Саопштење за јавност поводом државног тероризма над живим и мртвим мештанима Вреоца


Извор: Еколошки Поикрет Новог Сада

Свим Београђанима и осталим грађанима и организацијама, упућујемо позив на:

ЈАВНИ ПРОТЕСТ

Због непотребног задуживања Србије наводно у име екологије! Протест ће бити одржан у понедељак, 25. јула испред објекта Европске банке за развој и реконструкцију, бул. Др Зорана Ђинђића бр 64а са почетком у 10.00 часова.
Детаљније информације о разлозима можете наћи у прилогу. Протест организује Еколошки покрет Новог Сада у име Еколошког покрета Србије – Савеза еколошких организација Србије.

Саопштење за јавност поводом државног тероризма над живим и мртвим мештанима Вреоца

Преко гробља до угља

Република Србија, оличена у својим криминализованим државним органима и јавним предузећима, покушава да непосредно пред расписивање парламентарних избора обезбеди кредит од Европске банке за обнову и развој у висини од 140 милиона евра за пројекат Унапређења животне средине у колубарском угљеном басену
У захтеву за кредит Електропривреда Србије (за коју гарантује Влада Србије) се позива на два планска документа:

  •  Програмске основе за пресељење насеља Вреоци од 12.11.2007. и
  •  План генералне регулације за насеље Вреоци од 17.12.2008.

у којима су дефинисани принципи колективног пресељења насељеног места Вреоци и са којима су мештани Вреоца у великом делу сагласни.

Нажалост, у спровођењу наведених планских докумената дошло је до озбиљних кршења закона и Устава РС, кашњења целокупног процеса, корупције и ненаменског трошења средстава ЕПС-а намењених пресељењу насељеног места Вреоци што је озбиљно угрозило људска, уставна и законска права заинтересованих страна.
Због свега изнетог Заштитник грађана РС је својом Препоруком бр. 8260 од 21.04.2011. године утврдио да су притужбе од стране мештана Вреоца оправдане, те да се у процесу пресељења насељеног места Вреоци крше закони и Устав Републике Србије.

До сада никаква инфраструктурно опремљена локација за колективно пресељење Вреоца није обезбеђена, а селективне експропријације парцела указују да се спроводи план расељавања, а не пресељења Вреоца, те да не постоји могућност да у том процесу буду пресељени и објекти јавних функција од општег и посебног значаја (пошта, Дом културе, амбуланта, дечја установа, тржница, црква, гробље…итд)
По питању пресељења месног гробља ЕПС се понаша незаконито и насилнички, негира укупан број сахрањених на месном гробљу за више од 50% и склапа незаконите уговоре о тзв. ексхумацији са неовлашћеним лицима која нису искључиви носиоци права коришћења гробних места, без сагласности правих корисника.

Под таквим условима остваривања ,,планских докумената о пресељењу насељеног места Вреоци“, 4. јула 2011. године око 4 сата ујутру месно гробље је опкољено са око хиљаду полицајаца допремљених борним колима и оклопним транспортерима који нису ником дозвољавали приступ, чак и ради вршења верских обреда, јер се почело са насилним прекопавањем месног гробља.
Тиме су налогодавци и извршиоци, али и асистенти у борним колима, извршили кривично дело повреда гроба (чл. 354 КЗ).

Описаним терористичким чином скрнављења гробља у насељеном месту Вреоци руководи ресорно надлежни министар Оливер Дулић, који иако по струци лекар, издаје налог да се посмртни остаци сахрањених покојника раскопавају, комадају, крампом разбијају лобање покојника сахрањених тек пре две године, без обезбеђених санитарних услова и у непосредној близини центра насеља и основне школе, што ће деца мати прилике да виде, јер ће извођење акта тероризма овим темпом потрајати и до почетка следеће школске године.

Због свега тога, Савет МЗ Вреоци се обратио Европској банци за обнову и развој са захтевом да се терористима који на тако нехуман, терористички начин скрнаве месно гробље у Вреоцима, не одобри кредит за ,,Пројекат унапређења животне средине у колубарском угљеном басену“ у износу од 140 милиона евра.
Уколико им Европска банка за обнову и развој и поред испољеног тероризма одобри кредит за описано дивљаштво који би враћали наши праунуци, онда ће нам бити јасно ко подстиче домаће терористе против сопственог народа, али и шта нам ваља чинити, друге нам нема.

Директор
Никола Алексић, с.р.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: