Велимир Абрамовић: Предлог за оснивање заједничке руско-српске институције за проучавање научног наслеђа Николе Тесле


Разлог: У Музеју-Архиву Николе Тесле у Београду, Улица Крунска број 51, од 1952 године налази се непроучено око 60.000 Теслиних научних докумената. Реч је о његовим теоријским истраживањима и детаљно описаним експериментима које је изводио у периоду од 38 година усамљеничког рада, 1905 – 1943 године. Увид у Теслин обимни научни архив показује да је он од пресудног значаја за даљи развој науке, нарочито Физике и Космологије. Верујемо да би реконструкција Теслине физичке теорије, (посебно теорије атома и динамичке теорије гравитације), као и понављање његових бројних експеримената, унапредило науку, а могуће и донело нову научну парадигму планетарном друштву. У Свету је број цитата Тесле већ 15 година у непрекидном порасту, док цитирање свих других научника, на пример, познатих квантних механичара, опада.

Зашто се обраћам руској страни: У последњих пет година у Русији је преведено са енглеског и објављено целокупно Теслино познато научно дело, као и на десетине књига, укључујући и белетристику инспирисану Теслом. Међутим, у Теслином Музеју-Архиву у Београду налази се необјављена и непроучена најважнија научна документација чији је обим око шест пута већи од онога што је до сада у Свету објављено.

Проблем који треба формално превазићи: Теслине концепције у Физици битно су другачије од Релативизма и Квантне механике и зато је у светској универзитетској заједници Тесла заправо блокиран и несхваћен. А несхваћен је јер је непроучен, упркос бројним експерименталним чињеницама које сведоче да је био у праву. Другим речима, Теслин архив, односно концепције које он садржи, треба учинити доступним светској науци, ради добробити читавог човечанства.

Молба: Многи савремени физичари и академици у Русији Теслине идеје узимају далеко озбиљније него игде у Свету и због тога сматрам да је дошло време да се заједно са руским колегама систематски проучи драгоцена Теслина научна документација као исходиште не само нове чисте технологије, већ и онога најважнијег: смисла саме науке. Не само Чернобиљ, него и сада Фукушима јасно показују да је физика атомског језгра за научнике остала врло нејасна. Стицајем животних околности (моја покојна супруга Марија Шешић била је неколико година директор Теслиног Музеја-Архива) имао сам увид у део архива и запањио се када сам открио оглед у коме Тесла описује како зауставља распад радиоактивних елемената, радиума и изотопа урана.

Мешовити руско-српски научни тим: Оснивачко језгро треба да буде хармонично, у њега морају истовремено ући стручњаци који независно мисле, као и надахнути људи инспирисани филозофским идејама нове науке, безопасне за човека и сагласне са природним редом ствари.

Начин финансирања српске стране: Научни пројекат Министарства за науку и образовање Србије – Истраживање Теслиног научног наслеђа (историјски, теоријски и експериментално).

Др Велимир Абрамовић, доктор философије наука, (физике и математике)
E-mail: velimirabramovic@gmail.com

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: