Марко Јакшић: Споразум Тадић -Тачи је издаја


Извор: Печат

Званични Београд је споразумом са КФОР-ом прихватио план Хашима Тачија да се Космет у потпуности стави под албанску контролу.

Тај споразум са КФОР-ом значи успостављање нелегалне државе Косово и дефинитивно одвајање Космета од државе Србије...... Оно што је такође плод политике из Београда је да се Срби не изјасне о споразуму „2Т", без обзира на то што се ради о нашем голом опстанку, јер забога то је реч о високој државној политици и ми, Срби са Космета, немамо ту шта да тражимо. То питање мора да решава председник државе...... Ако Борис Тадић и његови коалициони партнери остану на власти - од Косова и Метохије нема ништа. Узеће нам Космет, а онда и Војводину и Рашку. Неће на крају остати ни трага од српске државе. Ти делови Србије ће или припадати некој другој држави, или ће постати независни, или ће се изделити између више држава..... Овај споразум који је направио Борис Тадић са Хашимом Тачијем је прекршај скупштинске Декларације, недавно изгласане. У Декларацији стоји да ствари морају да се врате на период од пре 25. јула и да се поштује Резолуција 1.244. Тадић је направио нови договор који не одговара Србима, то је велика грешка и оправдано је искритикован на седници Скупштине Србијe.

„Споразум Београда са КФОР-ом је ужасан за Србе и Србију. Тај споразум се међу нама Србима на Косову и Метохији назива такозвани „споразум 2Т“, Тадић-Тачи. И командант КФОР-а Ерхард Билер је изјавио да је само посредник у тој причи, а да су разговори вођени између Београда и Приштине. Тако да су прави аутори Тадић и Тачи. Оно што је битно у оквиру целе приче је да тај споразум ствара изузетне проблеме за Србе на Космету“, каже у интервјуу за „Печат“ један од српских лидера са Косова и Метохије и функционер Демократске странке Србије Марко Јакшић.

Према његовим речима тај споразум са КФОР-ом је у ствари прихватање плана Хашима Тачија да се у потпуности цео Космет стави под албанску контролу.

Шта је овим споразумом успео Хашим Тачи?

– Тачи је у потпуности успео да стави границу и да заокружи целу тзв. „државу Косово“. То је успео тим споразумом и на северу Космета. Овај споразум са КФОР-ом је капитулација у два чина. Први чин је што је са својим снагама уз помоћ КФОР-а ставио под контролу цео Космет, а други чин ће да уследи у септембру, када Београд зарад уласка у Европску унију прихвати све што је везано за царине, то јест да се успостави права граница између централне Србије и Космета. Увођење царине подразумева и државне симболе. Оно што је битно је да је Београд прихватио ембарго на своју робу, коју је увео председник такозване „косовске владе“ Хашим Тачи. Сада је сасвим јасно зашто је тај споразум са КФОР-ом изузетно неповољан за све Србе и потврђено је да се уз помоћ насиља могу решавати ствари на Косову и Метохији.

Да ли су српске барикаде на Космету у ствари барикаде Тадићевој и Тачијевој политици?

– Са тим барикадама се кренуло због реалног револта српског народа према албанском насиљу. Те барикаде су временом постале и оруђе актуелне власти у Београду за шминкање и сликање. Сведоци смо сценарија и политичког позоришта који спроводи званични Београд, а нажалост и један део српског народа који се повукао са барикада. Српски народ у већини је показао спремност да не жели да живи у тзв. „држави Косово“. То је актуелна власт злоупотребила и вешто усмерила. Све је то послужило Хашиму Тачију да направи заједнички договор са Београдом.

Каква је атмосфера међу Србима на Космету, како међу локалним становништвом, тако и међу одборницима?

– Битно је да је српска власт на челу са министром за Космет Гораном Богдановићем и шефом преговарачког тима Београда Бориславом Борком Стефановићем дошла на Космет и међу народом направила панику какве није било у протеклих 12 година. Направљена је паника и са причом да се за Србе на северу Космета спрема нова акција „Олуја“, као што је задесила Србе у Хрватској 1995. године. Говорило се да само што Албанци нису кренули са својим снагама да протерају Србе. Прављена је страшна панична атмосфера, како би се лакше оправдао споразум са КФОР-ом. То није тачно и то је можда било могуће пре 16 година, али данас не.

Зашто?

– Зато што су за разлику од пре 16 година односи снага у свету мало другачији. С друге стране су Косово и Метохија део државе Србије, која има пуно право да свим средствима, и војним и полицијским, заштити границу и своје грађане. Ако је био погром 2004. године када је вршено насиље над Србима и када српске снаге нису могле да пруже заштиту, сада је ситуација нешто другачија. По Уставу Србија је дужна да заштити свој народ на Космету. И поред панике народ је показао страшну жељу да се заштити. Примера ради, тих дана је било забрањено точење алкохола да неко не би урадио нешто непредвиђено. Енергија народа, који је показао спремност да се брани, је велика. Тај споразум са КФОР-ом значи успостављање нелегалне државе Косово и дефинитивно одвајање Космета од државе Србије.

Како реагујете на претње које је Борислав Борко Стефановић, шеф преговарачког тима Београда, упутио српским лидерима на северу Космета „Ако нећете споразум са КФОР-ом остајете без подршке Београда“?

– Борко Стефановић је креатор таквих срамних порука. То су претње типа да ако не будемо слушали видимо се у Рашкој. Поруке таквог садржаја су ишле у контексту да заплаше српски народ. Ми имамо велико искуство у одбрани народа и никада за ових 12 година од доласка КФОР-а на Космет није се десило да нам неко из Београда тако прети. Било је за нас далеко тежих тренутака и дана, али нам наши из Београда нису тако срамно претили и плашили нас. Народ је био присебан и 17. марта 2004. године. И тада је народ успео да остане смирен и прибран и није направљен ниједан инцидент са наше стране. Сада званични Београд прави атмосферу страха и то све због чињења Западу ради наводног уласка у Европску унију. Мислим да се тешко може веровати човеку, то јест Борку Стефановићу, који је прихватио албанска документа, личне карте, саобраћајне и возачке дозволе, косовске таблице, и све што су Албанци тражили. Његови наступи уопште нису са националних позиција и српских интереса.

Какви су односи међу Србима у односу на политичку припадност? У којој мери су изражене поделе међу Србима?

– И то је власт у Београду успела да уради, оно најгоре – да подели Србе на Космету. Најзаслужнији за ту поделу међу Србима су актери из Београда. Они су то урадили пре свега преко Борка Стефановића. Успели су да придобију неке председнике општина, српске националности, на Космету. Ти председници општина пре свега протежирају Демократску странку. Стварају лажно и привидно јединство међу Србима када је у питању спровођење одлука које њима одговарају. Они протурају приче да Срби са севера Космета подржавају председника Србије и Демократске странке Бориса Тадића и његову политику. То се најбоље видело када су поједини локални и страначки функционери показивали дивљење Борису Тадићу када је у питању његова национална политика. Скуп одборника четири општине је показао да Срби у суштини не подржавају издајничку политику коју води Борис Тадић. Нема јединства када је у питању издаја земље. Оно што је такође плод политике из Београда је да се Срби не изјасне о споразуму „2Т“, без обзира на то што се ради о нашем голом опстанку, јер забога то је реч о високој државној политици и ми, Срби са Космета, немамо ту шта да тражимо. То питање мора да решава председник државе. С друге стране морамо да прихватамо све што нам поруче из Београда. Тадић се понаша као Луј XВИ и стално говори „Држава то сам ја“.

Како зауставити политику владајућег режима у Београду када је у питању судбина Космета?

– То је једна бедна политика. Држава би требало да помогне Србима на Косову и Метохији, а не да ради против њих. Једно од решења су избори и промена режима у Београду, и одлазак Тадића и његових сарадника са власти. Треба окупити све националне и родољубиве снаге, српске странке да се између себе договоре у борби за српске националне интересе. Морају да се договоре да имају између себе један концензус у наступима када су у питању српски национални и државни интереси и да се направи једна велика коалиција. То су све услови да би ови могли да оду са власти. Ако Борис Тадић и његови коалициони партнери остану на власти – од Косова и Метохије нема ништа. Узеће нам Космет, а онда и Војводину и Рашку. Неће на крају остати ни трага од српске државе. Ти делови Србије ће или припадати некој другој држави, или ће постати независни, или ће се изделити између више држава.

Како реагујете на саопштење Министарства спољних послова Руске Федерације, које тражи да се прекине са насиљем према Србима и апеловало је на НАТО и ЕУ да поштују Резолуцију 1.244 и да УН решавају проблем?

– Ми у Русији имамо великог пријатеља и од њих имамо огромну подршку. То морамо више да користимо и срећа је да се однос снага у свету променио у корист наших пријатеља. Не треба заборавити ни утицај пријатељске Кине. Треба да нам помогне у обнови државе и чувању наших територија. Само тражимо поштовање територијалне целовитости Србије и поштовање Резолуције 1.244 Савета безбедности Уједињених нација. Власт у Београду за наше пријатеље у свету проглашава оне који нам откидају део државе. Ти на Западу који нам отимају Космет не могу бити никакви пријатељи. Таква ситуација је крајње морбидна. Русија је више мајка Србима на Косову и Метохији, него што је ова власт у Београду.

Да ли би требало о Споразуму са КФОР-ом да се изјасни Скупштина Србије?

– Нормална ствар је да о Споразуму треба да се изјасне посланици Скупштине Србије и српски политички лидери са Космета. Овај споразум који је направио Борис Тадић са Хашимом Тачијем је прекршај скупштинске Декларације, недавно изгласане. У Декларацији стоји да ствари морају да се врате на период од пре 25. јула и да се поштује Резолуција 1.244. Тадић је направио нови договор који не одговара Србима, то је велика грешка и оправдано је искритикован на седници Скупштине Србије. Зато мислим да неће више сазивати нову седницу. Нормално би било да се Скупштина Србије бави Косовом и Метохијом, али као што видимо то владајућем режиму у Београду не одговара. Али њима је важнија ЕУ. За њих ЕУ нема алтернативу.

О чему су српски лидери на Космету разговарали са Борисом Тадићем?

– Нисам био у прилици да разговарам са Тадићем. На том састанку председник Србије их је лагао. Насели су на његове приче да ће их бранити и штитити. С друге стране, они су прихватили Тадићев предлог да не расправљају о његовом плану. Саопштено им је да треба да се баве комуналним и инфраструктурним пословима, што је у најмању руку неукусно. Хоћу да кажем да вешто направљена пропаганда од стране Тадићевог режима је створила ситуацију да треба да се створи слога Срба са севера Космета и државног врха. На седници одборника четири општине Косовска Митровица, Лепосавић, Зубин Поток и Звечане, тај Тадићев предлог се срушио као кула од карата, јер се показало, како су рекли неки од присутних одборника, да не желе јединство у издаји.

Како коментаришете најаву Гвида Вестервелеа, немачког шефа дипломатије, да ће посетити Приштину и предлоге који долазе са Запада, претежно из Немачке и САД?

О чему су српски лидери на Космету разговарали са Борисом Тадићем?... - Нисам био у прилици да разговарам са Тадићем. На том састанку председник Србије их је лагао. Насели су на његове приче да ће их бранити и штитити. С друге стране, они су прихватили Тадићев предлог да не расправљају о његовом плану. Саопштено им је да треба да се баве комуналним и инфраструктурним пословима, што је у најмању руку неукусно. Хоћу да кажем да вешто направљена пропаганда од стране Тадићевог режима је створила ситуацију да треба да се створи слога Срба са севера Космета и државног врха. На седници одборника четири општине Косовска Митровица, Лепосавић, Зубин Поток и Звечане, тај Тадићев предлог се срушио као кула од карата, јер се показало, како су рекли неки од присутних одборника, да не желе јединство у издаји...... Већина Срба не жели да се сложи са издајничком политиком председника Србије. Први пут се за ових 12 година сусрећу са борбом за голи опстанак без помоћи своје државе. Срби не само да немају адекватну помоћ од државе него је имају за противника

– Ми морамо да се оканемо таквих дијалога, као што су ови између Београда и Приштине уз помоћ Запада. Морамо да вратимо преговоре тамо где им је место, а то је у оквиру Савета безбедности Уједињених нација уз поштовање Резолуције 1.244. То нама одговара, јер ту имамо подршку Русије и Кине. Не треба да водимо преговоре под кишобраном Брисела, што је за нас апсолутно неповољно. То власт ради због њиховог програма да ЕУ нема алтернативу. Оно што је битно у оквиру све ове приче је да се чују предлози Срба са Космета. Треба да спречимо и тзв. „план Ахтисари плус“, који нам не одговара. Ахтисаријев план никада није прошао у Савету безбедности. Нажалост, тај план се примењује на терену и у његовом спровођењу учествује Мисија ЕУЛЕКС-а коју је прихватила власт у Београду. План одговара Бриселу и Вашингтону, као и Албанцима. Они желе да Србима на северу Космета дају облик аутономије по систему мање надлежности од Републике Српске у БиХ, а више него општинске надлежности и то све у оквиру независне државе Косово. Они желе да ми Срби на Космету признамо централну албанску власт у Приштини. Истовремено уцењују власт у Србији да не може да уђе у ЕУ док не призна независно Косово.

Да ли се надате да ће бити поштовани предлози одборника четири општине са севера Космета?

– Надам се, седница није одржана. На њој је требало да се одборници изјасне о Споразуму са КФОР-ом или како га ми Срби на Косову називамо „2Т“. Власт није хтела да то ставимо на дневни ред и зато је седница после десетак минута прекинута. Они су хтели да говоримо о неким другим темама, а не о оној основној, то јест о Споразуму Београда и КФОР-а. Седница је само показала да свака политика која је неискрена покаже своје право лице. Већина Срба не жели да се сложи са издајничком политиком председника Србије. Први пут се за ових 12 година сусрећу са борбом за голи опстанак без помоћи своје државе. Срби не само да немају адекватну помоћ од државе него је имају за противника. Сетимо се да су све власти до ове садашње бринули о Србима на Космету. Некадашњи председник Србије Слободан Милошевић је на свој начин помагао Србе на Космету. Касније је то наставила и Влада Зорана Ђинђића, па онда владе Војислава Коштунице, које су доста помагале. Нажалост, садашња Влада корацима од седам миља је удаљила Косово од Срба и Србије.

Како је сада српском народу на Космету? Пошто сте рекли да званични Београд води издајничку политику, како се сада осећају преостали Срби на Космету?

– Па, као прво Београд је направио поделу на Србе јужно од Ибра и на Србе северно од Ибра, не би ли лакше манипулисао с једним и с другим Србима. Србе јужно од Ибра је извео на изборе и интегрисао у власти у Приштини, и препустио њихову судбину влади Хашима Тачија. Од некаквих крокодилских суза Београда Срби на Космету немају ништа. Што се тиче Срба северно од Ибра, они се налазе на једном раскршћу. Препознали смо издајничку политику званичног Београда. Последице те политике ће се показати у септембру, када ће Борис Тадић пристати на све што Запад од њега тражи. Пристаће и на све печате, царине и судове и све могуће ствари које буду тражили од њега, само да би добио статус кандидата за пријем Србије у ЕУ. Београд се уцењује уласком у ЕУ, а с друге стране приближавају се и избори у Србији и знају на Западу да следећа влада, ако падне ова Тадићева, неће бити издајничка и марионетска, него ће бити власт која ће водити националну и државну политику. Зато Запад жури док је Тадић на власти да заврши питање судбине Космета. Сада се против Срба на северу Космета води жестока кампања уз помоћ медија у Београду, они прихватају једну визију да су наводно сви Срби овде на северу Космета криминалци, који су на барикадама. То је јако ружно што ради већина медија. Такав пример антисрпства и деловања против својих сународника нећете срести нигде у свету. Основна замерка тим Србима, на основу таквих медија, је што не плаћају порез влади Хашима Тачија. Ето, то је главни разлог зашто су Срби изложени великим нападима. Србија би требало те Србе да награди што не плаћају порез самопроглашеној и нелегалној влади Хашима Тачија, а не да их блати зато што неће да служе злочиначкој квазидржави. Сви ти Срби према својој држави Србији измирују све обавезе. Зато ниједан од тих Срба није кривично гоњен у Србији, нити је на неким потерницама српског МУП-а. Али када не измирују наводне обавезе према самопроглашеној Тачијевој влади, онда су криминалци. Сва та пропаганда долази из Београда.

Како коментаришете уклањање српских барикада?

– Уклањање барикада од стране представника општина је урађено. Поставља се питање и сврсисходност барикада, имајући у виду да је званични Београд већ потписао Споразум са КФОР-ом. Ако барикаде треба да остану као нешто што ће психолошки да охрабри Србе, онда је требало да остану. Управо сам прошао кроз српске општине на северу Косова и остале су барикаде само у Звечану.

А најаву доласка немачке канцеларке Ангеле Меркел?

– Сви знамо због чега она долази. Не долази Меркелова због економске сарадње, већ да јасно и гласно каже председнику Србије да ако хоће у ЕУ и да добије Србија статус кандидата треба да се жртвује Космет. Потпис којим се прихвата Тачијев план у десет тачака не значи ништа ако га не прихвати Београд, који мора у сваком смислу да се одрекне и контроле на северу Косова. Тада ће Тачи моћи да поставља своје органе, како судске, тако и полицијске, царинске и све друге, то јест да се одрекне Косова. Та политика да Европа нема алтернативу сада даје данак кроз губљење српских територија. За почетак дају Косово и Метохију, а видећемо шта ће следеће тражити. Сигурно је да ће и други делови Србије доћи на удар. Оно што је за све нас Србе на Космету битно је да управо Брисел и Вашингтон покушавају да док је Тадићева власт на сцени извуку сву дреновину, како наш народ каже, то јест да исцеде и последњу кап воде и да се учине сви уступци ради стварања независне државе Косово.

У делу београдских медија се појавила информација да сте ДСС и Ви поделили Србе на Космету.

– Мислим да је то политичка глупост и сраман напад на нас. Заједничка седница четири општине није прекинута на предлог одборника ДСС-а, већ на предлог начелника округа, који је шеф председницима општина. Битно је да је седница прекинута онда када су медији почели да је снимају, јер се званична власт у Београду плашила. То је и резултат одласка председника општина код председника Тадића, јер по њему ми Срби са Космета немамо права да расправљамо о Споразуму Београда и КФОР-а, као и о својој судбини. Одборници из ДСС-а су тражили на тој седници да се питање Споразума стави на дневни ред и да ми имамо право да кажемо шта мислимо о том Споразуму, јер се тиче нас самих. Председници општина су преузели обавезу да у вези са тим питањем не дају да се народ изјасни. Онда је седница прекинута на предлог начелника округа и председника општине Лепосавић, људи из ДС-а. То значи да је у питању лаж да смо ми делили Србе.

Говори се о могућим хапшењима српских лидера са Космета, који се супротстављају Споразуму Београда и КФОР-а и Тадићевој политици.

– Председници појединих општина оптужују српске политичаре са Космета који су против тог Споразума да нису били на барикадама и да нису били активни учесници протеста током свих ових недеља. С једне стране нас оптужују да нисмо били присутни на барикадама током политичке борбе, а с друге стране најављују наша хапшења – што је контрадикторно једно с другим. Овде је главни предмет спора да је власт попустила, да пет дана није прошло од скупштинске Декларације, а променила је једну такву одлуку, али не знам из којих разлога. Или није имала довољно снаге да се бори, или из неких других разлога.

Шта ће се даље дешавати на Космету?

– Сада све зависи од Београда и најављених преговора у Бриселу. Очекујем да на тим преговорима званични Београд пристане да се направе печат и царине на административним линијама између централне Србије и Косова и Метохије, што би фактички значило признавање независне државе. Тако да је пристајање на Споразум са Хашимом Тачијем само једна од фаза ка независности Косова.

Значи да можемо да кажемо да се догодила издаја.

– Да, слободно можемо да кажемо да се догодила издаја после пристајања на албанске исправе и документа, то јест личне карте, возачке и саобраћајне дозволе, дипломе и регистарске таблице, а сада се креће и на царинске печате. Следећи корак је стварање албанског суда у Косовској Митровици. На основу свега тога можемо да закључимо да је Београд издао Косово због уласка у Европску унију.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: