Небојша Малић: „Народни одговор“ можда и пре избора


Извор:Васељенска Телевизија

Вашингтон – Ситуација на окупираним територијама задњих дана делује мирно. У ексклузивном разговору за Васељенску Телевизију, историчар Небојша Малић објашњава своје виђење тренутне ситуације и потезе Борка Стефановића и Горана Богдановића.

Како коментаришете потезе Владе Србије?... - Па као што рекох, мислим да је адекватно да се каже да је то велеиздаја. То је апсолутно бесрамно понашање незабележено у историји где се једна држава, ма колико неозбиљна била, тако понаша према свом становништву на својој територији која је црно на бело њена по свим међународним законима, а у име неке наводне стабилности и неког наводног пријатељства са земљама које недвосмислено, свакодневно и у сваком погледу демонстрирају да нису пријатељи те земље и тог народа.

– Ситуација на окупираним територијама је наизглед сложена, али у суштини веома проста. Насилни покушај власти тзв. НДК (независне државе косово) да преузму контролу над административним прелазима и општинама на северу окупиране покрајине у којима још живе Срби је пропао и пропао је првенствено захваљујући организованом отпору народа. Пропао је и поред подршке мисија Еулекс и КФОР. Подсећам Вас да је КФОР дошао на КиМ пре 12 година, не да би штитио српско становништво од шиптара него је дошао да би „штитио“ шиптаре од легитимних институција државе Србије. То је била њихова почетна мисија и они се те мисије сада држе. И поред свега тога њихов покушај није успео. Једино што би могло да извади Тачијево кестење из ватре је овај наводни договор Тадићевих изасланика Стефановића и Богдановића са њиховим причама о „неопходности слоге“ и осталим глупостима. Њихов посао је да дају Тачију оно што је он првобитно хтео.

Каква је позиција Срба у поређењу са ситуацијом од пре месец дана?

– Позиција Срба на окупираним територијама је донекле тежа, али у ствари једноставнија. Неке ствари су се избистриле и постале болно јасне. Што се у Републици Српској каже, не може нико да им продаје „рог за свећу“. Србима на КиМ је врло јасно ко шта хоће да им уради, ко је њихов стварни пријатељ и савезник. Неко је некидан рекао „уздамо се у Бога и Русе“. Према томе, јасно је какво поверње имају у ове садашње органе власти зато што ова Влада активно ради на издаји српског народа.

Како коментаришете потезе Владе Србије?

– Па као што рекох, мислим да је адекватно да се каже да је то велеиздаја. То је апсолутно бесрамно понашање незабележено у историји где се једна држава, ма колико неозбиљна била, тако понаша према свом становништву на својој територији која је црно на бело њена по свим међународним законима, а у име неке наводне стабилности и неког наводног пријатељства са земљама које недвосмислено, свакодневно и у сваком погледу демонстрирају да нису пријатељи те земље и тог народа.

Борко Стефановић и Горан Богдановић су данима преговарали са командом КФОР-а. Какви су резултати њихових преговора?

– Имао сам прилике да видим текст тог наводног „споразума“ који сам добио из треће руке, пошто се сам документ крије од јавности. Барикаде које су поставили Срби ће бити уклоњене и ослободиће се приступ административним прелазима КФОР-у и Тачијевој полицији. Мислим да у тој полицији Срба више и нема осим у неким џеповима окупиране покрајине. На северу покрајине су српски полицајци разоружани и отпуштени тако да би тај Борков „договор“ требао да шиптарима поклони оно што силом нису били у стању да узму. Мислим да је народ на северу окупиране покрајине итекако свестан.

Да ли то значи да Борко Стефановић и Горан Богдановић помажу Хашиму Тачију у инсталирању нелегалних шиптарских структура на територији Србије?

– Да. У суштини Стефановић и Богдановић су чауши Бориса Тадића који отприлике нека врста диктатора пошто се све одлуке доносе преко њега без обзира шта је легално и легитимно. Проблем у томе је што је он или у свом интересу или у интересу својих страних господара одлучио да се цела покрајина поклони шиптарима и Хашиму Тачију. То се сада дешава и власти у Београду је циљ да се све то деси.

Шта можете да поручите Србима на окупираним територијама?

– Тешко је из даљине слати поруке људима и давати савете о њиховим одлукама и животу. Могу само да их подсетим да само они могу да се одбране и да им слободу неће донети нико други, поготово не оваква власт у Србији. Успели су својим отпором да онемогуће и шиптарску власт и НАТО и Београд да преузму брзу контролу над њиховим животима. Успели су својим грађанским отпором нешто што нико од њих није очекивао. Они ће најбоље знати какве одлуке да донесу, то не мора нико да ради уместо њих. Ми само требамо да подржимо њихове одлуке.

Ускоро се најављују разговори о царинским печатима. Да ли је протиувустано разговарати о ингеренцијама државе Србије и шта очекујете од тих преговора?

– И де факто и де јуре је противуставно да једна држава расправља о својим уставним ингеренцијама. Да се у Америци појави неко да глуми Хашима Тачија и прича о независној држави, отцепљењу и царинским печатима, суочио би се са тенковима у року од 15 минута. А Србија не може да пошаље ни полицију по Резолуцији 1244 зато што јој то не дозвољава НАТО, односно зато што то власт у Србији не жели да уради без обзира да ли то био Тадић или неко други ко је био на власти од 2000. године наовамо. Такви разговори су противуставни, али је проблем што је у Србији реч противуставност постала флоскула и то никога не занима. Велеиздаја је постала очекивана, лоповлук је постао врлина и док се то не промени не можемо да очекујемо никакве позитивне резултате од било каквих преговора.

Да ли ће потези Владе Србије допринети повећању угледа Србије у свету?

– Неће. Цела прича да ће безусловна капитулација да подигне углед у свету је толика глупост да у то може да верује само шачица политичара у Београду која верује у своје лажи и пропаганду. Ја сам у Вашингтону где се ствара међународна политика Америке и углед Србије се није променио у протеклих 12 година. По схватањима Америке Срби никада нису добри. Најмање лоши Срби су они који им се беспоговорно покоравају и пре него што се то од њих тражи. Ни Тадић им је није довољно добар пошто уме да оклева пар секунди. Требамо да будемо свесни ко су нам непријатељи и ко нам жели зло и да поступамо према њима као што би поступали према некоме ко нам упадне у кућу и хоће да нас убије. Угледу Србије су више допринели Срби који су изашли на улице и поставили балване, заставе и крст и јасно рекли „овде нећете проћи“ него педесет хиљада депеша написаних Стефановићевом, Тадићевом или Јеремићевом руком. Што се Тадић више извињава у име Србије, то Србија бива више понижавана. Чисто узрочно-последична веза.

Шта мислите о „стратегији“ и КиМ је део Србије и чланство у организацији где већина земаља не признају Србију?

– А то вероватно мислите на Европски Савез и НАТО? То је конкретно, да се благо изразим, идиотизам. Да активно тражите чланство у организацији која Вас је бомбардовала и противправно Вам окупирала део територије је мазохизам. То би било као да је Чешка тражила да уђе у Тројни пакт 1938 године. Чињеница да Европски Савез нема намеру да прими Србију у своје чланство без обзира на количину еуфорије у „кругу двојке“ показује да је тај мазохизам не само сулуд, него нереалан и штетан. Само неко је је безизлазно болестан може да настави да прича ту причу.

Какав „народни одговор“ очекујете на следећим изборима?

– Лично мислим да одговор народа на трогодишње харање ове власти, или како их ја зовем „жутократије“, може да дође и пре избора. Све је некако било организовано тако да се народу не остави алтернатива на изборима и да народ бира између „курте и мурте“ и ко код био изабран да настави политику капитулације Европском Савезу и империји. Да ли би то био неки нови Борис Тадић или неки други председник Демократске странке или Дачић или Чеда у коалицији са „напредњацима“. Било која комбинација после 2008 и оне жуто-црвене коалиције коју су саставили амбасадори и тајкуни је могућа. У тренутном политичком животу где сви имају политички грех од октобра 2000 због пара које су тада примили у куферима из иностранства и инструкцијама које су добили у Мађарској. Проблем су дугови које су тада направили према Американцима и Европљанима и које задњих 11 година враћају преко народних леђа. Управо због тога верујем да би на следећим изборима могла да победи нека струја која до сада није била ангажована у политици која се залаже за корениту промену система и елемнтарне патриотске вредности које су лако препознатљиве. Та струја би са народом комуницирала директно и не би се сакривала иза неких флоскула о светлијој будућности, повратком у 70-е или избегавању тами 90-их које само што нису дошле. Та струја би народну енергију која је убијена задњих 10 година усмерила у нешто конструктивно и корисно. Ја се надам да ће у народу да преовлада та нада која је и створила ове барикаде у протеклих пар недеља уместо безнађа које се активно пропагира преко режимских медија.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: