кемтраилсима, а не сад да се ова тема квари због тога.
   Видели би веома брзо текст под називом:

   „Саопштење за јавност поводом отварања истраге због геноцида над грађанима Србије“:

   Линк ка тексту»

   и ту би прочитали да је већ отворена истрага у Првом основном јавном тужилаштву из Београда, барем формално, против запрашивања кемтраилсима. У том тексту, између осталог, пише и ово:

   „Упозоравамо грађане да паучинасте нити не сакупљају голим рукама, него гранчицом или штапићем и да их сместе у провидну теглу или флашу пазећи да не загаде спољашњост стаклене посуде. Приликом слања поштом јавном тужиоцу, стаклену посуду је потребно добро изоловати и обезбедити да се не би поломила у транспорту.

   Отварањем истраге о хемијском запрашивању грађана Србије из необележених авиона, Србија је постала прва држава на свету која је отворила званичну истрагу о монструозном спровођењу геноцида над човечанством. Зато је више него неопходно пружити конструктивну, легалну и легитимну помоћ Јавном тужилаштву на описани начин.“

   Адреса тог тужилаштва где се шаљу узорци је ова: Прво основно јавно тужилаштво из Београда, ул. Савска бр. 17

   Дакле, ником се ништа не плаћа, јер обавеза релевантне државне институције је да анализира поднете узорке, а за то су већ плаћени, јер примају плату за то из буџета, односно из џепа грађана Србије. Консултујте се у вези тога и са Николом Алексићем, на сајту Еколошког Покрета Новог Сада имате контакт податке, број телефона, E-mail адресу. Било шта у вези ове теме ако имате да питате, питајте то у тексту који говори о покренутом поступку у јавном тужилаштву, горе вам је линк.
   Овај текст се бави ауторским правима, и не треба да се троши за друге ствари.

   Сад сам погледао, па ви сте имали коментар у том тексту у коме се говори да је покренут поступак у јавном тужилаштву протиив запрашивања кемтраилсима, и зашто сте уопште питање које се тиуче тих узорака поставиулои у теми о ауторским правима, кад сте већ знали за поменуту тему о покренутом кривичном поступку против запрашивања кемтраилсима?


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: