Милован Дрецун: Америчка окупација Африке, забрањена истина о Либији


Већ дуже време планирам да напишем један концизан и сажет текст који ће комплетно објаснити ситуацију у Либији, односно о злочиначкој агресији НАТО пакта над Либијом под покровитељством Америке, но стално ми то измиче због преобимног обима посла око сајта. Међутим, данас сам на Васељенској Телевизији нашо један леп текст, кога преносим, а ради комплетирања целе слике убацио сам 4 видео прилога која ће потпуно објаснити суштину догађања око Либије и целу позадину.

Извор: Васељенска Телевизија


********

Милован Дрецун

Триполи – Америка води дволичну игру са Либијом, тајно преговарају са властима у Триполију и захтевају да раскину сарадњу с европским, руским и кинеским фирмама, након чега би те послове преузеле компаније из САД, тврди Милован Дрецун, војно-политички аналитичар. Дрецун је недавно боравио у Либији у жељи да открије да ли се паралелно са сукобима владе и побуњеника води и медијски рат, ко чини злочине, колика је стварна подршка Моамеру ел Гадафију, каква је војна ситуација на терену.

Сматрате да је напад на Либију подстакнут економским интересима.
– Дошао сам до информација да је Кина имала договорене аранжмане с Либијом у вредности од 28 милијарди, а Русија од 17 милијарди долара. Веома значајне послове имају и немачке фирме, док америчке далеко заостају за њима. Не само да су ембаргом и НАТО интервенцијом стопиране инвестиције које достижу 200 милијарди долара, већ су заустављене све привредне активности у Либији и иде се на уништење њене инфраструктуре.

Да ли су то једини разлози?

– Либија лежи на 2.000 километара дугој средоземној обали и геостратешки најзначајнија је земља на јужном Медитерану. Поседује највеће резерве нафте на Црном континенту, трећа је по налазиштима гаса и има подземну реку пијаће воде. Запад се плашио њеног брзог развоја и јачања утицаја јер је Либија велики инвеститор у афричким земљама, а пропагирала је ослобађање континента зависности од Запада.

На који начин би Либија ослобађала Африку?

Мапа Либије

– Либија је планирала да уложи око 100 милијарди долара да би се Африка ослободила зависности од западних инвеститора. Гадафи је снажан заговорник стварања афричког монетарног фонда ради елиминисања Међународног монетарног фонда, али и увођења јединствене афричке валуте, која би за разлику од долара имала пуну покривеност златом. Колико је Либија била финансијски јака види се из чињенице да је позајмила 50 милијарди долара Катару, који сада учествује у НАТО интервенцији. Саудијска Арабија јој дугује 12 милијарди долара. Западне владе су замрзле око 200 милијарди долара либијских средстава у страним банкама како би појачале притисак на Гадафија.

Неспорно је да истовремено букти и медијски рат.

– Информације су од почетка биле контрадикторне. Побуњеници преко западних медија и Ал Џазире пласирају своје тумачење, а уочљив је мањак саопштења која даје званични Триполи. Да бих имао потпун увид, био сам на територији под контролом либијске владе и тамо дошао до много података. Разговарао сам са Либијцима који су побегли из зоне коју држе побуњеници, али и са странцима. У Триполију сам срео Џемса Моријартија, власника нафтне компаније из САД, који је такође дошао због истине. Моријарти тврди да је план окупације сачињен 2006. и да САД због одбијања Гадафија да његова земља буде одскочна америчка даска за Африку, хоће да ставе земљу под контролу и преко ње управљају Африком и неутралишу кинески пробој на Црни континент.

Са Запада стижу оптужбе да Гадафијева војска убија цивиле, а званични Триполи тврди да то раде плаћеници и НАТО. Ко је у праву?

– Веома индикативно је да није формирана ниједна међународна комисија за утврђивање чињеница, чак ни при Уједињеним нацијама, већ се то ради претежно на основу медијских извештаја, изјава вођа побуњеника и западних званичника. Чуо сам сведочења из градова на истоку под контролом побуњеника одакле је побегло четврт милиона људи. Кажу да цивиле тероришу и убијају припадници Ал Каиде, криминалци и појединци из редова побуњеника, а не либијске снаге. Причају и да побуњеници пуцају у цивиле који су против њих и да су Африканце на раду у Либији представљали као Гадафијеве плаћенике и убијали их.

Да ли се зна број настрадалих?

– Портпарол либијске владе нам је дао званичне податке о страдалим цивилима у НАТО бомбардовању од 19. марта до 7. јуна када је НАТО авијација извела око 11.000 летова, односно упола мање него у истом периоду током бомбардовања СРЈ 1999. године. Рањено је и погинуло 4.711 људи, од чега је погинуло 856 цивила, 523 је тешко рањено, а 3.332 лакше. Погинуло је 109 деце, а најмлађе је имало осам месеци. Изненађујуће је да је НАТО авијација са чак 18 пројектила у неколико наврата разорила чак и комплекс у центру Триполија у којем је седиште низа невладиних организација и удружења.

Јесте ли успели да сагледате колика је подршка Гадафију?

– То сам најбоље видео уз помоћ либијских племена, организованих тако да њихов представник на скуповима износи јединствен став целе те заједнице. Ови састанци најбоље и реално одражавају вољу народа, а Гадафи има подршку свих племена, што је његова највећа снага и огроман проблем за САД и НАТО. Побуњеници, како процењују независни и племенски извори у Триполију, уз себе имају максимум два одсто становништва. Такође је 85 одсто територије под контролом владе у Триполију. Уз Гадафија су и млади Либијци.

На основу чега то тврдите?

– На конгресу младих где су били представници свих либијских племена демонстрирана је снажна, веома искрена и одлучна подршка одбрани и јединству Либије. Западни медији у потпуности прећуткују овакве скупове.

Да ли је конгрес либијских племена донео и неке одлуке?

– Разговарао сам с једном од најутицајнијих личности у Либији Алијем Мухамедом ал Ахвелом. Он је шеик највећег либијског племена Орфела са два милиона припадника и истовремено и први човек Генералног конгреса племена Либије. Тврди да је свих 2.000 шеика и представника великих породица на сатанку донело одлуке да нема поделе Либије, да је неприхватљиво мешање страних сила у унутрашње послове земље, да Либијци немају право да убијају једни друге и да ће бити сачувано богатство либијског народа. Шеик категорично каже да Запад може да узме богатство Либије само ако уништи свих 2.000 племена.

Постоји ли могућност компромиса са НАТО-ом?

– Од Ал Ахвела сам чуо да уколико униште цео народ, могу да ставе кога хоће да влада. Јесмо ли ми бирали Саркозија, Обаму или било ког председника у свету, питао је Ал Ахвел и додао да Либијци нису народ без оца и мајке и без корена.

Бензин шест динара

Каква је економска ситуација у Либији?

– Годишњи друштвени бруто производ по човеку износио је пре интервенције 13.800 долара или више од два пута него у Египту и Алжиру. У периоду од 2001. до 2005. Либија је ушла у Гинисову књигу рекорда, јер је имала најнижу инфлацију, минус 3,1 одсто. Хлеб и остали прехрамбени производи су до НАТО напада били веома јефтини, а превоз и гориво практично бесплатни. Сада је цена бензина после троструког поскупљења невероватних шест наших динара по литру.

Новинар с орденом за храброст

Милован Дрецун је рођен 1957. у Врању. Завршио је Факултет политичких наука у Београду и докторант је на Правном факултету у Крагујевцу.
Новинарством се бавио од 1988. до 2000. године. Био је уредник у листу „Војска“ и војно-политички аналитичар на Радио-телевизији Србије. Извештавао је са ратних подручја у Хрватској, БиХ, Македонији, Косову, Грузији, Либији…

Као извештач за Космета после НАТО бомбардовања одликован је Орденом за храброст.
Аутор је више од 1.000 репортажа, емисија и документарних филмова, а објавио више од 1.000 чланака у домаћим и иностраним часописима.

Протеклих 11 година је независни аналитичар, истраживач и сарадник неколико приватних европских агенција које се баве безбедносним проблемима. Аутор је шест књига међу којима су „Рат за Косово“, „Србија између истока и запада“, „Брате, где је наша Србија“…

Недавно је постао члан Српске напредне странке зато што сматра да ова партија једина има снаге да обори владајућу структуру.
Ожењен је Данијелом, имају сина Дејана и кћер Милицу.

********

Дрецун: Забрањена Истрина о Либији (цео филм)

Линк ка видео прилогу на: http://www.youtube.com
Видео прилог можете скинути пратећи ово упутство.

Овај документарац је снимљен у јуну 2011. Дрецун је отишо на лицу места и раскринкао медијске лажи око Либије. У прилогу говоре обични грађани Либије, као и избеглице из подручја које контролишу побуњеници, затим званичници Либије и представници племена која чине либијско друштво. На мајском Националном Конгресу либијских племена, представници свих 2000 племена дали су безрезервну подршку Гадафију.

Мирослав Лазански: Либија земља економског просперитета

У овом прилогу види се сва фарса „угрожавања људских права“ и тобожњег „социјалног бунта угрожених и потлачених“ са чиме се оправдавала брутална НАТО интервенција, јер Либија је пре агресије била економски најпросперитетнија држава у Африци, а по доњим чињеницама које износи Лазански и у самом свету.

Ни један грађанин Либије не плаћа струју, ни воду, ни гас, а за 1 ево може се добити 17-18 литара најквалитетнијег бензина и дизела. У Либији је бесплатно школство, здравство. Свако кад напуни 18 година добија кључеве од стана…!

Сваки млади Либијац било где да студира, а може да студира где год хоће, добија месечну стипендију од државе у износу од 2300 евра! Држава му све плаћа: плаћен боравак, стан, ауто, школарина, храна, школске књиге… и ето, поред свега тога у Либији се „крше људска права“?!

Колико је Либија била просперитетна држава говори податак да је у Либији тешке физичке послове радило око милион ипо грађана из других земаља света. Сви знамо да је тенденција да афрички грађани иду у друге земље света да раде тешке физичке послове да би зарадили за кору хлеба, док на примеру Либије видимо потуно обрнуту ситуацију, што довољно говори о Либији и Гадафију.

Ово се све зна, но и поред тога амери су по систему јефтиног „холивудског сценарија“, избоксовали у УН резолуцију и интервенцију, ИАКО ни једна међународна комисија, нити из УН-а, није утврдила чињенично стање у Либији, на терену! Све релевантне чињенице око „пубуне“ у Либији, на основу којих је Савет Безбедности УН-а донео резолуцију којом се уводи зона забране лета над Либијом и одобрава употреба свих неопхподних мера да би се заштитили цивили од „напада Гадафијевих трупа“, одигравале су се на ТВ екранима, наравно по „холивудском сценарију“ попут разних ТВ сапуница.

Овим се види да је међународно право доживело потпуни сумрак, али и незаустављив пад америчке „демократије“.

Погледајмо само сав тај орвелијански тоталитаризам и лудило, на примеру Либије и Србије.

„Диктатор“ Гадафи је од пустиње створио рај на земљи и економско благостање грађанима Либије, док је „демократа“ Борис Тадић од раја на плодној земљи Србије направио пустињу, беду и сиромаштво!?

О Боже драги… видиш ли ти ово… и камен има већу чистоту него човек… да ниси можда негде погрешио…?

Мирослав Лазански: Истина о Либији, о побуњеницима


Нису то никакви побуњеници, већ банде пљачкаша…

Погледајте пратећи текст»

9 реаговања to “Милован Дрецун: Америчка окупација Африке, забрањена истина о Либији”

 1. BivsiDrug Says:

  Pozdravljam Drecunovo novinarstvo i Nebojsinu podrsku i trud da se to novinarstvo stu vise vide.

 2. eugenika Says:

  Само да додам
  http://libya-sons.tv/videos

 3. Vesna1 Says:

  Хвала Небојша за овај одличан филм Дрецуна и прилоге Лазанског. Стварно је страшна судбина либијског народа, веома сличан сеценарио примењен на Србији. Са разликом што Либијци у својој борби против новог светског поретка показују велику слогу и нема издаје изнутра. Ту је онај исти НАТО који је у Србији убијао децу, исти оно плаћеници који су били у нашој Босни и убијали за туђ рачун. Треба да дамо подрушку Гадафију и народу Либије у сваком смислу.

  • Небојша Says:

   Да, Весна, тешко је Гадафију и Либијцима, али се стратешки добро боре, верујем да ће издржати, јер Гадафија подржава цео народ.

 4. Caslav Nedeljkovic Says:

  Da li ima organizovanog odlaska dobrovoljaca odavde kao pomoc libijskom narodu i Gadafiju?

 5. Vesna1 Says:

  Хвала Богу, добро се боре. Имају и за чега, за свој народ и своју земљу. Уложили су много труда и рада и сада хоће то да им отму. Позната је чињеница да се код њих живи одлично. Да за 0,14 долара могу да купе 40 хлебова, да сви који упишу факултет добијају плату као да су завршили, и у случају да после завршених студија не добију посао. Такође за свако рођено дете држава издваја новац, они улажу у наталитет. Такође сам прочитала у новом Таблоиду, пише Ивона Живковић да су направили одличну мрежу водовода у намери да озелене пустињу и претворе у плодно земљиште. Имају јаку сопствену валуту и златну подлогу. Сада то треба да отму зликовци. Не бирају начин. Али мислим како је кренуло са Енглеском, Шпанијом и осталим силама да им се не пиште добро. Врло ускоро….

 6. Malva Rosa Says:

  У сваком рату прво страда истина, и у овом случају, у питању су невиђене медијске манипулације које види сваки нормалан човек – који хоће да види. Неправда и лажи агресора у овом случају су толико велики и апсурдни да су и сами они престали више и да објављују збивања о стању са лица места, да се ствар мало заташка, јер је више него очигледно да исте агресорске земље пребацују своје личне проблеме, где год могу на друге слабије земље, пијући им крв као што то ради свака крволочна животиња, уједно представљајући ствар у обрнутом огледалу , жртва испада кривац, а агресор доносиоц правде и демократије. Црњак је у томе што ово раде ,,најдемократскије и водеће,, земље света, а све је то постало тако обично и нормално, да просечан грађанин тих агресорских земаља више и необраћа пажњу дали његова земља негде води рат и убија некога .. тамо далеко …..

 7. nena daniluška Says:

  ŽALIM DANAS UBIJENOG PUKOVNIKA MOAMERA EL GADAFIJA. NIJE GA UBIO NJEGOV NAROD NEGO AMERIKA SVOJOM POHLEPOM ZA TUĐIM DOBRIMA

 8. Vesna1 Says:

  Даће Бог да је ово још једна од пропагандних лажи монструма о смрти пуковника Гадафија. На фејсу постоји фејк фотографија убијеног Гадафија, и молим Бога да је заиста подметачина. Видећемо. Ево шта сам пронашла на фејсу такође:
  1)Algeria ISP: „Vijest o Gaddafijevom ubistvu je laž i propaganda“.
  Alžirski list navodi da je ova vest puštena u javnost samo zbog toga da bi se demoralizirao narod pre još jednog ustanka u Tripoliju koji je najavljen za sutra (21.10.2011.)
  2)У ишчекивању добрих вести сетимо се шта је једном приликом пуковник рекао:
  „Желим да поручим кукавицама да се налазим на месту где ме не можете наћи и убити јер ја живим у срцима милиона“
  И један део из Гадафијевог “Сећања на мој живот“:
  “Сада се налазим под ударима највеће војне силе у историји ратовања, а мој мали афрички син Обама жели да ме убије, да нашој земљи одузме слободу, да одузме наше бесплатне станове, бесплатно лечење, бесплатно образовање, нашу бесплатну храну и замени их са пљачком у Америчком стилу званом „капитализам“. Сви ми у Трећем свету добро знамо шта то значи, то значи да земљама и светом управљају корпорације, док народ пати. За мене, стога, нема алтернативе – ја ћу се томе супротставити и, ако је воља Алахова, погинућу држећи се овог пута, пута који је нашу земљу обогатио плодним равницама, храном и добрим здрављем, и који нам је чак омогућио да обезбедимо посао за нашу афиричку и арапску браћу овде код нас, у Либијској Џамахирији.
  Не желим да погинем, али ако то буде неопходно да би се спасила ова земља, мој народ и хиљаде које су сви моја деца, нека тако буде.
  Нека ова опорука буде мој глас упућен свету. Супротставио сам се НАТО, супротставио сам се окрутности, супротставио сам се издаји, супротставио се Западу и њиховим колонијалним амбицијама. Стајао сам уз своју афричку браћу, као и своју истинску арапску и муслиманску браћу, као светионик, и док су други себи зидали дворце, ја сам живео у скромној кући и шатору, никада не заборављајући своје детињство у Сирту.“
  Камо среће да наши властодршци дају овакве изјаве поводом ситуације на КиМ.


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: