Филаделфија у сјају Николе Тесле


Аутор: Мирна Момчичевић

Мирна Момчичевић, члан клуба Никола Тесла у Филаделфији

Чаробњак или чудак? Мишљења ће увијек бити подијељена јер свијету се никада није могло угодити. Оно што остаје јесу дијела. Нажалост, као и са свим великим умовима, Тесли је почаст почела да се одаје тек посмртно. Једно је сигурно, још увијек не радимо довољно на промоцији његовог лика и дјела.
Вјероватно никада нећемо сазнати колико недовршених, брилијантних идеја, или само оних које није хтио, стигао или смио (како хоћете) да спроведе у дијело, се крило у глави Николе Тесле. И треба опет да напоменемо да вјероватно најпознатији Србин свих времена одавно не заузима мјесто које му припада. Умјесто тога име му прекрива прашина заборава како у свијету, тако и у Србији. Зар је један помен годишње током обиљежавања његовог рођендана све што је Тесла заслужио?

У школским књигама износе се штури подаци на којима генерације одрастају. Тако данас већина наших људи нема јасно дефинисане Теслине заслуге, и не може да наброји ни пет Теслиних патената, иако их има барем седам стотина. Нико не тражи да се Теслине идеје разумију у потпуности, јер дубина његовог ума недостижна је и научницима, али заслуге, његову важност и пожртвованост сви треба да разумију. Kуда све ово води млађе генерације, и како да охрабримо новог “Tecлу”, кад ни правом не одајемо заслужену почаст?

У жељи да се на Смиљанског генија подсјети не мали број Срба у дијаспори, и нади да ће привући многе странце, одржана је трећа Научна конференција о Николи Тесли у Филаделфији, савезна држава Пенсилванија, у трајању од 7. до 10. јула.

Оснивач и предсједник Клуба Николе Тесле у Филаделфији, Никола Лончар рекао је да нема ријечи којим би описао задовољство које осјећа и истакао да је љубав према Тесли окупила веома угледне људе из поља науке:

“Из далека се види и препозна када се нешто ради из љубави. Ови људи са огромним еланом и дивљењем причају о Тесли и заиста, ми већ постижемо запажене резултате на промоцији његовог лика и дјела. Што је најважније, примјети се да људи ово раде из љубави и то нас све чини срећним”.

Током четири дана одржане су конференције на којима су говорили српски и амерички научници и познаваоци Теслиног лика и дјела, професори физике, истраживачи, психолози, иноватори и други.

Стојан Сарг (Stoyan Sarg) проф. др. на универзитету у Торонту одржао је два предавања о теоријским и експерименталним истраживањима на пољу ротирајуће масе кориштењем гравитационе теорије. Френ Мекејб (Fran McCabe) машински инжињер са преко сто патената одржао је веома занимљиво предавање o ротирајућој маси. Мекејб каже да ће снага генератора кориштењем ротирајуће масе бити најбоље објашњена на основу стварних експеримената, а све то је засновано на Теслиним идејама.

По завршетку научних говора обиљежавање Теслиних дана наставило се у просторијама Етичког друштва у центру Филаделфије. Након вечере на којој је присуствовало око стотину званица подијељене су награде и признања најактивнијим члановима и учесницима конференције. Професор физике на универзитету у Лас Вегасу Мајкл Правица, клинички психијатар Милена Бајић из Чикага и асистент професор медија на Институту за умјетност из Филаделфији Брајан Ђетзер су изразили дубоку захвалност Николи Тесли за доприносе човјечанству. Истакли су да у њему налазе велику покретачку снагу и изразили жаљење што још увијек постоје људи који не знају ко је био овај велики геније. Правица је истакао како му је било пуно срце када је слетио на београдски аеродром и видио да он носи име Николе Тесле. “Не смијемо све бацати у исти кош, јер постоје људи који чине огромне напоре да нас подсјете на Теслу. Не смијемо их заборавити”, истакао је Правица. Филаделфија се захвалила Тесли, и опет ће!

Фото албум са конференције о Тесли у Филаделфији
(Све слике је радио Brian Yetzer, један од предавача. Кликните на сваку слику да је видите увећану)

Линк ка галерији слика»

Једно реаговање to “Филаделфија у сјају Николе Тесле”

  1. Dusan Sinadinovic Says:

    Sve cestitke za Filadelfiju i ekipu, takodje pozdrav i za Nebojsu


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: