Професор Милан Брдар: Сачекуша за „Атлантис“! Бојкот радио београда!


Поводом уикидања радио емисије „Атлантис“ огласио се и прпфесор Милан Брдар, чест гост „Атлантиса“.

Извор: НовиСтандард

Милан Брдар: „Уредница је врло често звала госте из њиховог табора, било да се суоче с нама или с њеним питањима. Редовно су одбијали и избегавали“

"Слобода" говора на радио београду 2

Укидање емисије „Атлантис“ на Другом програму Радио-Београда изазвало је негодовање код њених слушалаца, али и код поборника слободне речи, будући да право образложење није понуђено. Уредник Радио Београда 2 Ђорђе Малавразић одлуку је образложио тврдњама да су се у емисији развијале теорије завере, о запрашивању народа и уништавању генетски модификованом храном док је, дан пре укидања, на Програмском одбору емисија критикована због оцена Сребренице, говора мржње и релативизовање сваког злочина.

ЗАПАЊЕН ИЗЈАВОМ УРЕДНИКА Милан Брдар, професор и један од учесника у емисијама „Атлантиса“, истиче да је Радио Београд 2 одувек пленила високим професионализмом, бар током девет година у којима је гостовао у више од 40 емисија на овом програму.

„Управо због тога био сам запањен изјавом уредника Ђорђа Малавразића да је он реализатор забране и да се „у потпуности слаже“ с оценом Програмског одбора. Како и не би, када су емисијом харали којекакви врачеви и вештице с причама ‘о запрашивању с неба’ или о ‘тровању генетски модификованим организмима’. После овог образложења, на крају је понудио: ‘Ако неко из демократског дела јавности сматра да таква емисија треба да обележава јавни сервис, онда треба да преслуша неки од снимака, па ће се лако разуверити.’ А зашто никад дотични из ‘демократског дела јавности’ у току годину дана нису тражили да дођу у ‘Атлантис’ и оповргну приче нас чудака и чаробњака? Тим пре што су у центрима ‘демократије’ помно слушали емисије и снимали их, као Удба у време Ранковића. Ово је логично питање, али је и наивно. Прво, нису тражили учешће зато што немају шта да кажу аргументовано и чињенично засновано. Као паролаши плакатске свести, могу чињенице само да крију или да забрањују оне који њима аргументују, што ево сада чине. Друго, гнусоба целе акције састоји се у томе што с њихове стране годину дана тече акција ‘сачекуше’ с циљем минирања ‘Атлантиса’. Уредница је врло често звала госте из њиховог табора, било да се суоче с нама или с њеним питањима. Редовно су одбијали и избегавали. ‘Атлантис’ је и скинут зато да не ремети хор безбрижног проевропско-америчког брбљања. Али, то једноумље је програмирано споља, као што је деведесетих био хаос разноумља“, оцењује Брдар.

Он најављује да ће објавити и 30 емисија „Атлантиса“ у писаном облику, па ће тако с њиховим садржајима у распону од 2004. до 2010. моћи да се упозна најшира јавност.

„Као актер емисија и судионик њене ‘кривице’, у знак солидарности с уредницом Биљаном Ђоровић, њеним сарадницима и свим слушаоцима ‘Атлантиса’ који ових дана протестују и потписују петицију за њен повратак, коначно из солидарности са собом, а у складу с уверењима и ставовима које сам у емисији континуирано износио, објављујем да у зграду Радио Београда више нећу ући, све док се емисија ‘Атлантис’ не врати у свој редован термин“, поручује Брдар.

ПРОГРАМСКИ ОДБОР На питање да ли је на седници Програмског одбора, када је расправљано о „Атлантису“, тражено укидање ове емисије, један од укупно 18 чланова одбора Жарко Драгојевић одговорио је – није, барем не директно.

„Мислим да није, бар не експлицитно, и то из више разлога. Први разлог је што Програмски одбор по статуту РТС нема на то право, а други је што је седница завршена без било каквог закључка. Пракса Програмског одбора није да различита изнесена мишљења о појединим програмским садржајима или програмима у целини, било да су она позитивна, било негативна, сабира у један и неприкосновени суд. Што је најважније, Програмски одбор није колективно мислеће тело, није ни саборни орган, него је то скуп појединаца где свако иступа у своје лично име са претпоставком да заступа опште друштвене интересе у сфери јавног информисања и културе медија“, истакао је Драгојевић.

Он додаје да укидање емисије због политичке некоректности није у реду, ако је то основни разлог.

„Ако је емисија укинута само из разлога њене политичке некоректности, не слажем се са тим. Јер појмови политичке коректности и некоректности су појмови из домена дневне политике, дакле историјски, и као такви застаревају брже него се и оформе. С друге стране, праксе политички коректног и некоректног су два лица истог дешавања. Без њиховог заједничког наступа нема оне неопходне дијалектике која осмишљава док противречи и противречи да би осмислила. Нема оног песничког усклика ‘да се за кап непознатог даје све познато’. Коначно, нема слободе мишљења. Али, ако постоје и неки други разлози због којих је емисија ‘Атлантис’ под пизмом, о њима ми је тешко да се изјашњавам због тога што, нажалост, нисам одслушао нити једну емисију из поменуте радио едиције и све што знам о њој је на основу писаног сажетка који смо добили о свим емисијама Другог програма радио Београда, па и о емисији ‘Атлантис’, као део припремног материјала за седницу, и то не ову последњу, него предходну, а у којима је емисија ‘Атлантис’ била представљена у сасвим афирмативном тону“, објашњава Жарко Драгојевић.

Пренетио из: Балканмагазин

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: