Ужас биоинжињеринга: Људско-животињски хибриди


Аутор: Мара Кнежевић Керн
Извор: Печат

„Mejl onlajn“ у тексту од 23. јула објављује шокантну вест да су научници у британским лабораторијама креирали више од 150 људско-животињских хибридних ембриона. Хибриди су произведени тајно током последње три године.

Ако се човек не побуни против монструма који не питајући никог гурају биоинжињеринг, и постане овца, чека га ово. А после ће бити касно...

Бројке које је објавио „Дејли мејл“ указују на постојање 155 ембриона који садрже и људски и животињски генетски материјал. Научници на овом пројекту раде од 2008. године – када је усвојен Human Fertilisation Embryology Act. Овим документом легализовано је стварање различитих хибрида, различитим методама међу којима су: оплођавање животињских јајних ћелија људском спермом; имплантирање људског језгра у животињску ћелију („cibrids“); комбиновање људских ћелија и животињских ембриона („himere“). Група водећих научника придружила се захтеву да се експерименти забране, инсистирајући на доношењу нових прописа како би се – између осталог – спречило убацивање људских матичних ћелија у мозак примата.

Лиценце за бављење експериментима поседују три лабораторије у Великој Британији: „Kings koledž London“, „Njukasl univerzitet“ и „Vorvik univerzitet“ (због недостатка средстава тренутно су обуставиле рад – што не значи да их неће наставити). Лорд Алтон је у енглеском Парламенту поставио питање у вези са овим експериментима, рекавши да никако не могу бити етички оправдани: „Овакво гротескно понашање дискредитује нас као земљу, а ваша тврдња да ћете тако пронаћи лек за многе болести најобичнија је емотивна уцена“.

Нанотехнологија

Поводом глобалног дебакла са ГМ производима недавно је одржан скуп главних играча у сектору нанотехнологије (IFT), који су предложили да се ови експерименти наставе, али да се о томе једноставно не говори. Примена нанотехнологије иначе обухвата све видове примарне продукције биљне и животињске хране; процес производње хране, паковања и дистрибуције; коришћење нанодијагностичких метода за откривање болести; уплитање у природно окружење ради утицаја на ланац исхране. Ова технологија била би примењена у животињској храни и води упоредо са комерцијално доступном храном. На тај начин, ма шта јели ви бисте конзумирали бројне врсте наночипова, чија би акумулација у организму могла да изазове непредвиђене здравствене проблеме. Предвиђено је да наночипови стимулишу и мозак како би виртуелно побољшали укус хране да подсећа на природну.

Марти Оукли („Aktivist post“) упозорава на манипулације, прикривања и полуистине које се сервирају јавности у вези са нано RFID и поставља питање чему служе стандарди у технологији (FAO,WHO) ако је очигледно да велики AG и биопирати непрестано покушавају да снизе стандарде и избегну преузимање било какве одговорности за квалитет прехрамбених производа. Индустрија је у сталној потрази за новим технологијама које ће им омогућити да поправе укус, текстуру, продуже рок трајања, не кријући да су у игри само профит и контрола тока новца.

„Наночипови уметнути као РФИД били би последњи ексер закуцан у мртвачки ковчег независности хране“, каже Оукли. „Прво ће смањити залихе хране, а затим ће нам продавати хемијски ‘обогаћену’ супстанцу под називом ‘храна’. А све у циљу да путем накнадне контроле хране и лекова које уносите у организам буде проширен надзор над појединцима.“

Иако се тврди да је у питању користан проналазак за контролу исхране, већина сматра да је то само изговор како би се прикриле праве намере инспиратора овог пројекта, а све се на крају своди на контролу. Мање је познато да су научници који раде на подручју терапије помоћу гена, згрожени чињеницом да се генетска технологија примењује на храну. При томе изостаје одговор шта се десило са обичном храном.

Лек за све

Геоинжењеринг је најновији покушај коришћења високоризичне технологије за решавање највећих еколошких проблема путем реинжењеринга природе. Једна од идеја је насељавање океана алгама које би апсорбовале угљендиоксид или вештачко загађивање горњих слојева атмосфере наноелементима у настојању да се одбије УВ зрачење и заустави глобално загревање.

Овај метод је у јуну одбила 191 земља, што је потврђено УН конвенцијом о Биолошком диверзитету (CBT) којом је де факто проглашен мораторијум на развијање технологије за производњу вештачких организама у морима, иако аустралијска влада („Climate Ready Programe“) наставља притиске у том правцу. Бразил и Кина такође.
Научници калифорнијског Универзитета „Santa Kruz“, установили су да неки од елемената коришћених при технологији фертилизације океана могу да изазову код алги лучење неке врсте неуротоксина. Немачки министар за екологију поздравио је мораторијум речима: „Веома је чудна идеја да технологија може да реши све проблеме. То је веома ризично и показује на шта су све људи спремни.“

Пријатељи Земље су крајње забринути да ће легализовање нанотехнологије и генетског инжењеринга дати зелено светло за комерцијализацију тзв „борбе против климатских промена“. Дан пошто је ИПЦЦ (United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change) подигао глас против интензивних притисака неких земаља ОЕЦД-а предвођених САД да се геоинжењерингом реши проблем климатских промена, САД су интензивирале притиске на ИПЦЦ да се дозволе експерименти са загађивањем стратосфере како би се смањила температура на земљи.

Према извештају ETC Group „Коцкање са Земљом“, најмање девет влада из ЕУ подржавају спровођење експеримената над површином океана, а најмање десетак земаља је укључено у модификацију температуре деловањем на стратосферу. Све ово се дешава ван учешћа и знања јавности. ETC Group сматра да је геоинжењеринг лош одговор на климатске промене и да се ниједан експеримент ове врсте не сме спроводити мимо јавне дебате о консеквенцама и сагласности УН, које морају реафирмисати и проширити ЕНМОД (Environmental Modification Convention како би се спречило унилатерално модификовање климе на штету суседних земаља, као и читаве интернационалне заједнице.

ГМО индустрија

На почетку деведесетих „Монсантова“ моћ била је на врхунцу. Диктирали су политику Министарству пољопривреде, Агенцији за заштиту околине, Агенцији за храну и лекове, а Бушова администрација је 1992. године објавила да се овај сектор више не сме кочити „непотребним прописима“, што је значило да влада неће захтевати никаква додатна испитивања или посебне ознаке. Тако је „Монсанто“ добио државну гаранцију сигурности и укидање прописа који ометају њихову експанзију.

Могући људско-животињски хибриди Менгеле лабораторије ако се експерименти наставе...

Могући људско-животињски хибриди Менгеле лабораторије ако се експерименти наставе...

У последње време расположење јавног мњења у односу на ГМО индустрију драстично се променило. Амерички индустријалци су постали нервозни због опструкције земаља ЕУ да широко отвори врата ГМ производима. Кад је Блер покушао да се служи пробиотехнолошком реториком, смењени министар за екологију Мајкл Мечер одговорио му је у „Индипенденту“, упозоривши на непознанице у вези са структуром и понашањем гена, услед којих може доћи до ланца драматичних промена које више нико неће моћи да контролише.

Али постоји сила у природи снажнија од свих сила, а то је инстинкт мајке да заштити дете. Све акције против ГМ треба усмерити према мајкама које кад једном схвате опасност ништа не може зауставити. Стога највећа помоћ активистима за заштиту здраве хране ипак долази од родитеља, својим протестима против млека крава третираних рБГХ хормоном успели су да се изборе за забрану коришћења овог млека у многим школама.

„Ми знамо да човек може да измени услове на планети уз помоћ геоинжењеринга – због тога и имамо климатске промене“, рекао је извршни директор ETC Group Пет Муни. „Закључак да можемо успешно да исправимо последице наше ненамерне деструктивности намерним геоинжењерингом је лудост. Ако владе које су проузроковале проблем мисле да могу саме да експериментишу у потрази за геоексперименталним решењима – ван УН и без учешћа Југа, који трпи највеће последице глобалног отопљења и највероватније ће поднети и ризике геоинжењеринга – онда су се прерачунале: то им нећемо дозволити!“

********

Ево још једног текста поводом сличне теме.
Британски научници створили преко 150 људско-животињских ембриона:
http://bit.ly/mVSGuW

Фах идиоти који гурају ову причу, говоре нам да ове монструозне пројекте раде да би „пронашли лекове за читав спектар болести, неизлечивих болести“.
Ако човек живи саобразно са природом и природним законима, не постоји неизлечива болест. Болест као таква не постоји, њу генерише човек нездравим и неприродним животом, исхраном. Једина неизлечива болест је кад монструм помисли да је Бог, онда људској раси прети ово….

Нова хибридна раса...?

4 реаговања to “Ужас биоинжињеринга: Људско-животињски хибриди”

 1. nedodjija Says:

  tekst je u redu, ali moram da napomenem da je slika u sredini u stvari skulptura ! ako treba, naci cu ponovo i gde je bila izlozena…. tek toliko da ne dovedemo u zabludu ljude koji ne prate ove teme redovno…..!
  ne sme se shvatiti bas doslovno sve sto oni govore…. eksperimenti ove vrste su za svaku osudu, ali oni imaju zasad samo embrione….. razvoj takvih stvorenja je problematican…..

  • Небојша Says:

   Моја је грешка, нисам хтео да асоцирам да су таква ужасна створења већ створена, али пошто сам дао овај погрешан назив за ту слику у средини „Људско-животињски хибриди Менгеле лабораторије“, онда то неко може закључити тако. Сад сам изменио назив испод те слике, сада стоји: „Могући људско-животињски хибриди Менгеле лабораторије ако се са био инжињерингом настави“.

   Иначе, мало је вероватно да се таква хибридна засатрашујућа створења, као на тим датим сликама, могу и заиста створити, али слике су одабране метафорички смишљено, да делују јако на људску свест, као упозорење људима шта их чека ако седе скрштених руку. Но слаба је утеха ако би такве креатуре изгледале мало „лепше“, то је небитно, јер човек више не би био човек, у било ком случају, а ни животиња животиња.

   Не би се ослонио на то „да они за сада имају само ембрионе“, и да ће те монструозне експерименте можда и прекинути, јер ко би их и спречио да та истраживања раде у тајности, када су и ове експерименте радили у тајности и ником ништа?

   Закони…?
   Међународне конвенције…?

   Нема шансе, они све то већ сада крше у многим случајевима.
   Осим тога, како то да нико од њих не одговара за то што су те експерименте радили у тајности?
   Нисам сигуран да у било којој земљи постоји неки откачен закон да се нешто може радити у тајности, да се сакрива од јавности, и зато баш и кажем како то да се не покрене неки процес одговорности против људи који то тајно раде.

   То нам говори већ сада, да су ти монструми изнад самих закона, да се шегаче са човеком како хоће, чак сада у случају нано технологије ти „главни играчи“ предлажу да се ти експерименти наставе у тајности?!

   И, ником ништа, нико не покреће неки судски поступак против њих што се усуђују да јавно предлажу то, и врше притиске да се ти нехумани експерименти наставе у тајности.

   Много шта ти монструми раде у тајности, па им за сада још нико ништа не може, поготову не владе многих земаља које су у ствари њихове, покривају њихов рад. То нам најбоље говори случај са кемтраилсима. Све то потиче од истих главних играча.

   Тако да све ово треба схватити озбиљно, јер озбиљно и јесте.

 2. nedodjija Says:

  svakako si u pravu da je situacija jaaaako ozbiljna…. ako ih licni moral ne spreci – zakon sigurno nece….
  a o njihovom moralu je smesno govoriti…..
  mislim da zasada nemaju tehnoloski mogucnosti da idu dalje od embrionalnog stadiuma… ali istovremeno moram da kazem da je potrebno i nesto vise od nas (ljudi) – da se ti (ne)ljudi dovedu u red….

 3. agroekonomija Says:

  Strašno je to šta se radi pod pojmovima „napredak nauke i tehnologije“. Kako te neljude zaustaviti? Zakoni neće, to je sigurno.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: