Српска вода није на продају!


Извор: Курир

********

Ако се буде усвојио закон који дозвољава приватизацију водовода, Србија ће угрозити свој опстанак јер ће изворишта контролисати монополисти

Сачувајмо воде Србије!

БЕОГРАД – За воду се морамо борити!

Уколико Влада усвоји стратегију и закон о комуналним делатностима који би дозволио приватизацију водовода, вода ће драстично поскупети, а ми бисмо могли да зависимо од иностраних компанија које се већ сада утркују за наше изворе – каже за Курир Бранимир Љумовић, секретар Удружења за комуналну делатност Привредне коморе Србије. Према његовим речима, планирано је да се јавна расправа одржи у јулу и августу, чему се стручна јавност противи.

– Тада је сезона годишњих одмора и зато захтевамо да се одложи за септембар, октобар, како би јавност била боље обавештена и евентуално спречила приватизацију водовода – објашњава Љумовић и додаје да ће се закон донети највероватније почетком следеће године. Он напомиње да се слична ситуација догодила у Италији, где је становништво демонстрацијама спречило да вода падне у руке приватника.

Нацрт стратегије реструктурирања комуналних предузећа у Србији предвиђа да се приватизују само специјализовани водоводи, каже секретар Удружења за комуналну делатност ПКС Бранимир Љумовић.

– Приватизација воде је претпоставка живота. Не могу ни да замислим шта би могло да се догоди за коју деценију, кад се резерве воде на Земљи смање. Цена ће бити огромна, а само земље које у свом власништву буду имале могу да се надају некој будућности – навео је Љумовић.

Он каже да је Србија на врху листе земаља у потрошњи воде по глави становника. Међутим, више од 87 одсто наше територије нема никакав третман отпадних вода, које се чак и без механичке прераде уливају у богате водотокове. Глави проблем је, како каже, недостатак новца, јер је само за изградњу постројења за пречишћавање потребно више од 700 милиона евра.

Наплаћивали и кишницу

Слична ситуација догодила се недавно у Боливији, где је додељена концесија на воду, а водовод је продат мултинационалним компанијама.

– Увели су чак и таксу на кишницу и бунаре, народ се побунио, и тек када су замало изазвали грађански рат, влада је одлучила да поништи уговор и водоводе врати у државно власништво.

– објашњава Љумовић и подсећа да је и Будимпешта такође продала свој водовод, али га је касније откупила по много вишој цени.

********

Ето, италијани су пример како се треба борити за себе, за своје породице, за своје здравље, за своју државу. Грађанским протестима су се изборили против приватизације водовода.

„Осим нуклеарног питања, против приватизације предузећа за водоснабдевање гласало је 95,8 одсто уписаних бирача.“

Извор»

Шта хоћу да кажем?… само читањем чланака грађани Србије неће донети промене себи, нити српском народу, већ грађанским протестом, излазком на улицу, испред Народне Скупштине у Београду!

Запамтите људи, петооктобарци су дошли да потпуно униште Србију и Србе, без милости! Једино обећања према западу испуњавају, део по део… и упозорења истима преко интернета попут овог доле класичног, не помаже ни под разно:

„…еј, немојте да приватизујете воде Србије (!), поскупиће цена воде (!)… биће угрожен опстанак земље (!)… то је против интереса Србије… то није у складу са Уставом…“

Ма они се смеју овоме људи… они плански уништавају Србију, зато су их и поставили на власт, даном за даном све је горе, само протести испред Народне Скупштине доносе плодове, и то са минимум 100.000 људи и зато кад вас неко позове на протест попут Николе Алексића и Еколошког Покрета Новог Сада немојте да дође само око 500 људи, то је крах, пораз! Барем 500.000 људи само у Београду и Новом Саду знало је преко интернета за тај протест против ГМО, Кодекса Алиментаријуса и Кемтраилса, а дошло је само 500 људи?!

Надам се да је порука јасна шта доноси промене, овакви и слични чланци на интернету само су ту да вас информишу шта се ради у Србији.

Једно реаговање to “Српска вода није на продају!”

  1. Marko Says:

    мислим да идеја продаје водовода није добра, такви монополи као што су још и далеководи требају остати у државном власништву


Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: